Header Reklam
Header Reklam

“Üntes Olarak Tüm Ürün Gruplarında Pazar Hedefimiz %10-15 Bandını Yakalamak”

27 Ekim 2022
“Üntes Olarak Tüm Ürün Gruplarında Pazar Hedefimiz %10-15 Bandını Yakalamak”

1968 yılında kurulan ve halihazırda 50’den fazla ülkeye ihracat yapma başarısını gösteren Üntes’in Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Süleyman Kavas ile hem kendi firmaları hem de sektör üzerine konuştuk. Kavas, “hatırı sayılır bir konuma ulaşmış durumda” dediği HVAC sektörünün daha da büyümesi için yolun daha fazla iş birliği yapmaktan geçtiğini söylüyor. 

Üntes ile ilgili kısa bir bilgi alabilir miyiz?

1968 yılında Ankara’da kurulan Üntes, kurulduğu günden bugüne hızla büyüyerek faaliyetlerine devam etmektedir. Yaklaşık 350 çalışanımız ile üretim faaliyetlerimize; Ankara/Kahramankazan ve Saray’da bulunan 120 bin m2‘lik açık, 29 bin m2‘lik kapalı alana sahip fabrikalarımızda ve 4 ayrı şehirde bulunan bölge müdürlüklerimiz ile devam etmekteyiz. Ayrıca yarım asrı aşkın tecrübesi ile Türkiye’de iklimlendirme sektörünün lider firmaları arasında yer alan Üntes, şu anda 50’den fazla ülkeye direkt ihracat gerçekleştirmektedir.

Günümüzde Üntes Isıtma Klima Soğutma, Üntes Rhoss ve Üntes VRF olmak üzere üç farklı firma ile yoluna devam kuruluşumuz ana firmamız olan Üntes Isıtma Klima Soğutma bünyesinde tüm merkezi sistem iklimlendirme cihazlarının üretimini ve satışını gerçekleştirmektedir. İtalyan Rhoss firması ile birlikte 2012 yılında kurduğumuz Üntes Rhoss ise soğutma grupları üretmektedir. Grubumuzun son firması olan Üntes VRF, Hisense firmasının Türkiye’deki tek distribütörü olup VRF sistemlerinin satışını gerçekleştirmektedir. Ayrıca 2019 yılında NIBE ile yaptığımız ortaklık sonrasında daha güçlü adımlarla yolumuza devam ediyoruz. 

“Üretim Yaptığımız Her Alanda Sektör Liderliğine Oynuyoruz”

Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Klima Santralleri, Soğutma Grupları, Rooftop Paket Klima Cihazları ve Fancoil Üniteleri gibi birçok ana ürün grubunda üretim yapan Üntes, sektördeki 54 yıllık tecrübesi ile NIBE Isı Pompası, Hisense VRF Klima Sistemlerinin yanı sıra Hisense Split Klima Sistemlerinin de Türkiye’de tek yetkili satıcısı olarak müşterilerine hizmet vermektedir.

Yılda yaklaşık olarak 3 bin adet Klima Santrali, 1500 adet Rooftop, 80 bin adet Fancoil ünitesi, 1000 adet Soğutma Grubu üretim kapasitesi ile üretim yaptığı her alanda sektör liderliğine oynamaktadır.

Üntes 2022 yılı içerisinde Üntes HEATEX markası ile yeni bir ısı pompası serisini de müşterileri ile buluşturdu. Daha çok orta segmente hitap eden bu ürünümüzden de yüksek satış rakamları bekliyoruz. Hâlihazırda Türkiye genelinde sahip olduğumuz yaklaşık 50 adet bayi ve 40 adet servis yapılanması ile Üntes HEATEX ısı pompalarının satışını ve servisini gerçekleştirmekteyiz. 

“50’den Fazla Ülkeye İhracat Yapıyoruz”

İthalat ve ihracat başlıklarında neler yapıyorsunuz?

Üntes olarak 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Güney Afrika’dan Şili’ye, Yeni Zelanda’dan Sri Lanka’ya kadar çok farklı coğrafyalarda ticaret yapmakla birlikte özellikle Körfez ülkeleri ve Orta Asya güçlü olduğumuz pazarlar. Körfez’de Katar, B.A.E. ve Kuveyt, Orta Asya’da ise Türkmenistan ve Özbekistan yoğun ihracat yaptığımız ülkeler arasında. Ayrıca Avrupa’da hedef pazarlarımız arasında bulunuyor. Özellikle Avrupa pazarına yönelik geliştirdiğimiz yüksek enerji verimliliğine sahip ürünlerimizi yabancı ortaklarımızla birlikte Avrupa pazarına sunuyoruz. Ürettiğimiz hemen hemen tüm ürün gruplarımızın ihracatını gerçekleştiriyoruz. Klima santrali, fancoil üniteleri, çatı tipi paket klima cihazı ve soğutma grupları en fazla ihracatını yaptığımız ürünler. 

Ar-Ge çalışmaları ve satış sonrası hizmetler konularında ne durumdasınız?

Giderek artan enerji fiyatları ve çevreye duyarlı ürünlerin yaygınlaşması ile birlikte biz de hem yeni geliştirdiğimiz ürünlerde hem de var olan ürünlerimizi iyileştirirken enerji verimliliği ve çevreye saygılı tasarım kriterlerini ön planda tutuyoruz. 2021 ISK-Sodex Fuarı’nda ilk lansmanını yaptığımız ECO-SER isimli yeni seri çatı tipi paket klima cihazlarımız ErP 2021 gereksinimlerine uygun tasarımı ve düşük GWP değerine sahip çevreci R454B gazı ile öne çıkmaktadır. Benzer bir mantıkla geliştirilen ve 2021 yılı içerisinde piyasaya sürdüğümüz Türkiye’nin ilk yerli üretim EC motorlu fancoil üniteleri standart fancoil ünitelerine göre %75’e varan oranlarda daha verimlidirler. Yakın zamanda fancoil pazarının büyük oranda EC motorlu modellere geçeceğini düşünüyoruz. Özellikle Avrupa pazarı ve ülkemizdeki üst düzey projeleri hedeflediğimiz Eco-Design kriterlerine uyumlu Thermofresh Serisi Isı Geri Kazanım Üniteleri ise karşıt akışlı ısı geri kazanım sistemi sayesinde %90’a varan ısıl verim sağlamaktadır. Tüm bu ürünler sadece ülkemiz şartları için değil Avrupa Birliği standartlarını karşılayacak özellikte ve pazarın rahatlıkla kabul göreceği yapıda tasarlanmıştır.

Satış sonrası hizmetler tarafında da yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığımız ve satış sonrası hizmetleri teknoloji ve bilişim ile birleştireceğimiz projede sona ulaştık. Yakın zamanda tamamlayacağımız projemiz sonrasında sahadaki ürünlerimizi takip edebilecek ve müşterilerimize daha hızlı ve kusursuz hizmet vermeye başlayacağız. 

Ürünlerinizle yer aldığınız referans projelerden bahseder misiniz?

Üntes olarak ülkemizdeki birçok prestijli ve büyük çaplı projede yer alıyoruz. Bugüne kadar ülke genelinde sayısız projeye ürün tedarik ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bunlardan ilk aklıma gelenlerden bazıları: İstanbul Yeşilköy Pandemi Hastanesi, Galatasaray Türk Telekom Arena Stadı, Galataport, Beşiktaş Vodafone Arena Stadı, Bursa Entegre Sağlık Kampüsü vb.  

Yurtdışında da benzer şekilde çok önemli projelere imza atmış bulunuyoruz. Yurtdışı bazı örnek referanslarımız şu şekilde: Dakar Uluslararası Kongre Merkezi, Suudi Arabistan Kral Salman Hastanesi, Kigali Kongre Merkezi, Forum Almatı AVM, Katar Silahlı Kuvvetleri Deniz ve Hava Üssü vb. 

“Pazar Hedefimiz %10-15 Bandını Yakalamak”

Pazar payı başlığı altında neler söylersiniz?

Üntes olarak tüm ürün gruplarında pazar hedefimiz %10-15 bandını yakalamak. Merkezi sistem tarafında bu hedefleri yakalamış ve bazılarında bu değerin de üstüne çıkmış durumdayız. Isı pompası ve split klima gibi yeni ürünlerimizle ilgili de aynı hedefler doğrultusunda çalışmalara devam ediyoruz. 

Öte yandan ihracat ciromuzu arttırarak daha fazla ülkeye satış yapmak istiyoruz. Özellikle Avrupa bölgesine yönelik geliştirdiğimiz enerji verimli ve çevreye duyarlı ürünlerimizden önümüzdeki yıllarda büyük satış hacimleri bekliyoruz. 

2023 yılı için firmanızda ne gibi yenilikler olacak? 

Günümüzün en önemli konularından birisi olan küresel ısınma ve karbon ayak izi konusunda çalışmalarımıza başladık. 2018 yılında Kahramankazan’daki tesisimizin çatısına kurduğumuz GES ile başlayan bu süreç, Avrupa Birliği’nin getireceği sınırda karbon vergisi düzenlemesiyle ilgili hazırlıklarımızla devam ediyor. 2023’te başlayacak ve 2026’dan itibaren AB’ye ihraç edilecek ürünlerin üretim sürecindeki sera gazı salınımlarının vergilendirileceği bu yeni sisteme önümüzdeki yıl içinde hazır olmayı planlıyoruz.

HVAC sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak, Türkiye’de sektörün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemiz HVAC sektörü günümüzde hatırı sayılır bir konumu ulaşmış durumdadır. Hem üretim kabiliyeti hem de ürettiği ürünleri tüm dünyaya ihraç etmesi dolayısıyla ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. Öte yandan sektörümüz, barındırdığı sivil toplum kuruluşları ile birlikte örgütlenmesini de ileri bir noktaya taşımıştır. 

Şu an için gördüğüm en büyük eksilik iş birliklerinin yetersizliğidir. Dünya çapında bir oyuncu olmak için artık sektör firmalarının hem kendi içlerinde hem de sektör dışı firmalar ile yeni iş birlikleri ve ortaklıklara yönelmeleri ve güçlerini birleştirmeleri gerekmektedir. 

Teknik konulara baktığımızda Ecodesign kriterleri ve ErP direktiflerinin sektörümüz açısından önemli bir itici güç olmaya başladığını söyleyebilirim. Bu direktiflerin hem ürün kalitemizi hem de üretim tekniklerimizi bir üst seviye çıkaracağını düşünüyorum. Ancak bazı ErP direktifleri ülkemizde uygulanırken birçok direktif henüz tercüme ve değerlendirme aşamasında. Bir an önce bu direktiflerle ilgili çalışmalar tamamlanıp uygulamaya geçilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus sektör bileşenlerine geçiş aşamasında yeterli süreyi tanıyıp mağduriyet yaratılmamasıdır.
 



Slider Altına