"Mekanların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlıyoruz"
Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu
Systemair, 60 ülkede faaliyet gösteren, 27 fabrikası bulunan, 5 bin 600 kişiye istihdam sağlayan ve 2017/18 mali yılında 711 milyon Euro ciroya ulaşan İsveç menşeli bir iklimlendirme firması. Systemair HSK ise fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri gibi dev projelerin iklimlendirmesini sağlayan, yüzde 90 İsveç ortaklı yapısıyla Systemair’in Türkiye iştiraki. Avrupa’da Systemair, Türkiye’de ise Systemair HSK’nın klima santrali pazar lideri olduğunu söyleyen Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu; Systemair HSK’nın Türkiye’nin ilk LEED Gold sertifikalı klima santrali fabrikasını, yeniden yapılandırılan müşteri hizmetleri departmanını, Vural Eroğlu Akademi’nin faaliyetlerini ve sektör hakkında öngörülerini Tesisat Market okurlarıyla paylaştı…
Avrupa’da Systemair, Türkiye’de ise Systemair HSK klima santrali pazar lideri
Systemair, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Ortadoğu, Asya ve Güney Afrika’da konumlanarak 60 ülkede faaliyet gösteren, 27 fabrikası bulunan, 5 bin 600 kişiye istihdam sağlayan ve 2017/18 mali yılında 711 milyon Euro ciroya ulaşan İsveç menşeli bir iklimlendirme firmasıdır. Dünya genelindeki 12 klima santrali fabrikası ile Avrupa’da klima santrali pazar lideri olan Systemair, fan ve hava dağıtım ekipmanlarında da dünyada ilk 3 marka arasında yer alıyor.
Systemair HSK ise fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri gibi dev projelerin iklimlendirmesini sağlayan klima santralleri sektöründe son 5 yıldır Türkiye pazar lideri olan, yüzde 90 İsveç ortaklı yapısıyla Systemair’in Türkiye iştirakidir. Temel misyonumuz ise “mekanların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlamak”. Her geçen gün büyüyen iş hacmimiz ve 340 kişilik ekibimizle yola devam ediyoruz.
Akıllı otomasyon sistemlerimizi ürünlerimizle birlikte sunabiliyoruz
Türkiye’de ağırlıklı olarak satış ve pazarlamasını yürüttüğümüz ürün grupları; klima santralleri, fanlar, yangın güvenliği ekipmanları, hava perdeli ve soğutma ürünleri diyebiliriz. Son yıllarda hem konfor hem de hijyen ve endüstriyel uygulamalarda Türkiye’nin en büyük ve prestijli projelerinde ürünlerimizle yer aldık. Bunların içerisinde konfor iklimlendirmesini ele aldığımızda lokomotif ürünümüz FL NG serisi modüler klima santrallerimiz. Bunun yanında, daha yüksek teknolojiye sahip COMPack serisi entegre ısı pompalı klima santralleri, VOClean serisi Ekoloji Üniteleri ve SysReco serisi ısı geri kazanım cihazlarını da Türkiye’de üretiyoruz ve geliştiriyoruz. Bu ürünlerin ortak noktası, iç hava kalitesini minimum enerji sarfiyatı ve maksimum konfor ile sağlıyor olmaları.
Systemair grubu içerisinde iç hava kalitesine yönelik çözümleri ele alan ve tamamen bu konuda uzmanlaşmış IAQ (Indoor Air Quality) adında bir ekip var. Bu ekibin ürünlerimiz üzerine yaptığı temel iyileştirmeler, iç hava kalitesini minimum enerji sarfiyatı ile sağlamak üzerine. Ürünlerimizde bunu sağlamak üzere ihtiyaç bazlı havalandırma yapabilecek akıllı kontrol sistemleri, değişken devirli EC fanlar, uzaktan izleme gibi özellikler her geçen gün daha ön plana çıkıyor. Bugün baktığımızda rakiplerimizden ayrıştığımız en temel nokta da ürünlerimizle birlikte sunabildiğimiz basit ama akıllı otomasyon sistemlerimiz.
Projelerde tercih edilmemizin sebebi, ürünlerimizin kalitesi
Son yıllarda Türkiye’de ihalesi tamamlanmış, İstanbul Havalimanı ve Şehir Hastaneleri gibi birçok mega projede bizim ürünlerimiz kullanıldı. Türkiye’nin dışında ise İsveç’ten Hindistan’a kadar yayılan geniş bir coğrafyaya ihracat yapıyoruz. Bu projelerde tercih edilmemizin temel sebebi ise hiçbir zaman en düşük fiyatı vermemiz değil. Biz, satış öncesinden doğru ve detaylı hizmeti vererek projeye rakiplerimizden önce dahil oluyor, sunduğumuz teknik dokümantasyon ile onları tatmin ediyoruz. Ürünlerimizin kalitesi sayesinde müşterilerimiz bizi tercih ederken biz de onlara sunduğumuz kolaylaştırıcı montaj detayları, lojistik performansı, ve mükemmel ürünle destek olarak bir sonraki projeleri için de güvenilir bir ortak olmaya çalışıyoruz.
Yeni fabrikamız, grubun 13 klima santrali fabrikası arasında en modern üretim ekipmanlarına sahip üretim tesisi
20 Eylül 2018’de “Türkiye’nin ‘Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik’ anlamına gelen LEED Gold Sertifikası’na sahip ilk klima santrali fabrikasının resmi açılışını gerçekleştirdik. Yeni fabrikamız, grubun 13 klima santrali fabrikası arasında en modern üretim ekipmanlarına sahip üretim tesisi olarak öne çıkıyor. Lojistik açıdan avantajlı bir lokasyon olan Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 28 bin metrekare alana kurulu yeni fabrika m2 olarak Hadımköy’de konumlanan bir önceki üretim tesisimizden yaklaşık iki buçuk kat daha büyük.
Ülkemizde fabrika yatırımının yüzde 35’i için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) fon kullanan tek HVAC (ısıtma, soğutma ve iklimlendirme) markası olarak, bu yatırımımız ile iç piyasaya ürün tedariği gerçekleştirecek ve Doğu ile Batı arasında köprü kurarak ihracata odaklanacağız. Bölgesel bir güç olarak Türki Cumhuriyetler ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracatımızı artırmayı hedefleyerek, bu fabrika ile Türkiye’yi özellikle Ortadoğu ve Balkanlar için üretim üssü olarak konumlandırıyoruz. İhracat oranımızı hızla artırmayı hedefliyor ve bu sayede klima santrali pazarındaki ülke liderliğimizin sınırlarını genişletmeyi amaçlıyoruz.
Fabrikada Endüstri 4.0’a uyumlu üretim teknolojilerinin efektif olarak kullanılması sayesinde modern sac işleme ve kesim makineleri birbirleriyle iletişim kurup en hızlı ve hatasız üretimi yapıyorlar. Santral üretiminde kullanılan sacları rulo halindeyken açan, işleyen ve büküme hazır hale getiren CNC tezgah, yeni eklenen tam otomatik büküm makinesi ile tam uyumlu çalışıyor. Bu sayede hata riski minimize edilerek yüksek verimli üretim sağlanıyor. Hem montaj işlemlerinin gerçekleştirildiği hem de sac, alüminyum, PVC ve kutu profil gibi yarı mamullerin işlendiği, yılda 4 bin 500 adet klima santrali üretim kapasitesine sahip olan yeni fabrika, kapasitesini arttırmaya başlamış durumda.
Türkiye’de LEED Gold sertifikasyonunu almayı başaran ilk klima santrali fabrikası olduk
Yüksek verimli Systemair iklimlendirme ürünlerinin kullanıldığı tesisimizde; yağmur suyunun toplanması, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, ısı yalıtımı, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi verimli kaynak uygulamalarını hayata geçirdik. Üretim giderlerini en aza indirgeyecek teknolojik yatırımlar yaptık. Örneğin, aydınlatmalarımızı ortam ışığına göre kendini ayarlayabilen otomasyonlu LED aydınlatmalar olarak seçtik. Binamızın enerji sarfiyatını düşürmek için fabrikanın kapılarında ısınmış ve soğumuş havanın çıkışını engelleyen çift kapı sistemi ve Systemair markalı hava perdeleri kullandık. Bina yönetim sistemi ile tüm bu mekanik uygulamaları kontrol edebilecek altyapı kurduk. Bu sayede Türkiye’de “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” anlamına gelen LEED Gold sertifikasyonunu almayı başaran ilk klima santrali fabrikası olduk.
Türkiye, Systemair’in 13 Ar-Ge merkezinden biri
Systemair’ın Türkiye, İsveç, Kanada, Amerika, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç, Almanya, Danimarka, Hindistan başta olmak üzere 18 ülkede 13 Teknik Merkezi ve 23 Teknik Grubu bulunuyor. Bu 13 Ar-Ge merkezinden biri de Türkiye. Çalışan sayısı, TÜBİTAK destekli projeleri, üniversite-sanayi işbirlikleri, laboratuvar altyapısı gibi özellikleriyle Ar-Ge merkezi olmak için tüm gereklilikleri sağlayan Ar-Ge merkezimizde çalışan mühendisler yerel projelerde görev almanın yanı sıra global projelere de destek veriyor. Ayrıca Systemair globalde klima santrali için kurulan “ortak dizayn platformu” Türkiye’den yönetiliyor.
Systemair HSK tarafından geliştirilen ve devrim niteliğinde olan “Klima Santrali Seçim Programı Airware” ise en doğru teknik çıktı ve 3 boyutlu çizim verebilen bir program. Geçmişte klima santralleri tüm komponentlerin tek tek seçilmesi yoluyla tasarlanıyordu ve bu işlem hem zaman alıyor hem de hesapların doğruluğu seçen kişiye göre değişkenlik gösteriyordu. Bu konuya çözüm sunan Airware teknolojisi yıllar içinde gelişmeye devam etti. 2013 yılında web tabanlı çalışan Aiware Web Seçim Programı ve ardından Airware ailesinin son ve en gelişmiş üyesi olan Airware PRO sektörün kullanımına sunuldu. Airware PRO sayesinde seçilen klima santralleri henüz üretilmeden 3 boyutlu olarak modellenerek ve tüm teknik özellikleri gömülmüş bir şekilde projelere giriyor ve tesis sanal olarak yaşatılıp izlenebiliyor. Aynı zamanda BIM’in bir parçası olarak CAD çizimlerinde kullanılmak üzere geometrik ve duruma göre teknik veriler sağlıyoruz.
Satış Sonrası Hizmetler Departmanını, Müşteri Hizmetleri Departmanı olarak yeniden yapılandırdık
Satış Sonrası Hizmetler Departmanını, bütün ürünlerin çözümünü sunduğumuz bir departman olacak şekilde Müşteri Hizmetleri Departmanı olarak yeniden yapılandırdık. Geçen sene yenilenen müşteri hizmetleri departmanımız ile birlikte yeni projelerin yanı sıra yaşı ve modeli ne olursa olsun, geçmişte satılmış tüm mekanik iklimlendirme cihazlarının daha verimli hale gelmesini sağlıyoruz. Sunduğumuz ücretsiz keşif ve projelendirme sonrasında yeni bir sistem kurulumu ile işletme giderlerini düşürerek firmalara yüksek tasarruf sağlıyoruz. Retrofit hizmetimiz ile güncel teknoloji ve enerji verimliliği kriterlerini sağlamayan santralleri yenileyerek, işletme giderlerini düşürüyoruz.
Vural Eroğlu Akademi’de, onun vizyonundan yola çıkarak şekillendirdiğimiz eğitim faaliyetleri devam edecek
2019 yılına “Vural Eroğlu Akademi” ile başladık. Vural Bey’in adını verdiğimiz ve onun vizyonundan yola çıkarak şekillendirdiğimiz eğitim programının ilk fazını 4 ayı aşan bir sürede tamamladık. Bu fazda firmamızdaki yönetici ve yönetici adaylarına Boğaziçi, Marmara ve Bilgi Üniversitesi Akademisyenleri ile birlikte bir Mini-MBA programı sunduk. Ardından ise klima santrali ve iklimlendirme sistemleri konulu ikinci fazı mühendislerimizle gerçekleştirdik. Bu fazda ise tedarikçilerimiz, kendi içimizdeki uzmanlar ve sektör duayenlerinden dersler alarak teknik bilgimizi pekiştirdik. Bu eğitim faaliyetleri 2019 yılı içerisinde hem kurum içi hem de kurum dışında devam edecek.
Fuar anlamında ise yıla İzmir’de TESKON-SODEX fuarına katılarak başladık ve bölge profesyonelleri ile buluştuk. Ekim ayında ise İstanbul SODEX fuarına her zamanki gibi güçlü ve ilgi çekici yeniliklerle katılım göstereceğiz. Her sene gerçekleştirdiğimiz yurtdışı fabrika gezilerimiz ise bu sene de hız kesmeden devam edecek.
Yeni fabrikamız, bölgesel güç olma hedefimize ulaşmak konusunda stratejik bir rol üstlenecek
Türkiye; jeopolitik konumu, genç ve dinamik nüfusu, kaydettiği ekonomik büyüme ve yüksek potansiyeli ile Systemair için kritik öneme sahip. Özellikle Ortadoğu ve Balkanlar için üretim üssü olarak konumlandırdığımız yeni fabrikamız, bölgesel güç olma hedefimize ulaşmak konusunda şirketimiz için stratejik bir rol üstlenecek. Bu yatırımla Türki Cumhuriyetlere ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracatımızı da artırmayı amaçlıyoruz.
Havalandırma cihazlarına yönelik taleplerin artmasını öngörüyoruz
Dünyada 135 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe sahip olan iklimlendirme sektörünün Türkiye’deki toplam ticaret hacmi İSKİD verilerine göre 15 milyar dolara ulaştı. Sektör içinde çok önemli bir rolü bulunan klima santralleri pazarının Türkiye’deki büyüklüğü ise 100 milyon dolar seviyesinde seyrediyor. Son beş yılda ticaret payı en yüksek olan alanın klima santrallerinin de içinde bulunduğu “havalandırma” ürünleri olduğunu görüyoruz. Hızla artan altyapı projelerine ek olarak ofisler, okullar, ticari binalar ve endüstriyel tesislerinin sayısının da artması sonucunda iç hava kalitesinin sağlanması artık daha önemli hale geliyor. Bu konuda yaşanan bilinç artışı ve yasa düzenlemelerinin etkisiyle önümüzdeki dönemde havalandırma cihazlarına yönelik taleplerin artmasını öngörüyoruz.