“Bazı Ülkelerdeki Lider Konumumuzu Güçlendirirken Bazı Ülkelerde de Pazar Lideri Konumuna Yükseleceğiz”
Halihazırda 6 kıtada 75 ülkeye ihracat yapan ODE Yalıtım’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, uzun vadede hedeflerini, “bu topraklarda doğan bir şirketi küresel bir marka haline getirmek” olarak açıklıyor. Mevcut konumlarını, yeni gelişmelere başarılı bir entegrasyonla güçlendireceklerini söyleyen Turan, “pazar lideri” listesine birkaç ülkeyi daha ekleyeceklerinin altını çiziyor.
“Bizim farkımız şudur” diye başladığınız bir cümlenin devamını nasıl getirirsiniz?
Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi olarak, “Insulates the Future” mottomuzla yalnızca ülkemizde değil global arenada da sektöre ve uygulayıcılara üst düzey bir deneyim sunuyoruz. Ürünlerimizin reçetelerinden ambalajlarına kadar her yönüyle pazarın taleplerini ve sürdürülebilirliği odağımıza alıyoruz. Her iklim koşuluna, her uygulama detayına özel çözümler geliştirerek, her zaman ‘en iyi’yi arayanların beklentilerine cevap veriyoruz.
“Çin ile Almanya Arasındaki Coğrafyada Teknik Yalıtımdaki En Büyük Üretici Konumuna Geldik”
2022 ODE Yalıtım için nasıl geçti, rakamlarla bir ODE Yalıtım 2022 performansı bilgisi alabilir miyiz sizden?
2022 yılında stratejimiz doğrultusunda üretime ve yatırıma devam ettik. İhracat geçmiş yıllarda olduğu gibi 2022’de de önceliğimiz olmaya devam etti ve üretimimizin yüzde 40’ını ihraç ettik. Ayrıca ODE R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtımı ürünümüzün ikinci üretim tesisini açtık. 200 milyon TL’lik bu yatırımla birlikte kapasitemizi dört kat artırarak, toplamda yıllık 18 bin tona çıkardık ve Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumuna geldik. Ayrıca burada üreteceğimiz üst segment ürünlerimizle ihracat yaptığımız bazı ülkelerdeki lider konumumuzu güçlendirirken bazı ülkelerde de pazar lideri konumuna yükseleceğiz.
2022’de en çok rağbet gören ürününüz/ürünleriniz ne oldu?
“Yapı Yalıtımı” ve “Teknik Yalıtım” olmak üzere iki ana kategoride üretim yapıyoruz. Ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi (Isıpan), bitümlü su yalıtım örtüleri (Membran), ısı-ses-yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ürünleri (Starflex) ile taş yünü ürünleri (Rockflex), elastomerik kauçuk köpüğü yalıtım malzemesi (R-Flex) üretiyor ve bunları ihraç ediyoruz. Bu ürün gamlarında dört binden fazla çeşidimiz bulunuyor. Tüm ürün gruplarımıza ciddi bir talep olduğundan kapasitemizi artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Örneğin su yalıtımı alanında üst segment membranı yeniden tanımladığımız ve Türkiye’de ilk kez -30 derece soğukta bükülme dayanımına sahip versiyonları da bünyesinde barındıran Epikon membran serimiz büyük talep görüyor. Geçen yıl öne çıkan bir diğer ürünümüz, özel bir üretim teknolojisi kullanarak geliştirdiğimiz ara bölme levhası Evomineral oldu. Düşük ısı iletkenlik katsayısı ile yüksek ısı yalıtımı sağlayan Evomineral kullanıldığı ürün tipine göre 45,1 desibele kadar hava doğuşumlu sesleri absorbe edebiliyor. Diğer taraftan inovasyon merkezimiz Greentech Ar-Ge’de geliştirdiğimiz B-s1-d0 yangın sınıfına ait R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğüne yönelik ciddi talep aldık. Geliştirdiğimiz ürün, bu alanda ulaşılabilecek en üst seviyede. Elastomerik kauçuk köpük ürünlerin ulaşabileceği en iyi yangın sınıfı B, en iyi duman sınıfı ise s1 sınıfıdır. d0 ise ürünün yangın esnasında damlama yaparak yayılmayacağını gösterir. Dolayısıyla ürünümüz hem geç tutuşuyor hem tutuştuğunda alevin ilerlemesini yavaşlatıyor hem de duman salımının minimumda kalmasını sağlıyor. Bu ürünü üreten Türkiye’de ilk, dünyada da ikinci firmayız.
ODE Yalıtım’da yakın bir süre önce yönetim tarafında birtakım görev değişiklikleri oldu. Bu değişimin altında yatan sebepler neydi, aynı zamanda bu değişimin geleceğe yansımaları nasıl olacak?
Bu değişikliği hem mevcut operasyonlarımızın daha sağlıklı yürütülebilmek hem de globalleşme yolculuğumuzdaki kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerimizi hayata geçirilebilmek amacıyla gerçekleştirdik. Genel Müdür Yardımcılığı pozisyonunu kaldırarak C Level yapıya geçerek daha esnek bir yapıya kavuştuk. Buna göre mali işler, bilgi sistemleri, satın alma bölümleri CFO (Chief Financial Officer); operasyon ve teknik süreçler COO (Chief Operations Officer); yurt içi ve ihracat satışları CSO (Chief Sales Officer); strateji ve pazarlama fonksiyonları ise CCO’muz (Chief Commercial Officer) tarafından yönetilecek.
“Stratejimiz Doğrultusunda Yenilenebilir Enerji Yatırımı da Yapıyoruz”
Kısa vadede soracak olursak 2023 hedefleriniz nelerdir? “Yeni” olarak sunacağınız neler var?
Geçtiğimiz yılın başında 2022-2024 yıllarını kapsayan üç yıllık stratejik planımızı açıkladık. Bu yılki hedeflerimizi de bu plan doğrultusunda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İki yıl içinde organik veya inorganik olarak yurt dışına açılma ve üretim yapma hedefimiz bulunuyor. Burada önceliğimizi, ürün kalite beklentisi, pazar büyüklüğü, coğrafi yakınlığı ve alternatif tedarik zincirlerine yönelme hedeflerimiz doğrultusunda Avrupa olarak belirledik. Ayrıca kauçuk ve membran ürünlerinde kapasitemizi artırırken henüz üretimini yapmadığımız bir ürün için de önümüzdeki dönemde yeni yatırım planlıyoruz.
Stratejimiz doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımı da yapıyoruz. Yakın zamanda devreye alacağımız sistem ile Eskişehir tesisimizdeki elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını güneşten karşılayacağız. Ayrıca şu anda su yalıtımının önemi, ekonomik boyutu, depremle ilişkisi gibi önemli konuları içeren bir kitap hazırlığı içindeyiz. Sektörü ve toplumu bilinçlendirme hedefiyle hazırladığımız bu kitabı 2023 yılı içerisinde yayımlayacağız.
“Uzun Vadeli Hedefimiz, Bu Topraklarda Doğan Bir Şirketi Küresel Bir Marka Haline Getirmek”
Yine orta ve uzun vadeli hedefler nelerdir?
Orta vadede, bahsetmiş olduğum yatırım hedeflerimize ek olarak dijitalleşmeye ağırlık vereceğiz. Şu anda planlama ve raporlama ile ilgili bazı süreçlerde robotları kullanmaya başladık. Bu alandaki hedefimiz sadece yazılım değil üretimden satışa tüm süreçlerin dijitalleşme seviyesini artırmak ve tüm çalışanların dijital yetkinliklerle donatılmasını sağlayacak bir sistem kurmak.
Uzun vadeli hedefimiz ise bu topraklarda doğan bir şirketi küresel bir marka haline getirmek. Günümüz itibarıyla 6 kıtada 75 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu hedefe doğru güçlü ve sağlam adımlarla ilerliyoruz.
İhracat ve AR-GE başlıkları altında yeni çalışmalar görebilecek miyiz?
ODE olarak sayısı giderek artan ihracat pazarlarımızın yanı sıra en yaygın yurt dışı bayi ağına sahip yalıtım şirketiyiz. Bu kapsamda geçmiş yıllarda olduğu gibi mevcut pazarlarımızda derinleşirken yeni pazarlara ulaşmayı hedefleyeceğiz.
Ar-Ge tarafında ise sürdürülebilirliği odağımıza aldığımız bu dönemde “Yeşil Dünya Hedefimiz” ve “Sıfır Karbon Misyonumuz” çerçevesinde kendimize hedefler belirledik. Bu kapsamda ekolojik çeşitliliği korumaktan enerji tüketimini azaltmaya, geri dönüşümlü malzeme kullanmaktan paydaşlarımızı çevresel yönetim ve enerji verimliliği konularında bilgilendirmeye uzanan çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Ham madde kaynağından başlayarak, ihtiyaç duyulan tüm üretim proseslerimizde doğanın ihtiyaç duyduğu özeni karşılamaya çalışıyor, karbon emisyonlarını atmosferden uzaklaştırmak için doğa bazlı çözümlere odaklanıyoruz.
“ODE Yalıtım Olarak Yeni Yönetmelikle Oluşacak Yeni Sürece Hazırız”
Türkiye sınırları içerisinde düşünürsek sektörü sizce nasıl bir 2023 bekliyor?
2023 yılına sektör için son derece önemli bir gelişmeyle başladık. Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) tanımının eklendiği “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girdi. Buna göre artık toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan binaların halihazırda "C" olan asgari enerji performansı "B"ye çıkarılacak ve toplam enerji ihtiyacının en az yüzde 5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak. Düzenlemeyle birlikte bu yapıların ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında bir miktar artış, ısıl iletkenlik katsayılarında bir miktar iyileşme olacak.
Bu anlamda “ön plana çıkmanın” sizce anahtarı ne olacak?
Yeni yönetmelik daha kalın ve daha kaliteli ürün kullanımını da beraberinde getirecek. Dolayısıyla piyasanın bu talebini karşılayan şirketler ön plana çıkacak. Biz ODE Yalıtım olarak bu sürece hazırız. Çünkü özellikle Avrupa pazarı için bu tür ürünler ürettiğimizden dolayı talebi karşılayabilecek durumdayız. Yönetmeliğin yanı sıra inşaat sektörünün artık 25 yılda bir kentsel dönüşüm gören değil bir kere ve sağlam yapılan, uzun ömürlü ve sürdürülebilir yapıları hayata geçirmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz de bu kapsamda yalıtım alanında güçlü Ar-Ge yapımız, teknik kadrolarımızla bu süreci desteklemeye ve sektöre yön veren yenilikçi ürün ve hizmetlerimizi pazarla buluşturmaya devam edeceğiz.
Öte yandan yalıtımda doğru sistem seçimi ve doğru uygulama yapmadığımız zaman, sonradan yapılan müdahaleler hem çok yüksek maliyetli oluyor hem de çoğunlukla zor sonuç alınıyor. Dolayısıyla bu iş şansa bırakılmadan, doğru ürün, hizmet ve işinin ehli olan uygulamacılar ile yapılmalı. Biz ODE olarak uygulamacıların eğitimine büyük önem veriyoruz. Örneğin geçen yıl düzenlediğimiz Epikon Ustalar Festivali kapsamında 27 şehirdeki 58 bayide, 2 bin 500 yalıtım ustasına teknik ve uygulamalı eğitim verdik.
Son olarak global manada bir sektör değerlendirmesi alabilir miyiz?
Enerji ve ham madde maliyetlerindeki artış, tedarik zincirinde devam eden sorunlar ve özellikle küresel resesyon riskiyle birlikte bazı pazarlarda talebin azalması nedeniyle sektörümüz zorlu bir yılı geride bıraktı. 2023 yılına da bu gelişmelerin gölgesinde girdik. Dünya ekonomisindeki küçülme ve Avrupa’daki resesyon beklentisi nedeniyle özellikle yılın ilk yarısında sektörde global ölçekte bir daralma bekleniyor. Sorunların çözümü halinde sektörde bir toparlanma başlayacaktır ancak bu toparlanmanın yılın son çeyreğini bulacağını öngörüyoruz.