Söyleşi: Meta Mühendislik Firma Sahibi Melek Yıldız
“Kalıcı ve sonuç alınan arıtma sistemleri kurarak geleceğe temiz bir dünya bırakmak istiyoruz”
Meta Mühendislik, suyun kaynağından alınıp kullanım noktalarına aktarılmasına kadar tüm süreçleri planlayıp uygulayabilen ve her tür ihtiyaç için verimli sistem çözümleri sunan bir mühendislik firması. Firmanın Kurucusu Melek Yıldız ile Meta Mühendislik’i ve Türkiye’de atık su arıtma sektörünün durumunu konuştuk…
“Su ve atık su arıtma alanında uzmanız”
Meta Mühendislik 2001 yılında İstanbul’da kurulmuş, su ve atık su arıtma alanında uzmanlaşmış bir mühendislik firmasıdır. Çoğunluğu mühendis ve teknik personelden oluşan 17 kişilik bir ekibiz. Suyun kaynağından alınıp kullanım noktalarına aktarılmasına kadar tüm süreçleri planlayıp uyguluyor, her tür ihtiyaç için müşterilerimize verimli sistem çözümleri sunuyoruz. Kurulduğumuz günden beri İtalya’nın lider su arıtma ekipman üreticilerinden Gel Hydrotechnology’nin Türkiye’deki temsilcisiyiz. 2021 yılı itibariyle de Alman yağmur filtre üreticisi 3P Technik’in Türkiye’deki temsilcisi olduk. Aynı zamanda kendi imalatlarımızı yapıyoruz. 21 senede başta Türkiye olmak üzere, Kıbrıs, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Irak, Libya, Gürcistan, Nijerya, Mali, Uganda, Tanzanya, Senegal, Cezayir, Macaristan, Yunanistan ve Romanya’ya ekipman gönderdik, anahtar teslim tesisler kurduk. İlk yıllarda ithal ettiğimiz ekipmanları inşaat ve mekanik taahhüt sektörlerine sunan, küçük kapasiteli filtreler ve yumuşatma üniteleri tedarik eden bir firmayken, günümüzde temiz su başta olmak üzere fabrikalar için büyük kapasiteli proses su sistemlerinden atık su, gri su ve deniz suyu arıtma sistemlerine kadar geniş bir yelpazede sistemlerin proje ve imalatını yapabilen bir firmaya dönüşmüş durumdayız.
“Bina teknolojileri ve endüstriyel projeler olmak üzere iki ayrı departmanımız mevcut”
Bina teknolojileri ve endüstriyel projeler olmak üzere iki ayrı departmanımız mevcut. Bina teknolojileri departmanımız daha çok inşaat sektörüne filtreler, yumuşatma sistemleri, dozaj üniteleri, ultraviyole dezenfeksiyon cihazları ve gri su arıtma sistemleri gibi ekipmanların tedariğini yapıyor. Endüstriyel projeler departmanımız iste endüstriyel tesisler için atık su arıtma tesisleri, geri kazanım sistemleri, proses suyu hazırlama üniteleri gibi özel tasarım, anahtar teslim çözümler sunuyor.
“Gelişmekte olan ülkelerde su ve atık su ekipmanları için ciddi bir pazar var”
İthalat kalemlerimiz arasında ürettiğimiz sistemlerin komponentleri var. Bunların arasında pompalar, membranlar ve filtreleri sayabiliriz. Komponentleri ithal edip kendi imalathanemizde birleştiriyor ve sistem haline getiriyoruz. En büyük ithalat kalemimiz elbette 21 senedir distribütörlüğünü yaptığımız Gel Hydrotechnology firmasının ekipmanları. Bunun dışında Almanya’dan yağmur filtreleri ithal ediyoruz. İhracatımızın büyük kısmı ise endüstriyel projelerden geliyor. Paket tip atık su arıtma sistemleri, ters ozmoz cihazları gibi ekipmanları imal edip yurtdışına ihrac ediyoruz. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde su ve atık su ekipmanları için ciddi bir pazar var ve bu pazarda biz batı Avrupalı firmalara göre daha avantajlıyız.
Yağmur suyunun geri kazanımı konusundan arge çalışmamız var. Özellikle çatılardan yere düşen ve asfalt, betonarme yollar ve kaldırımlar gibi yüzeylere temas eden suların içindeki kirleticiler ve bu kirleticilerin verimli yollarla arıtılması üzerine çalışmalar yapıyoruz. Son yıllarda otomotiv, ilaç, tekstil gibi endüstriyel kuruluşlardan daha çok su geri kazanım talepleri geliyor. Yaptığımız arge çalışmaları neticesinde tesisleri tasarlayıp proses haline getiriyor ve kullanım noktalarında uyguluyoruz.
Satış sonrası hizmetler bizim için çok önemli. Kendi bünyemizdeki teknik servis ekibimizle müşterilerimize montaj, süpervizörlük, devreye alma ve eğitim desteği sağlıyoruz. Satışını yaptığımız ekipman dünyanın neresinde olursa olsun kendi ekibimizle devreye alma işlemlerini yapıyoruz. Örneğin geçtiğimiz hafta bir teknisyenimiz Tanzanya’da, bir diğeri Türkmenistan’daydı. Türkiye genelinde de başta İstanbul ve çevresi olmak üzere tüm Türkiye’ye teknik servis hizmeti veriyoruz.
“Çok sayıda projede varız”
İstanbul’da birçok prestijli konut, otel ve avm projesinde ekipmanlarımız kullanılıyor. Yakın geçmişten birkaç örnek vermek gerekirse Büyükyalı Projesi, Zekeriyaköy Köy Projesi, Mesa Orman, Başkent Konutları, Nevbahar Projesi, Manzara Adalar, Sinpaş Queen Bomonti, Ormanada, İstMarin AVM, Cumhurbaşkanlığı Maslak Yerleşkesi, G-Tower, G-Yoo, G-Wanda Wista, Polat Rönesans Otelleri’ni sayabiliriz. Endüstriyel referanslarımız arasında da Arçelik, Abdi İbrahim, Erdemir Demir Çelik, Ford Otosan, Otokar, Yaris Kabin, Şişecam, Konya Şeker, Boybo Tekstil ve Kardem Tekstil gibi firmalar var.
“İmalat alanımızı genişleteceğiz”
2022 yılı içerisinde imalat alanımızı genişletme planımız var. Mevcut iş yoğunluğumuzda imalat yerimiz bizim için yetersiz kalıyor. Bu sebeple büyümek için bir hamle yapmamız gerekiyor. Dünyanın içinde bulunduğu durumu da takip ederek araştırmaya devam ediyoruz. Ayrıca geri kazanım konularına ağırlık veriyoruz. Kuraklığa karşı alınacak önlemlerden bir tanesi de mevcut suyu birden fazla kez kullanmak. Dünya nüfusu büyük bir hızla artarken mevcut temiz su kaynaklarımızın hacmi değişmiyor hatta azalıyor. Bu yüzden geri kazanımı çok önemsiyoruz.
2021 yılında yağmur suyu filtrasyonu konusunda çalışmalar yapmış ve Alman 3P Technik firmasının Türkiye distribütörü olmuştuk. 2022 yılı içerisinde yağmur filtrasyonu ile ilgili farkındalığı artırmaya ve yeni ürünler hakkında sektörü bilgilendirmeye devam edeceğiz.
“Yatırımcıların büyük kısmında ilk yatırım maliyetini düşürmek adına kaliteden ödün verme eğilimi var”
Türkiye su ve atık su arıtma konusunda ne yazık ki hala çok geride. Örneğin Almanların 30 sene önce standartlarını oluşturduğu yağmur suyu geri kazanımını biz yeni zorunlu hale getirdik. Atık su arıtmada da çok gerideyiz. İleri arıtma yapılan tesislerimizin sayısı yetersiz. Bir iç deniz olan Marmara Denizi’mizi bile koruyamaz haldeyiz. Bu sebeple arıtma tesislerine gelecekte çok yatırım yapılması gerekiyor. Bu durum da elbette sektörün potansiyel iş hacminin artırıyor. Özellikle ihracat konusunda gelişmekte olan ülkelerde Türk firmaları için önemli fırsatlar var ve olmaya da devam edecek. Çünkü Türk firmaları batı Avrupalı firmaların ürettiği ekipmanların muadilini çok daha uygun fiyata üretebiliyor. İç pazarda ise ne yazık ki yatırımcıların büyük kısmında ilk yatırım maliyetini düşürmek adına kaliteden ödün verme eğilimi var. Bu da doğru sistemi kurmak isteyen firmaları zor durumda bırakıyor.
“Atık su arıtma ve geri kazanım tesislerinin kurulması kara ve deniz kirliliğini engelleyecek en önemli adımlardır”
Dünyanın karşı karşıya olduğu iklim krizi ve buna bağlı olarak yaşanacak olumsuzluklar tüm devletleri ve özel kuruluşları su konusunda daha dikkatli olmaya zorluyor. Atık su arıtma ve geri kazanım tesislerinin kurulması kara ve deniz kirliliğini engelleyecek en önemli adımlardır. Marmara deniziyle başlayıp Ege ve Karadeniz’e sürüklenen müsilajın sebebi arıtılmadan denize deşarj edilen atık sulardır. Devlet kurumları da özel sektör de artık bu konuyu biliyor. Buna bağlı olarak sektörümüz daha değerli ve bilinir hale geldi. Bu iş hacmine zamanla yansıyacaktır. 25 senedir artma alanında çalışıyorum. Avrupa’daki fuarlarda arıtma firmalarının standlarındaki kalabalığı ne yazık ki Türkiye’de göremiyorduk. Umarım bu durum değişecek ve sektörümüz güçlenecektir. Diğer yandan sektördeki firma sayısı oldukça arttı. Özellikle inşaat sektörü çok rekabetçi. Endüstriyel işlerde ise firma sayısı daha az. Açıkçası sektörde herkese yetecek kadar proje olduğunu ve gelecekte de proje sayısının artarak devam edeceğiniz düşünüyorum. Bizim hedefimiz ise kalıcı ve sonuç alınan arıtma sistemleri kurarak geleceğe temiz bir dünya bırakmak.