Header Reklam
Header Reklam

'Nano Teknoloji Yaşamımızın Her Alanına Girecek'

21 Haziran 2008 Dergi: Nisan-2008
'Nano Teknoloji Yaşamımızın Her Alanına Girecek'

1975 yılında Bayrampaşa’da ilk imalatlarına atölye çapında başlayan Pitsan, 1980 yılında Avcılar’daki binasına taşınarak çalışmalarını fabrika düzeyine büyüttü. Proje-İmalat ve Taahhüt konularında hizmet veren firma, ağırlık olarak ısıtma, klima,

havalandırma, soğutma konularında faaliyet gösteriyor. Ürün gamında vantilatörler, klima santralleri, TRV, CRV ve DAF tipi sık kanatlı santrifüj fanlar, PSV tipi seyrek kanatlı santrifüj fanlar, hücreli egzoz aspiratörleri, ısıtma-soğutma apareyleri (fabrika, depo ve hangarlar için), fancoiller (büro, mağaza, işyerleri, dükkanlar için), soğutma kuleleri gibi ürünler yer alıyor. Son yıllarda  ihracata yönelik çalışmalara ağırlık veren Pitsan, ihracat ağını Fransa, Suudi Arabistan, Özbekistan, Ukrayna, Rusya, İran, Mısır, Suriye, Kuveyt, Romanya gibi ülkelerle genişletmiş.

Pitsan Kalite Kontrol ve Pazarlama Müdürü Bülent Altınoluk, bu yıl nano teknolojiyi de kendi ürünlerinde kullanmayı arzu ettiklerini belirtiyor ve ekliyor: ‘Nano Teknoloji artık dünyada olmazsa olmaz bir teknoloji olarak yaşamımızın her alanına girecek...’

 

Endüstriyel fanlar konusunda çok büyük kapasitelerde üretim yapabiliyoruz

 

Pitsan olarak 33 yıldır ISK ve havalandırma endüstrisinin içindeyiz. Ürün gruplarımız içinde; çok büyük kapasitede endüstriyel fanlar, orta ve yüksek basınçlı radyal ve aksiyal fanlar ve klima santralleri bulunuyor. Klima santralleri, son zamanlarda yurtiçi ve yurtdışında en çok satış yaptığımız ürünler arasında. % 100 kendi üretimimiz olan PTS tipi aksiyal soğutma fanları sayesinde Türkiye’de bir ilke imza attık. Bu fanlar Avrupa menşeli muadilleri arasında piyasada kalitesiyle haklı bir yer edindi. CE belgeli olarak Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz. Bu fanların 500 mm çapa kadar olanlarını katıldığımız fuarlarda da sergiledik. Şu anda bu grupta 800 mm çapa kadar üretimimiz var.

Sık kanatlı santrifüj fanlarda da bazı yenilikler söz konusu; öne ya da geriye eğik kanatlı ve daha yüksek basınçlı olanlarını seri olarak üretebiliyoruz. Bir diğer yenilik de endüstriyel fanlarda... Şu anda endüstriyel fanlar konusunda 20.000 Pascal’a kadar üretim yapabiliyoruz ki bu gerçekten çok büyük bir basınçtır. Motor olarak 1500-2000 HP’ye, hava debisi olarak da 500-700.000 m3’e kadar çıkabiliyoruz. Son dönemde Çolakoğlu Metalurji’nin yapılanma aşamasında, fabrikalarında kullanılan birçok fan yine Pitsan tarafından yapıldı. Burada kullanılan fanların en küçüğü 400 kW motora sahip.

Yurtdışında özellikle Suriye, Fransa, ‘ran, Kazakistan, Rusya ve Azerbaycan pazarlarına yöneldik. Süreklilik açısından, özellikle santrifuj, aksiyal ve radyal fanlarda ‘ran ve Suriye başı çekiyor. Bu ülkelerde temsilciliklerimiz mevcut. Bunun dışında, Almanya ağırlıklı olmak üzere, yurtdışında proje çalışmaları yaptığımız firmalar var. Dışarıda projelendirip Türkiye’de üretiyoruz.

 

Yurtdışındaki fuarlara da çok önem veriyoruz. ‘ran, Suriye ve Ukrayna’daki fuarlara katıldık, 8-11 Mayıs tarihleri arasında Salon 2, C20 standında Sodex ‘stanbul fuarında da olacağız.

 

Günü kurtarmak yerine sorumluluğumuzun bilincinde olmamız gerek

 

şteriler aslında çok çeşitli. Bir kısmı tamamen fiyat odaklı, bazıları için fiyat ikinci planda, kaliteye önem veriyorlar. Bizi en çok zorlayan müşteri grubu ise ‘tak gitsin’ mantığı ile gelenler, çünkü her zaman yaptığımız işin en iyisini yapmayı hedefliyoruz.

 

Bir de havalandırma alanında yapılan çok yanlış uygulamalar var... Yemek sektöründe ortam negatif basınçlı yapılıyor... ‘Sadece bir aspiratör takalım gitsin’ anlayışı var. Bir işletme ruhsat alabilmek için ‘koy bir aspiratör bitsin’ diyor.. ‘tiraz ediyorsunuz, önemsemiyor. Bir başhekim, ameliyathane için ‘koy bir tane split klima gitsin’ diyor.. Ne yazık ki bunlar bizim gerçekten karşılaşğımız olaylar... Bir ameliyathaneye split klima koyabilir misiniz’ Bunun sorumluluğunu nasıl alabiliriz’ Sadece günü kurtarmak yerine, üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olmamız gerektiğine inanıyoruz..

 

Bir işi ilk yapan kazanır

 

Köklü bir firma olarak dünyanın önde gelen firmalarıyla sadece fiyatta değil kalitede de rekabeti hedefliyoruz. Bu doğrultuda, üretim kalitemizi artırmak için çeşitli yatırımlarımız oldu; bilgisayar destekli plasmalar, CNC kesim ve büküm makineleri getirttik. Hedefimiz kalitemizi daima artırmak. Şöyle bir gerçek var ki; bir işi ilk yapan kazanır. Biz o pastadan iyi bir pay alabilmeyi ve olabildiğince iyi hizmet sunmayı hedefliyoruz.

 

‘Avrupa’cı’ olmayı bırakmamız gerek

 

Bizim ne yazık ki yurtdışından getirilen ürünlere karşı büyük ilgi ve merakımız var. Oysa ürünler dışarıdan getirildiğinde maliyetleri inanılmaz yüksek oluyor. Üstelik getirilen fanlar bozulduğunda, onları biz yeniliyoruz... Biz bu ürünleri Türkiye’de üretebiliyor hatta Avrupa’ya satabiliyorken yerli üreticileri desteklemeyip yurtdışından getirmenin gereği var mı’ Örnek vermek gerekirse Tüyap’ta kullanılan bütün klima santralleri bizim üretimimiz ve hiçbir sorun çıkmadan çalışıyorlar. Projecilerimizin artık yerli üretimi desteklemeleri, ülkemizde üretilen ürünlere güvenmeleri gerekiyor. Artık yurtdışından bize talepler geliyor siz üretin diye. Ortaklık teklif edenler oluyor... Demek ki biz de bu işi gayet doğru yapıyoruz. Bizim artık ‘Avrupa’cı’ olmayı bırakmamız gerek. Avrupa’dan getirilen ürünlerin kalitesiyle ilgili bir itirazımız yok fakat onlara ‘%100 en iyi ve sorunsuz’ diye bakmak da doğru değil. Bugün ‘talya’dan getirilen bir fan, gövdesinden bıçak yemiş gibi ayrılıyorsa ve bizim ürettiğimiz fanlar bunun yerine kullanılıyorsa, burada biraz daha düşünmemiz gerekli.

Türk firmalarının sunduğu en büyük avantajlardan biri de, herhangi bir sorun çıktığında, firmaya ulaşmak, sorunu çözmek çok kolay. Ayrıca dönen riskli bir cisim üretiyoruz ve yaptığımız işin arkasında durmak zorundayız. Bizi aradıklarında hemen ulaşabiliyoruz. Bu noktada Türk üreticinin ürünü temin etmesi çok önemli oluyor, biz soruna hemen müdahale edebiliyoruz. Aksi takdirde tesisin üretimi durduğu zaman, çok büyük zararlar ve inanılmaz maliyetler ortaya çıkıyor. Yani işletmelerin durma lüksü yok...

 

Türkiye için çalışıyoruz

 

Pitsan’da beş yıldır ciddi bir hareketlilik var. Avrupa, Ortadoğu ve  Rusya’ya ihracatımız var. Müşterilerimize siparişlerin alınmasından satış sonrası hizmetlere kadar her türlü desteği veriyoruz. ‘ran’da ve Suriye’de servis ve satış ofislerimiz var. Bu ofisler, bizim ürünlerimizin garanti, servis, parça değişimi gibi işlerini ve satışını yürütüyorlar. Yurtdışında bilinçli, herhangi bir sorun çıktığında müdahale edebilecek kişilere temsilcilik veriyoruz. Onların çözemeyeceği bir sorun varsa, Türkiye’den ekip gönderiyoruz.

 

‘hracatımızın toplam satışımızdaki payı yaklaşık % 30.  Bizim asıl çalışma alanımız Türkiye. Yurtdışını elbette önemsiyoruz ama her şeyden önce Türkiye için çalışıyoruz. Türkiye’de katıldığımız fuarların ve reklam çalışmalarımızın bize getirileri çok büyük oldu. Avrupa’da Fransa, Hollanda, Polonya gibi ülkelere malzemeler gönderiyoruz. Bir Fransız firmasıyla anlaşma yapıp seri imalata da başladık. Ürün gamımızda standart olarak yer almayan ürünleri de sipariş üzerine yapabiliyoruz. Mesela Hollanda’dan gelen bir talep doğrultusunda, seralarda kullanılmak üzere tahta kabinli sessiz fanlar yapıp gönderdik. Bizi farklı kılan en büyük özelliklerimizden biri de ürün çeşitliliğimiz ve müşteri istekleri doğrultusunda ürünlerimizde değişiklik yapabilmemiz. Avrupa’da özellikle gelişmekte olan Romanya pazarında yer almak için görüşmeler yapıyoruz. Ukrayna’da, Cezayir’de, Türkî Cumhuriyetler’de de çalışmalarımız var.

 

Nano teknolojiyi kendi ürün grubumuzda uygulamak üzere çalışmalarımıza başladık...

 

Nano teknoloji, artık dünyada olmazsa olmaz bir teknoloji olarak yaşamımızın her alanına girecek. Bu konuda üniversitelerde de ciddi anlamda araştırmalar yapılıyor. Nano teknoloji sadece tek bir sektörü kapsamıyor, her sektörün kendi alanına bu teknolojiyi uyarlayabilmesi için araştırmalar yapması gerekli. Bu teknoloji, şu anda birçok sektöre girdi bile. Bu çok ciddi bir pazar. Biz de filtrelerde ve vantilatörlerde bu teknolojiyi nasıl kullanabileceğimizle ilgili araştırmalar yapıyoruz. Eğer yetiştirebilirsek de Sodex ‘stanbul fuarında, nano filtreleri, antibakteriyel yüzey kaplamaları ve daha pek çok çeşidi de sunmayı arzu ediyoruz. Nano teknolojiye Türkiye’nin de çok ilgi göstereceğini biliyoruz, bu nedenle bu teknolojiyi hem kendi ürünlerimize uygulamak hem de satmak istiyoruz. Amacımız nano teknoloji hammaddelerini çeşitli sektörlere pazarlayabilmek. ‘novatif bir firmayız ve hep yenilikçi adımlar atmayı hedefliyoruz. Nano teknoloji de bu yeniliklerden biri.

 


Etiketler


Slider Altına