Header Reklam
Header Reklam

Honeywell Türkiye – Çevre ve Enerji Çözümleri Ülke Müdürü Sunay Gençer: “Yeni ürünlerimizi çok yakında Türkiye bina otomasyonu pazarına sunacağız”

02 Mayıs 2016 Dergi: Nisan-2016
Honeywell Türkiye – Çevre ve Enerji Çözümleri Ülke Müdürü Sunay Gençer: “Yeni ürünlerimizi çok yakında Türkiye bina otomasyonu pazarına sunacağız”

Temiz enerji üretimi, enerji verimliliği, emniyet ve güvenlik, küresel rekabet ve verimlilik artışı gibi konulara çözüm odaklı sistemler geliştiren Honeywell faaliyetlerini; ‘Uzay ve Havacılık’, ‘Performans Materyalleri ve Teknolojileri’ ve ‘Otomasyon ve Kontrol Çözümleri’ olmak üzere üç ana bölümde sürdürüyor. Türkiye’de odağına aldığı ‘Çevre ve Enerji Çözümleri’ bölümü ile Honeywell; verimliliği ve kârlılığı artırırken, insanları, binaları, tesisleri ve çevreyi koruyor, konforu artırıyor.Honeywell Türkiye – Çevre ve Enerji Çözümleri Ülke Müdürü Sunay Gençer, Türkiye'de bina otomasyon sistemleri uygulamalarını ve Honeywell'in pazara sunacağı yeni ürünleri Tesisat Market okurlarına anlattı…

Honeywell, çözüm odaklı sistemler geliştiren bir teknoloji şirketi

Honeywell, çağımızın en önemli sorunları arasında yer alan temiz enerji üretimi, enerji verimliliği, emniyet ve güvenlik, küresel rekabet ve verimlilik artışı gibi konulara çözüm odaklı sistemler geliştiren bir teknoloji şirketi. Merkezi New Jersey-ABD’de olan Honeywell, Türkiye’de resmi olarak 1992 yılında faaliyet göstermeye başladı. Günümüzde Honeywell Türkiye olarak 275 kişilik kadromuzla ‘Uzay ve Havacılık’, ‘Performans Materyalleri ve Teknolojileri’ ve ‘Otomasyon ve Kontrol Çözümleri’ olmak üzere üç ana bölümde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Türkiye’de odağına aldığı ‘Çevre ve Enerji Çözümleri’ bölümü ile Honeywell; verimliliği ve kârlılığı artırırken, insanları, binaları, tesisleri ve çevreyi koruyor, konforu artırıyor. Otomatik kontrol sayesinde insanlar evlerinde ve iş yerlerinde daha konforlu bir yaşam sürebiliyor, binaların işletme giderleri azalıyor ve endüstriyel tesisler daha kaliteli ürünleri daha düşük maliyetlerle üretebiliyor. Geleneksel bina otomasyon sistemleri genelde HVAC kontrolleri, enerji ölçümü ve güç yönetimi, merkezi tesis ekipmanları ve aydınlatma için ayrı izleme ve kontrol istasyonlarına sahip bağımsız uygulamalar içerir. Her bir uygulama kendi içinde faydalı olsa da asıl güç, tüm bunları akıllı tek bir çözüm olarak entegre ederek yönetmekte yatar. Honeywell; ekonomik, özelleştirilmiş çözümlerle yeni ve mevcut bina sistemlerini entegre ederek tek bir kontrol noktası yaratır. Departmanlar arasında bilgi paylaşımı, üretkenlik ve operasyonel verimlilik, olaylara daha kısa zamanda müdahale edebilme, daha düşük kurulum ve yaşam döngüsü maliyetleri sağlar.

Honeywell bina otomasyonu sistemleri ürün gamımızda; kontrol vanaları, teknolojik tesisat ekipmanları, oda termostatları, oda bazında sıcaklık kontrolörleri, akıllı termostatlar, uzaktan erişim sağlanabilen ev otomasyon sistemleri, otel odası kontrol sistemleri, özel Phoenix Controls ismiyle ürettiğimiz, özellikle ilaç, laboratuvar, hijyenik oda çözümlerine ve hastanelere yönelik kullanılan hassas hava debisi kontrol ekipmanlarımız yer alıyor. Birbiriyle entegre olabilen tüm bu sistemlere tek bir kontrol noktasından ulaşılabiliyor. Bunların yanı sıra Honeywell özellikle kombi ve soğutma cihazı üreticilerine ekipman sağlıyor, kombi üreticilerinin kullandığı gaz vanalarını ve yakma kontrolünün hem emniyetini hem verimliliğini sağlayan elektronik kartları üretiyor. Honeywell aynı zamanda genleşme vanaları, elektronik veya mekanik termal genleşme vanaları, ısı sayaçları, basınç düşürücüler, balans vanaları, daire ısıtma üniteleri de üretiyor. Honeywell, kısa süre önce Elster’i bünyesine katarak kombi üreticilerinin kullandığı elektronik ve gaz vanaları portföyünü daha da kuvvetlendirdi. Ayrıca endüstriyel yanma ve proses kontrolleri ile ilgili elektronik ekipmanları, gaz vanaları ile birlikte brülörleri, su, gaz ve elektrik sayaçlarını da ürün gamına ekledi. Bu iş konularının çoğu da birleşme sırasında E&ES (Environmental and Energy Solutions / Çevre ve Enerji Çözümleri) iş kolunun bir parçası haline geldi.

Yeni ürünlerimiz bina otomasyonu pazarında yerini almaya hazırlanıyor

ISK-Sodex’te de lansmanını yapacağımız çok sayıda yeni ürünü Türkiye pazarına sunmaya hazırlanıyoruz. Geçen sene ‘Akıllı Termostat’ adlı internet bağlantılı termostatımızı Türkiye pazarına sunduk. Kombilerle uyumlu çalışabilen bu internet bağlantılı termostata, mobil cihaz veya tabletlere yüklenen Total Connect Comfort uygulaması ile uzaktan müdahale edilebiliyor. Hem zaman programlarını hem de sıcaklık ayarlarını uzaktan değiştirebiliyorsunuz. Evinize yaklaştığınız zaman kombinizin sıcaklığını artırıyor, evden uzaklaştığınız zaman kombinizi ekonomik moda alabiliyorsunuz.

Bu ürünün oda bazlı kontrol yapan ‘EvoHome’ adlı bir versiyonu daha var. Her odanın sıcaklığını ayrı ayrı mobil cihazınızdan veya tabletinizden değiştirip, değişik saatlerde hangi sıcaklıklarda olması gerektiğine karar verebiliyorsunuz. Bu ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlıyor. EvoHome sistemimiz, evdeki internet bağlantınız üzerinden bulut tabanlı bir aplikasyonla çalışıyor.

EvoHome

Bu sistemi, güvenlik sağlayan ve evde bazı mekanik kontrolleri de yapan yeni sürümüyle genişlettik ve ‘EvoHomeSecurity’ adını verdik. Bu sistemde ise su kaçağı alarmı, karbonmonoksit alarmı, yangın dedektörü ve hırsız alarmını aynı platform, aynı uygulama üzerinden yönetebiliyoruz. ‘EvoHomeSecurity’nin lansmanını fuarda yapacağız ve Türkiye pazarına çok yakında sunacağız. Ayrıca Elster entegrasyonuyla birlikte gelen akıllı sayaçlarımız da fuarda standımızda sunulacak.

Bina otomasyonu pazarına sunacağımız bir diğer yenilik; ‘EagleHawk Entegrasyon Platformu’. Üstünde Honeywell’in Niagara adlı yazılımı bulunuyor ve 100’den fazla sürücü ile BACnet, Lon, KNX, Modbus gibi değişik protokollerle haberleşebiliyor. Tüm bunları kendi veri tabanında topladıktan sonra fiziksel bilgilerin tamamını, doğrudan bir Ethernet portu ile internete açıyor ve kendi üzerindeki web sürücüsüyle HTML5 tabanında çalışan grafiksel ara birimler şeklinde de sunuyor. Böylece mobil cihazlarda çok rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Aynı zamanda farklı sayaç hatlarından da bilgi alabiliyor. Bunları entegre ederek veri analizleri de yapabiliyor. EagleHawk’ın çeşitli mekanik ekipman, klima santrali, chiller gibi cihazların kontrolüyle ilgili kısmının programlaması ise Honeywell’in kullandığı mevcut platformdaki programların aktarılması şeklinde de olabiliyor. EagleHawk, hem geçmişle uyumlu hem de geleceğe yönelik bir sistem. EagleHawk’ı ‘Internet of Things’ için mekanik otomasyonda bir platform olarak düşünebilirsiniz. EagleHawkEagleHawk’ın altyapısı ile birlikte kullanılabilen ‘Energy Vision’ adlı bir programımız var. ‘Energy Vision’ tek bir lisans ile 1400’e kadar farklı sayacın bilgilerini toplayıp, bu bilgilerin anlaşılabilir şekilde sunulmasını sağlıyor. Harcama bilgilerini gün/hafta/ay/yıl bazında profiller şeklinde raporluyor ve bunları parasal birimde gösteriyor. Çünkü kullanıcı için kaç m3 gaz veya kaç kWh elektrik tükettiğini parasal olarak görmek çok daha anlamlı oluyor. Energy Vision sayesinde EagleHawk Entegrasyon Platformu’nda yer alan hazır menüler, anormal bir durum oluştuğunda fark ediyor ve kullanıcıyı uyarıyor. Örneğin bu ‘anormal’ durum dış hava sıcaklığına bağlı olabilir. Hava çok sıcak ve bu nedenle soğutma enerjisi artıyorsa bu normal bir durumdur ancak hava sıcak olmamasına rağmen soğutmada kullanılan enerji artıyorsa, normal bir durum olmadığı için sistem kullanıcıyı uyarır. Bu şekilde harcanan enerjiyi normalize ederek, harcamaların daha kolay yorumlanmasını sağlıyor. EagleHawk’ın standart bilgi ekranının binanın girişi gibi sürekli görülebilen bir yere konulması durumunda, sırayla tekrarlanan hazır rapor grafikleri ile binanın anlık enerji harcaması görülebiliyor. Böylece bir farkındalık yaratmış oluyoruz. Çünkü etkin enerji tasarrufu için ölçmek ve sürekli izlemek gerekiyor.

O3 termostatAyrıca Honeywell termostat ailesinin yeni üyeleri olarak O1 serisi termostatlar, 2 borulu fan-coil uygulamalarında on/off ısıtma veya soğutma kontrolü için; O3 serisi termostatlar ise, 4 borulu fan-coil uygulamalarında on/off ısıtma ve soğutma için piyasaya sunuldu. O1 ve O3 serisi termostatlar, ay ışığı beyazı arka aydınlatma, kolay okunabilen kullanıcı dostu arayüzüyle genişletilmiş LCD ekranı ve farklı renk seçenekleriyle yeni nesil tasarım anlayışını yansıtıyor. O1 ve O3 serisi termostatlar, oteller, ticari binalar ve konutlarda merkezi  ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) fan-coil ünitesi ile iç mekân sıcaklığının ayarlanması için üç kademeli fan ünitesini ve 2/4 borulu fan-coil ünitesinin vanalarını kumanda ediyor. O1 dijital termostatın üç kademeli manuel mod (düşük, orta, yüksek) ve kendiliğinden ayarlanan otomatik mod olmak üzere iki fan ayarı bulunuyor. Otomatik modda kullanıcı müdahalesine gerek olmaksızın ayar noktası sıcaklığı ile ortam sıcaklığı arasındaki farklılığı baz alarak fanı gereken hızda çalıştırıyor. O1 modellerimizin modbus protokolü ile haberleşen versiyonları da mevcut.

Honeywell olarak sunduğumuz ürün ve sistemlerle enerji tasarrufuna katkı sağlıyoruz ve birçok prestijli projede tercih ediliyoruz. Çözüm ortaklarımızla birlikte geçtiğimiz günlerde Vodafone Arena’nın yangın, güvenlik, ısıtma-soğutma-klima ve mekanik otomasyon sistemlerini gerçekleştirdik. Ruffles, Fairmont, Mandarin Oriental, Swiss Beach Bodrum gibi birçok otel projesinde Honeywell InncomTM otel odası yönetim sistemleri kullanılıyor. Bakü’de yer alan Referans Central Laboratuvarı’ndaki çeker ocakların, temiz odaların havalandırma kontrolü, Honeywell’in Phoenix ControlsTM hava vanaları ile yapıldı.

Sektörümüzün gelişimi, inşaat sektörünün büyümesine bağlı değil

Türkiye inşaat sektörü, ekonomimizin lokomotif sektörü ve çok yüksek bir performans gösteriyor. İnsanların konfor ve enerji tasarrufu ile ilgili beklentileri arttığı için sektörümüzün inşaat sektöründen daha hızlı büyüdüğü kanısındayım. İnşaat sektörünün büyümediği hatta küçüldüğü yıllarda bile işlerimizin arttığını görüyoruz. Türkiye inşaat sektöründe teknoloji içeriği artıyor ve bu açıdan sektörümüzün gelişiminin inşaat sektörünün büyümesine doğrudan bağlı olmadığını düşünüyorum. Hem enerji verimliliği hem de konfor açısından beklentilerin artmasıyla ve AB ile olan standartlar ve yönetmeliklerin uyarlanması ile sektörümüzün büyümeye devam edeceğini öngörüyorum.

Dengeli tutumumuzun sonuçlarını sürdürülebilir büyüme sağlayarak aldık

Biz 1992 yılında 15 kişilik bir ekiple başlamıştık, iş hacmimizi ve ekibimizi geliştirerek bugünlere geldik. Dünyada Honeywell’in belirlediği ‘hızlı gelişen bölgeler’ kavramına giren belli ülkeler ve coğrafyalar var. Türkiye de bu ülkelerin arasında en üst sıralarda kendini gösteriyor ve stratejik olarak destekleniyor. Honeywell’in Türkiye’den büyük beklentiler var, o yüzden biz de pazara pozitif yaklaşıyoruz. Pazarımızın çalkantılı olduğu yıllarda dahi biz Honeywell Türkiye olarak dengeli bir yaklaşımla yolumuza devam ettik. Farklı kanallar üzerinden işimizin yine dengeli olarak dağılmasının önemi var. Üreticiler, partner firmalar ve çok sayıda bayi ile çalışıyoruz. Bunların hepsi bir arada sürdürülebilir bir güç oluşturuyor. Bu dengeli tutumumuzun da sonuçlarını sürdürülebilir büyüme sağlayarak aldık ve almaya da devam ediyoruz. Sürekli ve dengeli bir şekilde büyüyoruz.



Slider Altına