“Clariant, farklı sektörlerdeki müşterileri için inovatif ve sürdürülebilir çözümler sunuyor”

Clariant Endüstriyel ve Tüketici Özel Ürünleri (ICS) İş Birimi Satış Müdürü Levent Tümay
Basel’de 1886’da kurulan kimya şirketi Sandoz’dan ayrılarak 1995 yılında kurulan Clariant, Türkiye’de 22 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Pek çok farklı sistemi donmaya ve korozyona karşı koruyan Antifrogen™ ısı transfer ürünleri serisini sunan Clariant’ın ürün portföyü çok yönlü uygulamaların yanı sıra geniş bir ısı yelpazesini de kapsıyor. “Clariant pazardaki mevcut varlığını geliştirmeye devam etmek ve inovasyon, yaratıcılık ve girişimcilik odaklı ekstra büyüme yaratma amacına bağlılığını korumaktadır” diyen Clariant Endüstriyel ve Tüketici Özel Ürünleri (ICS) İş Birimi Satış Müdürü Levent Tümay, Clariant’ın dünü, bugünü ve gelecek hedeflerini Tesisat Market okurlarına anlattı…
2017, Clariant’ın Türkiye’deki 22. yılı olacak
Clariant, 1886’da Basel’de kurulan kimya şirketi Sandoz’dan ayrılarak 1995 yılında kuruldu. Doğrudan bağlı olduğu kökeni sayesinde, Clariant kimya bilimi ve kimya sektörüyle ilgili yaklaşık 150 yıllık bilgi ve deneyimiyle müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Clariant, 2017 itibarıyla 53 ülkede 110 şirketle faaliyet gösteriyor.
Clariant Türkiye, Plasticolor’un satın alınmasından iki yıl sonra, 1992 yılında Sandoz Chemicals adıyla kuruldu. Sefaköy’de kurulan şirket, 90’lı yıllarda faaliyetlerini bu bölgede geliştirdi. 2008 yılında hem kimyasal üretimi hem de depolama faaliyetleri Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, birçoğu GOSB tarafından temin edilen tesislere taşındı. 2004 yılında ise MasterBatch İş Birimi, yerel pazara daha iyi hizmet vermek amacıyla Gaziantep’te bir Acil Müdahale Birimi kurdu.
Sefaköy’de son kalan faaliyetler de (Satış ve İdare, MasterBatch fabrikası) 2011 sonu itibarıyla Gebze’ye taşındı. Aynı zamanda SüdChemie Türkiye ve Balıkesir ve Fatsa’daki 2 Bentonite tesisinin entegrasyonu da aynı sürelerde başladı. Clariant’ın kâğıt, tekstil, emülsiyonlar ve deri faaliyetlerinden yatırımlarını çekmesi ise 2013/2014 yıllarında gerçekleşti. Öte yandan, Balıkesir tesisi Fransa ve Singapur’dan kısa süre önce aktarılan faaliyetlerle güçlendirildi. Gebze’de ise yakın zamanda bir Kişisel Bakım ve Mahsul Koruma Çözümleri Uygulama Laboratuvarı açıldı. Bu faaliyetlerle, 20 yıldan uzun bir süredir Türkiye pazarında yer almaya devam ediyoruz; 2017, Clariant’ın Türkiye’deki 22. yılı olacak.
Orta sınıfın gelir düzeyinin, mobilitenin ve şehirleşmede görülen artış trendlerinden dolayı Kişisel Bakım, Ev Bakımı, İnşaat, Ambalaj, Tüketim Malları, Sağlık, Ulaşım ve Gıda gibi yüksek büyüme oranları sunan faaliyet alanlarına odaklanıyoruz. Özellikle Türkiye’de, Pigment, Fonksiyonel Mineraller (FM), Katkı Maddeleri, Petrol ve Madencilik Hizmetleri (OMS), Endüstriyel ve Tüketici Özel Ürünleri (ICS) ve Masterbatch İşletme Birimleri yer alıyor.
Clariant’ın portföyü, oldukça spesifik ihtiyaçları karşılayacak biçimde tasarlanmış durumda
Clariant, farklı sektörlerdeki müşterileri için inovatif ve sürdürülebilir çözümlerle değer yaratımına katkıda bulunuyor. Clariant’ın portföyü, oldukça spesifik ihtiyaçları mümkün olduğunca tam ve kesin bir şekilde karşılayacak biçimde tasarlanmış durumda. Aynı zamanda devam eden araştırma ve geliştirme çalışmaları da enerji verimliliği, yenilenebilir hammaddeler, emisyonsuz ulaşım ve sınırlı kaynakların korunması gibi dönemin başlıca trendlerini ele almaya odaklanıyor. ICS birimimizin en öne çıkan sektörleri arasında tüketim ürünleri, boyalar ve kaplamalar, havacılık, otomobil sıvıları ve ısı transfer sıvıları yer alıyor.
Clariant, pek çok farklı sistemi donmaya ve korozyona karşı koruyan Antifrogen™ ısı transfer ürünleri serisini sunuyor. Clariant’ın Antifrogen ısı transfer sıvıları donmaya ve korozyona karşı mükemmel bir koruma sağlıyor. Clariant’ın glikol bazlı çok yönlü ısı transfer sıvıları; endüstriyel sıcak sulu ısıtma sistemleri, soğutma ve klima sistemleri, ısı pompası sistemleri, rüzgâr türbinleri ve demiryolu araçlarına yönelik uygun maliyetli çözümler sunuyor. Clariant’ın ürün portföyü çok yönlü uygulamaların yanı sıra geniş bir ısı yelpazesini de kapsıyor.
Antifrogen N, özellikle sıcak sulu kapalı ısıtma sistemlerinde, ısı pompalarında ve endüstriyel soğutma ekipmanlarında bir ısı transferi ve soğutma ortamı olarak geliştirildi. Antifrojen N’in donma önleyici faaliyeti ise yaklaşık 198°C olan yüksek kaynama noktası sayesinde buharlaşmadan kaynaklı kaybı engelleyen mono etilen glikole dayanıyor. Antifrogen N yoğunluğunun sabit kalması durumunda, karışımın don önleyici etkisi yıllarca kullanımdan sonra bile değişmiyor. Ürün, nitrit, amin, borat, silikat ve fosfat kullanımı olmadan inhibe ediliyor. Korozyon önleme sisteminin optimizasyonu ise CMR (kanserojen, mutajen, reprotoksik) maddeleri kullanılmadan gerçekleşiyor.
Antifrogen L ise, ilaç ve gıda sektöründe, ısı transfer sıvısı seçiminin ciddi önem taşıdığı bira fabrikaları, mandıralar, dondurma fabrikaları, soğuk depolar ve balık işleme fabrikaları gibi tesislerdeki geri kazanım sistemlerine yönelik bir ısı transferi çözümü olarak geliştirildi. Antifrogen L, baz ürün olarak toksikolojik açıdan zararsız olan ve ABD gibi ülkelerde gıda katkı maddesi olarak kullanılması FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından onaylanan propilen glikol içeriyor. Bu yönleriyle Antifrojen L, ilaç, gıda ve içecek sektörlerinde kullanımı planlanan ürünlerde, ısı transfer ortamının sanayi suyuna karışma ihtimalinin olduğu veya sıcak suyun dışarıda bırakılamadığı durumlarda Antifrogen N’ye tercih edilmelidir. Bunların yanında Antifrogen L, ısı transfer çözümü olarak çift işlev görüyor. Sulu solüsyonun gereken tuzlu su sıcaklığında sıvı halde kalmasını sağlayan Antifrojen L, aynı zamanda soğutma sistemlerindeki metal bileşenleri korozyona karşı koruyor. Yaklaşık 187 °C olan yüksek kaynama noktası, buharlaşmadan kaynaklanan kaybı engelliyor.
Türkiye’nin Isıtma, Havalandırma ve Klima (HVAC) pazarı ülkedeki yüksek şehirleşmeden ve inşaatta ve yerleşim yerlerinin yenilenmesinde görülen artıştan dolayı ciddi anlamda gelişirken daha da dinamik bir pazar haline geldi. Pazarın, 2016-2022 arasında hacim olarak yüzde 5,31’lik bir CAGR (yıllık bileşik büyüme oranı) ile büyüyeceği tahmin ediliyor. Türkiye, enerji tasarruflu HVAC teknolojilerinin geliştirilmesine önemli katkıları bulunan eğitim ve araştırma kurumlarıyla stratejik bağlara sahip, sağlam bir HVAC sektörüne sahip. Yurtiçindeki tüketim talebini karşılamak için pazarın 2022 sonuna kadar yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olması öngörülüyor.
Müşterilerimizin risk potansiyellerini yönetmelerine yardımcı olmak amacıyla, bu segmentteki deneyimimiz sonucu edindiğimiz derin piyasa bilgimiz ve uzmanlığımızla teknik inovasyonumuzu sürekli olarak geliştirmeye devam ediyoruz.
İnovasyon ve müşteri odaklılığı önemli ilkelerimizin başlıcaları
Türkiye’de organizasyonumuzu beş strateji üzerine kurduk. Türkiye’deki üretim tesislerimiz ve depolama kapasitemizin yanı sıra Türkiye’ye ve bölgedeki yakın doğu ülkelerine hizmet veren satış ekiplerimiz bulunuyor. Aynı zamanda merkezi Türkiye’de bulunan ve Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine hizmet veren bir müşteri hizmetleri ekibimiz var. Bunlara ek olarak Türkiye’de bulunan Tarım İlaçları Uygulama ve Geliştirme Laboratuvarları ve Kişisel Bakım Ürünleri Uygulama ve Geliştirme Laboratuvarlarımız Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Afrika ülkelerine hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca, Gebze’de bulunan ICS Teknik Yetkinlik Merkezimiz, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Afrika genelindeki müşterilerimiz için daha yerelleştirilmiş çözümler geliştirme imkânı sağlıyor. Müşterilerimize rekabet gücü yüksek, inovatif çözümler sunmayı hedeflediğimizden bu tür yetkinlik merkezlerinde yürütülen Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları edindiğimiz stratejiler açısından büyük önem taşıyor. Sürekli yeni ve daha iyi ürünler ve hizmetler geliştirerek müşterilerimiz için katma değer yaratmayı ve onların çevreye etkilerini azaltmayı amaçlıyoruz. Dünya genelindeki 8 global Ar-Ge merkezimizde çalışan 1100 çalışanımız ve biri de Gebze’de bulunan toplamdaki 50 Teknik Yetkinlik Merkezimiz ile ürün ve inovasyonlarımızın kapsamını artırmaya devam ediyoruz. Bu noktada inovasyon ve müşteri odaklılığı önemli ilkelerimizin başlıcalarını oluşturuyor.
Ayrıca ticari fuarlara ve sergilere katılmak, gerek üretici, gerekse ithalatçı veya ihracatçı olarak Clariant’taki faaliyetlerimiz için önemli fırsatlar sunuyor. Örneğin, tanınmış bir sergide veya ticari bir fuarda ürünümüzü,sektörün önemli aktörlerine sunma fırsatını elde ediyoruz. Ürün tanıtımının yanı sıra, iş ilişkimiz olan kişilerle bir araya gelmek ve aynı zamanda da bazı yeni potansiyel ortaklarla veya alıcılarla tanışmak da bize ciddi fırsatlar sunuyor. Bilgimizi geliştirmek için bu tür fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bilgiler ışığında yeni fırsatlar arıyor ve iş ve pazarlama stratejilerimize uygun ilgili fuar ve şovlara katılmakla ilgileniyoruz.
Clariant pazardaki mevcut varlığını geliştirmeye devam edecek
Clariant olarak 2017’den beklentimiz, Türkiye’nin gelişmiş kimya sektörü kapasitesini artırma arzusunu, şirketimizin bilgi aktarımı ve sürdürülebilir yatırımlarıyla destekleyerek bu hedefin bir parçası olmaktır. Clariant pazardaki mevcut varlığını geliştirmeye devam etmek ve inovasyon, yaratıcılık ve girişimcilik odaklı ekstra büyüme yaratma amacına bağlılığını korumaktadır.
Türk kimya sektörü son 30 yılda ciddi anlamda gelişti ve Türkiye’yi bu sektör için önemli bir yer haline getirdi. Bu büyüme aynı zamanda, pek çok farklı sektörle ilişkili olarak Türkiye ekonomisindeki genel büyümeye de katkıda bulunuyor ve onlarca yıldır Türkiye ekonomisinin gerçekleştirdiği ilerlemeleri yansıtıyor. Türkiye kendisini ileri götürecek genç ve interaktif bir nüfusa sahip. Öte yandan Türkiye kimyasallar ve kimyasal ürünler pazarı son yıllarda çok güçlü bir büyüme içerisinde. Clariant bu büyümeyi hızlandırmak ve bu kararlılığın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyor. Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğuna ve kimya sektörünün büyümeyi destekleyen başlıca sektörlerden biri olacağına kuvvetle inanıyoruz.
Türk kimya sektörü, 2023 itibarıyla 50 milyar dolara ulaşması öngörülen ihracatla önümüzdeki yıllarda olağanüstü bir büyümeye hazırlanıyor. Clariant olarak bu girişimde aktif bir rol oynamayı ve küresel uzmanlığımızla Türk kimya sektörünün gelişimini desteklemeyi hedefliyoruz.