“Yenilikçi ürünlerimizle, dünya çapında daha fazla müşteriye ulaşmayı ve kaliteli hizmet sunmayı hedefliyoruz”
1989'da Bahçıvan Pazarlama olarak kurulan Bahçıvan, Salyangoz fan üretimi ile havalandırma endüstrisindeki yerini aldı. 2016 yılında Bahçıvan olan logosunu BVN olarak değiştirdi ve 2016 yılında Hadımköy'deki 30 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasına taşındı. Bu yıl 7 Haziran tarihinde "Kabımıza Sığamıyoruz" temasıyla ikinci fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. Böylelikle 40.000 m2 kapalı alana ulaştı.
BVN, çeşitli uygulama alanlarında kullanılan, farklı ölçeklerdeki milyonlarca havalandırma fanını yurt içi ve yurt dışında binlerce müessese ile buluşturuyor. BVN İcra Kurulu Başkanı ve Şirket Ortağı Mehmet Yaşar Bahçıvan, şirketin yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki konumu ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
BVN’nin yerli üretimi destekleyerek ekonomiye katkıları ve son yatırımları hakkında bilgi verebilir misiniz?
BVN, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen elektrik motorları ve havalandırma cihazları üreten firmalarından biridir. Bu başarının temelinde aslında en başta işini sevmek, kaliteli ve inovatif ürünler üretmek ve çevik olmak gelmektedir. Şöyle ki, kurulduğumuz günden beri sektörümüz adına ülkemizde üretilmeyeni üretmeyi görev bildik. Bunu yaparak hem ithalatın önünü kesmeyi hedeflerken hem de ürettiğimiz ürünleri ihraç ederek ülkemize çift yönlü katkıda bulunduk ve bulunmaya da devam ediyoruz.
Biz, bu ülkenin bir değeri olduğumuzun bilincindeyiz. Yerli üretimi destekleyerek ülkemizin ekonomik bağımsızlığını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Üretim yapmak bizi daha değerli kılıyor ve ürünlerimize olan talep giderek artıyor. Sektörden aldığımız verilerle fizibilitelerimizi yaparak yeni yatırımlara karar veriyoruz. Son yatırımımız da bunun bir göstergesidir. Bu yeni yatırımla birlikte müşterilerimize daha hızlı ve kaliteli hizmet sunabileceğiz. Kapasitemizi %50 oranında artırdık. Artan üretim kapasitemizle birlikte termin sürelerimizde ciddi iyileştirmeler sağladık ve ölçek ekonomisi sayesinde maliyetlerimizi düşürdük. Bu da ürün fiyatlarımıza olumlu yansıdı.
Yeni üretim tesisimizle birlikte hücresel aspiratörler, ısı geri kazanım cihazları, radyal fanlar, jet fanlar ve basınçlandırma fanları gibi projelere yönelik ürün gruplarının üretim kapasitesini artıracağız. Aynı zamanda soğutma fanları, kanal fanları, aksiyel fanlar ve çatı fanları gibi lokomotif ürün gruplarının üretim kapasitelerini de artıracağız. Bu gelişmeler, BVN’nin sektördeki rekabet gücünü pekiştirirken, ürün portföyümüzü geliştirme hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir adım olacak.
BVN olarak sanayide otomasyon sistemlerine yaptığınız yatırımlar ve bu yatırımların firmanıza sağladığı avantajlar nelerdir?
Sanayi sektöründe başarı sadece bina inşa etmekle olmuyor; bir organizasyon kurmak, etkin makineler kullanmak ve yetkin yöneticilerle çalışmakla mümkün olabiliyor. Günümüzde fabrikalar, nitelikli iş gücü bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu durum, sadece belirli bir sektöre özgü değil, birçok sektörde yaygın bir şekilde yaşanmaktadır. Bu nedenle sanayiciler olarak daha fazla robotik ve otomasyon sistemlerine yönelmeli ve ekibimizi daha yetkin hale getirmeliyiz. Yakın gelecekte, “karanlık fabrikalar” olarak adlandırılan, tamamen otomasyonla çalışan ve insan müdahalesine ihtiyaç duymayan fabrikaların yaygınlaşacağına inanıyorum.
Türkiye, makineleşme konusunda oldukça iyi bir seviyededir; ancak üretim kapasitelerimizi tam anlamıyla kullanamadığımız da bir gerçektir. Bu noktada, yöneticilerimizin yetkinlikleri ve stratejik kararları büyük önem taşımaktadır. BVN olarak, kuruluşumuzdan bu yana gerektiği yer ve zamanda ihtiyaç duyduğumuz bazı makinelerimizi kendimiz ürettik. Otomasyona yönelik ihtiyaçlarımız için de alanında en iyi üreticilerden makineler satın aldık. Özellikle son dönemde, motor ve fan üretim hatlarımızda daha hızlı ve kaliteli üretim kapasitelerine sahip, ileri düzey otomasyon sistemlerine büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Uzman ekiplerin desteğiyle, üretim süreçlerimizi optimize ederek verimliliğimizi artırdık. Otomasyon sistemlerine yaptığımız bu yatırımlar, sadece üretim kapasitemizi artırmakla kalmıyor, aynı zamanda sektördeki rekabet gücümüzü de pekiştiriyor. BVN olarak, yenilikçi ürün portföyümüzü geliştirerek, sanayideki dönüşüme öncülük etmeyi ve ülkemizin ekonomik bağımsızlığına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
BVN’nin yeni ürün geliştirme süreçleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
BVN olarak, fan ve fan motoru ürün gruplarımızı sektörden gelen talepler doğrultusunda şekillendiriyoruz. Ürünlerimiz sadece bina havalandırma sistemlerinde değil, ısıtma, soğutma, enerji, ulaşım, sağlık, tekstil ve savunma sanayi gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Türkiye’de sektörünün lider firmasıyız. Sektörümüzde fark yaratacak, yüksek teknolojili ürünlere her zaman öncelik verdik. Yenilikçi ürünlerimizle, dünya çapında daha fazla müşteriye ulaşmayı ve kaliteli hizmet sunmayı hedefliyoruz. Pandemi döneminde yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle, BVN olarak fanlar ve fan motorları konusunda çalışmalarımızı hızlandırdık.
Ülkemizde üretilmeyen, soğutma sektöründe kullanılan ürünlerin üretim süreçlerini başarıyla tamamladık. Bu süreçte EC motorlarımızı da geliştirerek ürün yelpazemizi genişlettik. EC motorların üretimi sayesinde, HVAC sistemlerinin enerji verimliliğini artırma taleplerine yanıt vererek üretici müşterilerimize hem verimlilik hem de fiyat avantajları sağladık. Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda geliştirdiğimiz bir diğer önemli ürünümüz ise BGK-HP adlı ısı pompalı ısı geri kazanım cihazımızdır. Bu cihaz, hem ısıtma hem de soğutma yapabilme özelliğine sahip olup, aynı zamanda taze hava sağlamaktadır. Konut ve iş yerleri için özel olarak tasarlanan BGK-HP, yüksek verimli ısı pompası ve ısı reküperatörü entegrasyonu sayesinde enerji verimliliğinde yeni bir standardı temsil etmektedir.
BVN olarak yurtdışı pazarlardaki başarılarınız ve hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye iklimlendirme sektörü, son yıllarda büyük bir gelişim göstermiştir. Küresel ekonomik krizler, pandeminin etkileri ve ülkemizde yaşanan deprem felaketi gibi zorlu süreçler, BVN olarak bizim için de büyük bir sınav oldu. Ancak, bu zorluklardan güçlenerek çıktık. İnovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımımızla, dünya pazarındaki payımızı artırmaya devam ediyoruz. Kendimize koyduğumuz 100 ülkeye ihracat hedefimize ulaşmamıza çok az kaldı ve bu yıl içerisinde bu hedefi aşacağımıza inanıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için yurtdışında önemli fuarlara katılmaya, İSİB tarafından düzenlenen etkinliklerde yer almaya ve kendi organizasyonlarımızla birebir görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Yakın zamanda Güney Amerika ülkelerindeki organizasyonlardan güzel haberlerle döndük. Ayrıca, ABD ‘deki ofisimizi yakın zamanda hayata geçirdik.
Bu noktada, sektörümüze de önemli bir mesaj vermek istiyorum: İSİB raporlarına göre, dünya iklimlendirme ürünleri ihracatından yüzde 1.5 pay alıyoruz. Bu, sektörler arası kıyaslamada oldukça iyi bir durumdadır. Ancak, büyümemizi sürdürebilmek için yerli üretimin daha fazla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Zorluklara rağmen, küresel pazarda yerimizi sağlamlaştırarak ve hedeflerimize emin adımlarla ilerleyerek, BVN olarak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunmaya devam edeceğiz.
BVN’nin üniversitelerle gerçekleştirdiği iş birlikleri ve bu iş birliklerinin inovasyon ve liderlik üzerindeki etkileri nelerdir?
Üniversiteler sadece bilgi aktaran kurumlar olmaktan çıkıp, yeniliğin ve liderliğin merkezleri haline gelmişlerdir. Bu bilinçle hareket edip, ortak çalışmalar yürütüyoruz. Dünyamız sürekli olarak gelişiyor, değişiyor ve dönüşüyor. Bu gelişmeler beraberinde birtakım zorluklar da getiriyor. Gelecekte karşılaşacağımız bu zorlukları aşmak ve fırsatları değerlendirmek için üniversiteler ve şirketler birlikte çalışmak zorundadırlar. Hepimizin ortak amacı, ülkemizi ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmektir.
2006 yılından bu yana, üniversitelerimizle iş birliği yapıyoruz. Bu iş birlikleri sayesinde, ülkemize katma değer sağlayan birçok ürünü geliştirdik. Yakın zamanda Sakarya Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte TEYDEP projesini hayata geçirdik. Bu projeler, ülkemizin köklü üniversiteleri ve değerli akademisyenleri ile birlikte yürütülmektedir. Hem üretim hem de yönetim kadrolarımızı, üniversitelerle kurduğumuz diyaloglar sayesinde genç yeteneklerden oluşturmaya özen gösteriyoruz. Öğrencilere verdiğimiz burslar ve sağladığımız staj imkanları ile sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Amacımız, bu ortak çalışmalarla hem sektöre hem de topluma katkıda bulunmaktır.