“Türkiye’de Yalıtım Sektörü İzocam ile Başlamıştır”
“İzocam’ın hikâyesinin başladığı 57 yıl önce varoluş amacımızı; doğal kaynaklara zarar vermeden, can ve mal güvenliğini dikkate alarak, enerji tasarrufu ve konfor sağlayan çevreci ve sürdürülebilir yalıtım çözümleri geliştirmek olarak tanımlamıştık” diyen İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, bu tavırlarında asla esneme yapmadıklarının altını çiziyor. Savcı, şu anki konumlarını da şöyle özetliyor: “Türkiye ve yurtdışında pek çok projeye yalıtım danışmanlığı hizmeti veren İzocam her ihtiyaca uygun şekilde sunduğu ürün ve çözümleri ile Türkiye’nin iddialı projelerinde çözüm ortağı olarak yer alıyor ve yalıtım danışmanlığı rolünü üstleniyor”.
Geçmişten günümüze bir İzocam portresi çizmenizi istesek neler söylersiniz?
Ülkemizde ve faaliyet göstermiş olduğu ihracat pazarlarında yalıtım sektörünün öncüsü olan İzocam, 1965 yılında Türkiye’de, sadece yalıtım ürünü üretmek amacıyla kurulmuş ilk firmadır. Türkiye’de yalıtım sektörü İzocam ile başlamıştır.
İzocam’ın hikâyesinin başladığı 57 yıl önce varoluş amacımızı; doğal kaynaklara zarar vermeden, can ve mal güvenliğini dikkate alarak, enerji tasarrufu ve konfor sağlayan çevreci ve sürdürülebilir yalıtım çözümleri geliştirmek olarak tanımlamıştık. Çıktığımız bu yolda, kaynakların verimli kullanılması, iklim değişikliği, sürdürülebilir yapıların inşası, enerji tasarrufu, çevreyi koruma ve yaşam kalitesini iyileştirme motivasyonu ile çalışan bir şirket olma özelliğimizi halen koruyoruz.
Günümüzde tüm yalıtım ürünlerinde sahip olduğumuz %25 pazar payı ile sektör lideriyiz. 2022’de de pazar payımızı korumaya devam ediyoruz. Uzun yılların deneyim ve tecrübesi ile elde ettiğimiz başarılar sayesinde ISO ilk 500’de daima yerimizi alıyoruz. 2021 yılı satış ve karlılıkta atağa geçtiğimiz bir sene oldu ve bu başarı sayesinde İSO 500 listesinde bir önceki yıla oranla 8 basamak daha yükseldik. Diğer taraftan 2015 Brand Finance Raporu’a göre Türkiye’nin en değerli 100 markası arasında gösterildik.
İnsan odaklı çalışma anlayışını benimseyen bir markayız. Her yıl ortalama 700’ün üzerinde kişi istihdam ediyoruz. 2018 yılından beri Top Employer (En İyi İşveren Markası) sertifikasına sahip olan İzocam, İnsan Kaynakları süreçlerinde çağın gerekliliklerine uygun ve yeni neslin ihtiyaçlarını karşılayan çözümler tasarlayıp geliştirmeye de devam ediyor.
Geniş ürün yelpazesine sahip ve her ihtiyaca uygun yalıtım çözümleri sunabilen öncü bir markayız. Zeminden, cephe ve çatıya, duvar ve döşemeden tesisata kadar her uygulama alanı için nitelikli yalıtım malzemeleri üretiyoruz. İzocam ürünleri, bir konuta içeriden uygulanabilecek yalıtımdan; sanayi yapılarına, okul ve hastanelere kadar her binanın ve tesisatın yalıtım ihtiyacına etkin çözümler sunuyor. İnşaat ve iklimlendirme sektörlerimiz için yalıtım malzemeleri üretmenin yanı sıra; vagonlardan evlerimizde kullanılan fırınlara, yangın kapılarından güneş kolektörlerine kadar geniş bir alanda ısı ve ses yalıtımını, yangın güvenliğini sağlayan yalıtım ürünleriyle sektörde faaliyet gösteriyoruz.
Ancak İzocam’ın uzmanlığı sadece ürettiği ürünlerle sınırlı değil. Türkiye’nin en önemli projelerine hizmet sunmaya, yalıtım ürünleri ile ilgili ürün ve uygulama danışmanlığı yapmaya devam ediyor. Türkiye ve yurtdışında pek çok projeye yalıtım danışmanlığı hizmeti veren İzocam her ihtiyaca uygun şekilde sunduğu ürün ve çözümleri ile Türkiye’nin iddialı projelerinde çözüm ortağı olarak yer alıyor ve yalıtım danışmanlığı rolünü üstleniyor.
“İzocam’ın Ar-Ge Konusunda Çok Büyük Bir Avantajı Var”
Üretim süreciniz nasıl ilerliyor? İnovasyon, Ar-ge gibi kavramlar İzocam’da nasıl karşılık buluyor?
61 bin m²’lik alana sahip olan Dilovası tesisimizde yıllık 75 bin ton kapasite ile ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği sağlayan Taşyünü üretiyoruz. 131 bin m²’lik alanda bulunan Tarsus tesisimizde, yıllık 55 bin ton kapasite ile ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği sağlayan Camyünü ve 160 bin m³ ısı yalıtımı sağlayan ekstrüde polistiren (Foamboard) üretiyoruz. 86 bin m²’lik alanda bulunan GEBKİM tesislerimizde yıllık 560 bin m³ kapasiteli ekstrüde polistiren (Foamboard), 6 bin ton kapasiteli ekspande polistiren (İzopor) ve İzocam Tekiz tesisimizde 4 milyon m² taşyünü ve poliüretan yalıtımlı panel ve 3 milyon m² trapez kapasitesiyle sanayi yapılarına yönelik nitelikli ve hızlı çözümler üretiyoruz. Eskişehir tesislerimizde ise, 20.000 m²’lik (açık ve kapalı alan toplamı) alanda yaptığımız üretimle yıllık 4.500 ton kapasiteli elastomerik kauçuk (Optiflex ve İzocamflex) ve 700 ton kapasiteli polietilen yalıtım ürünlerimizle ısı, ses yalıtımı ve yoğuşma kontrolü sağlıyoruz.
Yalıtım sektörünün dünyadaki gelişimini yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda sürekli takip ettiğimiz ve şu an %20,5 olan yeni ürünlerin ciromuz içindeki payını yani ‘inovasyon katsayısı’nı korumayı hedefliyoruz. İzocam, inovasyon ve Ar-Ge’ye verdiği değer sayesinde 57 yıldır yalıtım sektörünün lideri konumunda yer alıyor. Ar-Ge ile ilgili hedeflerimize ulaşırken sadece mevcut ürün gamımızı kullanarak değil, yeni teknolojilerden de faydalanarak katma değeri yüksek ürün ve çözümlerle yol kat ediyoruz. Ürün gamımıza Ar-Ge çalışmalarımız doğrultusunda müşterilerimizin ve pazarın beklentisine uygun yeni ürünler ekliyor, yalıtım ile ilgili tüm ihtiyaçları karşılayabilen güçlü bir marka olma özelliğimizi koruyoruz.
İzocam’ın Ar-Ge konusunda çok büyük bir avantajı var. O da Saint-Gobain Isover gibi dünya yalıtım pazarında teknolojik anlamda lider bir firmanın lisansı ile üretim yapması ve Saint-Gobain Isover’in tüm teknolojik imkânlarından faydalanabilmesi... Diğer bir avantajı ise yalıtımın tüm segmentlerinde faaliyet gösterdiği için geniş fikir havuzuna sahip olması. Bu sayede İzocam, ürün ve hizmetleriyle ilgili doğru ve yenilikçi adımları daha rahat atabiliyor.
Ürünler kısmını biraz daha detaylandırırsanız neler söylersiniz?
Bu sene tesisat yalıtımında yüksek yoğuşma kontrollü ve B sınıfı yangın dayanımı özelliği test edilerek kanıtlanmış olan kauçuk ürünümüz İzocamflex ile iklimlendirme sektörüne güvenle hizmet vermeye devam ediyoruz. Diğer taraftan bacalarda ısı yalıtımı ile baca verimliliğine yönelik yeni bir ürün geliştirmeyi ve bu sayede ısı kaçaklarını asgari düzeyde düşürmeyi hedefliyoruz. Ayrıca endüstriyel binalar için, sanayi yapılarında enerji verimliliğine hizmet eden ve yangın güvenliği sağlayarak yatırımcıyı koruyan İzocam Tekiz marka sandviç panel ürünlerimizde geliştirmeler yapıyoruz.
2023 yılı itibarıyla toplam inşaat alanı 5 bin m2’den büyük yapılarda kullanılan enerjinin minimum %5’inin yenilenebilir enerjiden sağlanması zorunlu olacak. Bu alanda da yatırımcılarımızı, yenilenebilir enerjiye uyumlu inovatif ürünler ve çözüm sistemleriyle destekleyeceğiz. Sürdürülebilirliğe hizmet eden solar paneller için mineral yün bazlı yeni ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Diğer taraftan bu sene akustik kontrol için ses yutum özelliği yüksek yeni ürünler üzerinde çalışıyoruz.
İzocam’ın bu sene hedefleri arasında yer alan, fırın üreticilerini ilgilendiren yeni ürünlerimiz mevcut. Fırın üretimi için piyasaya sunduğumuz yalıtım malzemelerini 2023’de uygulamaya alınacak olan AB regülasyonlarına göre düzenliyoruz. Fırın sektöründe Türkiye’nin üretim üssü haline geleceğini biliyoruz. Bu nedenle de önümüzdeki iki yıl içinde kapasitemizi 2 katına çıkarmayı planlıyoruz.
Yangın dayanımı konusunda hangi kategorilerde, ne tür ürünleriniz var?
1965 yılında Türkiye’de, sadece yalıtım ürünü üretmek amacıyla kurulmuş olan İzocam’ın özellikle mineral yün ürün kategorisindeki ürünleri yani İzocam Camyünü ve İzocam Taşyünü, ısı ve ses yalıtımının yanında yangın güvenliği de sağlayan ürünlerdir.
İzocam Camyünü; binalarda ve endüstride çalışma sıcaklığı 250 ⁰C’ye kadar olan uygulamalarda kullanılabilen hafif, esnek ve ekonomik, yanmaz bir ısı ve ses yalıtım malzemesidir. Çoğunlukla çatı, duvar, tesisat ve bazı ara bölme yalıtımlarında kullanılır. İzocam Taşyünü ise binalarda ısı, ses ve yangın yalıtımı sağlamasının yanında 350 – 650 ⁰C arasındaki yüksek sıcaklıktaki endüstriyel uygulamalarda da kullanılabilir.
İzocam Taşyünü ürünler, İzocam Camyünü ürünlere göre daha yüksek sıcaklığa dayanıklı ürünler olduğundan yangın yalıtım çözümlerinde daha yüksek sürelerde yangın dayanımı sağlamaya yardımcı olur.
Ayrıca Avrupa sandviç panel standardı olan TS EN 14509’a uyumlu olarak üretilen İzocam Tekiz markalı ürünlerimiz, yangına tepki sınıflandırmaları ve yangın dayanımı konusunda sahip oldukları birçok sertifikayla yangın güvenliği konusundaki uzmanlığını belgelemektedir. TSE tarafından gerçekleştirilen testlerde sandviç paneller için en üst yangın sınıfı olan A2-S1,d0 yangın sınıfını karşılayan İzocam Tekiz Taşyünü Yalıtımlı Paneller, Efectis Era Avrasya Test ve Belgelendirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen testler sonucu, bütünlük ve yalıtım kriterlerindeki değerlendirme sonucunda 60 dakika yangın dayanımlı “EI60” ve sağlamış olduğu bütünlük kriterleri ile de “E120” yangın dayanımlı panel sertifikasına sahiptir. İzocam Tekiz Taşyünü Çatı Paneli’nin ise, taşıma, bütünlük ve yalıtım kriterlerinin tümünü başarıyla sağladığı için, 120 dakika yangın dayanımlı “REI120” panel sertifikası bulunmaktadır. Tekiz Sinüs Panel, özellikle spor salonu, AVM ve fabrika gibi alanlarda kullanılmak üzere mineral yün yalıtımlı sandviç panel olarak geliştirildi. Yangına karşı dayanımıyla BROOF (t2) sınıfında yer alan Tekiz Kombi Panel ise uluslararası bir risk ve sigorta yönetimi firması olan FM Global’in bağımsız test kolu tarafından verilen FM sertifikasını almaya hak kazanarak, Türkiye’de üretilen membranlı paneller arasında FM sertifikasına sahip ilk ve tek ürün oldu. Bu ürünümüz, özellikle fabrika yatırımı ya da tadilatı gibi önemli sanayi projelerinde tercih edilmektedir.
İzocam markalı ürünlerimiz de yangın güvenliğinde öne çıkmaktadır. Farklı kalınlıklarda üretilerek, ara bölme duvarlarda, ısı ve üstün ses yalıtımı sağlayan “İzocam Mineral Yün Ara Bölme Levhası ve Şiltesi” A1 sınıfı yanmaz özelliği sayesinde olası yangınlarda zaman kazandırmaktadır.
Su itici özellikli ve bir yüzeyi siyah camtülü kaplı olan "İzocam Mineral Cephe Levhası"; giydirme cephe sistemlerinde, cam, granit, mermer, alüminyum, ahşap vb. cephe kaplamalarının arkasında ısı ve ses yalıtımının yanı sıra yangın güvenliği amacıyla kullanılmaktadır.
Dış duvarların iç yüzeylerinde, iç bölme ve komşu duvarlarda, merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda, ahşap karkas yapıların içten giydirilmesinde ses ve ısı yalıtımı amacıyla kullanılan Mineral yün “İzocam Kalibel" ise yanmaz bir ürün olarak binaların yangın güvenliğine katkı sağlarken, küf ve nem oluşumuna karşı da duvarları korumaktadır.
Sanayi tesislerinde, proses ekipmanlarında, büyük çaplı borularda ısı yalıtımı ve yangın güvenliği amacıyla kullanılan İzocam Taşyünü Sanayi Levhası, TS EN 13501-1’e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfında bulunmaktadır.
İzocam Taşyünü Sanayi Şiltesi ise yanmazlık özelliği sayesinde çok yüksek sıcaklığa sahip yerlerin ısı, ses ve yangın yalıtımını mümkün kılmaktadır.
Kaplamasız veya alüminyum folyo kaplı, yüksek birim ağırlıkta taşyününden imal edilen borular olan İzocam Taşyünü Prefabrik Boru da 250°C’den yüksek sıcaklıklardaki sanayi borularının ısı yalıtımında kullanılmaktadır.
EI60, EI90 ve EI120 özellikte yangın kapılarında kullanılan özel taşyünü levha olan İzocam Yangın Kapısı Levhası ise; yangın kapısı imalatı yapan firmalara temin edilmekte ve yangın direnç süresi açısından tek parça halinde kapıya uygulanmaktadır.
“Bu Yılki Hedefimiz İhracat Satışlarımızı 30 Milyon $ Seviyesinin Üzerine Çıkartmak”
Mevcut satış performansınız ve yıl sonu satış hedefleriniz konularında bilgi verir misiniz?
Yurtdışı satışlarımızda ciddi bir artış elde ederek, 2021 yılında %20'nin üzerinde olan ihracatın satışlarımızdaki payını, şu an %25'in üzerine çıkarttık. 2022 Haziran ayında ihracatta en yüksek satış hacmine ulaştık. Bu yılki hedefimiz ihracat satışlarımızı 30 milyon $ seviyesinin üzerine çıkartmak. Bu hedef doğrultusunda 2022’de yeni pazar ve müşterileri portföyümüze ekledik.
Önümüzdeki dönemde özellikle İzocam Tekiz markalı ürünlerimizin ihracatını artırmaya odaklanacağız. İzocam Tekiz, ürün gamında yer alan taşyünü ve PUR/PIR yalıtımlı çatı-cephe panelleri, taşıyıcı profiller, çatı-cephe trapezi ve soğuk depo paneli ürünlerini, yatırımcılar ve proje sahiplerinin ihtiyacına uygun olarak üretiyor. Formlandırılmış iki metal arasında yalıtım çekirdeği bulunan yalıtımlı panellerden oluşan İzocam Tekiz ürünleri duvar ve çatılarda hızlıca uygulanarak; binalarda hem yangın güvenliği hem de enerji tasarrufu sağlanmasını garanti altına alıyor.
Tesisat yalıtımında da yüksek yoğuşma kontrollü ve B sınıfı yangın dayanımı özelliği test edilerek kanıtlanmış, kauçuk ürünümüz olan İzocamflex ile ihracat pazarlarındaki iklimlendirme sektörüne güvenle hizmet vermeye devam edeceğiz.