'OTMD'yi bir oda haline getirmek için çalışmalara başladık, oda olduğumuzda faaliyetlerimize daha aktif olarak devam edeceğiz...'

18 Ağustos 2008 Dergi: Ekim-2007
2004 yılının Temmuz ayında genel merkezini İstanbul'dan Antalya'ya taşıyan OTMD'nin faaliyetlerini ve gelecekte yapmayı planladığı çalışmaları, OTMD Fahri Yönetim Kurulu Başkanı Bora Küçüktezcan anlattı...

Bahriyelilerin turizm sektörüne çok büyük katkıları oldu OTMD, 1994 yılında Otel Teknik Müdürleri tarafından İstanbul'da kuruldu. Faaliyetlerine İstanbul merkezli başlayan derneğimiz, 2004 yılının Temmuz ayında merkezini Antalya'ya taşıdı. Öncelikle dernek bünyesinde sadece otel teknik müdürleri varken, daha sonra hastanelerdeki teknik müdürlerden gelen talepler doğrultusunda onları da bünyemize aldık. Ayrıca bahriyelilerden, bahriyeden emekli olanlardan da birtakım talepler geldi. Onlar da otellerde çalışmalar yapıyorlardı. Türkiye'de, Hilton Otellerinden sonra uluslararası otelcilik gelişti. O dönemde oteller ard arda açılırken, yeterli eğitime ve donanıma sahip olan teknik elemanlar olmadığından, otel işletmelerini bu konuda deneyimli olan bahriyeliler üstlendi. Bahriyeden emekli olanlar, otel işletmelerinin başına geçiyordu. Daha sonra onların yetiştirdiği elemanlar ve bu alanın gelişmesi sonucunda, bu çalışma oranı düştü. Şu anda %1 gibi bir oranda da olsa bu çalışma şekli uygulanıyor. Ancak bahriyelilerin bu sektöre, çok büyük katkıları oldu. Hastane teknik müdürleri, farklı bir örgütlenmeye gereksinim duymaksızın bize dahil oldu Türkiye'de özel hastane furyası başladıktan sonra, hastanelerin de teknik müdürlere ve bu konuyla ilgili bir yapılanmaya ihtiyaçları oldu. Özellikle hastanelerde hijyen, ısıtma, soğutma çok daha büyük bir önem derecesine sahip. Hastane teknik müdürleri, farklı bir örgütlenmeye gereksinim duymaksızın bize dahil oldular. Hastane teknik müdürlerinden sürekli bilgi alıyoruz. Sürekli bir bilgi alışverişi var aramızda, bu anlamda onlar da bizi geliştiriyorlar diyebilirim. Hastanelerde çok daha sık aralıklarla kontrol ve bakım gerekiyor. Cihazların daima teknolojik gelişmeler doğrultusunda yenilenmesi gerekiyor. Sonuçta hastanelerde insan sağlığı söz konusu olduğundan, bizler de çok titiz çalışıyoruz. Dolayısıyla OTMD'nin kapsamında şu anda oteller, hastaneler ve alışveriş merkezleri var.

Amacımız teknik müdürlere her türlü bilgi desteğini sağlamak OTMD olarak tüm Türkiye'de faaliyet gösteriyoruz. Öncelik verdiğimiz şehir ve bölgeler arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Antalya bulunuyor. Bu noktalarda ayrıca temsilciliklerimiz de var. Buralarda hemen hemen her ay toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantılarda bizim seçtiğimiz konularla ilgili bir firma ile kazan firması, boya firması, enerji dağıtim firması, su arıtma firması gibitoplantılar yaparak teknik müdürleri aktif durumda tutuyoruz, onları güncel konular ve piyasadaki gelişmelerle ilgili bilgilendiriyoruz. Bazı arkadaşlarımızı yurtdışına da gönderiyoruz. Amacımız teknik müdürlere her türlü bilgi desteğini sağlamak. Eğitimlerimizi ayda bir kez düzenliyoruz. Isıtma soğutma arıtma gibi konularda, gelen bültenlerle ya da yenilenen yasalarla ilgili mutlaka bilgi veriyor ve otel teknik müdürlerini gelişmelerden haberdar ediyoruz. Açtığımız internet sitesi aracılığıyla da dernek mensubu üyelerimize anında ulaşma olanağına kavuşmuş bulunuyoruz. Faaliyetlerimizi kısaca, otel teknik müdürlerini bilgilendirmek, enerji tasarrufu sağlamak, kendi mesleğimizle ilgili işsiz olanlara iş bulmak ve ihtiyaç duydukları referansları vermek, toplantılar, seminerler gibi sosyal aktiviteler düzenlemek şeklinde özetleyebiliriz.

GESTAY formülü ile bakım

Otellerde ısıtma ve soğutmayla ilgili konfor sıcaklıkları vardır. Sıcaklık 19°C'nin altına düştüğünde ısıtma, 24 °C'nin üstünde olduğunda da mutlaka soğutma yapılır. Isıtma ve soğutma derecelerimizi müşterilerimizin rahatsız olmayacağı seviyelerde tutmaya özen gösteririz. Müşteriler bunu genelde hissetmezler, içeri girdiğinde daima uygun hava konforu ile karşılaşırlar. Her dönem sonunda otelleri mutlaka bakımonarıma alırız. Bu süreçte sessiz çalışması, müşterileri rahatsız etmemesi ve yeterli hava verebilmesi için odalardaki fancoillerin filtreleri temizlenir ve bakımları yapılır. Klima santralleri, taze hava verebilmesi için temizlenir. Kışın soğutma grupları bakıma alınır, yaza hazırlanır. Soğutma gruplarının ve soğutma kulelerinin bakımı yapılır. Tüm cihazlara hem elektriksel hem de mekanik bakımlar yapılır. Dolayısıyla sezona problemsiz ve bakımlı bir şekilde girilir. Otellerde özellikle lejyonerle ilgili birtakım problemler çıkar; bu doğrultuda duş başlıkları, fancoil tavaları, havalandırma kuleleri su tankları temizlenir, hidroforlar bakımdan geçer, havuzlar komple temizlenir, su kaçakları ve yeraltı sularının sızmasına karşı mutlaka bakımdan geçer ve temizliği yapılır. Havuzlar özellikle yaz aylarında sürekli temizlenerek 15 günde bir raporu alınır. Her yıl oteller, tepeden tırnağa bir bakımdan mutlaka geçer. Zaten cihazlarımızın düzenli bakım programları vardır. Özellikle bizim "GESTAY" formülü dediğimiz bir bakım formülü vardır. Yani her cihaz için Gözle ve Elle kontrol, Sıkıştırma, Temizleme, Ayar ve Yağlama yapılır. Tüm bu bakımlar, müşterilerimize daha kaliteli hizmet sunmamızı sağlar.

Enerji tasarrufu cihaz seçimimizi etkiliyor

Kullanılan cihazlarda enerji tasarrufu bizim için birincil önem taşır. Çünkü enerji bir yatırım gibi değildir, yani aldığınız enerjiyi on yıl kullanma şansınız ve enerjinin geri dönüşümü yok. Biz de enerji tasarrufunun öneminin farkındayız ve bu konuda oldukça titiz davranıyoruz. Aynı durum su için de geçerli. Hayati önem taşıyan suyun özellikle son yıllarda ülkemizde ne kadar azaldığını düşünürsek, su tasarrufunun önemi de ortaya çıkar. Otellerde teknolojinin bize sunduğu imkânlar doğrultusunda enerji ve su tasarrufu sağlayan cihazları ve sistemleri kullanmaya özen gösteriyoruz. Soğutma grubu seçerken aynı zamanda kondenserinden de istifade edebileceğimiz cihazları tercih ediyoruz. Yani soğutma yaparken, ehillerin kondenserinden aldığımız ısıyla sıcak su elde etmemizi sağlayan heat recovery sistemini kullanıyoruz. Bu sistemin olmadığı yerlerde ise güneş kolektörleri kullanıyoruz. Güneş kolektörleri temiz enerji sağlar ve enerji tasarrufuna çok katkısı vardır. Bu sistem sayesinde, kişi başına 60 litre sıcak su elde edebiliyoruz. Ayrıca enerji tasarrufu için LNG kullanıyoruz. LNG bilindiği üzere sıvılaştırılmış doğalgaz demektir. Doğalgaz gelene kadar otellerde LNG kullanacağız. Bu da %4050 civarında bir enerji tasarrufu sağlar.

Elektrik enerjisinde de Tedaş, bize enerji desteği sağlıyor. Elektriği 119.80 YTL'den alıyoruz. Bilindiği gibi enerjiyi ne kadar ucuza mal ederseniz, o kadar kârda olursunuz.

Musluklara ve duşlara takılan pelletörler var. Normalde lavabo bataryasında 10 litre, duş bataryasında ise 20 litre su harcanır. Eğer bunu vanalardan kısarsak, suyun debisi düşer ve su, az akmaya başlar. Ama bahsettiğimiz su pelletörlerinin kullanımıyla musluktan 6 litre su akıyor ama 10 litre gibi hissediliyor. Duşlardan ise 8 litre su akıyor ancak 20 litre su akıyormuş gibi hissediliyor. Müşteriyi rahatsız etmeden, %50'ye yakın tasarruf sağlama şansımız oluyor.

Müşterilerimizin faaliyetlerimizi takip etme şansları var

Havuzların temizliği çok önemli. Çünkü direkt olarak müşterilerin vücuduyla temas söz konusu. Havuzların klor seviyesini 11.5 ppm, pH seviyesini ise 7.47.6 arasında tutmaya özen gösteriyoruz. Dolayısıyla müşterilere sağlıklı bir havuz sağlıyoruz. Bu rakamların altına düşmemiz, havuzlarda bakterilere sebep olacağı için bu oranlara çok dikkat ediyoruz ve bunu raporluyoruz. Bu raporları müşterilerimiz görebiliyor. Müşterilerimizin faaliyetlerimizi takip etme şansları var. Böylece onlar da memnun oluyor ve havuzlarımızı güvenle kullanabiliyorlar. Havuzlarımız zaten ciddi firmalar tarafından işletiliyor. Ayrıca havuz suları her beş saatte bir mutlaka sirküle ediliyor ve temizleniyor.

OTMD oda olacak...

Şu anda OTMD bir oda olma çalışması içinde. Derneğimizi odaya çevirebilirsek, daha etkili olabileceğimizi düşünüyoruz. Bunun için geçici bir yönetim kurulu kurduk. Bu kurul, şu anda Otel Teknik Müdürler Derneği'ni odaya çevirebilmek için çalışmalar yapıyor. Oda olduğumuzda, otellerde çalışan arkadaşlarımız, odadan yetki belgesi alacak. Dolayısıyla oda, onların teknik bilgi ve eğitimini de üstlenmiş olacak. OTMD olarak eğitimlerimiz sonucunda, eğitime katılanlara sertifika veriyoruz ancak dernek olduğumuz için bu sertifikalar çok etkili olmuyor. Oda olduğumuzda, vereceğimiz sertifikaların geçerliliğinin ve etkisinin daha fazla olacağına inanıyorum, TM

Etiketler


Slider Altına
Söyleşi