Header Reklam
Header Reklam

“Technowell sektöre iyi gelecek”

23 Haziran 2021
“Technowell sektöre iyi gelecek”

Aykut Eren
Technowell Genel Müdürü
MCM Engineering GMY ve Yönetim Kurulu Üyesi


MCM Engineering, bünyesinde Timfog, Technowell ve Telos şirketleri ile yedi markayı bulunduran; sera çözümleri, iklimlendirme sistem ve cihazları, elektrik proses otomasyonu ve mekanik taahhüt hizmetleri sunan bir grup. İstanbul’daki merkezi, Antalya’daki şubesi ve Marmaraereğlisi’ndeki fabrikası ile topluluğun 100’den fazla çalışanının 40’ı deneyimli mühendislerden oluşuyor. 
MCM Engineering bünyesinde bulunan şirketlerden biri olan Technowell’in Genel Müdürü Aykut Eren ile bir araya geldik. Eren Technowell’i, ürünleri, hedefleri ve iklimlendirme sektörünün gelişimini anlattı. Ayrıntılar söyleşimizde…

Dünden bugüne Technowell

Technowell iklimlendirme sektörüne nemlendirme, nem alma ve evaporatif soğutma çözümleri konusunda uzmanlaşarak katma değer yaratmak amacıyla İstanbul’da kuruldu. Şirketimiz tüzel kişiliğine 2021 Ocak itibarıyla başlasa da öncesinde MCM Engineering çatısı altında Technowell markası ve ayrı bir iş birimi şeklinde 3 yıldır faaliyet gösteriyordu.

Başlangıçta tamamen ithal ürünlerle müşterilerimizin karşısına çıktık. Zaman içerisinde ürün gamımızı Marmaraereğlisi’ndeki fabrikamızda tasarlayıp ürettiğimiz ürünlerle artırdık. Her geçen gün ise mevcut ithal ürünlerimizin ikamesini, çağdaş ihtiyaçlara uygun daha fonksiyonel tasarlayarak üretiyor ve pazara sunuyoruz.

Birçok uygulamada tercih edilen Technowell ürünleri

technowell-1Ürünlerimiz ev-ofis yaşam alanlarından tekstil, ilaç gibi endüstriyel uygulamalara ve tarım-hayvancılık sektörüne kadar birçok uygulamada tercih ediliyor. Ultrasonik nemlendirme ürünlerimiz özellikle soğuk depo uygulamalarında, buharlı ve petekli nemlendirici ünitelerimiz klima santrallerinde kullanılarak uygun nem şartlarının sağlanmasında, yüksek basınçlı nemlendirme ünitelerimiz ise düşük enerji tüketimi ve yüksek verimle klasik ve inşai tip santrallerde özellikle tekstil endüstrisi gibi sektörlerde tercih sebebidir.

Nem alma tarafında ise kompresörlü (soğutmalı) nem alma cihazlarımız ve soğuk ortamlarda özellikle tercih edilen desikant rotorlu nem alma ünitelerimiz, tarımdan yarı iletkene, ilaçtan otomotive kadar birçok sektörde kullanım alanı buluyor. 

Portatif evaporatif soğutucularımız kafe restoran gibi hizmet sektöründe, endüstriyel evaporatif soğutucularımız ise depolar, hangarlar ve çeşitli atölyelerde uygun maliyeti, taze havalandırması ve enerji tasarrufu ile ön plana çıkıyor.

Ayrıca nihai tüketici tarafında ev ve ofislerde kullanılmak üzere nem alma ünitelerimiz ve mobil klima cihazlarımız mevcut. Etkin dijital pazarlama stratejimiz, partner yapılanmamız ve e-ticaret kanallarımız ile bu ürün grubunda kısa zamanda başarı elde ettik. Marka kimliğimizin yerleşmesinde de önemli etkisi oldu.

Amacımız ürünlerimizi Avrupa başta olmak üzere değişik coğrafyalarda da piyasaya sunup ihracatımızı artırmak

Bünyesinde bulunduğumuz ana organizasyonumuz bize güç veriyor. Diğer iş birimlerimiz bize stratejik derinlik, müşteri portföyü, finansal güç sağladığı gibi Tasarım Merkezi kimliği ile teknik uzmanlıkta da yardımcı oluyor. İklimlendirme sektöründe Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK destekli projelerimizin sektöre yön vereceğini, katkı sağlayacağını öngörüyoruz.

technowell-2Tasarladığımız ürünleri önce global standartlara uygun uzun test süreçlerine tabi tutuyor daha sonra bu ürünlerin lasmanını yapıyoruz. Amacımız ürünlerimizi sadece ülkemizde değil, Avrupa başta olmak üzere değişik coğrafyalarda da piyasaya sunup ihracatımızı artırmaktır. Konusunda itibarlı global markaların arasında yer alacağımıza inanıyoruz. Burada en büyük itici gücümüz insan kaynağına yaptığımız yatırımdır. Her daim kendisini geliştiren, tecrübeli ve çalışkan bir organizasyonu ortak akla inanan vizyoner bir Yönetim Kurulu ile yapılandırıyoruz.

Technowell’in projelendirmeden satış sonrası hizmete kadar devam eden müşteri odaklı yaklaşımı

Bu yılın ilk yarısında pandemi koşullarına rağmen önemli referanslar elde etmeyi başardık. Sanko Tekstil’de yüksek basınçlı nemlendirme ünitelerimiz tercih edildi. THY yarı iletken saklama deposunda desikant rotorlu nem alma cihazımız kullanıldı. Benzer çözüm TUSAŞ’a da teslim edildi. Danfoss ve grup otomasyon şirketlerimizden Telos ile ortak mühendislik çalışması sonucu yüksek verimli nemlendirme sistemini müşterimiz AirPlus firması, büyük ölçekli santralinde kullanarak Pakistan’daki otomotiv fabrikasına kurdu. Sistem, 1.260 litre nemlendirme kapasitesi ve 4 kWsa enerji harcamasıyla sürdürülebilir ve ekonomik bir çözüm sunuyor.      

Technowell olarak müşteri odaklı yaklaşımımız projelendirme esnasındaki mühendislikle başlayıp kendimizin yürüttüğü satış sonrası hizmetimizle devam ediyor. Dolayısıyla satışımız sürekli iş geliştirme şeklinde ilerliyor. Sektörü analiz edip ihtiyaçları iyi belirlediğimizi düşünüyoruz. Pazar bilgilerini Ar-Ge ekibimizle detaylı irdeliyoruz. Satış ekibimiz her daim sahada ve onları içeride destekleyen bir ekip daha var. Organize bir projelendirme, mühendislik uygulama ve servis ekibi kurduk. Geniş bir coğrafyada birçok projeyi yönetiyor, devreye alıyor ve bakımını takip ediyoruz.

Aykut Eren’den iklimlendirme sektörünün gelişimi üzerine bir değerlendirme

Türkiye bazı sektörlerde yakın coğrafyada ciddi söz sahibi olmaya başladı. Bunlardan biri şüphesiz iklimlendirme sektörü. Yerel ve global birçok üretici başarılı bir şekilde üretimine devam edip ihracatla ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyor. Son zamanlarda Ar-Ge yatırımları meyvesini vermeye ve katma değerli ürünler de üretilmeye başladı. Proje ofislerimiz, teknik olarak ciddi mesafeler kat etmiş mekanik taahhüt firmalarımız global referansları da başarıyla tamamlayabilir hale geldi.

Öte yandan sistem ve cihaz tasarımında ilerleyen sektörümüz halen ekipman üretiminde yeterince ilerleyip ölçek ekonomisini yakalayabilmiş değil. Fan, kompresör, rotor ve kontrol ekipmanları gibi birçok ürün halen ithal ediliyor. Bu işin ekonomik boyutu. Bir başka boyutu ise bu ekipmanların üreticiliğinde nadir şirketler hariç çok fazla ilerleyemediğimiz için cihazların iç dinamikleri ve çalışma prensipleri konusunda da derinleşemiyoruz. Bu konuda know-how eksikliğimizi kapatmamız gerekiyor. Özellikle ağır şartlar altında soğutma ve nem uygulamalarında uzmanlaşma ihtiyacımızın olduğu kanısındayım. Bunu başarmak için üretici, sivil toplum kuruluşları, devlet ve akademik çevre dayanışması yapma zorunluluğumuz var. Diğer bir konu ise tesislerimizde kullandığımız sınırlı kapasite laboratuvarların yanı sıra elbirliği ile büyük kapasiteli ve fonksiyonel laboratuvarlar inşa etmeliyiz.



Slider Altına