Header Reklam
Header Reklam

De Dietrich ile Türkiye’de Üst Segment İklimlendirme Sektöründe Liderliği Hedefliyoruz

16 Şubat 2023 Dergi: Şubat-2023
De Dietrich ile Türkiye’de Üst Segment İklimlendirme Sektöründe Liderliği Hedefliyoruz

Pınar Öztürk
BDR Thermea Türkiye Satıs ve Pazarlama Direktörü


BDR Thermea Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Pınar Öztürk, cirosal anlamda yüzde 117 büyümeyle kapattıkları 2022’deki başarılarını 2023’te de artırarak sürdüreceklerinin altını çiziyor. Grubun Türkiye’deki yeni üyesi De Dietrich için de, “Türkiye’ye geleceğin teknolojisini getirecek ve dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji dönüşümüne öncülük edecek” diyerek ne kadar iddialı olduklarını açıkça ortaya koyuyor.


Genel bir soru ile başlamak isteriz: BDR Thermea Türkiye olarak 2022 sizin için nasıl bir yıl oldu? Halihazırda sektörde nasıl bir konuma karşılık geliyorsunuz?

BDR Thermea Group, Türkiye’de başta Baymak olmak üzere grup bünyesindeki diğer markalarla tüketicilerimize hizmet veriyor. Baymak markası ise BDR Thermea'nın Türkiye'deki ana ve en büyük markası. Isıtma sektöründe yüzde 14 pazar payı ile ana oyuculardan biri durumunda. Grubumuz 2022 yılında da yatırımlarını hız kestirmeden sürdürdü. Başarılı bir yılı geride bıraktığımızı rakamlarımızla da ifade etmek isterim. 2022 yılında adetsel olarak ana ürün gruplarımız olan kombi segmentinde yüzde 20, klima segmentinde yüzde 5 büyüdük. Bunun yanı sıra ihracat satışlarımız Aralık 2022 itibarıyla Euro bazında yüzde 25 büyüme gerçekleştirdi ve ihracat yaptığımız ülke sayısı da arttı. Ciromuzu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 117 büyümeyle 168 milyon Euro’ya (2.9 milyar TL) taşıdık.

Geçtiğimiz günlerde bir lansmanla duyurdunuz, De Dietrich artık Türkiye’de. Çok köklü bir geçmişi olan bu Fransız markanın Türkiye pazarında BDR Thermea’ya katkıları nasıl olacaktır?

Üç asrı aşan geçmişinden gelen deneyimini geleceğin teknolojisi ve zarif Fransız tasarımı ile bir araya getiren dünya markası De Dietrich, Türkiye’de üst segment iklimlendirme sektöründe liderliği hedefliyor. BDR Thermea Group’un 6 dünya markasından biri olan De Dietrich; ısıtma, soğutma, yenilenebilir enerji ve su ısıtıcıları alanında ülkemize yeni teknolojiler getirecek. De Dietrich ile Türkiye’de 3 yılda premium segmentte yüzde 25 pazar payı almayı hedefliyoruz. Öte yandan De Dietrich için Türkiye’de yeni bir yapılanmaya gidiyoruz ve konsept mağazalar oluşturuyoruz. 2022’de 50 bayi, 52 servis ile başladığımız yolculuğumuzu 400 bayi ve 250 servise ulaştırmayı ve böylece Türkiye’nin her noktasına premium segmentte De Dietrich markasını taşımayı hedefliyoruz. Akıllı iklimlendirme çözümleriyle sürdürülebilir bir geleceği yakınlaştırarak erişilebilir hale getiren BDR Thermea’nın dünyaca ünlü markalarından biri olan De Dietrich Türkiye’deki gücümüze güç katacak. Toparlamam gerekirse; De Dietrich’in premium iklimlendirme çözümleri, kaliteli ürünleri ve üstün servis hizmetleriyle Türkiye’de kısa sürede müşterilerinin beğenisini ve tüketicilerinin sevgisini kazanmayı amaçlıyoruz.

Yine De Dietrich’in pazara dahil olması Türkiye iklimlendirme sektöründe nasıl bir etki yaratır? 

De Dietrich, Türkiye’ye geleceğin teknolojisini getirecek ve dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji dönüşümüne öncülük edecek. Bildiğiniz gibi, Avrupa, iklimlendirme alanında fosil yakıtları bırakıyor. Türkiye’de de bu dönüşüm kaçınılmaz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de iklimlendirme sektöründe hidrojeni daha sık konuşacağız. Isı pompası, fotovoltaik güneş kolektörleri ve bunlara bağlı hibrit sistemler hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak. Biz de Türkiye’yi enerji dönüşümünde elektrik ve hidrojen temelli ürünler ile buluşturacağız. Isı pompasının yanı sıra pazarda farklılığı hemen hissedilecek klimalarımız, oda termostatlarımızı da tüketicilerimizin beğenisine sunacağız.

BDR Thermea Türkiye’nin 2023 yılında sektöre sunacağı yenilikler neler olacak?

Şirket olarak Ar-Ge çalışmalarına çok önem veriyoruz. Daha verimli ve inovatif ürünlere dönük yatırımların yanı sıra üretim kapasite artırımı yatırımlarımıza 2023 yılında da devam edeceğiz. Enerji dönüşümü kapsamında boyler yatırımına imza atacağız. Aslında Türkiye'de önemli bir kapasitemiz vardı ancak bu kapasiteyi yaklaşık 6 katına çıkararak, 35 binden 185 bin boylere çıkartmak için yatırımlara başladık. 2023 içinde devreye alacağımız bu yatırımın toplam tutarı 12 milyon Euro olacak. Diğer Ar-Ge ve ürün yatırımlarıyla beraber bu yıl içinde toplam 20 milyon Euro’luk yatırımı tamamlamış olacağız. Şu anki kapasitesi 400 bin olan kombi üretimimizi özellikle artan ihracat talebini karşılamak üzere 500 bin seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca ısı pompasına olan talebin artmasıyla bu alanda da kapasite artırımı yapacağız.

Bu anlamda BDR Thermea Türkiye’nin 2023 sonu için hedeflediği rakamlar nelerdir?

Şirket olarak 2023 yılında da yeni ürünlere, Ar-Ge çalışmalarına, verimliliğe dönük yatırımların yanı sıra kapasite artırımı yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Az önce de belirttiğim gibi, enerji dönüşümü ile gün geçtikçe yaygınlaşan ısı pompalarının tamamlayıcı ürünü boyler kapasitemizi artırmak üzere harekete geçtik. Geçen yılın son ayında lansmanını yaptığımız De Dietrich ile de özellikle premium kategoride yüzde 25 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz.

“Türkiye’de de Isı Pompasına Hızlı Geçiş Kaçınılmaz Olacaktır”

Şu an Avrupa’da oldukça fazla rağbet gören, Türkiye’de ise tabiri caizse emekleme döneminde olan bir ısı pompası konusu var. Bu konuda mevcut durumu Avrupa ve Türkiye temelli yorumlamanızı istesek neler söylersiniz?

Avrupa ülkeleri gerek karbonsuzlaşma politikası gerekse doğalgaz krizi ve Rusya’ya bağımlılık konularından dolayı enerji dönüşümünü gerçekleştirme adımlarını hızlı ve katı şekilde attı. Devlet desteklerinin de artmasıyla birlikte elektrikli cihazların özellikle de ısı pompasının kullanımı son senelerde yaygınlaştı. Buna ek olarak; ısı pompalarının Avrupa'daki eski binalarda halihazırda yer alan doğalgazlı kombilerle entegre çalışabilmesini sağlayan hibrit sistemlerin git gide yaygınlaşması da ısı pompasına olan talebi artıran bir diğer gelişme oldu. Türkiye'de ise henüz doğalgaz maliyetlerinin nispeten düşük olması ve doğalgazın yaygınlaştırılma politikasının devam etmesiyle ısı pompasında beklenen ivme yakalanamadı. Ancak önümüzdeki dönemde Türkiye’de de ısı pompasına hızlı geçiş kaçınılmaz olacaktır.

Sizin ısı pompası başlığı altında halihazırda ve gelecekte ne gibi projeleriniz var?

Enerji dönüşümünün liderlerinden biri olan BDR Thermea Group, tüm Avrupa’da artan ısı pompası talebini karşılayabilmek için 250 milyon Euro'yu aşan yatırım kararıyla üretim kapasitesini artırıyor. Grubumuzun ısı pompası üretim üssü olan De Dietrich fabrikasında hem split hem monoblock hem de ikincil ısı kaynağı olarak kombiyi kullanan hibrid model ısı pompaları üretiliyor.

Bu noktada bir parantez de güneş enerjisi sistemlerine açılıyor. Kimilerince “enerjinin geleceği” olarak görülen bu sisteme siz hangi pencereden bakıyorsunuz, bu konuda ne gibi çalışmalarınız var?

Enerji dönüşümünü gerçekleştirebilmek için yenilenebilir enerjiyi taşımak, depolamak ve kullanmak adına birden fazla enerji taşıyıcısına ve teknolojisine ihtiyaç duyulacak. Önümüzdeki süreçte karbon salımının azaltılması odağında, hidrojenli ürünler, elektrikli ürünler, yenilenebilir enerji kullanan ürünler ve hibrit çözümlerin kullanımında ve pazar büyüklüklerinde hızlı bir artış olacağını öngörüyoruz. Bu sebeple Baymak olarak güneş enerji sistemlerine, ısı pompalarına, hibrit ve hidrojen çözümlerine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Güneş enerji sistemleri, ilk kurulum maliyetlerinin her geçen gün düşmesi ve daha verimli sistemler haline gelmesi sebebi ile hiç şüphesiz geleceğin enerjisi olacaktır. Biz de Baymak olarak özellikle ısı pompası ile paket sistem olacak şekilde bireysel kullanımlarda çözüm sunmayı sürdürüyoruz.

“Beklenenden Çok Daha Hızlı Şekilde Hidrojen Kullanımına Geçilecek”

Bir de elbette konuşmamız gereken bir hidrojen konusu var. Giderek daha sık duyduğumuz bir başlık. Siz bu noktada nasıl bir konum alıyorsunuz? Hidrojenle uyumlu cihazların hayatlarımıza girişi sizce ne kadarlık bir süreci kapsayacak?

BDR Thermea Group, geleceğin temiz yakıtı hidrojen ile yüzde 100 uyumlu kombiler için Avrupa’da birkaç şehirde pilot uygulamalara başladı ve sektörde hidrojen ile ilgili uygulamalarda öncü konumda bulunuyor. BDR Thermea Group’un Ar-Ge teknolojisiyle üretilen yüzde 20 hidrojen karışımı ile çalışan Baymak Lunatec ve De Dietrich Inidens markalı kombilerin üretimi üssü konumundayız.
Türkiye’de Gazbir-Gazmer liderliğinde yürütülen “Hidrojene Geçiş Yol Haritası” ile 2030 yılına kadar yüzde 10’a kadar hidrojen konsantrasyon çalışmaları planlanmaları sürüyor. 2050 yılına kadar yüzde 100 hidrojene geçiş planlanıyor. Ancak sektördeki son gelişmeler gösteriyor ki, beklenenden çok daha hızlı şekilde hidrojen kullanımına geçilecek.

Son olarak şunu soralım: Türkiye ve dünyada iklimlendirme sektörünü nasıl bir gelecek bekliyor?

Enerji dönüşümü, önemi gün geçtikçe daha da artan bir gündem olarak ajandamızda yer alıyor. BDR Thermea Group, “Enerji ile Büyü” stratejisi çerçevesinde globalde karbon nötr akıllı çözümlere 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı, karbon emisyonunu 2030 yılına kadar yüzde 55 oranında azaltmayı  taahhüt etti. Enerji dönüşümünün liderlerinden biri olan BDR Thermea Group, 250 milyon Euro'yu aşan bir yatırımla ısı pompasında lider olmaya koşuyor. Öte yandan enerji maliyetleri, son birkaç yıldır ciddi biçimde artış gösterdi ancak bu trendin çok daha önce başladığını söyleyebiliriz. İklim değişikliğiyle mücadele açısından enerjide dönüşüm şart. Bir yandan yenilenebilir enerjiye yönelim artarken, diğer yandan da verimlilik yatırımları da yükseliyor. BDR Thermea Group, bu trendleri önceden okuyarak geleceği tasarlıyor. Isı pompalarına, hibrit ve hidrojen çözümlerine yatırım yapmakla kalmıyor, entegre HVAC çözümleri ile enerji dönüşümüne de yön veriyor.

Özetle; enerji dönüşümünde hem yenilenebilir enerji hem de enerji verimliliği ön plana çıkıyor. Bu sebeple ısı pompalarına, hibrit ve hidrojen çözümlerine yatırım yapıyor, entegre iklimlendirme çözümleri ile enerji dönüşümüne yön veriyoruz. 
 



Slider Altına