Header Reklam
Header Reklam

“Wavin, 6 Milyon Euro'luk Yatırımla Kapasite Artıracak”

18 Ağustos 2022
“Wavin, 6 Milyon Euro'luk Yatırımla Kapasite Artıracak”

1955 yılından beri sektördeki varlığını güçlendirerek sürdüren Wavin, bu yıl Adana'da 6 milyon Euro'luk makine yatırımı planlıyor. Wavin TR Plastik Sanayi AŞ Genel Müdürü Fatih Asal, "Alt yapıda yaklaşık 5 milyon Euro civarında yeni bir yatırım planlıyoruz. Tesis içerisinde makine yatırımı yapacağız. Üstyapıda ise yerden ısıtma borularına 800 bin Euro civarında yatırım planımız var. Yıl içerisindeki bu yatırımlarla kapasitede yüzde 7-8 artış sağlayacağız” diyor…

Wavin’i ORBIA satın aldı

Dünyada ilk PVC basınçlı su borusunu üreten Wavin'in 1955 yılında Hollanda'da kurulmuş bir firma. Avrupa'nın en büyük plastik boru ve sistem üreticisi olan, 40'tan fazla ülkede faaliyeti, 2 binden fazla çalışanı bulunan Wavin, 2008 yılında Pilsa'yı Sabancı Holding'ten satın aldı. 2012 yılında da Wavin'i, Orbia satın aldı. Şu anda Orbia'nın diğer boru üretimiyle beraber, dünyanın en büyük plastik boru ve sistem üreticisi konumundayız. Wavin olarak tek merkez Adana'daki tesisimiz ve İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yerlerde bölge satış ofislerimiz var” bilgisini verdi. Wavin'i bünyesinde bulunduran Orbia'nın Meksika merkezli, global ölçekli, 8.8 milyar dolar cirosu, 25 binden fazla çalışanı, 136 üretim tesisi olan büyük bir grup olduğunu ifade eden Asal, "Grubun inşaat ve altyapı tarafı da var ve Wavin burayı temsil ediyor. Damla ve otomasyon sulama sistemlerinde çalışan Adana'daki Netafim de grup şirketlerimiz arasında. Ayrıca polimer ve Flor gazı üretimi, fiber optik kablolar için boru üretimi gibi faaliyetlerin yapıldığı büyük bir grubun parçasıyız. 

“Amacımız pazar lideri olmak”

Wavin Adana fabrikası 90 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 172 bin metrekare alanda üretim yapıyor. Çalışan sayısı ise 400'den fazla. Burada altyapıdan üstyapıya birçok boru ve ek parça üretimi yapıyoruz. Üretimini yaptığımız 3 bin kalemden fazla ürün var. PVC basınçlı temiz su boruları, altyapı için polietilen borular, üstyapıda sıhhi tesisat boruları, kısaca altyapı ve üstyapıda kullanılan tüm plastik ak- sam boru ve elemanlarını üretiyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz yaklaşık 40 bin ton. Altyapıda yaklaşık 5 milyon Euro civarın- da yeni bir yatırım planlıyoruz. Tesis içerisinde makine yatırımı yapacağız. Üstyapıda ise yerden ısıtma borularına 800 bin Euro civarında yatırım planımız var. Yıl içerisindeki bu yatırımlarla kapasitede yüzde 7-8 artış sağlayacağız." Wavin olarak Adana'da ürettikleri ve yurtdışındaki grup firmalarından tedarik ettikleri ile birlikte Türkiye'de en fazla ürün çeşidi bulunan firma olduklarına dikkat çeken Asal, "Sektörde yüzde 15'lik pazar payımız var ve amacımız pazar lideri olabilmek. Yurtdışında ise Ortadoğu, Afrika, Balkanlar, Türki cumhuriyetlerinin de aralarında olduğu 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 25'ini ihracata sunuyoruz.

“Yaşam alanlarınızın iklimlendirmesini iyileştiriyoruz”

Wavin olarak Gereksiz enerji kullanımını önleyen, hem ısıtma hem de serinletme kontrolü yapabilen, estetik tasarıma sahip ürünler de geliştiriyoruz. Kış aylarında yaşanan ısınma sorununa da çözüm sunuyoruz. Yerden Isıtma ve Sentio Kontrol Sistemi ile duvardaki termostatlar ya da dışardayken cep telefonunuzdaki Sentio uygulaması sayesinde yaşam alanlarınızın sıcaklığını istediğiniz dereceye ayarlamanıza olanak sağlıyoruz. Wavin Yerden Isıtma ve Sentio Kontrol Sistemi evinizin ya da  yaşam alanlarınızın iklimlendirmesini basit, hızlı ve düşük maliyetle iyileştiriyoruz.

"Yağmur suyu geri kazanım sistemleri üretiyoruz"

Orbia'nın toplam 19 Ar-Ge merkezi var. PVC temiz su borusu, ilk sessiz su borusu gibi ilkleri yapan bir firma. Çevreye ve sürdürülebilirliğe çok önem veriyor. Hedefimiz 2050'ye kadar net sıfır karbon emisyonu. Fabrikamızda yeşil enerji kullanıyoruz ve kendi GES yatırımımızı planlıyoruz. Hiç kurşun içermeyen borular üretiyoruz. Ar-Ge departmanımızda yerden ısıtma boruları, sessiz boruları geliştirip tedarik ediyoruz.

“Borularımızda nikel kullanmıyoruz”

Wavin olarak çevre ve insan sağlığı konusunda devrim yaratacak adımlar atıyoruz. Günümüzde çevre kirliliğinin artmasının ilk nedenleri arasında, ağır metallerin aşırı ve denetimsiz kullanımı geliyor. Öte yandan ağır metaller insan sağlığını da olumsuz etkiliyor.  Örneğin; zarar veren ağır metallerin başında gelen nikel, DNA hasarı ve alerjik hassasiyette artışa neden oluyor. Bu nedenle Avrupa içme suyu direktifine göre, içme suyuyla temas eden malzemelerin nikel ile kaplanması sınırlandırıldı. Biz de bu sınırlamayla birlikte hijyenik suya erişim konusunda önemli bir adım atarak, PPR insörtlü parçalarının metal kısmındaki nikeli kaldırdık. Biyolojik ya da kimyasal maddeleri barındırmayan Wavin Pilsa PPR ve PP-RCT boruları montajının kolay olması, hijyenik olması, paslanmaması gibi bircok avantajı ile galvanizli boruların yerini alarak her turlu bina içi, bina dışı soğuk ve sıcak su tesisatlarında benzersiz kullanıma olanak tanıyor. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan sağlığa uygunluk ve icme suyu tesisatında kullanılabilirlik sertifikasına sahip olan ve insan sağlığına olumsuz etkisi bulunmayan borular,  suyun renk, tat ve kokusunda değişikliği önlüyor. 

“Döngüsel su ekonomisi ile yeşil şehirleri hedefliyoruz”

İklim değişikliği ile mücadele için adım atmak ve herkesi bu soruna yönelik çözümlerden haberdar etmemiz gerekiyor. Bir sonraki yıl bu kadar şanslı olamayabiliriz. Döngüsel su yönetimi bizi küresel bir su iflasından kurtarabilir. Wavin olarak daha verimli ve sürdürülebilir bir su tedarik sistemine geçiş için etkili çözümler sunuyoruz. Suyu kullanma şeklimizi nasıl değiştirmemiz gerektiğine dair benzersiz sistemlerimizle tek bir damlanın boşa gitmediği bir döngü oluşturuyoruz. Kamu-özel sektör iş birliği ile yağmur suyunu toplamak, bir şehrin su ihtiyacının yüzde 29'unu karşılıyor. Yağmur suyunu çatılarda toplamak ise suyun buharlaşmasını yüzde 70 oranında önlüyor. Yeşil şehirler ise sıcaklığı 4°C'den fazla azaltarak, enerji tüketiminde yüzde 7 tasarruf sağlıyor. Suyu kaynak olarak doğru zamanda doğru yerde kullanan sistemlerimizle depoluyor, filtreliyor ve yer altına tekrar kazandırıyoruz. Böylece şimdiden daha iyi su yönetimi anlayışını sahipleniyoruz. 
İnsanların suyu kullanma şekli bir an önce değişmeli. Dairesel bir su yaklaşımı şehirlerin su ayak izini azaltma fırsatı veriyor. İklim şartlarına dayanıklı ve sürdürülebilir şehirleri yeniden tasarlamak zorundayız. Toprak tarafından emilmeyen suyu kademeli olarak toprağa salarak, yeraltı sularını koruyarak, yağmur suyunu yeniden kullanarak, yeşil alanları ve çevreyi koruyarak, geri dönüşümlü ürünler kullanarak ve yeni teknolojileri benimseyerek şehirlerimizi iklime dayanıklı hale getirebiliriz. Önleyici bakım ve iyileştirilmiş ürün tasarımı sağlayan sensörler gibi dijital araçlar, şehrin kanalizasyon sistemlerini tıkanma nedeniyle arızalanmaktan koruyabilir. Sensörler, temizliğin yalnızca gerektiğinde yapılmasını sağlayabilir ve buna benzer teknolojiler bize hızlı ve ekonomik çözümler sağlıyor.

“Her aşamada çevre için sorumluluk alıyoruz”

2021 yılında Basınçlı Hava Kullanımının Azaltılması ile Enerji Tasarrufu Sağlama, LED Aydınlatma Dönüşümü, Su Tüketiminin Azaltılması, Yeşil Enerji Tedarik Anlaşması gibi operasyonel sürdürülebilirlik projeleri başlatan Wavin, önemli başarılara imza attı. Şirket olarak tüm iş süreçlerimizde sürdürülebilirliği odağımızda tutuyoruz. Sosyal sorumluluk çerçevesinde ulaşılması gereken sürdürülebilirlik ve çevresel hedeflerimize yönelik durmaksızın çalışıyoruz. 2021 yılında gerçekleştirdğimiz sürdürülebilirlik projelerimizle fabrika genelinde yüzde 16 enerji tasarrufu, yüzde 48 aydınlatma tasarrufu, yüzde 28 su tasarrufu sağladık. 2022 yılı Ocak ayı itibari ile ise  enerji tedarikinde yüzde 100 yeşil enerji kullanımına geçtik. Elde ettiğimiz sonuçlardan dolayı oldukça gururluyuz, projelerimizin sektöre örnek olacağına inanıyoruz.

“Galataport İstanbul’da Wavin çözümleri kullanıldı”

Galataport İstanbul, 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda toplam 25 milyon ziyaretçiyi ağırlayacak. Proje kapsamında mürettebat dahil yaklaşık 1,5 milyon kruvaziyer yolcusunun da İstanbul’u ziyaret edeceği öngörülüyor. Bu projenin sürdürülebilir ve sağlıklı bir ortam sunması hem de  bölgenin tarihi dokusuyla uyum içinde tasarlanması oldukça kıymetli. Tarihi limanıyla İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı olan projenin Türkiye ekonomisine de anlamlı bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Böyle dev bir projede sürdürülebilir Wavin çözümlerimizle yer almaktan dolayı oldukça mutluyuz. Galataport İstanbul projesine QuickStream Sifonik Yağmur Suyu Drenajı, Pilsa PPR ve Cam elyaf takviyeli PPR boru ve ek parçalar, SiTech+ sessiz atık su sistemi ve Pilsa PVC boru ve ek parça çözümleriyle destek olduk.

“Müşteri memnuniyetinde başarımızı tescilledik”

Global bir marka olarak bina ve altyapı alanındaki yenilikçi ürün ve çözümleriyle  fark yaratan Wavin Türkiye’nin EMEA bölgesinde 15 ülkede yapılan müşteri memnuniyeti anketinde EMEA (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) bölgesinde başarısını kanıtladı. Wavin olarak her daim müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarına yanıt vererek onları mutlu etmek en büyük önceliklerimizden biri. Müşterilerimize karşı sorumluluklarımızı her zaman en üst düzeyde yerine getirmeye ve onlarla şeffaf ve samimi bir dil kullanmaya özen gösteriyoruz. Anket sonuçları da bu vizyonumuzu doğrulayan nitelikte. Ne mutlu ki, müşteri memnuniyetinde EMEA bölgesinde güzel sonuçlar elde ederek müşterilerimizi odağına koyan bir şirket olduğumuz, yine müşterilerimizin görüşleriyle ispatlandı. Bu başarıda rol oynayan değerli ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.



Slider Altına