Header Reklam
Header Reklam

“Üretimi, kontrol ve otomasyonla birleştirerek sektörde fark yarattık”

21 Aralık 2017 Dergi: Aralık-2017
“Üretimi, kontrol ve otomasyonla birleştirerek sektörde fark yarattık”

Resterm Endüstriyel Isıtma Ekipmanları Kurucusu Hülya Sezgin İşman

Resterm Endüstriyel Isıtma Ekipmanları İş Geliştirme Müdürü Yavuz İşman

Endüstriyel rezistans üretimi alanında sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi gündeme taşıyarak 2013 yılında İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Resterm Endüstriyel Isıtma Ekipmanları, HVAC sektörü için kanal tipi elektrikli ısıtıcıların üretimini ve satışını gerçekleştiriyor. Belgelendirme sürecini hızlandırarak kanal tipi elektrikli ısıtıcı grupları için güncel CE normlarını içeren TS EN 60335-1 ve TS EN 60335-2-30 standartlarına uygun üretim kalitesini, akredite laboratuvarda yaptırdığı testler sonucunda tescil ettiren Resterm Endüstriyel Isıtma Ekipmanları, 2017 yılında gemi sektörüne de adım attı. Söyleşimizde Resterm Endüstriyel Isıtma Ekipmanları Kurucusu Hülya Sezgin İşman ve İş Geliştirme Müdürü Yavuz İşman, “Gönlümüzde yatan hedef, ihracat” diyor…

“Resterm büyüme eğrisinde bir firma”

Hülya Sezgin İşman: Resterm Endüstriyel Isıtma Ekipmanları; HVAC sektörüne kanal tipi ısıtıcı sunmak amacıyla 2013 yılının Ekim ayında İstanbul’da faaliyetlerine başladı. Başlangıçta satış firması olarak faaliyetlerimizi sürdürüyorduk, fiyat konusunda rekabet edilemediği için al-sat yapmaya devam etmeyi hem sektörün hem Resterm’in gelişimi açısından uygun görmedik, bu durum bizi üretime itti ve 2014 yılında üretime başladık. İstenilen ölçü, güç ve kademede üretim yapabiliyoruz. Çünkü hem sektör bunu talep ediyor hem de standart bir ürün yok. Bu açıdan üretimin önümüzü açtığını söyleyebilirim. Üretim yapmaya başladıktan sonra hem talep arttı hem de biz bu taleplere daha hızlı cevap verebildik. Bu sene talep açısından biraz durgun geçse de Resterm olarak büyüme eğrisinde olan bir firmayız, o yüzden sektörün durgunluğunun bize olumsuz bir etkisi olmadı.

“Çalıştığımız firmalarla hiçbir zaman rakip olmadık”

Yavuz İşman: Kuruluşumuzdan beri öncelikli hedef kitlemiz hep üretici firmalar oldu. Isıtıcı kaleminde gözlemlediğimiz şey şu; üretici firmalar bu ürünü ya kendileri yapmaya çalışıyor ya da elektrikli ısıtıcı olduğu için tehlikeli görüp risk almayıp güvenebilecekleri, kendilerine rakip olmayacak bir firma buldukları noktada o firmadan almayı tercih ediyor. Piyasadaki elektrikli ısıtıcı üreten diğer firmalar; genellikle elektrikli ısıtıcının yanında ısı geri kazanım cihazı, klima santrali, damper, menfez, VAV de üretiyor. Elektrikli ısıtıcı ihtiyacı olan bir firma eğer taahhüt firması değil, üretici bir firmaysa bu tarz üretim yapan firmaları kendine rakip görüyor ve rakipten alışveriş yapmayı çok tercih etmiyor. Bu konuda Resterm olarak hassas bir çizgimiz var. Sadece elektrikli ısıtıcı ürettiğimiz, öncelikli olarak üretici firmalara satış yaptığımız ve tek işimiz bu olduğu için hem bu alanda uzmanlaştık hem de çalıştığımız firmalarla hiçbir zaman rakip olmadık. Böyle bir duruşumuzun olması, çalıştığımız üretici firmaların bizi tercih etmesinde etkin bir rol oynuyor.

“Çalıştığımız firmalara elektrikli ısıtıcının hem üretimi hem kontrolü tarafında cevap verebiliyoruz”

Hülya Sezgin İşman: Rezistansın hem üretim hem tasarım aşamalarını çok iyi biliyor olmamız, Yavuz Bey’in de bu ürünlerin kontrol ve otomasyon tarafında bilgi ve tecrübesi olması, çok güzel bir sinerji yarattı. Çalıştığımız firmalara elektrikli ısıtıcının hem üretimi hem kontrolü tarafında cevap verebiliyoruz. Üretimi, kontrol ve otomasyonla birleştiren bir firma olarak sektörde fark yarattığımızı söyleyebilirim. Tercih edilmemizin sebepleri arasında bu da var. Yavuz Bey’in de dediği gibi çalıştığımız firmalarla hiçbir zaman rakip olmadık, hep üreticiyi koruduk ve projelerde iş ortaklarımızla beraber hareket ettik. Bu durum da çalıştığımız firmalarla daha uzun soluklu çalışmamızı sağlıyor. Bu nedenle birçok firmayla kurulduğumuzdan beri hâlâ çalışıyoruz.

“Rezistans ve komple ısıtıcı üretimi konusundaki bilgi birikimimiz sayesinde müşterilerimizi doğru bir şekilde yönlendiriyoruz”

Yavuz İşman: Ağırlıklı olarak havalandırma sektörü firmalarıyla çalışıyoruz. Türkiye’de havalandırma alanında mevcut olan kanal ölçülerinde bir standart yok. Yuvarlak kanalların ölçülerinde standart var ancak iş dikdörtgen kanala geldiği zaman mimari zorluklardan dolayı çok farklı ölçülerde kanallar yapılabiliyor. Resterm olarak, bu tarz kanallara uygun, yuvarlak ve dikdörtgen kesitli kanal tipi elektrikli ısıtıcıların üretimini yapıyoruz. Kanal tipi elektrikli ısıtıcıların haricinde klima santrallerinin hücre ölçülerine uygun olarak ve içerisine monte edilen santral tipi elektrikli ısıtıcılar da ürün grubumuzda yer alıyor. Çok yoğun olmamakla birlikte elektrikli hava apareylerinin de üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu ürünleri iki kademeli olarak 3 kW’dan 25 kW’ya kadar üretebiliyoruz. Müşteri talep ederse üzerinde otomasyonuyla birlikte fan hızının ayarlandığı, sıcaklık kontrolünün yapıldığı paket cihazlar da üretimimizde bir bant olarak var. Kısaca üretim süreçlerinden bahsedecek olursak; müşterilerimizden bize kanal ölçüsüne ve istenilen kapasiteye göre talep gelir, biz o talebi teknik olarak değerlendiririz, üretilmesinde bir sakınca yoksa teklif sunarız, müşteri tarafından kabul edilirse üretime başlarız. Burada altını özellikle çizmem gereken nokta, talepler eğer teknik açıdan sıkıntı yaratmayacaksa biz istenilen güçte ve ölçüde özel üretim yapıyoruz. Teknik sıkıntıdan kastım şu; elektrikli ısıtıcı, müşteri tarafında çok fazla bilinen bir konu olmadığı için olmadık taleplerle, çok küçük ölçüye çok büyük güçler yüklemek, konfor amaçlı imal edilen bu ürünlerin endüstriyel proseslerde yüksek sıcaklık istenen durumlarda kullanılması, hava hızı ve debi değerlerinin istenen güce uygun olmadığı cihazlar isteyen firmalarla karşılaşabiliyoruz. Bu şekilde bir üretim pratik olarak mümkün ancak işletme esnasında ciddi sıkıntılar yaratacağı için böyle bir ürünün üretimine onay vermiyoruz. Böyle bir durum olduğunda müşteriyi yönlendiriyoruz, tehlike yaratmayacak bir ürün üretmek için anlaşma sağlıyoruz.

“Ürünlerimizde emniyet termostatları standart olarak mevcuttur. Çünkü bizim için müşteri güvenliği önemlidir”

Hülya Sezgin İşman: Kanal tipi elektrikli ısıtıcılar kullanıcı tarafından görülmeyen cihazlardır ve bu cihazların emniyeti de ayrıca önemlidir. Cihazın içindeki rezistans çalışırken yüzeyindeki sıcaklık 250-300 ˚C’lere kadar çıkıyor, ısıtıcı iç hacim sıcaklığının sınırlanmasını 70 ve 110 ˚C olmak üzere iki kademeli emniyet termostatlarıyla sağlıyoruz. Ürünlerimizde, bu emniyet termostatları standart olarak mevcuttur. Çünkü bizim için müşteri güvenliği önemlidir. Emniyetsiz bir cihaz asla üretmiyoruz ve üretilmesine de onay vermiyoruz. Akredite bir laboratuvar tarafından güncel normlara göre onaylanmış bir CE belgesine sahibiz, ISO ve TSE ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Ürünlerimizi CE standartlarında kaçak akım testi, topraklama direnci testi ve izolasyon direnci testine tabi tutuyoruz.  Müşterilerimize ayrıca, emniyet termostatların kontrol sistemine nasıl dahil edilmesi, bağlantıların nasıl yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini de cihaz üzerinde sökülmeyecek şekilde yapıştırılmış etiketler vesilesiyle anlatıyoruz.

“Ürünlerimiz sürekli bir gelişim içinde. Otomasyon da gelişimi sağlayan en önemli unsur”

Yavuz İşman: Cihazların tasarımından, rezistansın modellemesinden, ürünün en son ambalajlanıp paketlenmesine kadar geçen tüm süreçte sürekli iyileştirme söz konusu. İşimiz; ürünün şeklinden teknik verilerine, elektrik bağlantısından içinde kullandığınız klemense, kabloya, izolatör parçalarına kadar sürekli olarak bir gelişme sürecinde devam ediyor. Daha iyisini tespit ettiğimiz noktada da bütün üretim hattına uygulanıyor. Dolayısıyla ürünlerimiz sürekli bir gelişim içinde. Otomasyon da gelişimi sağlayan en önemli unsur. Çünkü elektrikli ısıtıcılarda enerji tasarrufu ancak otomasyonla sağlanabilir. Cihaz otomasyonu doğru şekilde kurgulanıp uygulandığında ihtiyaç kadar kapasitede çalışması sağlanarak gereksiz tüketimin önüne geçilerek tasarruf sağlanabilir. Aslında bu ürünlerin otomasyonla birlikte sunulması çok daha doğru. Çünkü enerji üreten bir ülke değiliz, dolayısıyla otomasyonun hayatımızın bir parçası haline gelmesi gerektiği kanısındayım. Gönül ister ki piyasa bunun bilincinde olsun, biz her ürünümüzü standart olarak otomasyonlu sunalım. Ama çoğu zaman özellikle maliyet baskısından dolayı otomasyon tarafı hiç düşünülmüyor ve bizim yönlendirmemizle dizayn ediliyor. Son dönemlerde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gereği, piyasada otomasyon bilinci artmaya başladı. Projeci firmalardan son kullanıcılara kadar otomasyonun gerekliliği anlaşılmaya başladı. Bu, sistem bazından ürün bazına da ulaşmalı. Türkiye’de ne yazık ki kanuni bir zorunluluk olmadığı için bu ekstra bir maliyet olarak görülüyor ve genelde ilk yatırım maliyeti düşünülüyor ancak asıl düşünülmesi gereken işletme maliyeti ne yazık ki göz ardı ediliyor. Biz Resterm olarak doğru teknik çözümler ile müşterilerimizin kazanç sağlamasını amaçlıyoruz.

“Gemi sektörüne adım atmamız, kalite açısından bizi çok daha iyi yerlere taşıdı”

Hülya Sezgin İşman: Büyüme eğrisinde bir firma olduğumuzdan dolayı 2017 bizim için çok iyi geçti. Yeni yerimize taşındık ve üretim kapasitemizi artırdık. Dolayısıyla 2017, satışlarımızın artış gösterdiği ve belgelendirme süreci açısından verimli bir yıl oldu. Yatırım yaparak büyüdük. 2017 yılında ayrıca gemi sektöründe çalışmaya başladık, gemilerin klima santralleri ve havalandırması için ürünler sunuyoruz. Bu bizim için 2017’deki en büyük adımlardan biriydi. Yurt dışı merkezli birkaç firmayla bu konuyla ilgili çalışmaya başladık. Bu firmalar aracılığıyla Kanada, Amerika, İskandinav ülkeleri ve Avrupa’nın birçok ülkesine gemiler için santral tip ısıtıcılarımızı ve elektrikli hava apareylerimizi gönderdik. Ürünlerimizde kritik önem taşıyan izolasyon direncinin gemilerde çok yüksek olması gerekiyor. Biz Resterm olarak gemi sektörüne sunduğumuz ürünlerde bu değerlerin CE standartlarının da çok üzerinde olmasına önem verdik. Gemi sektörüne adım atmamız, kalite ve ürün geliştirme açısından bizi çok daha iyi yerlere taşıdı.

“2018 yılı için gönlümüzde yatan hedef, ihracat”

Yavuz İşman: Halihazırda iç pazara yönelik çalışıyoruz ancak 2018 yılı için gönlümüzde yatan hedef, ihracat. O yüzden belgelendirme sürecini hızlandırdık ve gemi sektörüne adım attık. İç pazarda çok ciddi bir satışımız var, ihracatımızın da aynı doğrultuda olacağını düşünüyoruz. Öncelikli hedef pazarlar; elektrikli ısıtıcıların çok fazla kullanıldığı Avrupa, Arap ve Ortadoğu ülkeleri olacak. ISK-Sodex Fuarları bu açıdan bize çok fayda sağladı. ISK-Sodex 2016’dan sonra Resterm markası sektörde daha çok duyulmaya başladı ve çalıştığımız firma sayısı son derece arttı. ISK-Sodex 2018’de ise daha büyük bir stantla yer alacağız, ayrıca ihracat hedefimiz sebebiyle yurtdışı fuarlarda da katılımcı olarak yer almayı planlıyoruz. 



Slider Altına