“Bizi farklı kılan; sektöre sunduğumuz yeni ürün, hizmet ve teknolojilerdir”
2017 yılında kurulan ve LUFT markası ile Türkiye Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 25 bin m2 kapalı alan fabrikasında HVAC sektöründe üretim yapan LUFTSİS A.Ş., 2019 yılında iki farklı sektörel ürün grubunu pazara sundu: BlyGOLD ve BRONYA. Konuyla ilgili ayrıntıları LUFTSİS A.Ş. Genel Müdürü Uğur Darcan’dan dinledik…
LUFTSIS çatısı altında iki farklı sektörel ürün grubu: BlyGOLD ve BRONYA
LUFTSİS Klima Sistemleri, klima ve tesisat sektöründe imalat, distribütörlük, pazarlama ve satış yapan bir firma. Grup şirketleri olarak BOYSİS, LUFTSİS ve TERMASİS olmak üzere üç firmamız var. Klima ve tesisat sektöründe faaliyet gösteren firmamız ise, LUFTSİS. 2017 yılında kurulan LUFTSİS çatısı altında klima cihazı üretimi, distribütörlüğü, OEM üretim, yurtiçi satış ve yurtdışı ihracat faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 2019 yılında LUFTSIS çatısı altına iki farklı sektörel ürün grubunu da ilave ettik. Hollanda menşeli BlyGOLD Korozyon Önleme ve Enerji Verimliliği Sistemleri’nin Türkiye Franchisor Yetkili Distribütörü olduk. Bu yeni bir iş ve sektör koluydu, BlyGOLD bilinen bir markaydı ancak Türkiye’ye BlyGOLD ürün grubunu ilk defa biz sunduk. BlyGOLD, özellikle eşanjör, batarya, kondensing unit, chiller uygulamalarında cihaz performanslarının verimlilik anlamında artırılması, aynı zamanda zor çalışma koşullarında da yüksek performanslı, uluslararası standartlarda C5M Class olarak tanımlanan, en yüksek korozyon sınıfında koruma sağlayan bir kaplama uygulaması. Türkiye’de aslında bu konuya çok ihtiyaç olmasına rağmen ürün ve malzeme Türkiye’ye gelmemişti. Biz tüm imalatçı ve distribütörlerle bu konuda ortak işbirliği anlaşmaları yaptık, bunların ürün gruplarını şu an düzenli olarak bize sevklerini gerçekleştiriyorlar, biz ise korozyon kaplamalarının tedariklerini yapıyoruz. İlk olarak kendi fabrikamızda uygulamalarını yapıyorduk, sonrasında saha uygulamalarına da başladık. Deniz kenarı ve atmosferik kontrollü endüstriyel alanlardaki cihazların korozyon koruması uygulamalarını yapıyoruz. BlyGOLD, hem zor çalışma koşullarında çalışan hem de standart cihazların uzun süreli enerji verimliliğinin korunması anlamında çok faydalı bir ürün ve uygulama oldu. BlyGOLD, bizim bu sene LUFTSİS A.Ş. içine kattığımız ilk ürün grubumuzdu.
Takip eden günlerde ise yeni bir sektörel ürün olarak BRONYA markasını bünyemize kattık. BRONYA, izolasyon sektörüne hizmet eden yeni bir ürün grubu. Bu konudaki çalışmalarımız, yaklaşık 5 sene önce klima cihaz üretiminde yaptığımız ar-ge çalışmalarının bir sonucudur. BRONYA, termal ısı iletiminin daha düşük olabilmesi için özellikle klima santral panelleri üzerine yaptığımız ar-ge çalışmaları kapsamında tanıştığımız bir ürün grubuydu. Biz bu noktada özellikle klima cihazlarında ısı iletim katsayısı düşük, uygulaması basit, termal performansları daha iyi bir ürün arayışındaydık. Önce özellikle Uzakdoğu’da üretilen VIP denilen Vacuum Insulated Panel adlı yeni bir teknolojiyle tanıştık. İlk önce bu ürünleri getirip testlerini yaptık. Vacuum Insulated Paneller, standart ısı izolasyon malzemelerinin camyünü, taşyünü, poliüretan veya EPS dediğimiz beyaz köpük panellerin özel vakum altında alüminyumlar içerisinde yüksek vakumda paketlenmesiyle oluşan bir panel sistemi. Bu panel sistemi, VIP adıyla uluslararası pazarlarda kullanılıyor. Çok düşük bir ısı iletim katsayısı var ve buzdolaplarının kapak izolasyonlarında kullanılıyor. Biz önce bunlarla yol aldık, sonrasında alternatif ürünler konusunda çalışmalar yaparken dünyadaki yeni teknolojilere bakmak istedik. Bu yeni teknoloji arayışımız, bizi “yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı izolasyon malzemeleri”yle tanıştırdı. İki yıl önce özellikle bu ürünlerin ar-ge çalışmaları, imalatı ve teknolojik geliştirmeleri nerede yapılıyor diye baktığımızda, Rusya pazarı karşımıza çıktı, bizim için de yeni bir pazardı. Bu kapsamda Rusya seyahatlerimiz oldu, bu konuda özellikle ürün-firma arayışlarımız için üç ayrı şehirde 8’e yakın imalatçıyla hem imalat hem üretim hem de Türkiye’deki distribütörlük faaliyetleri konusunda ciddi görüşmeler yaptık. Ürün hem dünya hem de Türkiye pazarı için ilginç bir ürün. Çünkü bu ürün, bir zamanlar izolasyon sektöründe çalışan uygulayıcıların mesleki rüyası gibi. Uygulayıcılar, izolasyon malzemesinin kolay kullanılmasını ister. BRONYA yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı izolasyon malzemeleri, boya gibi kolay bir şekilde sürülür ve ısı izolasyonu yapar. Edindiğimiz tecrübeler sayesinde sıvı izolasyon olarak Türkiye’de tanıttığımız bu ürünlerin, dünyada teknolojik gelişimini artık tamamladığını ve ekonomik olarak da pazarda da yer aldığını görüyoruz. BRONYA markası, Rusya’da distribütörlük görüşmesi yaptığımız 8 firmadan biriydi. Kendileriyle 2018’in sonlarında distribütörlük ve orta vadede Türkiye’de ortak imalat anlaşması yaptık. Stratejik olarak bakarsak, belli bir süre sadece distribütörlük yapmak, bu süre içinde pazara ürünü tanıtmak ve satış kanallarını oluşturmak yeterli ancak sonrasında bu teknolojinin üretimini Türkiye’de bir partnerle gerçekleştirmek çok daha doğru bir vizyon. Biz de o sebeple bu yolda ilerledik.
BRONYA yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemeleri, 100 mikron büyüklüğünde mikro seramik cam küreciklerden oluşuyor
Uzay teknolojileri tüm sektörlerde yeni teknolojilerin bulunması ve geliştirilmesi konusunda öncü olmuştur. Yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemeleri de, 1990’lı yıllarda NASA tarafından uzay mekiği çalışmalarında ilk kez kullanılmış. Bir uzay mekiğinin atmosfer içi ve atmosfer dışı hareketinde gövde dayanımları, izolasyon ihtiyaçları konusunda beklentileri çok daha yüksek. Klasik ısı izolasyonu yapan ürünler dünyada sınırlı. Bunlar poliüretan, polietilen, siyah kauçuk ve beyaz EPS malzemelerdir. Bu ürünler hem kalınlıkları hem yapıştırılabilir olmaları hem yüzey tutunma mukavemetlerinin düşük olması sonucu bir uzay mekiğinde kullanılabilecek ürünler değil.
Bu çalışmalar ve yeni ürün arayışları da bu tarihlerde ortaya çıkmış. İlk defa nanoteknoloji olarak adlandırılan mikro seramik cam kürecikli sıvı ısı izolasyonları geliştirilmiş. Bizim bu ürünümüz de, 100 mikron büyüklüğünde mikro seramik cam küreciklerden oluşuyor. Ürünün yüzde 80’ini bu cam kürecikler oluşturuyor. Pudra şekeri gibi bir malzeme düşünün, elinize aldığınızda cam kürecikleri görmüyor veya hissetmiyorsunuz. Bu cam kürecikler sadece mikroskopla görülebiliyor, bu cam küreciklerin içinde de kapalı hapsedilmiş kapalı köpük tekniğinde hava var. Aslında ısı izolasyonunun temel uygulamasında ve teknolojisinde ısının transfer olmaması için kapalı bir köpük dizayn içerisinde hava olması gerekiyor. Bu mikro seramik cam kürecikler de bunu sağlıyor. Bunlar üst üste dizildiğinde ısıyı tümüyle iletmez konuma geçiyor. Amerikalılar da bu mikro seramik cam kürecikleri akrilik malzemelerle de karıştırıp sürülebilir hale getirmiş ve uzay mekiği çalışmalarında kullanmış, çok da başarılı olmuş. Takip eden yıllar içerisinde sanayiye de bu ürünler sunulmuş. Ancak Amerika’daki ürünlerin pazara sunuldukları fiyat biraz yüksek olmuş, bunun için de istenilen seviyede pazar içerisinde tutunmaları gecikmiş. Rus firmaları bu konuyu sahiplenmiş, teknoloji olarak ar-ge çalışmalarıyla bu ürünü geliştirmiş ve ürün çeşitliliğini artırmışlar. Sonra bu ürünleri özellikle önce Rusya pazarına sunmuşlar. Rusya içerisinde her türlü belgelendirme çalışmalarını gerçekleştirmişler, ardından çok sayıda pazara sunmuşlar.
1 mm BRONYA yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemesi, 50 mm taşyünü izolasyona eşdeğer
BRONYA yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemelerinin mekanik tesisat ve inşaat olmak üzere iki ana pazarı var. Bu ürün, mekanik tesisat sektöründe kullanılan boru, vana, hava kanalı, metalik yüzeylerin ısı izolasyonlarında kullanılıyor. Sürülebilir ve kolay adapte edilebilir olması da ürünün kullanımını artırıyor. Bir mekanik tesisat dairesinde karmaşık borular, hava kanalları, mekanik tesisat elemanları, vanalar, pompalar yer alır. Tüm bunların karmaşıklığının üzerine aslında bir ısı izolasyonu yapmak da oldukça zordur. Mekanik tesisat sektörü aslında bu zorluğu şu an başarıyor. Önce bu karmaşayı ısı izolasyonu yapıyor, sonra bu ısı izolasyonunun kendisini de korumak gerekiyor, onun üzerine de alüminyum kaplamalarla ısı izolasyonu yapılıyor. Zor ve bedeli yüksek bir uygulama ortaya çıkıyor. Alternatif ürün dediğimiz sıvı izolasyonların en güzel uygulamalarından biri de mekanik tesisat sektörü. Burada sadece kutuyu açıyorsunuz, fırçayla yağlı boya yapar gibi borunun üzerine sürüyorsunuz ve konu orada kapanmış oluyor. Boya kuruduğunda, mikro seramik cam kürecikler homojen yapı içerisinde birbiri üzerine dizildiğinde aslında dünya üzerinde hiçbir izolasyon sektörünün sahip olmadığı bir malzeme olarak çok yüksek bir ısı izolasyonu elde ediliyor ve performansı çok yüksek. Çünkü 1 mm BRONYA yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemesi, 50 mm taşyünü izolasyona eşdeğerdir.
Bu ürünün ikinci pazarı ise, inşaat sektörü. Türkiye üzerinde ısı bölgeleri, ısı haritaları ve mantolama yönetmeliği gereği binalara mantolama yapılması gerekiyor. Özellikle Rusya ve Avrupa’da gördüğümüz çalışmalarda binaların mantolama uygulamasında yoğun olarak yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemeleri kullanılmaya başladı. Çünkü standart mantolama uygulamalarına göre çok büyük avantajları var. Ürünün ayrıca yangın yalıtımlı olanı da var. Bu ürünler standart olarak üretiliyor, sonra her marka farklı modifikasyonlarını hazırlıyor. Modifikasyondan kastım; ihtiyaca göre ürüne farklı özelliklerin katılması. Standart ürünün yanında, inşaat sektöründe mantolama için kullanılan Facade adlı cephede kullanılan bir ürün de var ve bunun içeriği biraz farklı. İnşaatların metal güvenliği için sadece metal yüzeylere sürmek üzere yangın durduran özellikli olan modifikasyonları var. -60 ˚C’de sürülebilen modelleri veya çok yüksek sıcaklıktaki fırınlarda veya buhar hatlarında, 450 ˚C’lik uygulamalarda kullanılabilen modelleri mevcut. Klasik seri, standart bir ürün. Isı izolasyon malzemesini binada kullanmak için ise Facade serisi devreye giriyor. Bu durumda bina yönetmeliği ve bina ihtiyacı olmak üzere iki unsur karşımıza çıkıyor. Bina Yönetmeliğinde çok kuvvetli bir izolasyon ve ısının dışarı kaçmaması isteniyor, bina ihtiyacı ise binanın nefes alması. İzolasyon malzemesi aslında hava içerisindeki su buharını difüzyon yoluyla dışarı doğru geçirmeli ve bina nefes almalı. Bu yapılmazsa veya yanlış uygulamalarda gördüğümüz gibi, izolasyon malzemesiyle bina dış cephesi arasında hava geçirgenliği iyi sağlanmamışsa, bu noktalarda hava içerisindeki su buharı yoğuşuyor. Yoğuşan su nem yapıyor, bu nem binanın dış yüzeyiyle izolasyonu arasında birikiyor. Bu aynı zamanda korozyona sebep oluyor, izolasyon malzemesini binaya bağlayan çivi, dübel gibi elemanların aşınmasına sebep oluyor. Yapılan mantolamaların kısa süre içerisinde bozulmasının sebeplerinden biri de budur, yani buhar geçirgenliğinin iyi olmaması sonucu meydana gelen korozyonun yapıya ve izolasyon malzemesine zarar vermesidir. Sıvı izolasyon malzemesinin binada kullanılması için, ısı iletim katsayısı düşük bir ürün olmasıyla beraber aynı zamanda nefes alması gerekiyor. Isı iletim katsayısının düşük olması için ürünün içinde 100 mikron büyüklüğünde mikro seramik cam kürecikler mevcut. İşte bu Facade serisinde teknolojik olarak yapılan ar-ge çalışmaları sonrasında aynı ürün içerisinde yine 100 micron büyüklüğünde silikon kürecikler yerleştirilmiş. Ürün dışarıya ısı iletimini keserken, bu silikon kürecikler üzerinden de buhar difüzyonuna bir anlamda izin veriyor.
Yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemeleri, izolasyon sektöründe yeni bir çağın başlangıcı
İzolasyon sektöründe farklı zamanlarda yapılan teknolojik uygulamalarda, farklı farklı izolasyon malzemeleri ortaya çıkmış ve geliştirilmiştir. Yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemelerini, izolasyon sektöründe fark yaratacak bir çağın başlangıcı olarak değerlendiriyoruz. İzolasyon sektöründe çığır açacak BRONYA ürünleri, bilinen ve kullanılan tüm ısı izolasyon ürünlerine alternatiftir. Bu uygulamaların özellikle Rusya’da çok hızlı bir şekilde ilerlediğini, çok geniş uygulama alanları bulduğunu söyleyebiliriz. Bu ürün ve uygulamalar Rusya’da özellikle inşaat sektöründe kullanılıyor. 1-2 mm kalınlığında olduğu ve boya gibi rahatlıkla sürülebildiği için tarihi binaların mantolamasında da yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Farklı mimari yapılara adaptasyonu çok kolay, dolayısıyla Türkiye pazarında da geniş yer bulacağını düşünüyoruz. BRONYA yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemeleri, inşaat ve mekanik tesisat sektöründe özellikle endüstriyel uygulamalarda; tanklar, depolar, filolar, silolar, hava kanalları, klima cihazları, frigofrig kamyonlar, sıcak-soğuk boru hatları, mekanik tesisat odaları, kazan ve ısıtıcılar, endüstriyel yakıt tanklarında kullanılabilir. Çünkü bunların hepsinde içerisine konulan malzeme özelliklerine göre, sıcak ve soğuğa karşı muhakkak bir ısı izolasyonu temel olarak istenir. Teknoloji ve uygulama yeni olduğu için BRONYA’nın Avrupa’daki distribütörlükleri de çok yeni. Dolayısıyla bu teknolojinin dünya pazarında yer bulması biraz zaman alacaktır. Biz de LUFTSİS A.Ş. olarak 2019 yılında Türkiye pazarı için yeni bir başlangıç yaptık, çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek.
Yanlış uygulamaların önüne geçebilmek için eğitim programlarımız hazır
LUFTSİS A.Ş. olarak Türkiye’deki duruşumuzu ana imalatçı ve distribütör olarak konumlandırdık. Bizzat kendimiz bir uygulama yapmayacağız. Şu an hem satış hem uygulama yapabilecek bölge partnerleri, bölge bayileri ve bölge distribütörleri kadrosu oluşturuyoruz. Oluşturacağımız kadro için hem satış hem de uygulama eğitim programlarımızı hazırladık. Bu eğitim programlarımızı, Bandırma’da yer alan ana üretim tesisimizde düzenleyeceğiz ve Rusya’dan konunun uzmanlarını da davet edeceğiz. Çünkü her ne kadar kullanımı basit desek de, boya yapmak nasıl ustalık gerektiriyorsa bu ürünü kullanmak da öyle. Bu ürünün yüzde 80’ini mikro seramik cam kürecikler oluşturuyor, yani ürünün içinde cam var. Bu sıvı izolasyon malzemesini en basitinden karıştırmak bile özel bilgi gerektiriyor. Ürünü hazırlamak, homojenize hale getirmek, uygulamaya hazır hale getirmek için ürünün öncelikle karıştırılması gerekiyor. Çünkü ürün akrilik kimyasallarla katmanlaşmış halde oluyor. Buradaki önemli nokta şu; bu sıvı izolasyon malzemesi en fazla saatte 150 devir/dakikalık bir motorla çok ağır bir şekilde karıştırılarak homojenize ediliyor. 1500 devir bir matkapla boya karıştırır gibi karıştırılırsa içindeki bütün cam kürecikler kırılıyor, işin kötüsü o camların kırıldığı da anlaşılmıyor, ürünü uygulayınca işe yaramadığı görülüyor. İşte bu da yanlış uygulamalardan biri. Ürünün uygulama, aplikasyon, uygulama detayları, sürülme teknikleri, kuruma/kürlenme teknikleri de kendine ait birtakım özel teknolojileri ve uygulamaları beraberinde getiriyor. Yanlış uygulamaların önüne geçebilmek için eğitim programlarımız hazır. Yakın zamanda bölge partnerlerimize eğitimlerimizi vereceğiz. Uygulama, iyi bir eğitimle, partnerlerimizi yetiştirmekle, detay kontrolleriyle doğru bir şekilde yapılır. LUFTSİS A.Ş. olarak biz eğitimleri vereceğiz ve uygulama kontrollerini yapacağız. Uygulamayı ise partnerlerimiz yapacak.
BRONYA ile ülkemizde ortak üretim konusunda çalışmalarımızı başlatacağız
Yeni teknolojileri ülkemize sunarken kısa vadeli bir planlama asla yapmıyoruz. Öncelikle bu ürünün algılanması, Türkiye pazarı içinde teknolojik olarak bir yer bulması, test edilip denenmesi gerekiyor. BRONYA yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemelerinin ısı iletim katsayısı çok düşük. EN 825’e göre tanımlanmış Isıl İletkenlik Hesap Değeri λ= 0,0010 W/mK’dir. BRONYA ürün grupları, EN 825 ve EN 15824 Standartlarına uygun TUV SUD laboratuvar test sertifikalıdır. Yurtdışında yapılmış çok sayıda uygulama ve referans projesi, ürünün teknik değerlerini tasdikler nitelikte. Dolayısıyla bu ürün sektörümüzde zaman içerisinde kabul görecektir. Ürünün pazarlaması, satışı, test ve denenmesi, Türk müteahhitleri tarafından görülerek, hissedilerek, dokunularak anlanması gerekiyor. Bu da zamanla olacaktır. Yurtdışında özellikle bu konuda üretim yapan firmaların tarihsel gelişimini ve ne kadar vadede ne kadar yol aldıklarını inceleme fırsatı buldum, 10 yıllık zaman içerisinde imalatçıların hızla çoğaldığını ve sektörde büyük bir hızda yer bulduğunu gördüm. Benzer bir gelişimi de Türkiye pazarı için öngörerek hedeflerimizi oluşturuyoruz. Türkiye pazarı, yeni teknolojiye meraklı ve açık bir ülke. LUFTSİS A.Ş. olarak şu an için pazarlama ve satış çalışmalarına odaklandık. Numunelerle test ve bina uygulamaları şeklinde ürün tanıtım çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz iki yıllık bir süre içerisinde, BRONYA yeni nesil nanoteknoloji süper sıvı ısı izolasyon malzemelerini yaygınlaştırıp ürünlerin tanıtımlarını tamamladıktan sonra, ortak işbirliğiyle ülkemizde üretim konusunda çalışmalarımızı başlatmak olacak.
Dijitalleşme ve LUFTSİS
Son 5 yıl içinde dünya gelişimine paralel olarak dijitalleşme sektöründe yaptığımız çalışmalar da var. Bugün sektöre baktığımızda, herkes “dijitalleşmek” istiyor. Biz bu konuda reel adımlar attık, özellikle elektrik, elektronik ve dijitalleşmeye dönük çalışmalarımızı ür-ge (ürün geliştirme) için kullandık. Bu çalışmalarımızı ISK-SODEX Fuarı’nda sergileyeceğiz. Standart bir otomasyon sistemini, kendi ürünümüz olan bir LUFT otomasyon ürününe çevirdik. Sektör olarak hep konuşulan IoT-Nesnelerin İnterneti uygulamasında bir ürün geliştirdik, bunu otomasyon ürünümüzle birleştirdik. Standart tüm klima cihazları ve klima santrallerinde hem IoT hem Otomation Panel diye bir ürün oluşturduk. Bu ürünün tanıtımını yapacağız. Bu ürün, bir klima ve klima santrali cihazının ihtiyaç duyduğu her türlü otomasyonu gerçekleştirebildiği gibi aynı zamanda dijitalleşme mantığı altında IoT programına veri atabilen, IoT platformları üzerinde de sürekli takip edilebilen, dataları alıp uygulamaları sonuç olarak kullanıcılara verebilecek yeni bir ürün. Testlerini yaklaşık bir yıldır yapıyoruz, bunların sonuçlarını da ISK-SODEX’te duyuracağız. LUFT marka klima cihaz ve klima santrallerini; tümüyle dijitalleşmiş, nesnelerin internetine veri akışı yapabilen, bu veri akışlarının nesnelerin interneti platformu üzerinde sürekli görülebildiği, anlık takip edilebildiği, analiz edilebildiği, raporlar haline çevirebildiği ayrıca klima santralinde standart bildiğimiz bina otomasyon ve otomasyon sistemindeki tüm fonksiyonlarını yerine getiren ve uygun maliyetli bir ürün olarak geliştiriyoruz. Ürünün satın alınabilir olması gerekiyor. Nesnelerin İnterneti; bir çay bardağıyla bulaşık makinesinin, buzdolabıyla vantilatörün konuşabilmesi ve haberleşebilmesi, bunu da sıfıra yakın maliyetle yapabilmek demek. LUFTSİS A.Ş. olarak dijitalleşme çalışmamız, bu unsurları barındırıyor. Cihazlarımız en yüksek standartta otomasyon yapacak, bundan beş yıl sonrasının dünyasının hedeflediği nesnelerin internetine bağlanabilir, veri verebilir, veri analiz edebilir ve uygun fiyatlı olacak. Biz o noktada ürün geliştirmelerimizi yapıyoruz.
Teknoloji geliştirmek ve üretmek zorundayız
LUFTSİS olarak bakış açımız kaliteli ve üst segment ürün gruplarını, yeni teknolojileri Türkiye ve yurtdışı pazarlara sunmak. Sadece Türkiye içerisinde kalmak istemiyoruz. Hedefimiz, uluslararası pazarların gerçekçi, uygun, rekabetçi, iyi ürün ve hizmet veren firmalarından birisi olmak. Biz bakış açışımızı, ürün ve hizmet pazarlama stratejimizi sadece Türkiye pazarı için kurmuyoruz. Satışlarımızın muhakkak minimum yüzde 40-50’sinin iç pazar olmasını öngörüyoruz. Klima sektörü; fiyat odaklı, fiyatların geri çekildiği, rekabetin arttığı, çok sayıda imalat ve üreticinin hazırlıklı olmadan fiyat odaklı çalışmalarla faaliyet göstermek istedikleri bir sektör. Müşteri grubu fiyat odaklı olsa da, aslında herkesin bir bakış açısı var. Hiç kimse kötü malzemeyi ucuza almak istemiyor, herkes üst segment bir ürünü uygun fiyatla almak istiyor. Kalite isteniyor sonuçta, kimse kalitesiz malı ucuza alayım demiyor, herkes kaliteli alayım ama fiyat uygun olsun diyor. Teknoloji ve strateji geliştirmekteki bakış açımız burada. Biz aslında iyi bir ürün geliştiriyoruz, ar-ge’ye yatırım yapıyoruz, teknoloji geliştiriyoruz, yeni ürünleri ülkemize sunuyoruz ama hiçbir zaman bunları yüksek fiyata satmak istemiyoruz, satma stratejimiz de yok. Biz standart, Türkiye’de rekabet ettiğimiz herhangi bir profildeki imalatçıyla ürün gruplarımızı aynı fiyat politikasına göre satıyoruz. Bizi farklı kılan; sektöre sunduğumuz yeni ürün, hizmet ve teknolojilerdir. İşte o zaman tercih edilebilir oluyoruz. Her zaman en ucuz değiliz, ama hiçbir zaman en pahalısı değiliz. Bu ikisi arasındaki fark, bize LUFT markasının pazar içerisinde stratejik olarak daha kolay konumlanması, ürün ve hizmet satışlarının da daha sürdürülebilir olmasını temin ediyor. Biz yeni bir markayız. Ürün, hizmet, klima sektöründeki tecrübelerimiz çok ama daha 2 yaşındayız ve bu 2 yılı da iyi değerlendirdiğimizi düşünüyoruz. Biz LUFTSİS A.Ş. olarak dünya üzerindeki yeni teknolojileri öğrenmek, farklı teknolojik fuarları gezmek, farklı ürün ve hizmetleri anlayabilmek, yeni teknolojileri anlayıp kendi sektörümüze adapte etmek istiyoruz. Vizyoner bir ar-ge çalışması yapıyoruz aslında. Bu konudaki bakış açımızın sonucu olarak, bu markalarla işbirliği yaptık. Her marka muhakkak ar-ge yapmalı, temel olarak Türkiye’de tüm sektörlerin ihtiyacı bu. ‘Ürünü daha iyi nasıl üretirim?’, ‘Müşterilere ürünü daha faydalı hale nasıl getirebilirim?’, ‘Ürünün fiyatını nasıl daha uygun hale getiririm?’, ‘Ürünün özelliklerini nasıl geliştirebilirim?’ gibi soruları sormamız, araştırmamız ve rakiplerimizden önce yapmamız gerekiyor. Yoksa herkes birbirini takip ediyor, ancak ilk olan öne geçiyor ve o ürünle, o hizmetle anılıyor. Peşinden gelenler ise onu daima fiyat rekabeti yaparak takip etmek zorunda kalıyor. Her firmanın bu çalışmaları yapması gerekiyor. Türkiye’nin ekonomik koşulları içerisinde her firma biraz kendi pozisyonunu koruma ve günlük hayatını sağlıklı geçirme konusunda sıkıntılar yaşarken, bazen vizyon olarak bunlara dikkat edemiyor. Bunlar öncelikli olarak yapılması gereken çalışmalardır, günü kurtarmaya çalışırken bunları unutmamamız gerekir. Teknoloji geliştirmek ve üretmek zorundayız. Ondan sonra ancak uluslararası pazarlarda birer oyuncu olabiliriz.