Header Reklam
Header Reklam

Yangından Korunma Sektöründe Gelişen Teknolojilere Bir Bakış

22 Ağustos 2021 Dergi: Ağustos-2021
Yangından Korunma Sektöründe Gelişen Teknolojilere Bir Bakış

Yangından korunma endüstrisindeki yenilikler, özellikle diğer benzer endüstrilerle karşılaştırıldığında, çoğu zaman yavaş görünebilir. Bunun nedeni, sektörde gerekli teknoloji geliştiriciler olsa da, mevzuat, düzenleme ve yaptırım; çoğu zaman devrimci fikirlerin dalgasını yavaşlatabilmektedir. Bununla birlikte, bu sektörde inovasyon yeteneği, kelimenin tam anlamıyla hayatta kalmak ve kalamamak arasında kritik belirleyici olabilir.

Modern altyapının gelişen karmaşıklığı ve daha sürdürülebilir çözümlere yönelik talep, inovasyon ihtiyacını da artırmaktadır. Neyse ki, sektörde teknik ve dijital dönüşümün ön saflarında yer alan birçok şirket var. Haziran 2019’daki NFPA Konferansında, konuşmaların çoğu, yangından korunma sistemlerinde “Akıllı Bağlantılı Şeyler” (SCoT) etrafında dönüyordu.

Akıllı Teknolojiler

Bu sistemler artık hem bina sahipleri hem de hizmet sağlayıcılar tarafından yangından korunma sistemi koşullarını belirlemek ve bazı kritik test işlevlerinin uzaktan gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için kullanılıyor - ki bu elbette 2020’de çok değerliydi. Akıllı teknolojiler daha doğru, verimli denetimler ve kendi başına hayat kurtarma, değerli mülkleri koruma yeteneğine sahiptir.

Örneğin, bir depoda, bir bina sprinkler sisteminde su basıncını ve akış oranlarını gözlemlemek için akıllı teknoloji çözümleri ile donatılmışsa, kullanıcılar dakikada ne kadar su aktığını gerçek zamanlı olarak görebilirler. Bu, binanın belirli bir bölümünde bir yangın çıkması durumunda, yangını mümkün olduğunca verimli ve hızlı bir şekilde söndürmek için sprinkler içindeki akış hızının o belirli alana yönlendirilebileceği anlamına gelir.

Gelişmiş Duman Algılama

Yangından korunma alanındaki markalar, 2020 için UL 268 Güvenlik Standartlarını karşılayan duman dedektörleri geliştirme arayışlarında büyük adımlar attı. Yeni standart, tüm duman alarmlarının ve dedektörlerinin iki kritik unsuru karşılamasını gerektiriyor:

  • Yeni poliüretan köpük testlerine karşı yanıt verebilmesi.
  • Kazara oluşan yangın kaynaklarından çıkan duman aerosollerini ve pişirme kaynaklarından çıkan duman aerosollerini ayırt edebilmesi.

yangindan-korunma-1Temel olarak, ev tipi duman dedektörleri, alev aldıklarında yaydıkları duman türlerine bağlı olarak malzemeler arasındaki farkı algılayabilmelidir. Dedektörler ayrıca, pişirmenin bir yan ürünü olarak ortaya çıkan duman veya insan hayatını tehdit edebilecek gerçek bir yangını ayırt etmelidir.

Duman ve Alevi Video Algılama Teknolojileri

Yeni alarmlar, hızlı ve için için yanan alevler ile yaygın yanlış alarmları ayırt edebilmek için tasarlanmış “TruSense Teknolojisi” özelliğine sahiptir. Bu teknolojiler, ev sahiplerinin sık sık yanlış alarmlar nedeniyle duman alarmlarını veya pilleri basitçe çıkarmayacağı umuduyla geliştirildi. Video Görüntüsü Duman Algılama teknolojisi birkaç yıldan beri endüstride kullanılmaktadır.

Bir video görüntüsü daha sonra yazılım tarafından değerlendirilecek ve ardından görüntünün duman veya alev içerip içermediği sonucuna varılacaktır.

Bu teknoloji, kameraları gelişmiş alev ve duman algılama çözümlerine entegre eden video tabanlı analitik algoritmalar kullanır. Bir video görüntüsü daha sonra yazılım tarafından işlenir ve ardından görüntü parçasının duman veya alev içerip içermediği sonucuna varılır. Duman ve alevleri ayırt etmek için kullanılan algoritmalar, parlaklık, kontrast ve hareket değişikliği gibi birkaç farklı ölçüt kullanabilir.

Su Sisi Sistemleri

Mevcut sistemin türüne bağlı olarak, bu araçlar güvenlik ve diğer gözetim özelliklerini de sunabilir. Bu teknoloji, elektrik santralleri, stadyumlar, alışveriş merkezleri, depolar ve dağıtım merkezleri gibi geniş uygulama alanlarına sahiptir ve bir yangının geleneksel yöntemlerle tespit edilmesinin özellikle zor olabileceği yerler için idealdir. 

Herhangi bir sektördeki çoğu işletme için büyük bir endişe; sürdürülebilirliktir. Su sisi sistemleri, geleneksel bir sistemden önemli ölçüde daha az su kullanarak yangınlarla mücadele edebilir. Su, aşırı basınç altında depolanır ve özel sprinkler ve püskürtme başlıkları kullanılarak serbest bırakılır. Bu, damlacıklar çok daha küçük olduğu için, sprey halinde suyun çok daha geniş bir yüzey alanına ulaşmasını sağlar.

Su sisi sistemleri hakkında bilinmesi gerekenler

Su sisi sistemleri, yaşam ve varlıkların korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra yangının yayılmasını önlemede ve insanlar için olası zincirleme etkileri sınırlamada önemli bir rol oynayabilir. Henüz sprinkler kadar yaygınlaşmış olmasa da, su sisi özellikle bazı yangından korunma senaryoları için etkili olan umut verici bir teknolojidir.

Bununla birlikte, bu sistemler kendi benzersiz değerlendirmeleri ile birlikte gelir ve “herkese uyan tek bir çözüm” yoktur. 

Sprinkler için bir alternatif

Su sisi sistemleri, nispeten yüksek bir basınçta küçük deliklerden itilen, sprey halinde çok ince su zerrecikleri kullanır, enerjiyi hızla buhara dönüştürür.

Yangını söndürmek için daha düşük hacimde su kullanıldığından, olası su hasarının bir sprinkler sisteminden beklenenden çok daha az olması muhtemeldir. Benzer şekilde, su sisi sistemlerinin, sprinkleri desteklemek için gereken daha büyük su depolarına ihtiyacı yoktur.

Bu faktörler, bazı senaryolarda su sisi sistemlerini daha uygun hale getirir. Ancak, sprinkler sistemlerindeki en büyük farklardan biri, su sisi sistemlerinin, her bir kurulumu neredeyse tamamen benzersiz kılan tam ortam koşulları göz önünde bulundurularak tasarlanması gerektiğidir.

Su sisi, özellikle kapalı ortamlarda yangın söndürmede etkilidir. Su sisi tesisatları daha küçük borular ve bileşenler kullandığından, bir sprinkler sisteminden daha az yer kaplar, bu nedenle tesisatçıların mevcut boru ağlarına rahatsızlık vermediği için çekici bir seçenek olabilir.

Su sisi, havalandırılan alanlarda veya tavan yüksekliğinin 5 m’nin üzerinde olduğu alanlarda iyi çalışmaz. Bu nedenle, örneğin büyük bir açık plan ofis, su sisi sistemi için uygun bir ortam olmayacaktır. Ayrıca, katlar arasındaki açık alanlar bulunan ticari tesislerdeki yaygın sorunları ele alan su sisi tasarım çözümleri yoktur.

Bu nedenle su sisi sistemleri restoranlar, hapishaneler, okullar, eğlence tesisleri gibi ortamlarda ve birden fazla kişinin bulunduğu evlerde giderek daha fazla kullanılırken, yalnızca bu ortamlar böyle bir sistemi barındırmak için gereken kriterleri karşıladığında uygundur.

Ismarlama bir yaklaşım

Su sisi sistemleri ‘projeye özel’ olduğundan, her bir özel tehlike veya yapının kullanım oranına göre doluluk oranı, kendi özel tasarımını gerektirir. Bu nedenle, mevcut standartlardan birine başvurarak yeni bir su sisi sistemi kurmak mümkün değildir.

Su sisi sistemini düşünen herkes için en büyük zorluklardan biri, güvenilecek daha az uygun standart veya sertifika planının olmasıdır. Ayrıca, su sisi bileşenleri üreticiye özeldir ve değiştirilemez.

Bu nedenle bina sahipleri ve yangın güvenliğinden sorumlu kişiler, kurulum öncesi kapsamlı bir inceleme gerçekleştirmenin yanı sıra sonraki adımlar ve düzenli bakım konusunda tavsiyelerde bulunmak için bilgi ve deneyime sahip üçüncü bir tarafla bağlantı kurmalıdır. Bir yangın çıkması durumunda sistemlerin amaçlandığı gibi çalışmasını sağlamanın tek yolu budur.

Su sisi sistemleri özellikle karmaşık olsa da, zamanla kurulumlarını kolaylaştıracak destekleyici standartlar ve sertifikasyon şemaları ortaya çıkmaya devam ediyor. Ayrıca, bileşenlerin onayı için daha fazla yangın testi yapılıyor ve üreticiler farklı yangın senaryolarına hitap edecek yeni ürünler geliştiriyor.

Diğer otomatik yangın söndürme sistemleri (AFSS’ler) gibi, su sisi teknolojisi de yangın riskini en aza indirmede oldukça etkili olabilir. 

Çıkış Noktası Teknolojisi

Bir su sisi sistemi ayrıca, radyan ısıyı bloke ederek ve çıkış noktasından oksijeni ortadan kaldırarak yangın ve dumanın bulunduğu bir alanı soğutmak için tasarlanmıştır. Bu sistemler genellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlarda veya su hasarı olasılığının çok zararlı olabileceği binalarda kullanılır. Tüm Yangın Alarm Sistemleri, zil, korna ve flaş ışığı gibi bildirim cihazlarını içermelidir.

Teknolojik gelişmeler, tahliye edilenlerin yangın çıkışlarına giden yolu belirlemesine yardımcı olmak için yönlü olarak ses kullanır.

yangindan-korunma-2Ancak en yeni cihazlar artık bir yangın durumunda ne yapılması gerektiği konusunda sözlü talimat veriyor ve insanlara en yakın çıkışa nereden gideceklerini söylüyor. Gerçek hayattaki bir acil durumda tahliyenin siyah duman veya koyu duman nedeniyle engellenmiş olması muhtemeldir. Bu açıkça görünürlüğü sınırlandırıyor ve bu nedenle muhtemelen çıkış işaretlerini görmeyi zorlaştırıyor. En son teknolojik gelişmeler, tahliye edilenlerin yangın çıkışlarının yerini ve yolunu belirlemelerine yardımcı olmak için yönlü ses kullanır. İşitilebilir ses, insan kulağı için özel olarak uyarlanmıştır, bu da birisinin yönü ve sesi kolayca belirleyebileceği anlamına gelir.



Slider Altına