Otellerdeki teknik altyapı sunulan hizmetin kalitesini belirtiyor...
Otellerin teknik alt yapısının misafir memnuniyeti üzerindeki etkisini çok önemlidir. Alt yapının başında havalandırma sistemi ilk sıralarda yer alır. Otele gelen misafiri öncelikle ısıtma, soğutma ve havalandırma yönünden memnun etmek gerekir. Üşüyen veya terleyen bir misafire sunduğunuz servis kalitesi ikinci planda kalmaktadır. Otellerin, teknik alt yapısı ve klimatizasyon sistemleri ile ilgili olarak Hyatt Regency istanbul Oteli Teknik Servis Direktörü Makine Mühendisi Hakan Besnili ve diğer yetkililerden bilgi aldık... Global Hyatt Coorporation Oteller zincirinin dünyadaki 213 otelinden birisi olan Hyatt Regency istanbul Oteli, 1993 yılında faaliyete başladı. Otel, 360 misafir odası ve 7 apartman dairesiyle toplam 44.000 m: kapalı alan ve 11 kattan oluşmaktadır. Kullanım, fonksiyon ve bölümlemeye göre beklenen konfor şartları, otelin faaliyeti esnasında performansını belirler Otellerin operasyonel işlevliliği, kimliği ve misafir konforu mimari yapısına bağlı olduğundan, projelendirme dönemi çok önem taşımaktadır. İnşaa edilen bir otelin dizaynını ve mimari yapısını değiştirme şansının olmayışı projelendirme dönemini daha da ön plana çıkartmaktadır. Projelendirme dediğimizde sadece yapısal olarak düşünmemek gerekir. Kullanım, fonksiyon ve bölümlemeye göre beklenen konfor şartlan, otelin faaliyeti esnasında performansını belirlemektedir.
Hyatt Regency Oteli'nin projelendirme aşamasında göz önüne alınan inşaat, dizayn, işletme, can ve mal güvenliği ve hizmet standartları, dünyadaki diğer Hyatt otellerinde olduğu gibi bir bütün olarak tasarlandı. Bu bütünlük Hyatt Regency İstanbul Oteli'nin bugünkü yerini korumasında büyük önem taşımaktadır.
Otelde sunulan hizmetin kalitesi kadar, otelin alt yapısının misafir memnuniyeti üzerindeki etkisi gözardı edilemez Hizmet sektöründe misafir memnuniyetinin her zaman ön planda olduğu bilinen bir gerçektir. Misafir beklentilerinin değişken olduğunu göz önüne aldığımızda, hizmet sektörünün aslında çok zor bir sektör olduğunu belirtmeye gerek yok. Misafir beklentilerinin değişken olması nedeniyle, hizmet eden personelin misafir beklentilerinin üzerinde bir anlayışla hareket etmesi, memnuniyetin yüksek olmasını sağlar. Ancak servisin kalitesi kadar otelin alt yapısının misafir memnuniyeti üzerindeki etkisini gözardı etmemek gerekir. Alt yapının başında havalandırma sistemi ilk sıralarda yer alır. Otele gelen misafiri öncelikle HVAC yani ısıtma/soğutma ve havalandırma yönünden memnun etmek gerekir. Üşüyen veya terleyen bir misafire sunduğunuz servis kalitesi 2. planda kalmaktadır. Eğer HVAC sistemlerinizde teknik problemler yaşıyorsanız, ne yaparsanız yapın müşterinizi mutlu edemezsiniz. Isı kavramının izafi olması, kimine yüksek gelen sıcaklığın diğerine düşük gelmesi, havalandırma sisteminin dizaynı ve işletmesinin ne kadar zor ve önemli olduğunu göstermektedir. Mahallerin limit deHyatt Regency İstanbul Oteli Teknik Servis Direktörü Makine Mühendisi Hakan Besnili ğerleri göz önüne alınarak yapılan dizaynlarda mutlak surette performans sonunu yaşanmaktadır. 75 kişi olarak hesaplanan bir toplantı salonunda, herkesin aynı anda sigara) yaktığım düşünürsek, dumanı tahliye etmek oldukça zorlaşır. Bunun tam tersi, yani kapasitenin çok yüksek tutulması durumunda ise yatırım maliyeti ve işletme maliyeti devreye girmektedir. Bu durumda her bir ayrıntı, olasılık en ince ayrıntısına kadar düşünülmeli ve tüm hesaplamalar net verilere göre yapılmalı.
Ayrıca salonun tavan yüksekliği, menfezlerin yerleri, hava hızı ve hava sirkülasyon sayısı iyi bir havalandırma tesisatı dizaynında temel parametrelerdir. Legionella Hastalığına karşı havalandırma sisteminin dizaynı ise oldukça önemlidir. Soğutma kulelerinin yeri ve dizaynı, borulama şekli, izolasyonu, malzemesi, sistem zonlaması. fan coil ünitesi terleme tavalarının yerleştirilmesi Legionella hastalığı riskinin kontrol altına alınmasını sağlayan etkenlerdir. Soğutma kulesi havuzunun direk güneş ışığına maruz kalmaması, kulelerin hava emiş kanallarına ve pencerelere yakın yerleştirilmemesi, boru hattında kör noktanın kalmaması, borulamanın depozit (birikinti) ve kısır oluşumuna engel olacak şekilde dizayn edilmesi ve izolasyonun boruda terlemeye imkan vermeyecek şekilde yapılması projelendirme ve montaj esnasında dikkat edilmesi gereken önemli kriterlerdir. bir otel olduğunuz zaman, farklı iklim kuşaklarından gelen misafirlerin iklimsel beklentilerini karşılamak çok önemlidir 360 misafir odası, 7 apartman dairesi, 2 bar, 2 restaurant, farklı büyüklüklerde 9 toplantı salonu, 1 business center, Library Bar, Gossip Bar, Agora Restaurant, Spazio Restaurant, Mezzanine Lounch Bar, yazın açık olan Gazebo Havuz Bar ve Gossip Garden, otelimizin misafirlere hizmet veren alanlarıdır. Ayrıca, 4 mutfak ve 1 personel kafeteryamız bulunmaktadır. 7 misafir katının 2 katı Regency Club dediğimiz diğer katlardan ayrıcalıklı hizmetin sunulduğu odalardan oluşmaktadır. Tüm bu alanların hepsinin iklimlendirilmesi farklı sistemlerle yapılmaktadır. Hyatt Regency İstanbul Oteli, 20022004 yılları arasında misafir odaları ve toplantı salonları komple bir renovasyona girerek misafir memnuniyetini yüksek tutacak şekilde yenilendi. 1993 yılından 2002 yılına kadar 2 borulu olan ısıtma/soğutma sistemi 4 borulu sisteme çevrildi. Böylece yaz/kış hem soğutma hem de ısıtma imkanı yaratılarak misafir beklentileri karşılandı. Farklı iklim kuşaklarından gelen misafirlerin beklentileri, bu tadilatın önemini ön plana çıkarttı. HVAC sisteminde bu değişikliğin yapılabilmesi için yeni borulama yapılması ve fancoil cihazlarının değiştirilmesi, çalışan bir otelde oldukça zor bir iştir. Ancak bu sıkıntıları minimum düzeyde tutarak tadilatı yapmanız gerekir.
Sistemimizde split klimaların kullanılmasının sebebi; sistem odalarında sıcaklığın yazkış 22'C derecede sabit tutulması gerekliliğidir
11.000 nr'lik arazi üzerine kurulu ve 44.000 m2 kapalı alandan oluşan binamızın teknik alt yapısı hakkında şunları söylemek isterim: Otelimizde, 290 kV gücünde 3 adet santrifüj ehiller, 1.045.000 kcal kapasitede 3 adet soğutma kulesi, 2 adet lOOnr'lik 2 sıcak su kazanı, 2 adet 2.500 KVA kapasitede trafo (orta gerilim hücresi) , 1.000 KVA ve 400 KVAlık 2 adet jeneratör, 18 adet AHU santrali, 21 adet egzost fanı ve 7 adet basınçlandırma fanı bulunmaktadır. Bunlara ilave olarak sistem odalarında split klimalar bulunmaktadır. Sistemimizde split klimaların bulunmasının sebebi ise, sistem odalarında sıcaklığın yazkış 22 °C derecede sabit tutulması gerekliliğidir. Kullanma suyu ihtiyacı şebeke suyu olarak sağlanmakta ve toplam 1.040 ton kapasiteye sahip 3 adet su deposu bulunmaktadır. Bu 1.040 tondan oluşan 3 depodan 400 tonluk olan depo, ham su dediğimiz işlenmemiş su deposudur. Diğer 2 depo ise kullanıma hazır suyun depolandığı işlenmiş su depolarıdır. Genel olarak su rezervimiz 3 günlük ihtiyacı karşılayacak kadardır ki, bu da depolanan suyun beklemeden kısa sürede kullanılmasını sağlar. Böylece beklemiş su miktarı minimize edilelerek legionella hastalığına karşı olması gereken şartlardan bir tanesi sağlanmış olur.
Otelimizin tüm teknik altyapısı "bina yönetim sistemi"'nden kontrol edilmektedir Binamızdaki tüm teknik altyapı otomasyon sistemi adını verdiğimiz "bina yönetim sistemi"nden kontrol edilmektedir. Otomasyon Sistemi sayesinde tüm ekipman ve sistemler kontrol altında tutulmaktadır. Sistem bilgisayardan kumanda edilmekte ve gelen alarm ve bilgilere göre sisteme gerekli müdahale yapılmaktadır. AHU santralleri de bina yönetim sistemi bilgisayarından kumanda edilmektedir. Burada santraldeki taze hava damperi ve frekans konvertörü vasıtasıyla hava değişim katsayıları ayarlanmaktadır. Bu ayar toplantı salonundaki ihtiyaç, beklenti ve misafir hassasiyeti göz önüne alınarak yapılmaktadır. Böylece hem memnuniyet, hem de maliyet faktöründe optimum verim sağlanmaktadır.
Otellerde misafir memnuniyeti teknik altyapının periormasına bağlı olduğundan, sistemlerin işletmesi, bakım ve denetimi, otel teknik departmanının en önemli görevlerindendir
AHU santralleri, ehiller veya soğutma kulesi gibi sistemleri yedekleme imkanının minimun veya imkansız olduğundan, bu sistemlerin 23 saat süre için dahi beklenmeyen bir arızaya bağlı olarak durması/devre dışı kalması çok büyük sorunlara sebep olmaktadır. Bu sistemlerin periyodik bakım ve kontrollerinin yapılması, bu beklenmeyen devre dışı kalma sürelerini ve onarım maliyetlerini asgariye indirmektedir. Yaz aylarında toplam elektrik tüketiminin minimum %3035'ini tüketen ehiller gruplarının performans düşüklüğünün enerji giderlerine getireceği yük ise küçümsenecek bir değerde değildir. Bu nedenledir ki, sistemlerin sezon önceleri genel bir koruyucu bakımdan geçirilerek tam performansda çalışmalarını sağlanır. Otelimizde uyguladığımız bakım sistemine göre her cihaz için bir bakım kartı tutulmaktadır. Yapılan planlı bakım takvimine göre tüm sistemler kontrolden geçirilir. Bunun için oluşturulan checklist'lere bakımda harfiyen uyulur. Bozulsun veya bozulmasın değişmesi planlanan veya ömrünü tamamlamaya yakın olan parça değiştirilerek beklenmedik arıza ihtimali minimuma indirilmektedir. Hava filtresi temizliği ve değişimi yapılarak mahallere üflenen havanın temizliği sağlanır. Her sene yaz başında soğutma grubu kondenser borularında kısır kontrolü, yıllık AHU santralleri bakımında ise serpantin petek temizliği yapılarak, sistem performansının tam olması sağlanır. Legionella riskinin kontrol altında tutulması oteller açısından büyük önem taşır İşletme ve bakım giderlerinin kontrol altında tutulmasının ve misafir konforunun etkilenmesinin önüne geçilmesinin haricinde yapılan bakım, kontrol ve denetimlerde sağlık yönünden önemli bir hastalık olan Legionella riskinin kontrol altında tutulması işletmemiz açısından çok önem taşımaktadır. Kapalı sistemde kullanılan kimyasal koruma sayesinde sistemde deposit/kışır oluşumunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca oluşan depozit sistem ömrünü, kısır ise ısıtma /soğutma performansını etkilediğinden kapalı devre suyu şartlandırması yapan anlaşmalı firmamız tarafından haftalık kontroller ile sistem kontrol altında tutulmaktadır. Gene teknik departmanımızca yapmış olduğumuz kontrol ve bakımlarda, sistemde Legionella riski yaratacak etken araştırması yapılarak misafir konforu haricinde diğer bir asli görevimiz olan misafir ve personelin sağlık ve can güvenliği kontrol altında tutulmaktadır. 13 kişilik teknik personel ve 4 bahçıvandan oluşan teknik Departmanımız 365 gün 24 saat 3 vardiya sistemine göre çalışmaktadır. Asli arıza giderme ve bakım/onarım görevi haricinde, binada iş ve iş güvenliğinden de teknik servis departmanımız sorumludur. Periyodik bakım ve kontrollerde öncelikle risk analizleri yapılır. Riskli konular çözümde acil önceliği taşıdığından gerekli tedbirlerin alınması, yönetime raporlanarak bildirilmesi ve riskin bertaraf edilmesi, güvenli bir çalışma ve yaşama ortamı için önemlidir. Bütün bunların haricinde herhangi bir yangına müdahale teknik ekibin görevleri arasındadır. Binamızda adresli sistem yangın algılama sayesinde herhangi bir dedektörden gelen alarm teknik servis personelinin "Deck" telefonuna aktarılarak mahale bir an önce gidip kontrol edildikten sonra, gerek halinde ilk müdahalenin yapılır. Yangınla mücadele ekipmanlarının her zaman çalışır durumda olması, periyodik kontrol ve testlerinin yapılarak raporlanması, sistem bilgilerinin güncelliğinin sağlanması günlük takip konularımızın içindedir.
Enerji tasarrufuna yönelik olarak öncelikle, akıllı bina teknolojisinin getirdiği imkanlardan faydalanılmalı Turizm sektörünün geçmiş yıllarda yaşadığı krizler sonucu tasarrufun önemi daha da artmıştır. Tasarruf tedbirlerinin başında enerji giderleri gelmektedir. Ancak hizmette kısıntının söz konusu olmaması sebebiyle verimlilik ön plana çıkmaktadır.
Tasarruf amaçlı olarak akıllı bina teknolojisinin getirdiği imkanlardan faydalanılmaktadır. Otomasyon sistemi sayesinde bina yönetim sistemi, sistem gereksinimine göre gereken grubu devreye sokmakta veya çıkartmaktadır. Otomasyon sistemine girdiğimiz set değerlerine göre gereken adette soğutma grubu ve sirkülasyon pompası devreye girmekte ve ayarlanan değere ulaşılınca kendiliğinden devre dışı kalmaktadır. Aydınlatmaların devreye girmesi, toplantı salonlarındaki toplantı günü ve saatlerine göre klima santrallerinin vaktinde hazır olması, bitiş saatinde ise devreden çıkması yine otomasyon sistemi sayesinde sağlanır, bu sistemden maksimum seviyede faydalanmak için, çalışma programları teknik personel tarafından haftalık girilir ve günlük olarak kontrolü yapılır. Ayrıca günlük enerji tüketimlerinin gözlenmesi, kontrol dışı veya ayasızlık sonucu oluşan beklenmedik tüketim artışlarının bir an önce farkedilmesini sağlamaktadır.
Bu konuda günlük bütçe tüketimi, önceki yılın tüketimi be bu yıla ait tüketimleri günlük olarak grafikler vasıtasıyla kontrol etmekteyiz. Ekstra tüketim sebeplerini grafiğe not ederek sonraki yıllarda doğru bir mukayese yapılabilmesini sağlamaktayız. Otel yönetimi, personel bilinci ve sistemlerimizi gerektiği kullandığımız için, enerji verimliliğini en üst seviyeye çıkarttığımızı söyleyebilirim.
Hyatt Regency Oteli'nin projelendirme aşamasında göz önüne alınan inşaat, dizayn, işletme, can ve mal güvenliği ve hizmet standartları, dünyadaki diğer Hyatt otellerinde olduğu gibi bir bütün olarak tasarlandı. Bu bütünlük Hyatt Regency İstanbul Oteli'nin bugünkü yerini korumasında büyük önem taşımaktadır.
Otelde sunulan hizmetin kalitesi kadar, otelin alt yapısının misafir memnuniyeti üzerindeki etkisi gözardı edilemez Hizmet sektöründe misafir memnuniyetinin her zaman ön planda olduğu bilinen bir gerçektir. Misafir beklentilerinin değişken olduğunu göz önüne aldığımızda, hizmet sektörünün aslında çok zor bir sektör olduğunu belirtmeye gerek yok. Misafir beklentilerinin değişken olması nedeniyle, hizmet eden personelin misafir beklentilerinin üzerinde bir anlayışla hareket etmesi, memnuniyetin yüksek olmasını sağlar. Ancak servisin kalitesi kadar otelin alt yapısının misafir memnuniyeti üzerindeki etkisini gözardı etmemek gerekir. Alt yapının başında havalandırma sistemi ilk sıralarda yer alır. Otele gelen misafiri öncelikle HVAC yani ısıtma/soğutma ve havalandırma yönünden memnun etmek gerekir. Üşüyen veya terleyen bir misafire sunduğunuz servis kalitesi 2. planda kalmaktadır. Eğer HVAC sistemlerinizde teknik problemler yaşıyorsanız, ne yaparsanız yapın müşterinizi mutlu edemezsiniz. Isı kavramının izafi olması, kimine yüksek gelen sıcaklığın diğerine düşük gelmesi, havalandırma sisteminin dizaynı ve işletmesinin ne kadar zor ve önemli olduğunu göstermektedir. Mahallerin limit deHyatt Regency İstanbul Oteli Teknik Servis Direktörü Makine Mühendisi Hakan Besnili ğerleri göz önüne alınarak yapılan dizaynlarda mutlak surette performans sonunu yaşanmaktadır. 75 kişi olarak hesaplanan bir toplantı salonunda, herkesin aynı anda sigara) yaktığım düşünürsek, dumanı tahliye etmek oldukça zorlaşır. Bunun tam tersi, yani kapasitenin çok yüksek tutulması durumunda ise yatırım maliyeti ve işletme maliyeti devreye girmektedir. Bu durumda her bir ayrıntı, olasılık en ince ayrıntısına kadar düşünülmeli ve tüm hesaplamalar net verilere göre yapılmalı.
Ayrıca salonun tavan yüksekliği, menfezlerin yerleri, hava hızı ve hava sirkülasyon sayısı iyi bir havalandırma tesisatı dizaynında temel parametrelerdir. Legionella Hastalığına karşı havalandırma sisteminin dizaynı ise oldukça önemlidir. Soğutma kulelerinin yeri ve dizaynı, borulama şekli, izolasyonu, malzemesi, sistem zonlaması. fan coil ünitesi terleme tavalarının yerleştirilmesi Legionella hastalığı riskinin kontrol altına alınmasını sağlayan etkenlerdir. Soğutma kulesi havuzunun direk güneş ışığına maruz kalmaması, kulelerin hava emiş kanallarına ve pencerelere yakın yerleştirilmemesi, boru hattında kör noktanın kalmaması, borulamanın depozit (birikinti) ve kısır oluşumuna engel olacak şekilde dizayn edilmesi ve izolasyonun boruda terlemeye imkan vermeyecek şekilde yapılması projelendirme ve montaj esnasında dikkat edilmesi gereken önemli kriterlerdir. bir otel olduğunuz zaman, farklı iklim kuşaklarından gelen misafirlerin iklimsel beklentilerini karşılamak çok önemlidir 360 misafir odası, 7 apartman dairesi, 2 bar, 2 restaurant, farklı büyüklüklerde 9 toplantı salonu, 1 business center, Library Bar, Gossip Bar, Agora Restaurant, Spazio Restaurant, Mezzanine Lounch Bar, yazın açık olan Gazebo Havuz Bar ve Gossip Garden, otelimizin misafirlere hizmet veren alanlarıdır. Ayrıca, 4 mutfak ve 1 personel kafeteryamız bulunmaktadır. 7 misafir katının 2 katı Regency Club dediğimiz diğer katlardan ayrıcalıklı hizmetin sunulduğu odalardan oluşmaktadır. Tüm bu alanların hepsinin iklimlendirilmesi farklı sistemlerle yapılmaktadır. Hyatt Regency İstanbul Oteli, 20022004 yılları arasında misafir odaları ve toplantı salonları komple bir renovasyona girerek misafir memnuniyetini yüksek tutacak şekilde yenilendi. 1993 yılından 2002 yılına kadar 2 borulu olan ısıtma/soğutma sistemi 4 borulu sisteme çevrildi. Böylece yaz/kış hem soğutma hem de ısıtma imkanı yaratılarak misafir beklentileri karşılandı. Farklı iklim kuşaklarından gelen misafirlerin beklentileri, bu tadilatın önemini ön plana çıkarttı. HVAC sisteminde bu değişikliğin yapılabilmesi için yeni borulama yapılması ve fancoil cihazlarının değiştirilmesi, çalışan bir otelde oldukça zor bir iştir. Ancak bu sıkıntıları minimum düzeyde tutarak tadilatı yapmanız gerekir.
Sistemimizde split klimaların kullanılmasının sebebi; sistem odalarında sıcaklığın yazkış 22'C derecede sabit tutulması gerekliliğidir
11.000 nr'lik arazi üzerine kurulu ve 44.000 m2 kapalı alandan oluşan binamızın teknik alt yapısı hakkında şunları söylemek isterim: Otelimizde, 290 kV gücünde 3 adet santrifüj ehiller, 1.045.000 kcal kapasitede 3 adet soğutma kulesi, 2 adet lOOnr'lik 2 sıcak su kazanı, 2 adet 2.500 KVA kapasitede trafo (orta gerilim hücresi) , 1.000 KVA ve 400 KVAlık 2 adet jeneratör, 18 adet AHU santrali, 21 adet egzost fanı ve 7 adet basınçlandırma fanı bulunmaktadır. Bunlara ilave olarak sistem odalarında split klimalar bulunmaktadır. Sistemimizde split klimaların bulunmasının sebebi ise, sistem odalarında sıcaklığın yazkış 22 °C derecede sabit tutulması gerekliliğidir. Kullanma suyu ihtiyacı şebeke suyu olarak sağlanmakta ve toplam 1.040 ton kapasiteye sahip 3 adet su deposu bulunmaktadır. Bu 1.040 tondan oluşan 3 depodan 400 tonluk olan depo, ham su dediğimiz işlenmemiş su deposudur. Diğer 2 depo ise kullanıma hazır suyun depolandığı işlenmiş su depolarıdır. Genel olarak su rezervimiz 3 günlük ihtiyacı karşılayacak kadardır ki, bu da depolanan suyun beklemeden kısa sürede kullanılmasını sağlar. Böylece beklemiş su miktarı minimize edilelerek legionella hastalığına karşı olması gereken şartlardan bir tanesi sağlanmış olur.
Otelimizin tüm teknik altyapısı "bina yönetim sistemi"'nden kontrol edilmektedir Binamızdaki tüm teknik altyapı otomasyon sistemi adını verdiğimiz "bina yönetim sistemi"nden kontrol edilmektedir. Otomasyon Sistemi sayesinde tüm ekipman ve sistemler kontrol altında tutulmaktadır. Sistem bilgisayardan kumanda edilmekte ve gelen alarm ve bilgilere göre sisteme gerekli müdahale yapılmaktadır. AHU santralleri de bina yönetim sistemi bilgisayarından kumanda edilmektedir. Burada santraldeki taze hava damperi ve frekans konvertörü vasıtasıyla hava değişim katsayıları ayarlanmaktadır. Bu ayar toplantı salonundaki ihtiyaç, beklenti ve misafir hassasiyeti göz önüne alınarak yapılmaktadır. Böylece hem memnuniyet, hem de maliyet faktöründe optimum verim sağlanmaktadır.
Otellerde misafir memnuniyeti teknik altyapının periormasına bağlı olduğundan, sistemlerin işletmesi, bakım ve denetimi, otel teknik departmanının en önemli görevlerindendir
AHU santralleri, ehiller veya soğutma kulesi gibi sistemleri yedekleme imkanının minimun veya imkansız olduğundan, bu sistemlerin 23 saat süre için dahi beklenmeyen bir arızaya bağlı olarak durması/devre dışı kalması çok büyük sorunlara sebep olmaktadır. Bu sistemlerin periyodik bakım ve kontrollerinin yapılması, bu beklenmeyen devre dışı kalma sürelerini ve onarım maliyetlerini asgariye indirmektedir. Yaz aylarında toplam elektrik tüketiminin minimum %3035'ini tüketen ehiller gruplarının performans düşüklüğünün enerji giderlerine getireceği yük ise küçümsenecek bir değerde değildir. Bu nedenledir ki, sistemlerin sezon önceleri genel bir koruyucu bakımdan geçirilerek tam performansda çalışmalarını sağlanır. Otelimizde uyguladığımız bakım sistemine göre her cihaz için bir bakım kartı tutulmaktadır. Yapılan planlı bakım takvimine göre tüm sistemler kontrolden geçirilir. Bunun için oluşturulan checklist'lere bakımda harfiyen uyulur. Bozulsun veya bozulmasın değişmesi planlanan veya ömrünü tamamlamaya yakın olan parça değiştirilerek beklenmedik arıza ihtimali minimuma indirilmektedir. Hava filtresi temizliği ve değişimi yapılarak mahallere üflenen havanın temizliği sağlanır. Her sene yaz başında soğutma grubu kondenser borularında kısır kontrolü, yıllık AHU santralleri bakımında ise serpantin petek temizliği yapılarak, sistem performansının tam olması sağlanır. Legionella riskinin kontrol altında tutulması oteller açısından büyük önem taşır İşletme ve bakım giderlerinin kontrol altında tutulmasının ve misafir konforunun etkilenmesinin önüne geçilmesinin haricinde yapılan bakım, kontrol ve denetimlerde sağlık yönünden önemli bir hastalık olan Legionella riskinin kontrol altında tutulması işletmemiz açısından çok önem taşımaktadır. Kapalı sistemde kullanılan kimyasal koruma sayesinde sistemde deposit/kışır oluşumunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca oluşan depozit sistem ömrünü, kısır ise ısıtma /soğutma performansını etkilediğinden kapalı devre suyu şartlandırması yapan anlaşmalı firmamız tarafından haftalık kontroller ile sistem kontrol altında tutulmaktadır. Gene teknik departmanımızca yapmış olduğumuz kontrol ve bakımlarda, sistemde Legionella riski yaratacak etken araştırması yapılarak misafir konforu haricinde diğer bir asli görevimiz olan misafir ve personelin sağlık ve can güvenliği kontrol altında tutulmaktadır. 13 kişilik teknik personel ve 4 bahçıvandan oluşan teknik Departmanımız 365 gün 24 saat 3 vardiya sistemine göre çalışmaktadır. Asli arıza giderme ve bakım/onarım görevi haricinde, binada iş ve iş güvenliğinden de teknik servis departmanımız sorumludur. Periyodik bakım ve kontrollerde öncelikle risk analizleri yapılır. Riskli konular çözümde acil önceliği taşıdığından gerekli tedbirlerin alınması, yönetime raporlanarak bildirilmesi ve riskin bertaraf edilmesi, güvenli bir çalışma ve yaşama ortamı için önemlidir. Bütün bunların haricinde herhangi bir yangına müdahale teknik ekibin görevleri arasındadır. Binamızda adresli sistem yangın algılama sayesinde herhangi bir dedektörden gelen alarm teknik servis personelinin "Deck" telefonuna aktarılarak mahale bir an önce gidip kontrol edildikten sonra, gerek halinde ilk müdahalenin yapılır. Yangınla mücadele ekipmanlarının her zaman çalışır durumda olması, periyodik kontrol ve testlerinin yapılarak raporlanması, sistem bilgilerinin güncelliğinin sağlanması günlük takip konularımızın içindedir.
Enerji tasarrufuna yönelik olarak öncelikle, akıllı bina teknolojisinin getirdiği imkanlardan faydalanılmalı Turizm sektörünün geçmiş yıllarda yaşadığı krizler sonucu tasarrufun önemi daha da artmıştır. Tasarruf tedbirlerinin başında enerji giderleri gelmektedir. Ancak hizmette kısıntının söz konusu olmaması sebebiyle verimlilik ön plana çıkmaktadır.
Tasarruf amaçlı olarak akıllı bina teknolojisinin getirdiği imkanlardan faydalanılmaktadır. Otomasyon sistemi sayesinde bina yönetim sistemi, sistem gereksinimine göre gereken grubu devreye sokmakta veya çıkartmaktadır. Otomasyon sistemine girdiğimiz set değerlerine göre gereken adette soğutma grubu ve sirkülasyon pompası devreye girmekte ve ayarlanan değere ulaşılınca kendiliğinden devre dışı kalmaktadır. Aydınlatmaların devreye girmesi, toplantı salonlarındaki toplantı günü ve saatlerine göre klima santrallerinin vaktinde hazır olması, bitiş saatinde ise devreden çıkması yine otomasyon sistemi sayesinde sağlanır, bu sistemden maksimum seviyede faydalanmak için, çalışma programları teknik personel tarafından haftalık girilir ve günlük olarak kontrolü yapılır. Ayrıca günlük enerji tüketimlerinin gözlenmesi, kontrol dışı veya ayasızlık sonucu oluşan beklenmedik tüketim artışlarının bir an önce farkedilmesini sağlamaktadır.
Bu konuda günlük bütçe tüketimi, önceki yılın tüketimi be bu yıla ait tüketimleri günlük olarak grafikler vasıtasıyla kontrol etmekteyiz. Ekstra tüketim sebeplerini grafiğe not ederek sonraki yıllarda doğru bir mukayese yapılabilmesini sağlamaktayız. Otel yönetimi, personel bilinci ve sistemlerimizi gerektiği kullandığımız için, enerji verimliliğini en üst seviyeye çıkarttığımızı söyleyebilirim.