Header Reklam
Header Reklam

Kumaş Hava Kanallarının Avantajları

30 Mayıs 2022 Dergi: Haziran-2022
Kumaş Hava Kanallarının Avantajları

Bez hava kanalı sac veya PVC boru yerine kumaştan üretilen hava kanallarıdır. Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bu teknolojinin kumaş kanal, bez kanal, hava çorabı, tekstil kanal, hava torbası gibi isimleri bulunmaktadır.

Teknolojinin ortaya çıktığı Danimarka’da sistem, genellikle kumaş hava dağıtım sistemi veya tekstil bazlı hava dağıtım sistemi olarak tanınır. Aynı teknoloji, Amerika’da hava çorabı, Avrupa’da ise tekstil kanal olarak bilinir.

Hangi ifade kullanıldığına bakılmaksızın kumaş hava kanalları, çelik kanallardan, spiro kanallardan ve diğer ısıtma, soğutma ve havalandırma amaçlı kullanılan kanallara göre benzersiz teknolojik üstünlüklere sahiptir.

Kumaş Hava Kanallarının Avantajları Nelerdir?

Kumaş kanalların teknolojik avantajları çok fazladır. En belirgin avantajlar; homojen ve rahatsız edici hava akımlarının meydana gelmediği bir iç mekan ortamı yaratmasıdır. Yüksek düzeyde konfor ve hijyen, kumaş bazlı çözümleri geleneksel metal kanal sistemlerinden ayırır. Bakımı ve yıkanması çok kolaydır. Hava dağıtım sistemleri için kullanılan kumaş anti-mikrobiyaldir ve kullanılan kumaşa göre alev geciktirici veya yanmaz özellikte olabilir. Ayrıca kumaş hava kanalları hafif olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle montajı ağır makinelere gerekkalmadan kolayca tamamlanır.

Metal Kanallar ile Kumaş Kanallar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hava kanallarında yoğuşma, genel bir sorundur. Kumaş kanallar, diğer hava kanalları gibi terleme yapmaz. Hava geçiren yapıdaki kumaş sayesinde, bez kanal üzerinde yoğuşma meydana gelmez. Bu nedenle kumaş kanallar yalıtım gerektirmez.

Kumaş kanalların hijyenik olması, bakteri, mikrobiyal üreme ve küflenmeye neden olan yoğuşmanın önlenmesinden kaynaklanır. Kumaş hava kanalları kirlendiğinde kolaylıkla yıkanabilir. Tüm bu hijyen avantajlarını metal hava kanalları ile elde etmek mümkün değildir.

Kumaş kanalların yalıtıma ihtiyaç duymaması zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar. Buna ek olarak malzemelerin nakliyesinde ve depolanmasında da tasarruf söz konusudur.

Tekstil hava kanallarının nakliye maliyeti metal kanallara oranla çok düşüktür. Metal hava kanalları kolaylıkla taşınamaz, nakliye ve taşıma maliyeti yüksektir. Tekstil hava kanalı sistemi ise sadece birkaç kutuya sığar.

Kumaş hava kanalları metal kanalların kullanıldığı her alanda uygulanabilir.

Tekstil hava kanalları sessizlik açısından benzersizdir. Metal hava kanallarının aksine yankı oluşmasına izin vermezken aynı zamanda sesi sönümler. O nedenle kütüphaneler, oditoryumlar, stüdyolar gibi sessizliğin ön planda gerekli olduğu uygulamalar için mükemmel bir hava dağıtım çözümüdür.

Kaynak: https://www.fabricair.com/tr/ SSS Bölümü



Slider Altına