'Şu ana dek yerel üreticilerin inisiyatifinde gelişen güneş kollektörleri pazarının yönünü değiştirmek istiyoruz.'

Bugün İsrail'de 1.000.000. Avustralya'da da 400.000 adetin üzerinde güneş enerjisi ile çalışan sıcak su boylerleri mevcuttur. Güneşi ülkemize göre çok daha az olan Almanya'da 900.000 m1' güneş paneli mevcuttur. Bu panellerin % l'i sadece mahal ısıtmasında, % 25 i sadece yüzme havuzlarının ısıtılmasında, % 43'ü sadece sıcak kullanma suyu ısıtılmasında kullanılmaktadır. Kalan % 31 oranındaki kısmı ise ortaklaşa çalışan kompakt kullanımlar oluşturmaktadır. Türkiye'de de bir aile. mahal ya da havuz ısıtması bir yana, toplam sıcak su ihtiyacının % 70'e varan kısmını bedelsiz güneş enerjisinden sağlayabilecekken ne yazık ki bu kaynağı yeterince iyi değerlendiremediklerini görüyoruz.
Yüksek kaliteli kollektör ve bunlara uyumlu komponentler kullanarak güneş enerjisinden ekonomik olarak faydalanmak gerekliliğine inanan Baymak, bu bağlamda yüksek verimli ve ekonomik güneş kollektörleri ile devreye girmektedir.
1996 yılından bu yana güneş enerji sistemlerini ürün gamında bulunduran Baymak. 2002 yılında bu alanda yaptığı büyük bir yatırımla, güneş kollektörlerinin üretimini kendi bünyesine almıştır. Çok yakında büyük yankı uyandıracağına inandığımız, yepyeni, ileri teknoloji ürünü kollektörlerimizi halkımızın beğenisine sunacağız. Şu ana dek yerel üreticilerin inisiyatifinde gelişen pazarın, yönünü değiştirmek istiyoruz. Güneş enerjisinin ne kadar önemli olduğunu ve kaliteli kollektörlerle bir ailenin % 70 oranında sıcak su ihtiyacının karşılanabileceğini anlatmak istiyoruz. İleri teknoloji ürünü, geniş ürün gamına sahip ekonomik kollektörlerle hiç bu sistemlerle tanışmamış bir kitleyi hedefliyoruz. Güneşi de, karı da bol olan yurdumuzun her köşesinde uygun kullanabilecek bir güneş sistemi. Baymak' ta bulunacaktır. Kollektörlerimiz pencere camından 5 kat daha sağlam, % 40 daha fazla güneşi geçiren, düşük demirli, temperlenmiş özel camla örtülmüştür. 30 yıl ömürlü, UV ışınlarına dayanıklı. EPDM malzemeden sızdırmazlık elemanları kullanılmaktadır. Prizmatik, temperlenmiş cam örtü ile emici yüzeye uygun açıda ışığı içeri alma ve kollektör içinden yansımalar en az düzeye indirilmiştir. Standartlara uygun kalınlıkta kullanılan epoxsal korumalı saf alüminyum kasa ile korozyona ve yüke karşı max. dayanım sağlanmıştır. Kasanın, rüzgar ve ısı köprüsü vasıtasıyla enerji kaybına uğramaması için mükemmel izolasyonu yapılmıştır. Bu sayede saatlerce sıcak suyun saklanması ve yüksek sıcaklıkta kullanma suyu temini mümkün olmuştur.
TiNox seçici yüzey seçeneğiyle, üzerine düşen ışığı emme ve geri yansıtmama özelliği ile emilim % 92 oranına çıkartılmış, kollektörden yansımalar % 85 oranında azaltılmıştır. Bu sayede mat boyalı sistemlere göre 4 kat daha fazla verimlilik sağlanmıştır.
Bakır kollektörlerde en fazla iletkenliği sağlamak amacıyla üçüncü bir malzeme kullanmadan ultrasonik kaynak tekniği ile verim yükseltilmesi sağlanmış, ayrıca taşıyıcı kanalların uçlarındaki özel bükümler sayesinde soğurucu plaka, cam örtüye daha da yakınlaştırarak sabah ve akşam saatlerinde de güneşten daha fazla faydalanma sağlanmıştır. Paralel ya da seri bağlamada oluşabilecek her türlü gerilmeyi absorbe edebilecek paslanmaz çelik flexi nipeller ile sistem güvenirliliği artırılmıştır Özellikle güney illerinde karşılaştığımız, estetikten uzak, görüntü kirliliği yaratan güneş sistemlerinden çekilen sıkıntılar göz önüne alınarak yeni ürünlerde estetiğe çok daha fazla önem verilmiştir. Sararma ve çatlama yapmayan özel ABS plastik kılıflı ve paslanmaz çelik kılıflı depolu modellerle bina estetiğini bozmayan zarif, şık görünümlü, paket sistemler tüketicilerinin beğenisine sunulmuştur
İrfan Karataş
Makina Mühendisi