Header Reklam
Header Reklam

İnovatif Bir Ar-Ge ve Üretim Şirketi: Baran Teknoloji

25 Haziran 2021
İnovatif Bir Ar-Ge ve Üretim Şirketi: Baran Teknoloji

Baran Teknoloji Kurucu Ortağı Ertuğrul Eraslan

2006 yılında İstanbul’da kurulan Baran Teknoloji, teknoloji odaklı ürünler geliştiren inovatif bir Ar-Ge ve üretim şirketi. Free Cooling ürünü ile Türkiye pazarının %70’ine hâkim olduklarını söyleyen Baran Teknoloji Kurucu Ortağı Ertuğrul Eraslan, stratejik yol haritalarını odaklarına Ar-Ge’yi alarak planladıklarını belirtiyor. Free cooling ürünleri ile yer aldıkları prestijli projelerden de bahseden Eraslan ile A’dan Z’ye Baran Teknoloji’yi konuştuk…

Yenilikçi tasarım yaklaşımımız, bize ciddi rekabet fırsatları sunuyor

Baran Teknoloji, 2006 yılında İstanbul’da kuruldu. Teknoloji odaklı ürünler geliştiren inovatif bir Ar-Ge ve üretim şirketiyiz. Kuruluş amacımız; Türkiye’de daha önce gerçekleştirilmemiş olan ürünlerin yerli imkânlar ile tasarlanması, üretilmesi ve bunların yurtdışına ihracatlarını yaparak Türkiye’den güçlü bir marka çıkartılmasıdır. Bu amaçla, yaklaşık bir yıl boyunca incelemeler yaparak, piyasalardaki ihtiyaçlar, talepler ve rakip analizleri konularında araştırmalar yaptık. 

Baran Teknoloji’nin yapılanmasının temel taşını, araştırma geliştirme faaliyetleri oluşturuyor. Kurulduğumuz günden itibaren Ar-Ge faaliyetlerine önem veriyor ve bu alanda ciddi yatırımlar yapıyoruz. Odağımıza Ar-Ge fonksiyonunu koyduk, stratejik yol haritamızı ve firma yönetimimizi buna göre planladık. Benimsediğimiz bu yaklaşım bize, yenilikçi ürünler geliştirip piyasaya daha avantajlı bir şekilde girmemizi sağladı.

Firmamızı Ar-Ge odaklı konumlandırdığımız için, Türkiye’de yerleşik olan GSM şirketlerinden, sürekli olarak ürün siparişleri alıyoruz. Uzun yıllar boyunca, bu yenilikçi Ar-Ge kabiliyetimiz sayesinde, GSM altyapısında kullanılan farklı ekipmanları geliştirdik ve yeni ürünleri geliştirmeye devam ediyoruz. Geliştirdiğimiz bu ürünlerimiz, 2007 yılından itibaren GSM baz istasyonlarında & telekom sistem salonlarında başarılı bir şekilde çalışıyor. Müşterilerden gelen güncel talep ve ihtiyaçlara göre, ürünlerimiz üzerinde ilave Ar-Ge faaliyetleri yapılıyor. Baran Teknoloji olarak önemli bir özelliğimiz; yaptığımız tasarımlarda, son teknoloji elektronik komponentleri tedarik ederek, yeni nesil ürünler geliştirmektir. Bu noktadan baktığımızda, bazı rakiplerimizin 10-15 sene öncesinin teknolojilerine göre tasarımlar yaptığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla yenilikçi tasarım yaklaşımımız, bize ciddi rekabet fırsatları sunuyor. Bu şekilde, çevik ve hızlı aksiyonlar alarak tasarımlarımızı sürekli güncelliyor ve rakiplerimizin önüne geçiyoruz. Dolayısıyla geliştirdiğimiz tüm ürünlerde, aşağıdaki avantajlara sahip oluyoruz:

  • Verimin artması,
  • Fiyatın düşmesi,
  • Kalitenin artması,
  • Cihaz fonksiyonlarının artması.

Şirketin yönetim süreçlerini, Ar-Ge odaklı yürüttüğümüz için, elde ettiğimiz başarılardan dolayı Baran Teknoloji olarak, müşterilerimiz tarafından doğrudan ürün siparişi verilen bir konuma geldik. Müşterilerimizin mevcut ürünlerimiz üzerinde, ilave ve eksiltme isteklerine olumlu cevaplar vererek, hızlı aksiyonlar alarak, onlara özel terzi usulü ürünler geliştiriyoruz. 

Şirketin Ar-Ge odaklı faaliyetleri, ürünlerimizin satışına olumlu yönde katkılar sağlıyor. Bu özelliğimizden dolayı, kurumsal firmalar bize, kendi ihtiyaçlarına yönelik siparişe dayalı projeler/ürünler yaptırıyor. Baran Teknoloji olarak, uzun yıllar boyunca sağlam temellere oturmuş bir şekilde, kaliteli ve nitelikli ürünler geliştiren, emin adımlarla büyüyen bir şirketiz.

Ürünlerimizi sunduğumuz iki alan: İklimlendirme ve güç elektroniği

Ürünlerimizi “iklimlendirme” ve “güç elektroniği” olmak üzere iki farklı alanda sunuyoruz. İklimlendirme alanında; Free Cooling (pasif/serbest soğutma) sistemlerini geliştirdik. Bu ürün gamımız, kendi içinde 7 farklı modele sahip olup, 14 yıldır baz istasyonlarında, telekom sistem salonlarında, fabrikalarda ve farklı alanlarda başarılı bir şekilde çalışıyor. 

Free Cooling sistemi, kapalı alanlarda, klimayla soğutulan yerlerde, klimaya alternatif ve destekleyici olarak kullanılır. Sistemin basitçe çalışma yöntemini şu şekilde açıklayabiliriz: Konteyner, sistem odası, trafo/Ups gibi odalarda bulunan ekipmanlar, sürekli ısı ürettiği için, 7/24 klimalar ile sürekli soğutulur. Bu soğutma tekniğinde, iç ortam ile dış ortam izoledir. Dolayısıyla 365 gün sürekli olarak klimalar çalışır, bu şekilde iç ortam soğutulur. Bu soğutma sistemi, ciddi oranda şebekeden enerji çeker. Dolayısıyla soğutma giderleri, şirketlerin önemli harcama kalemlerini oluşturur.

Bu odalara, Free Cooling sistemi konularak, iç ve dış ortam sıcaklığı sürekli takip edilir. İç ortam ısındığında, dış ortam sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde, rutubet değerine de bakılarak, dışarıdaki soğuk hava, EC fan vasıtasıyla kontrollü bir şekilde, filtrelerden geçirilerek içeriye basılır. 

İçeride bulunan sıcak hava da tahliye menfezi ile otomatik olarak dışarı atılır. Bu süreçte klima otomatik olarak kapatılır, dolayısıyla dışarıdaki serin hava kontrollü bir şekilde içeriye alınır.  

Türkiye iklim kuşağına ve metroloji istatistiklerine göre; Türkiye genelinde 8 ay boyunca ortalama sıcaklığın, 22 derecenin altında olduğu görülüyor. Ortama, Free Cooling sistemi uygulandığında sistem, 4 aylık yaz döneminde sadece klimayı çalıştırır, kalan 8 ay boyunca da klima kapatılarak, sadece Free Cooling sistemini çalıştırır. 

Klimalar, bulunduğu ortama ve ısı yüküne göre, ekipmanları soğutmak için şebekeden 2 ile 30 kW’a kadar enerji çekerler. Buna mukabil Free Cooling sistemi, ortamının ihtiyacına göre şebekeden 55 ile 750 Watt arasında enerji çeker. Yapılan uygulamalarda, Free Cooling sistem yatırımının geri dönüşünün, amortisman süresinin 8 ay ile 1,5 yıl arasında olduğu ölçülmüştür.

Türkiye’de Free Cooling sistemi, ortam ısı yükü ve bulunduğu coğrafi lokasyona göre elektrik enerjisinden %90’a kadar soğutma sistemlerinden enerji tasarrufu sağlar. 

Bu ürünümüzü veri merkezlerinde kullanılacak hale getirmek için ar-ge faaliyetlerimiz devam ediyor. İkinci olarak, Güç Elektroniği alanında geliştirdiğimiz ve sahalarda çalışan ürünlerimiz: 

  • Battery backup kabinleri, 
  • DC -48V sistem kabinleri, 
  • İklimlendirmeli akü kabinleri,
  • Kabinet kontrol ve uzaktan izleme sistemleri.

Bu alanda, müşterilerimizden gelen aşağıdaki istek ve taleplere göre tasarımlar yapıyoruz: 

  • Farklı çalışma gerilimlerinde (+24Vdc, -48Vdc, 220Vac), 
  • Farklı çıkış güçlerinde (100W ~ 12kW),
  • Farklı akü yedekleme sürelerinde (7 Ah ~ 200Ah),
  • Farklı yapılarda (direk, duvar, yer tipi, indoor, outoor),
  • İstenilen IP standartlarında (IP40 ~ 65),
  • İstenilen ortam izleme ve alarm fonksiyonlarında (SNMP Trap, Mail, Mesaj, Kuru kontak),

Bugün itibarıyla, 20 farklı model, 3000 adedin üzerinde, sahalarda başarıyla çalışan sistemlerimiz mevcuttur. 
Ayrıca, Turkcell ve Vodafone’un depolarında atıl kalmış olan malzemeleri (PSU/Rectifier), yeni geliştirdiğimiz Battery Backup&UPS kabinlerinde kullanarak, başarılı GERİ DÖNÜŞÜM projeleri oluşturup ekonomiye ciddi katkılar sağladık.

ASELSAN için, Modüler Power Distribution sistemini geliştirdik. Bu sayede Aselsan ve Savunma Sanayii Yetenek Envanteri (YETEN)’e girmeyi başardık.

Geliştirdiğimiz tüm ürünler, sahalarda yıllarca problemsiz olarak çalışıyor

Kurulduğumuz günden itibaren, Ar-Ge birimimiz için, personel ve test cihazlarına ciddi yatırımlar yapıyoruz. Nitelikli Ar-Ge personelimiz ve değerli test cihazlarımız ile tüm elektronik, yazılım ve mekanik tasarımları kendi bünyemizde yapıyoruz. Ar-Ge birimimizde, 5 nitelikli mühendis görev alıyor. Elektronik devre tasarımı, PCB board tasarımı, devre üzerindeki gömülü yazılım, bilgisayar tarafındaki yazılımlar ve tüm mekanik tasarımlar Ar-Ge personelimiz tarafından yapılıyor.

Baran Teknoloji olarak bu sayede uzun yıllar boyunca, üzerinde çalıştığımız alanlarda kritik know-how’lar elde ettik. Dolayısıyla bu elde edilen bilgi birikimi ile geliştirdiğimiz tüm ürünler, sahalarda yıllarca problemsiz olarak çalışıyor. 

Ürünlerimiz, kalite standartları açısından Avrupa kalite standartları seviyesinde olup, satış fiyatları onların fiyatlarının altında konumlanıyor. Dolayısıyla yurt dışında ihracat tarafında, ciddi fırsatlarımız oluyor. Şu ana kadar, toplam 13 farklı ülkeye Telekom altyapı ürünlerimizin ihracatlarını gerçekleştirdik. Yurtdışında İngiltere ve Kenya’da ofislerimiz bulunuyor. 

Ürünlerimizin satış sonu desteği konusunda, müşterilerimize 7/24 hizmet vermekteyiz. Teknik destek konusunda, kaliteli ve hızlı hizmetlerimiz önceliğe sahiptir. Ürün tasarımlarını, uzun ömürlü çalışma esasına göre gerçekleştiriyoruz. 

Ürünlerimizin arıza yapma sıklık oranları oldukça düşüktür. Yapılan hesaplamalara göre Free Cooling kategorisinde, MTBF (Mean Time Between Failure) değerimiz 70.000 saatin üzerindedir. Bu değer bize, satışını yaptığımız ürünlerin uzun yıllar boyunca arıza yapmadan sahalarda problemsiz çalıştığını göstermektedir. 

Vodafone referansımız sayesinde ihracatımız her geçen gün artıyor

Baran Teknoloji olarak bugüne kadar yaptığımız çalışmalar ile birçok başarı elde ettik. Türkiye GSM sektöründe Free Cooling pazarının %70’ini Baran Teknoloji ürünleri oluşturuyor. 

Sadece, Turkcell networkunda 12.800 adet Free Cooling sistemimiz 14 yıldır sahalarda başarıyla çalışıyor.
Bununla birlikte, Türk Telekom sistem salonlarında kullanılmak üzere, yurtdışında örneği olmayan yeni bir ürün geliştirdik. Bu ürünümüz, Türk Telekom soğutma sistemleri tarafında %63 oranında enerji tasarrufu sağlayan, yüksek güçlü soğutma kapasitesine sahip High Power Free Cooling sistemidir.

Bu projede, yurtdışında örneği olmayan tek kontrol ünitesi ile aynı anda 4 adet yüksek güçlü Free Cooling sistemini çalıştırmayı başardık. 

Ürünümüzün performansı, Türk Telekom sahasında bir sene süren POC testleri sonucunda başarı ile onaylandı. Onayın ardından Türk Telekom şirketi, firmamıza toplam 480 adet Free Cooling siparişi verdi. Geliştirdiğimiz bu yeni nesil ürünümüz, Türk Telekom Sistem odalarında, Türkiye’nin tüm bölgelerinde başarılı ve verimli bir şekilde çalışıyor. 

Türk Telekom şirketi, sahalara kurulan Free Cooling sistemi sayesinde, elektrikten ciddi oranda enerji tasarrufu yaptığını tespit etti. Sonrasında Türk Telekom, gerçekleşen bu enerji tasarrufundan dolayı, ICCI (International Energy and Environment Fair and conference) Fuarında jüri özel ödülünü almaya hak kazandı.
Vodafone GLOBAL şirketi, Türkiye dahil 25 ülkede operasyonları olan büyük bir global telekom grubudur. Şirketimizin önemli ürünü olan Free Cooling sistemini, Vodafone Global’e onaylatmak ve Global kataloğa girmek bizim için çok önemli bir strateji idi.

VPC (Vodafone Procurement Company) şirketi, Free Cooling kategorisinde dünya genelinde sadece 2 tedarikçiyi onaylamıştı. Bunlar, Alman ve Çinli büyük ölçekli firmalar idi. VPC bu iki firmadan başka üçüncü bir firmaya uzun yıllar onay vermedi. Dünya genelinde Free Cooling sistemini, 100’e yakın firma üretiyor. Biz dahil hiçbir firma, VPC’ye üçüncü tedarikçi olamamıştı. Ancak 21 Kasım 2016 tarihinde, VPC’den posta yoluyla bize gelen 42 sayfalık Agreement dosyasını imzalayarak, bu şekilde VPC’ye onaylı dünyanın üçüncü firması olduk. 

2018 yılında Luxemburg’da organize edilen ARCH SUMMIT zirvesine, Türkiye Vodafone’u temsil etmek için, yüzlerce Türk lokal tedarikçi firma içinden, şirketimiz seçildi. Bu sayede, Vodafone ’un Türkiye’deki en başarılı tedarikçisi olarak bu zirveye katılım sağladık. 

Vodafone Networkuna onaylı tedarikçi olduktan sonra, Vodafone ve diğer yurtdışı GSM firmalarına 4 milyon doların üzerinde, GSM altyapı ürünlerimizin satışlarını yaptık. Bu güçlü referansımız sayesinde ihracatımız her geçen gün artıyor.

Güneş enerjisi sektörüne yönelik yeni ürünümüz: Solar On - Grid İnvertör

Free Cooling ürünümüz ile Türkiye pazarının %70’ine hâkimiz. Yakın gelecekte 5G sistemleri yayılmaya başladığında, bu alanda kullanılacak olan soğutma ve enerji tarafında yeni ürünlerimizi geliştireceğiz. Bu sayede Türkiye ve yurtdışında bulunan GSM operatörlerine ciddi satışlar yapmayı planlıyoruz.  Yakın gelecek pazarlama stratejimizi buna göre belirliyoruz.

2021 yılı sonlarında güneş enerjisi sektörüne yönelik yeni ürünümüzü piyasaya arz edeceğiz. Bu ürünümüzün adı Solar On - Grid İnvertör. Bu proje, TÜBİTAK destekli olarak 1,5 yıldan beri üzerine çalıştığımız önemli bir projedir.  

Firmalarımız, sürdürülebilir yapıları ile yurtdışında rekabet  edebilecek şekilde ihracat faaliyetlerinde bulunmalı

Son yıllarda ithalata getirilen ek vergiler, bizim gibi yerli üreticiler için ciddi fırsatlar oluşturuyor. Ancak ithalata ek vergiler konulması, bizleri korumacılığa, rehavete sevk etmemeli. Sadece fiyat odaklı, düşük fiyata endeksli ürünler geliştirilmemeli. Avrupa’ya satılabilecek kalitede ürünler ve tasarımlar yapılmalı. Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık verilerek, yüksek katma değerli, kaliteli ürünler geliştirilmeli ve bunlar rekabetçi fiyatlar ile yurtdışı pazarlarına sunulmalı.

Sadece iç piyasaya yönelik satış yapan firmalarımız, olabilecek herhangi olağandışı durumlarda (Pandemi, Deprem, vs) ciddi sıkıntılara girebilir. Dolayısıyla firmalarımız, güçlü teknoloji altyapısıyla ve sağlam finansal gücü ile dış etkenlerden etkilenmeden, yurtdışındaki rakipleri ile rekabet edebilecek şekilde ihracat faaliyetlerinde bulunmalı.



Slider Altına