Header Reklam
Header Reklam

CAV-Sabit Hava Debili Sistemler*

12 Haziran 2012 Dergi: Mayıs-2012

İstenen Teknik Özellikleri

 

- Sistemin verimli çalışması için CAV kutusunda basınç kayıpları düşük olmalıdır.

- Odanın tavanına yerleştirileceği için, konfor koşulları bakımından ses seviyesinin olabildiğince düşük olması beklenir.

- Yer durumu ve montaj kolaylığı bakımından boyutları küçük olmalıdır.

- Damper kanatlarının şekli önemlidir. Oval biçimli damper kanatları lineer kontrol karakteristiği için uygundur.

- CAV kutularının hava debisi fabrikada ayarlanır. Ancak montajdan sonra yerinde gerektiğinde tekrar ayarlanabilmelidir.

- Bu ayarlama miktarının sabit fabrika ayarına göre % ± 10 olması uygundur.

 

Çalışma Prensibi

 

CAV üniteleri odadaki asma tavana yerleştirilir ve bir kanalla ana besleme hava kanalına bağlanır. Odadaki ısı yükündeki değişikliklere göre odaya beslenen havanın, odayı daha fazla soğutmaması için ısıtılması gerekir. Bunun için CAV terminalinin dışına, ihtiyaca gör iki-üç çıkışı olan bir hava dağıtım kutusu (plenumun) yerleştirilir.

Soğuk besleme havası bu kutunun içindeki elektrikli veya sıcak sulu yeniden ısıtma bataryasından geçirilerek ısıtılır. Isıtma bataryası ayarlanabilir ve sıcaklık sensörlü bir termostat ile kontrol edilir. Oda sıcaklığı ayar değerinin altına düşünce ısıtma bataryası devreye girer, besleme havasını ısıtır ve oda sıcaklığı ayar değerine yükselince devreden çıkar. CAV ünitesinden çıkan besleme havası, üniteye sese karşı yalıtılmış esnek bir boruyla bağlanan ve tavana yerleştirilen bir veya birden çok difüzöre gelir ve buradan odaya girer.

 

Seçimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

CAV terminalleri seçilirken düzgün çalışması için difüzörler için gereken minimum hava miktarı dikkate alınmalıdır. Odaya beslenen hava miktarı gerekenden çok düşük olursa odadaki hava yayılımı ve hareketi yeterli olmaz. Besleme havası difüzörden çıkınca oda içinde yayılamadan aşağıya doğru düşer ve odanın bu bölümünde hava hareketi olurken diğer bölgelerde hava durgun halde kalır. İstenilen konfor koşulları sağlanamaz. Isıl konfor, sadece değişken hava sıcaklığı sağlayabilen difüzörlerin seçimine bağlı değildir. Bunun yanı sıra hesaplanan iç ve dış ısı yükleri esas alınarak odaya beslenmesi gereken sabit hava debisi de bilinmelidir. Uygun bir seçim için, besleme havasının difüzörlerden çıkış hızı da dikkate alınmalıdır. Minimum hava debisi ve düşük hava hızı odada düzgün bir hava yayılımı için yetersiz kalır ve odanın bazı bölgelerinde durgun hava kalırken, yüksek hava miktarı ve yüksek hava hızı odada insanların kullandıkları ortamlarda rahatsız eden hava akımlarına neden olur. Son olarak iyi bir hava dağıtımı için CAV terminalinin istenen gerekleri karşılayacak özelliklere ve kapasiteye sahip olması gerekir. Aynı zamanda difüzörlerin tavandaki yerleşim planları da hava dağıtımını etkiler. Besleme havasının ve CAV ünitesinin özellikleri yeterli olsa da uygun yerleştirilmemiş difüzörler yetersiz hava beslenmesine neden olur. Sistem seçiminde dikkat edilecek diğer hususlar şunlardır:

 

- % 100 dış ortam havasıyla besleme olanağı,

- Montaj işlemlerinin kolay olması

- Debi ayarının kolay yapılması ve bakım gerektirmemesi

- Ortalama konfor seviyesi

- Cihazın ömrü (yaklaşık 20-25 yıl olabilir)

- CAV ünitesi ve bütün donanımların tek bir sağlayıcıdan alınması; sağlayıcının sistemin tümünden sorumlu olması.

 

Kontrol Özellikleri

 

Sabit hacimli bir sistemde odaya beslenen hava miktarı her zaman % 100'dür. Odadaki çok düşük ısı yükü nedeniyle ortamın çok fazla soğumasını inlemek için, termostatla kontrol edilen ön ısıtma bataryası kullanılır.

 

İndüksiyonlu Sabit Hava Hacimli Sistemler (CAV-İ)

 

Sistem Tanımı

 

İndüksiyonlu CAV sistemin standart CAV sisteminden farkı, CAV terminalinin hava dağıtım kutusu (plenum) veya odadaki havanın içine, indüklemenin etkisiyle taze havayı karıştırmasıdır. Taze hava akımı sabit bir değer olarak ayarlanır. Yeniden

ısıtma bataryası kullanılıyorsa besleme havasının sıcaklığı odadaki yüke göre bir on-off anahtarla ayarlanabilir.

 

İstenen Teknik Özellikleri

 

CAV-i'nin özellikleri standart CAV özelliklerine benzerdir:

- İndüksiyon etkisinin istenilen düzeyde olması gerekir.

- Taze hava sıcaklığının düşük olması istenir.

- Basınçtan bağımsızdır.

- Sistemin verimli çalışması için CAV kutusunda basınç kayıpları düşük olmalıdır.

- Odanın tavanına yerleştirileceği için, konfor koşulları bakımından ses seviyesinin olabildiğince düşük olması beklenir.

- Yer durumu ve montaj kolaylığı bakımından boyutları küçük olmalıdır.

 

Çalışma Prensibi

 

CAV-i üniteleri standart CAV üniteleri gibi odadaki asma tavana yerleştirilir ve bir kanalla ana besleme hava kanalına bağlanır. Odadaki ısı yükündeki değişikliklere göre odaya beslenen havanın, odayı daha fazla soğutmaması için ısıtılması gerekir. Bunun için CAV terminalinin dışına, ihtiyaca göre iki-üç çıkışı olan bir hava dağıtım kutusuna (plenumun) yerleştirilir. Soğuk besleme havası bu kutunun içindeki elektrikli veya sıcak sulu ısıtma bataryasından geçirilerek ısıtılır. CAV-i ünitesi oda içindeki ısıtma yükü sonucu oluşan hava debisindeki değişimi kontrol edemez. Hava debisi, akış sensörleri ile ölçülür ve elle ayarlanabilir damperle bir kez ayarlanır, sabittir. Hava debisinin kolay ölçümü için akış sensörü sistemin dışında kolayca erişilecek bir yere yerleştirilir. Odadaki ısı yükü ve oda sıcaklığı kullanıcı tarafından belirlenen noktanın altına düşünce oda termostatı ısıtma bataryasını çalıştırır. CAV-i üniteleri yerleştirildikten sonra üzerine bir motorlu VAV kontrolör entegre edilerek kolaylıkla VAV indüksiyon ünitesi olarak da çalıştırılabilir.

 

Hava Dağıtımı

 

Koşullandırılan hava bir ya da daha fazla difüzör tarafından odaya verilir. Hava debisi sabit olduğu için difüzörlerin seçimi basittir. Her oda için gerekli olan besleme hava debisi iç ve dış ısı yüküne bağlı olarak yapılır. Difüzörlerin seçiminde havanın oda içinde düzgün şekilde dağılabilmesi için hava hızının standartlara uygun olması önemlidir. İhtiyaca uygun model ve kapasitenin yanı sıra difüzörlerin konumu uygun hava dağıtımı için önemlidir.

 

Seçimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

VAV-i ünitelerinin seçilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar standart VAV üniteleriyle benzerdir:

- İklim değişimlerinde optimum serbest soğutma olanağına,

- Havadaki nem durumuna,

- Olası yüksek iç ısı yüklerine,

- Ortalama konfor seviyesine

- Hava kanallarında düşük taze hava sıcaklığının etkilerinin azaltılmasına dikkat edilmelidir.

 

Kontrol Özellikleri

 

Sabit debili bir sistemde odaya beslenen hava miktarı her zaman % 100'dür. Odadaki çok düşük ısı yükü nedeniyle ortamın çok fazla soğumasını inlemek için, termostatla kontrol edilen ısıtma bataryası kullanılır.

 

DAİRESEL CAV HAVA HACİM KONTROL TERMİNALLERİ

 

Mekanik Regülatörlü Modeller

 

Tek duvar için (NR)

Çift duvar için (NT)

 

Uygulama

 

NR/NT serisi, mekanik regülatörlü dairesel sabit debili terminaller DDC CAV/VAV kontrolör/motor kullanılmadan giriş statik basıncından bağımsız olarak hava debisini sabit tutacak şekilde tasarlanmıştır. Bu terminaller yeni ve yenileme projelerinde besleme ve dönüş havaları için kullanılabilir. Sahada işletmeye alma süreleri daha kısadır.

 

Özellikleri

 

- Tek veya çift cidarlı kasa.

- 50 - 1000 Pa arasında basınçtan bağımsız.

- Kompakt tasarım.

- Düşük basınç kaybı.

- Kontrol aralığı ± % 10 (tavsiye edilen akış aralığında).

- Çalışma sıcaklık aralığı; -30 °C ile +100 °C.

- Her konumda yerleştirilebilir.

- Fabrika ayarlı, sahada işletmeye alma süresini kısaltır.

- Sahada debi ayarlanması için tam hacim skalası.

- Bakım gerektirmez.

- Fabrika montajlı dağıtım kutusu (plenum) ve entegre sıcak su veya elektrikli ısıtma bataryası.

- Düşük ses seviyesi.

 

TEKNİK BİLGİLER

 

Terminal Kasası

Galvanize çelikten, kauçuk contalı spiral olmayan kılıf bağlantılı. Kasa kaçak oranı Class II VDI 3803 veya DIN 24 194. Kanal-kılıf bağlantısı DIN 24 145 veya DIN 24 146'a uygun. Çift cidar için kasalar 25 mm yalıtım malzemesiyle tam sarılı.

 

Damper

Damper kanadı: Alüminyum.

Damper mili: Kendinden yağlamalı, naylon yataklı paslanmaz çelikten.

 

Hava Dağıtım Kutusu (Plenum)

13 mm iç yalıtımlı (30 kg/m3) galvanize sacdan. Standart dikdörtgen veya çoklu (4 x dairesel) çıkışlı. İsteğe bağlı tek, çift, üçlü veya altılı dairesel çıkışlar.

 

Çıkış ağzı (spigot)

Yanmaya dayanıklı polimer malzemeden ve isteğe bağlı olarak galvaniz sacdan debi kontrol damperi.

 

Yeniden Isıtma Bataryası

1, 2- veya 4 borulu sıcak su bataryası veya 230VAC/1-fazlı veya 400VAC/3-fazlı elektrik ısıtıcılı.

 

Kontroller

Terminalin üzerindeki gösterge fabrika ayarlıdır. Yüzey standart galvaniz çelik. İsteğe bağlı olarak epoksi kaplamalı.

 

MONTAJ BİLGİLERİ

 

HC Barcol-Air CAV terminalleri, kauçuk titreşim önleyicili DIN- ray veya L profilden iki askı parçası kullanılarak tavana asılabilir. Askı parçaları iki saplama ile tavana sabitlenir.

 

Yerleştirme Yöntemi

1. Askı sistemi, terminalin performansını olumsuz etkileyecek ve CAV terminalinin gövdesinin zarar görmesine neden olacak yüksek mekanik gerilimi önler.

2. Askı sistemi CAV terminalinin üzerinde damper kanatlarının bozulmasına neden olacak torsiyon oluşmasını önler.

3. Askı sistemi CAV terminalinin son montajında esneklik sağlar.

4. CAV girişinden önce en az 1 x terminal giriş çapı uzunluğunda düz kanal kullanılmalıdır.

5. Girişten önce, ek olarak manuel debi kontrol damperlerinin (VCD) kullanılması gerekmez ve önerilmez.

6. Bütün bağlantılar ısıl olarak yalıtılmalıdır. Dairesel CAV terminallerinin yerleştirilmesi benzer yoldan yapılabilir. Bu terminallerde, DIN- ray veya L profil yerine iki adet kauçuk titreşim önleyicili (montaj kelepçesi) askı parçası kullanılarak tavana asılabilir. VAV terminalin dönmesini önlemek için destek ve üst askı parçasından oluşan "komple kelepçe" kullanılması önerilir. İsteğe bağlı olarak sabitleme kancası da kullanılabilir.

 

DİKDÖRTGEN CAV DEBİ KONTROL TERMİNALLERİ

 

Mekanik Ayarlı Modeller

Tek cidar için (NM)

Çift cidar için (NN)

 

Uygulama

NR serisi, mekanik ayarlı dikdörtgen sabit debili terminaller DDC CAV/VAV kontrolör/motor kullanılmadan, giriş statik basıncından bağımsız olarak hava debisini sabit tutacak şekilde tasarlanmıştır. Bu terminaller yeni ve yenileme projelerinde besleme ve dönüş havaları için kullanılabilir. Sahada işletmeye alma süreleri daha kısadır.

 

Özellikleri

- Tek veya çift cidarlı kasa.

- 80 - 1000 Pa arasında basınçtan bağımsız.

- Kompakt tasarım.

- Terminalde düşük basınç kaybı.

- Kontrol aralığı ± % 10 (tavsiye edilen akış aralığında).

- Çalışma sıcaklık aralığı; -30 °C ile +100 °C.

- Her konumda yerleştirilebilir.

- Fabrika ayarlı, sahada işletmeye alma süresini kısaltır.

- Sahada debi ayarlanması için tam hacim skalası.

- Bakım gerektirmez.

- Düşük ses seviyeli üretim.

 

TEKNİK BİLGİLER

 

Terminal Kasası

Galvanize çelikten, kauçuk contalı spiral olmayan kılıf bağlantılı. Kasa kaçak oranı Class II VDI 3803 veya DIN 24 194. Kanal-kılıf bağlantısı DIN 24 145 veya DIN 24 146'ya uygun. Çift cidar için kasalar 30 mm yalıtım malzemesiyle tam sarılı.

 

Damper

Damper kanadı: Alüminyum.

Damper mili: Kendinden yağlamalı, naylon yataklı paslanmaz çelikten.

 

Kontroller

Terminalin üzerindeki gösterge fabrika ayarlıdır. Yüzey Standart galvaniz çelik. İsteğe bağlı olarak epoksi kaplamalı.

 

MONTAJ BİLGİLERİ

HC Barcol-Air CAV terminalleri, kauçuk titreşim önleyicili DIN- ray veya L profilden iki askı parçası kullanılarak tavana asılabilir. Askı parçaları iki saplama ile tavana sabitlenir.

 

Yerleştirme Yöntemi

1. Askı sistemi, terminalin performansını olumsuz etkileyecek ve CAV terminalinin gövdesinin zarar görmesine neden olacak yüksek mekanik gerilimi önler.

2. Askı sistemi CAV terminalinin üzerinde damper kanatlarının bozulmasına neden olacak torsiyon oluşmasını önler.

3. Askı sistemi CAV terminalinin son yerleştirmesinde esneklik sağlar.

4. CAV girişinden önce en az 1x terminal giriş köşegeni uzunluğunda düz kanal kullanılmalıdır.

5. Terminal girişinden önce ek olarak manuel debi kontrol damperlerinin (VCD) kullanılması gerekmez ve önerilmez.

6. Bütün bağlantılar ısıl olarak yalıtılmalıdır.

 

 

*Kaynak: Alarko Carrier Teknik Bülten, Sayı 38, Mayıs 2012

Etiketler


Slider Altına