Header Reklam
Header Reklam

“Bina otomasyonu ile konfor ve enerjinin verimli bir şekilde kullanılması mümkün”

15 Aralık 2021 Dergi: Ocak-2022
“Bina otomasyonu ile konfor ve enerjinin verimli bir şekilde kullanılması mümkün”

Hager Group Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör

1955 yılından itibaren enerji dağıtım sektöründe gerek konut gerekse ticari yapılarda çözüm sağlayan Alman menşeli üretici Hager Group, son yıllarda artan enerji talebinin verimli kullanılması için gereken donanım ve yazılımlara yatırımlar yaptı. Enerji verimliliği ve enerji kontrol çözümleri alanında bir satın alma yapmayı ve üretim tesisi kurmayı planladıklarını söyleyen Hager Group Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör Hager Group’u, ürünleri, Ar-Ge çalışmalarını, akıllı bina otomasyon sistemlerini, pazar payı ve hedeflerini Tesisat Market okurlarıyla paylaştı…

Hager Group’u tanıyabilir miyiz? Ne zaman ve nerede kuruldu? Firma yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?

hager-fabrikaHager Group olarak 1955 yılından itibaren enerji dağıtım sektöründe gerek konut gerekse ticari yapılarda çözüm sağlayan Alman menşeli bir üreticiyiz. Enerji dağıtım alanındaki zamanla artan tecrübemizle pazar ihtiyaçlarına çözümler sağlayan firmamız, son yıllarda artan enerji talebinin verimli kullanılması için gereken donanım ve yazılımlara yatırımlar yapmıştır. Bu çözümler ile yaşam alanlarımızda hangi bölge ya da birim ne kadarlık enerji tüketiyor, nerede gereksiz tüketim var olduğu belirlenebiliyor. Ayrıca özellikle yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjiyi istenilen zamanda kullanabilmek adına depolama sistemleri çözümleri sunuyoruz.

Hager Türkiye hakkında bilgi verir misiniz?

2008 yılında Berker olarak başladığımız bu yola, 2010 yılında Hager Group ile birleştikten sonra daha geniş bir ürün yelpazesiyle devam ediyoruz. Hager kuruluşundan itibaren uzmanlığını bina ve konut pazarı olarak seçmiş bir şirket. Hager, Berker markası ile birlikte KNX protokolünü destekleyen ve global KNX üreticileri birliğinin kurulmasında yer almış bir üreticidir. Anahtar-prizler, elektrik dağıtım panosu, yer buatları, bina otomasyonu, araç şarj istasyonları, enerji depolama ürünleri, enerji izleme gibi; elektriği kontrol eden, izleyen, elektriğin tehlikelerinden kullanıcıları koruyan, tesisatı koruyan ürünler sunuyoruz. 

Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz? Yeni ürün ve sistemleriniz olacak mı? 

B.IQ-1fach_3fach_RTR_schwarz_verchrommtXFaaliyet alanlarımız Konut ve Ticari alanlarda enerji dağıtım çözümleri. Bunun yanı sıra aynı sektörde enerjide konfor ve verimliliği sağlayan otomasyon çözümleri de sunuyoruz. Orta ve lüks segmente hitap eden mimari, estetik özellikleri ön planda olan anahtar priz serileri, elektrik kumanda ve kontrol ürünleri, panolar, kanallar, enerji izleme çözümleri, elektrikli araç şarj üniteleri gibi çözüm ve ürünleri sunuyoruz.

Özellikle enerji izleme ve mikro şebeke çözümleri konusunda ciddi anlamda yoğunlaşmış durumdayız. Bu alanlarda projeler geliştiriyoruz.

Ürünlerinizle yer aldığınız referans projelerden bahseder misiniz?

Sektörel bazda bizim için önem arz eden referanslarımız; toplu konutta Vadi İstanbul, İstanbul Yedimavi ve Zorlu Center projeleri yer alırken; otel projelerinde Sheraton İstanbul Ataşehir, Soho House Hotel, Ritz Carlton Bodrum, Ritz Carlton İstanbul gibi güncel projelerde ve genel merkez binalarında Bursagaz, LCW Genel Müdürlük Binaları projelerinde hizmet verdik. Ayrıca yurt dışı projelerimizde de; Bakü Heydar Aliyev Kültür Merkezi, Taşkent Hyatt Regency Hotel ve Bakü Flame Towers, gibi projelerde yer aldık.

Ar-Ge çalışmalarınız ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Bünyemizde 760’ın üzerinde Ar-Ge çalışanımız bulunuyor. Bununla birlikte toplam bin 700 adet patente sahibiz. Hager Group olarak her yıl ciromuzun yüzde 7’sini araştırma ve geliştirme çalışmaları için ayırıyoruz. Şirket olarak dijital çözümler çerçevesinde yaşam alanlarına daha fazla konfor sunabilmek için yenilikçi çözümlere odaklanıyoruz. 

Akıllı bina otomasyon sistemleri hakkında bilgi verir misiniz? Yurtdışı ile kıyaslarsanız Türkiye’de bu konunun gelişimi için neler söylersiniz?

Akıllı bina otomasyon sistemleri ile yaşam alanlarında tek dokunuşla enerji yönetimi ve uzaktan kontrol imkânı sağlanıyor. Bir sistemin ana omurgasını sağlayan Hager çözümleri ve üçüncü parti tamamlayıcı ürünler ile bir otomasyon sisteminde sınırsız senaryo ve uygulama yapma şansına sahibiz. Böylece ciddi zorluklarla ve bütçelerle üretilen enerjinin tüketimi noktasında tasarruf sağlayan çözümler sunuyoruz. Sağladığımız çözümlerle bir binadaki aydınlatma, gölgelendirme, iklimlendirme sistemlerini verimlilik penceresi içinde kontrol ederken insanların yaşam konforundan ödün vermiyoruz.

Isıtma soğutma ve klima sektöründe bina otomasyonunun rolü nedir? 

BIQBir konut veya binadaki en yüksek enerji tüketimi ısıtma ve soğutmadan geliyor. Bina otomasyonu konfor sağlarken diğer taraftan da enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Doğru çözümler ve doğru kullanım ile bu giderlerin en az yüzde 30’u tasarruf edilebiliyor. Bu tasarruf sayesinde işletmeler, mekân sahipleri ciddi anlamda giderlerini düşürebilirken aynı zamanda çevremizin korunmasına destek oluyor.

Pazar payı/hedeflerinizden bahseder misiniz? 

Grup olarak enerji verimliliği ve enerji kontrol çözümleri alanında bir satın alma yapmayı ve üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Bu noktada çalışmalarımız sürüyor. Bununla birlikte Türkiye’de özellikle elektrikli araçlar ve mobilite konusunda gidilecek önemli yollar bulunuyor. Şu an mevcut altyapı elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılayacak durumda değil. Bugün bir Fransız ya da Alman TV kanalını açtığınızda 10 reklamdan beşi elektrikli araç. AB’de birçok belediye ile elektrik şarj altyapısı alanında anlaşmalar yapıldı. Yeni toplu otoparkların yüzde 15-20’si elektrikli araçlara ayrılmış durumda. Önümüzdeki süreçte Türkiye de bu yolda ilerleyecek. Şu anki altyapı ise oluşacak talebi karşılayamayacak durumda. Hager olarak biz bu ihtiyacı görüyoruz. O nedenle de mikro şebekelere odaklandık.

Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve KKTC gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Hager Group Türkiye olarak satışlarımızın yüzde 20’sini ihracat faaliyetlerimiz oluşturuyor. 2021 yılında ürün satışından çok mühendislik katkısı olan çözümlere odaklandık. Geleceği mühendislik katkısı olan çözümlerde görüyoruz.

Bina otomasyonu sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak, Türkiye’de sektörün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pandemi dönemi sadece işi değil özel yaşamı da oldukça etkiledi. İnsanların son yıllarda evlerinde daha fazla zaman geçirmesi harcanan enerjiyi konfora dönüştürme isteğini de beraberinde getirdi. Enerji ve zamandan tasarruf etmek isteyen kullanıcılar da akıllı bina sistemlerine gözle görülür şekilde ilgi göstermeye başladı. 2020 yılında pandemiyle birlikte bir önceki seneye göre akıllı bina sistemlerine olan talep yüzde 25 oranında artış gösterdi. Sektörde dijital dönüşümün de hız kazanmasıyla en çok akıllı çözümlere olan talep arttı. Ar-Ge merkezi çalışmalarıyla, akıllı bina sistemleri hedef alınarak bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmeye başladı.



Slider Altına