Header Reklam
Header Reklam

“Gelecekte suyun taşınmasıyla ilgili her türlü inovatif teknolojinin mucidi Grundfos olacak”

19 Aralık 2017 Dergi: Aralık-2017
“Gelecekte suyun taşınmasıyla ilgili her türlü inovatif teknolojinin mucidi Grundfos olacak”

Grundfos Türkiye Genel Müdürü Burak Gürkan

Enerji ve su, dünyanın en önemli sorunlarından. Grundfos’un amacı da bu iki önemli soruna çözüm bulmak. Haziran ayında Grundfos Türkiye Genel Müdürü olan Burak Gürkan, Grundfos’un uzun vadeli misyonunu ve Türkiye için yapacakları çalışmaları Tesisat Market okurları için anlattı.

Grundfos, dünyanın en büyük pompa üreticisi

Grundfos, 1944’te Poul Due Jensen tarafından Danimarka’da kuruldu. Suyu taşımaya ihtiyacı olan bir çiftçinin talebiyle, ilk pompa tasarımı Grundfos’un kurucusu Poul Due Jensen tarafından yapıldı. Günümüzde 60’tan fazla ülkede 18 binden fazla çalışanıyla dünyanın pek çok yerinde varlığını sürdüren Grundfos, dünyanın en büyük pompa üreticisi. Grundfos’un uzun vadeli misyonu, dünyanın iki önemli sorununa çözüm bulmak. Bunlar: “insanların su ihtiyacını karşılamak” ve “enerji.” Biz Grundfos olarak dünyanın en verimli pompalarını üreterek ve daha az enerji ile suyun bir yerden bir yere taşınmasını sağlayarak çevreyle olan dostluğumuzu sürdürüyoruz.

Grundfos, değerleri ve arkasında durduğu o büyük vizyonuyla kişisel değerlerimle örtüşüyor

Ben 1998 yılında ODTÜ Fizik bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra görev aldığım Emerson firmasında 17 yıl çalıştım. 2017 yılının Haziran ayında ise Grundfos Türkiye Genel Müdürlüğü pozisyonuna geldim. Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinin sorumluluğunu üstlendim. Grundfos, değerleri ve arkasında durduğu o büyük vizyonuyla hem benim kişisel değerlerimle örtüşen hem de uzun vadede dünya için faydalı işler yapmak isteyen bir firma. Grundfos’a gelmemin en önemli sebebi de bu. Grundfos’un Türkiye’deki potansiyeli ve Türkiye için yapabileceği şeyler beni çok heyecanlandırıyor. Uzun ve kısa vadeli planlarımızı çok net bir şekilde belirledik. Türkiye’de 20. yılımızı kutlayacağımız 2018’in başından itibaren pazarda çok daha güçlü bir Grundfos göreceksiniz ve Grundfos adını daha çok duyacaksınız.

Grundfos kârının yarısını sadece ar-ge’ye harcıyor

Grundfos’un Türkiye pazarında yapacağı çok faydalı işler, yardım edebileceği çok fazla sektör ve insan var. Bunlara ulaşmak için farklı yöntemler uygulayacağız. Grundfos’un uzun vadeli hedefleriyle ilgili hem yatırım hem de ar-ge planları var. Dünyanın su ve enerjiyle ilgili olan sorunlarına çözüm bulabilmek için yeni teknolojilere ihtiyaç var. Grundfos’un tarihine baktığınız zaman yeni teknolojiye, ar-ge’ye yatırım, yeni ürünler ve yeni çözümler görürsünüz. Grundfos, sektörde ürünleri ve teknolojileriyle lider bir firma. Bir vakıf şirketi olan Grundfos, kârının yarısını sadece ar-ge’ye harcıyor. Dünya üzerinde kârının yarısını ar-ge’ye harcayan firma çok azdır.

Grundfos vakıf şirketi olduğu için kazandığı parayı tekrar işe yatırıyor. Dolayısıyla ne zaman ki yeni bir teknoloji veya daha verimli bir pompa çıkacak olsa, bunun Grundfos’tan gelmesi şaşırtıcı olmuyor.

Türkiye’de dijitalizasyon ve akıllı çözümlere yönelim var

Uzun vadeli hedeflerimizden biri de dijital dönüşüme ağırlık vermek. Artık daha dijital ürünler, birbirleriyle konuşan pompalar üretiyoruz, pompaların dünyayla daha bağlantılı olmasını sağlıyoruz. Grundfos, akıllı evlerde kullanılan yazılım ve ekipmanlarla doğrudan haberleşen pompa sistemlerine yatırım yapan ve bu sistemleri geliştiren bir firma. Dolayısıyla Grundfos, daha verimli pompa üretmek için yaptığı yatırımlara ek olarak, pompa kullanımını kolaylaştıracak dijital platform için de ciddi oranda yatırım yapıyor. Türkiye’de dijitalizasyon ve akıllı çözümlere yönelim var ve bizim en hızlı büyüyen ürün gruplarımızdan biri iSolutions. Türkiye’nin dijitalizasyonda büyüme hızı biraz yavaş ancak gelişime açık olması dijitalizasyon teknolojisine yatırım yapmamıza sebep. Kabaca dünya üzerinde kullanılan elektriğin yüzde 10’unu pompalar kullanıyor. Dünya üzerinde ne kadar elektrik üretildiğini, bunun için ne kadar karbon emisyonu sağlandığını düşündüğünüz zaman, bu çok büyük bir oran. Grundfos’un iddiası şu; dünya üzerinde kullanılan tüm pompalar Grundfos’un en verimli pompalarıyla değiştirilseydi, pompaların kullandığı elektrik yarı yarıya azalabilirdi. Bu dünyada kullanılan elektriğin yüzde 5 azalması demek, karbon salımından kurtulmak demek. Küresel ısınmadan iklim değişikliğine ve dünyada kullanılan enerjinin daha verimli kullanılmasına kadar pek çok çevresel hassasiyete dokunan bir şey. O yüzden bizim için çok değerli.

Demand Driven Distribution çözümü

Grundfos’un varoluş amacı, insanlara suyu daha verimli bir şekilde ulaştırmak. Bu bağlamda Türkiye’de enerji verimliliği alanında projelerimiz devam ediyor. Bu enerji verimliliği projelerinde müşterilerimizin, iş ortaklarımızın ve son kullanıcıların daha doğru teknik çözümlerle, çok daha enerji verimli pompalarla ihtiyacı olan suyu bir noktadan bir noktaya taşımasını sağlıyoruz. Ayrıca belediyelerle de yakın ilişki içindeyiz. Geçen ay belediye yetkilikleri, başkan yardımcıları ve başkanlarından oluşan bir heyet ile Danimarka’ya gittik ve Grundfos fabrikasını da ziyaret ettik. Bu gezide bölgesel ısıtma ve enerji verimliliği üzerine farklı çözümler gördük ve ikili görüşmelerimizde Türkiye’deki şehirleşme tarafında su dağıtım ağlarında büyük kayıplar olduğunu konuştuk. Ülkemizde şehirleşme bu hızda devam ettikçe ve bu şehirleşme sırasında doğru altyapı yatırımları ya da doğru teknolojik çözümler uygulanmadıkça problemler yaşanacaktır. Dolayısıyla bu konuda teknolojik çözümleriyle Grundfos’un yardımcı olabileceği çok fazla alan var. Bu teknolojik çözümlerle dağıtım ağında tasarruf sağlayabiliriz. Grundfos’un Demand Driven Distribution (İhtiyaç Odaklı Dağıtım) çözümünde, genelde uygulanan sistemin aksine, yani tek ve büyük bir pompa istasyonu ile su ihtiyacını karşılamak yerine, ara istasyonlarla su ihtiyacı karşılanıyor. Dolayısıyla herkes ihtiyacı olan suyu; enerji ve su kaybı olmadan, dağıtım ağına gereksiz stres yüklemeden ve tesisat borularına da zarar vermeden alıyor. Grundfos’un bu çözümünde frekans kontrollü pompalarla günün her saatindeki farklı akış ve basınç ihtiyacına göre sisteme su veriliyor. Böylece ihtiyaca yönelik basınçta su kullanıldığı için hem su hem de enerji tasarrufu sağlanmış oluyor.

Danimarka bölgesel ısıtma konusunda Türkiye’de çok yoğun çalışıyor

29 Kasım’da Swiss Otel’de Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu ve Danimarka Bölgesel Isıtma Derneği tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir ve Enerji Verimli Bir Gelecek için Bölgesel Enerji Sistemleri Konferansı”nda Grundfos CEO’su Mads Nipper ilk defa Türkiye’ye geldi ve sürdürülebilirlik üzerine firmaların sorumluluklarını aktardığı “İş Dünyasının Yeni Rolü” başlıklı bir sunum yaptı. Danimarka’nın bölgesel ısıtmayla ilgili Türkiye’de bu kadar yoğun çalışıyor olmasının sebebi, Türkiye ile Danimarka arasında enerji verimliliği ile ilgili bir anlaşma olması. Türkiye’de özellikle ısıtma ve diğer alanlarda enerji kullanımıyla ilgili yapılacak olan yeni regülasyonlar, Danimarka’dakinden esinlenerek yazılacak. Danimarka bu konuda çok gelişmiş ve tecrübeli bir ülke. O yüzden Türkiye’nin Danimarka’yı örnek alması çok doğru bir karar. Bu doğrultuda Danimarkalı bir firma olan Grundfos, Türkiye’de suyun ve enerjinin daha doğru ve daha verimli kullanımıyla ilgili çalışmalar yapacak. Her eski pompayı bir Grundfos pompasıyla değiştirdiğimiz zaman biz sadece Grundfos ürünü satmış olmuyoruz, Türkiye’nin enerji anlamında dışa bağımlılığını ve karbon emisyonunu biraz olsun azaltmış, Türkiye’nin çok değerli olan su kaynaklarının daha verimli kullanılmasıyla ilgili faydalı bir şey yapmış oluyoruz. Dolayısıyla bu açıdan baktığınız zaman Grundfos’un Türkiye’de daha fazla yatırım yapmasını istiyoruz. Zaten uzun vadeli planlarımızda bunlar var ama onun da ötesinde Türkiye için faydalı bir şey yapıyor olmak, bizim için gurur kaynağı. Grundfos Türkiye ekibinin bu kadar motive bir biçimde çalışıyor olmasının en önemli sebebi de bu.

Grundfos’un mottosu, “Be Think Innovate”. Be, “be responsible”, yani sürdürülebilirlik ve çevreye sorumlu olmak. Think, “think ahead”, yani yarını bugünden düşünmek. Innovate ise yenilikçi olmak. Dolayısıyla Grundfos, mottosuna göre hareket ediyor. Ar-ge bu anlamda Grundfos için çok önemli. Yeni ve değişik kanat dizaynlarından farklı motor tiplerine kadar kayda değer çalışmalar yapıyor. Grundfos ile ilgili beni en çok şaşırtan şeylerden biri de, Grundfos’un value chain dediğimiz katma değer yarattığı gamın çok geniş olması. Grundfos tüm komponentleri kendi üretiyor, kendine ait bir dökümhanesi var ve kendi metal gövdesini kendisi üretiyor. Dökümhanede kullanılan makinelerin dizaynlarını da Grundfos yapıyor, o metallerin nasıl bükülmesi gerektiğini kendi belirliyor ve makinenin tasarımını bu ihtiyacına yönelik olarak yapıyor. Ar-ge’nin bir kısmı da bu konu üzerine yapılıyor. Belli başlı ürünlerde kendi elektronik kartlarını bile kendisi üretiyor, hatta bu elektronik kartların üzerindeki çipleri bile Grundfos yapıyor. Kısaca Grundfos her şeyi kendi yapıyor. Gelecekte suyun taşınmasıyla ilgili her türlü inovatif teknolojinin mucidi Grundfos olacak.



Slider Altına