“Tanpera’da yeni nesil ürünler ile yepyeni bir dönem başladı”
Tanpera Endüstri Departmanı Yöneticisi Metin Filizci
Tanpera İş Geliştirme Yöneticisi Salih Etçioğlu
Tanpera Satış Müdürü Hüseyin Kartal
Tanpera, sektörde yaklaşık 20 yıldır plakalı eşanjör imalatı yapıyor ve Türkiye’de hem HVAC sektörüne hem endüstriyel sektöre hitap ediyor. Geçen sene Ar-Ge Merkezi statüsünde faaliyet göstermeye başlayan Tanpera, 2019 yılında yeni ürünlerle ilgili yatırımlar yaptı ve bunları da ürün gamına kattı. Almanya’da Tanpera GmbH firmasını da kuran Tanpera, bu firma vasıtasıyla Türkiye’de ürettiği ürünleri Avrupa pazarına sunuyor. Tüm bu gelişmeleri Tanpera Endüstri Departmanı Yöneticisi Metin Filizci, Tanpera İş Geliştirme Yöneticisi Salih Etçioğlu ve Tanpera Satış Müdürü Hüseyin Kartal anlattı…
Tanpera’nın amiral gemisi olan ısı eşanjörleri; plakalı ve borulu olarak ikiye ayrılıyor
Tanpera olarak sektörde yaklaşık 20 yıldır plakalı eşanjör imalatı yapıyor ve Türkiye’de hem HVAC sektörüne hem endüstriyel sektöre hitap ediyoruz. Isı Eşanjörlermizin, Basınçlı Kaplar ve Endüstriyel Ekipmanlar olmak üzere üç ana ürün grubu bulunuyor. Tanpera’nın amiral gemisi olan ısı eşanjörleri; Plakalı Isı Eşanjörleri ve Borulu Isı Eşanjörleri olarak ikiye ayrılıyor. Basınçlı kaplar konusunda ise; akümülasyon tankı, boyler, genleşme tankı, denge tankı, hava atıcı, tortu tutucu gibi ürünlerin imalatını yapıyoruz.
Endüstriyel alanda da son 5 yıldır ciddi atılımlar yaptık. Bu alanda Türkiye’nin ilk ve en büyük tesislerinde proses mühendisliği kısmında plakalı eşanjörlerle ilgili ürün ve hizmet sağlıyoruz. Tanpera olarak proseslere uygun eşanjör seçimi yapıyor ve eşanjör dizayn ediyoruz. Bu konuda ciddi bir bilgi birikimine sahip olduğumuz için hemen hemen tüm sektörlere yönelik doğru ürünü seçebiliyor, doğru ürünü projeye konumlandırabiliyoruz. Geniş ürün yelpazemiz vasıtasıyla müşterilerimize doğru ürünü optimum fiyatta sunma esnekliğimiz ve fiyat avantajımız ortaya çıkıyor. Diğer firmalardan farklı olarak, sipariş edilen ürünü satmaktan ziyade, projeye uygun çözümler sunuyor, doğru kapasite tayinleri yaparak ürün seçimlerini gerçekleştiriyoruz ve daha az enerji tüketen, daha az yer kaplayan, daha uzun ömürlü cihazların seçilmesini sağlıyoruz.
Tanpera Ar-Ge Merkezi’nin ilk projesi: “Tanpera Pompalı Genleşme Sistemi”
Teknopark İstanbul bünyesinde başlattığımız Ar-Ge sürecine geçtiğimiz yıl Ar-Ge Merkezi statüsünde faaliyet göstermeye başladık. Ar-Ge Merkezi bünyesinde ilk projemiz “Tanpera Pompalı Genleşme Sistemi” oldu. Ar-Ge ekibimizle Tanpera Pompalı Genleşme Sisteminin tasarımından, ürünün ortaya çıkıncaya ve test safhasına gelinceye kadar geçen süre zarfında çok yoğun çalıştık. Ürünün testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından 2019 yılı Ekim ayında düzenlenen ISK-Sodex Fuarı’nda lansmanını gerçekleştirdik ve gördüğümüz yoğun ilgi karşısında memnuniyet duyduk.
Pompalı genleşme sistemi, Avrupa menşeili birkaç firmanın ürün programında bulunmaktadır. Ancak, Türkiye’de bu ürünü özgün tasarımı ve birçok teknolojik yeniliği ile yerli olarak üreten ve müşterilerinin kullanımına sunan tek firma Tanpera’dır. Yenilikçi teknolojisine rağmen ekonomik bir ürün olan Tanpera Pompalı Genleşme Sistemini daha fazla geliştirerek daha çok alanda kullanılmasını sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu sistem klasik sistemlere nazaran birçok avantaj sunmaktadır. Tanpera Pompalı Genleşme Sistemi, klasik tip membranlı genleşme tanklarına göre ortalama beş kat daha yüksek genleşme kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla çok daha küçük hacimlerde çözüm sağlamaktadır. Büyük hacimli genleşme tanklarının kullanıldığı projelerde, bu ürünlerin yerine pompalı genleşme sisteminin kullanılmasının yaratacağı faydaları, ilk yerleşim ve işletme avantajlarını anlatarak Tanpera Pompalı Genleşme Sisteminin kullanımını artırmak arzusundayız.
Sistemlerde istemeyerek de olsa bazı nedenlerden dolayı hava oluşmaktadır. Bu havanın belli yerlerde tahliye cihazları vasıtasıyla tahliye edilmesi gerekmektedir. Tanpera Pompalı Genleşme Sistemi hava alma modu sayesinde sistemdeki havanın tahliye edilebilmesi sağlanmaktadır. İşletmeye göre hava alma modu günlük, haftalık veya aylık olarak programlanabilmektedir. Sistemin büyüklüğüne göre belirli bir süre sirkülasyon yaparak tank içerisinden sistemde biriken hava tahliye edilebilmektedir.
Tanpera Pompalı Genleşme Sistemi, aynı zamanda kullanıcı dostudur. Ekranın büyük (7 inç), renkli ve dokunmatik olması kullanım kolaylığı sağlamaktadır. İstendiği takdirde kullanıcı sistemin ekranını cep telefonu veya tabletine taşıyarak kolaylıkla menüden işletme şartlarını değiştirebilmekte ve işletmeyi izleyebilmektedir. Tanpera Ar-ge merkezinde görevli yazılım mühendislerimiz sistem üzerine bir de animasyon eklediler. Bu sayede sistem çalışırken hangi proseste olduğu görülebiliyor. Örneğin sıcaklık değişiminden dolayı genleşme prosesi başladığında, yani sistemdeki fazla su tankın içine alınırken veya büzüşme prosesi başladığında sisteme su verilirken tüm bu adımları ekranda takip edebilmek mümkündür.
Tanpera Pompalı Genleşme Sistemi içerisinde bulunan harici güç ünitesi sayesinde elektrik kesintisi kaynaklı sorunların önüne geçilebilmektedir ve sistem elektrik kesintilerine karşı korunmaktadır.
Uzman mühendislerimizin uzun uğraşları sonucunda geliştirilen Tanpera Pompalı Genleşme Sistemine ait üç adet patent başvurumuz da bulunmaktadır.
2019 yılının başından itibaren merkezi otomasyon sistemiyle haberleşebilen, bilgi akışını sağlayabilen cihazların tasarlanması noktasında yatırımlarda bulunuyoruz. Bu yatırımların diğer sonuçları; pompalı genleşme sistemi, paket tip bina altı eşanjör sistemleridir. Bunları takip eden, patent aşamasında olan ürünlerimiz de mevcuttur. Bunları da önümüzdeki süreçte sektörün hizmetine sunacağız.
Tanpera’da Yeni Nesil Ürünler: Mikro Buhar Türbini ve Kaskad Buhar Jeneratörü
Tanpera olarak, yenilikçi yaklaşım getirme hedeflerimiz doğrultusunda, ürün yelpazemize yeni nesil ürünler eklemekteyiz. Bu yeni ürünler arasında; mikro buhar türbini ve kaskad buhar jeneratörü yer almaktadır.
Mikro buhar türbini, bir fabrika çalıştığı ve buhar ürettiği sürece hem basıncı düşürür hem de elektrik üretir. Bu ürünün Türkiye’de 2020 başında satışı ve pazarlamasına başladık. 2020 yılsonu itibariyle mikro buhar türbini ürünü birçok tesiste çalışmaya başlamış olacak.
Bir diğer yeni ürünümüz de kaskad buhar jeneratördür. Klasik kazan dairelerinde çok büyük kapasiteli kazanların yerine müşterilerimize daha küçük kapasitelerde Jeneratörleri yan yana kaskad olarak kurabileceğimiz sistemleri öneriyoruz. Jeneratör, su borulu dizayn olduğu için patlama riski bulunmamaktadır. Hem ihtiyaç kadar hem de kısa sürede buhar üretmesiyle çok avantajlı bir cihazdır.
Prestijli projelere imza atıyor, dünya normlarında ürünler üretiyor ve Avrupa pazarına sunuyoruz
Tanpera olarak tüm ürünlerimizle prestijli projelere imzamızı atıyoruz. Bu projelerin en önemlilerinden olan Yeni İstanbul Havalimanı’nda Tanpera markalı Türkiye’nin en büyük denge tankları, hava atıcıları, tortu tutucuları kullanılmaktadır. Tanpera olarak, Yeni İstanbul Havalimanı’nda projesi kapsamında kullanılmakta olan ısı eşanjörleri ve basınçlı kaplar üretilerek teslim edilmiştir. Bunun yanında, Tezkim Tarımsal Kimya tarafından yapılan Türkiye’nin ilk sitrik asit üretim fabrikasında Tanpera eşanjörleri kullanılmaktadır. Kipaş’ın Aydın Söke’de kurduğu Avrupa’nın en büyük kağıt fabrikasında da Tanpera eşanjörleri yer aldı.
Tanpera Pompalı Genleşme Sisteminin kullanıldığı birçok uygulamaya online bağlı olarak sistemin çalışmasını Servis Yönetim Merkezimiz üzerinden sürekli olarak izlemekte ve kontrol altında tutabilmekteyiz. Çalışan sistemlere internet ağı üzerinden ve mobil olarak uzaktan erişim sağlanarak cihazların kontrol ve denetiminin Servis Yönetim Merkezi üzerinden sağlanması sektörümüz açısından ilklerdendir.
Tanpera olarak ürünlerimizi Avrupa pazarına daha etkin olarak sunabilmek amacı ile 2019 yılında Almanya’da Tanpera GmbH firmasını kurmuş bulunmaktayız. Bu sayede Türkiye’de uluslararası normlarda ürettiğimiz ürünlerimizi Avrupa pazarına gururla sunuyoruz.
Bir numaralı tasarruf aracı, enerji geri kazanımı ve enerji verimliliği
Ülkemizde, sanayi giderlerinin başında enerji maliyetleri gelmektedir. Bir numaralı tasarruf aracı ve akıllı bir sanayiciye en fazla kazandıracak yatırım, enerji geri kazanımı ve enerji verimliliğidir.
İşletmeden işletmeye değişmekle beraber, Tanpera olarak iştigal ettiğimiz konularda müşterilerimize sunduğumuz geri kazanım sistemlerinde 3 aydan başlayan ve 3 yıla kadar kendini amorti eden sistemler bulunmaktadır. İşletmeler bu sistemleri kullanmadığı sürece para kaybetmeye devam edecektir. Biz, müşterilerimize işletmelerinde nasıl tasarruf sağlayabilecekleri konusunda birçok yeni fikir vermekte ve öneride bulunmaktayız. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde ve ülkemizde enerji verimliliği konusunda devlet teşvikleri bulunmaktadır. Ayrıca enerji verimliliği yatırımları konusunda TurSEFF’ten çok ciddi fonlar sağlanabilmektedir. Ülkemizde, enerji verimliliği konusunda devlet teşvikleri arasında en önemlisi VAP (Verimlilik Artırıcı Projeler) dir. Bu teşvik, işletmelerin gerçekten önünü açmakta ve enerji verimliliği yatırımına teşvik etmektedir. VAP projeleri şu anda 5 milyon TL üst limite sahiptir. VAP desteği ile birlikte işletmeler, önerdiğimiz enerji geri kazanım yatırımını yaptıktan sonra, sistem çalışmaya başladığı andan itibaren yatırımının %30’unu hibe kredi olarak geri alabilmektedir.
Tanpera, EVD firmalarıyla yakın temasta
Tanpera olarak doğrudan müşteriye ulaşmak ve onları ikna etmek çoğu zaman yeterli olamayabiliyor. Bu konuda sektörün önemli oyuncularından enerji verimliliği danışmanlık firmaları (EVD firmaları) ile de yakın temas halindeyiz. Firmamız, endüstriyel işletmelerde buhardan enerji tasarrufu konusunda uzmandır. EVD firmaları ise enerji verimliliği konusuna daha bütünsel yaklaşım içindedirler. Endüstriyel tesislerde sadece buharda değil; elektrik, su, basınçlı hava, soğutma sistemlerinde de büyük kayıplar söz konusudur. Dolayısıyla EVD firmalarıyla yan yana yürüdüğümüz zaman çok başarılı sonuçlar alabilmekteyiz. Bize gelen bir projeyi onlarla paylaşabiliyoruz, onlar bizden endüstriyel işletmelerde buhardan enerji tasarrufu konusunda birlikte çalışmayı talep edebiliyorlar. VAP kapsamına giren projeler söz konusu olduğunda, VAP’ın hazırlanması ve sunulması konusunda da EVD firmalarından destek almaktayız. Bu gibi ortak proje çalışmalarımız, müşterinin elde ettiği faydayı olabilecek en üst düzeye çıkarmaktadır.
Tanpera, sanayicinin yanında
Sanayicilerimiz, günümüz koşullarında, doğalgazı yaklaşık 1.6 TL’ye, 1 ton buharı 160 TL’ye mal ederek yatırım yapıyorsa bu yatırım, olabilecek en doğru, en verimli yöntemlerle kurgulanmalıdır. Bunu sağlayamadıkları zaman daha ilk yatırım esnasında ne yazık ki verimi son derece düşük sistemler kuruluyor.
Kazan dairesi, gereğinin çok üstünde veya altında kapasitelerde kurulabiliyor. Bir kazan dairesi kurmak için kazanı almak yetmiyor. Biz, tesisin günlük üretim kapasitesini öğrenerek bunun için gereken enerji yükünü hesaplıyoruz. Örneğin, tekstil fabrikalarında üretim sürecinde çok değişken yükler olabiliyor ve müşteri yanlış bir yatırım yapmış olabiliyor. Tekstil fabrikalarındaki boyahanelerde anlık olarak buhar çekişlerinde dalgalanmalar olur. 8-10 ton buhar çeken bir proses, boya kazanlarının değişken sürelerde devreye girmesinden dolayı 2 tona kadar düşebiliyor. Anlık tüketimin 2 ton ile 10 ton arasında dalgalandığı ve bunun her gün yaşandığı bir proses var. Elbette, endüstriyel tesis işletmecileri bu durumda ne yapılması gerektiğini bilmesi gerekmiyor. Ancak, Tanpera gibi profesyonel ve konuya hâkim bir danışmanlarının olması gerekiyor. Diğer türlü yanlış, pahalı ve geri dönüşü imkansız yatırımlar söz konusu olabilir.
Sunduğumuz nitelikli mühendislik hizmeti tercih edilme sebebimiz
Firmamıza gelen müşteri talepleri her zaman işletmenin gerçek ihtiyacına uygun olamayabiliyor. Tanpera olarak bu noktada, müşterilerimizin ihtiyacını tespit edip mühendislik temeliyle sistemin ihtiyacına göre gerekli bilgileri alıyor ve onları doğru ürüne yönlendiriyoruz. Tanpera, enerji verimliliği yüksek, doğru ve uzun ömürlü sistemler kurulması için sorumluluk alıyor. Bu noktada sorgulama mekanizmamız devreye giriyor. Çalıştığımız firmalara enerji verimliliği noktasında da hizmet sağlıyoruz. Müşterilerimizi daha az enerji tüketecek, daha az yer kaplayan, daha verimli sistem çözümlerini kullanmaya yönlendiriyoruz. Tanpera olarak mühendislik yaklaşımı ile hizmet ve destek vermeyi ürün satmanın önünde tuttuğumuz için müşterilerimiz nezdinde tercih sebebi oluyoruz.
Doğru ürün seçimi yapabilmeyi işletme koşulları belirliyor. Bu sebeple mekanik tesisat projesini detaylı olarak incelemenin yanı sıra gerektiğinde sahada ölçümler yaparak müşterilerimize çözüm önerileri getiriyoruz. Müşterilerimize, yerleşim, ilk yatırım maliyetleri, işletme maliyetleri göz önüne alınarak enerji tasarrufu sağlayacak ve işlemeye uygun, uzun ömürlü çözümler üretiyoruz.
Tanpera olarak hedefimiz, klasik sistemlerdeki ürünleri, otomasyon sistemiyle haberleşebilen cihazlar haline dönüştürerek, bakım ihtiyacının periyodunu uzatabilmek ve enerji maliyetlerini düşürmektir.