Header Reklam
Header Reklam

“Avrupa ülkelerine ve Şili’den Çin’e kadar birçok ülkeye ‘Made in Türkiye’ ibareli ürünlerimizi gönderiyoruz”

26 Nisan 2022 Dergi: Nisan-2022
“Avrupa ülkelerine ve Şili’den Çin’e kadar birçok ülkeye ‘Made in Türkiye’ ibareli ürünlerimizi gönderiyoruz”

Bosch Termoteknik, Manisa fabrikası bünyesinde yer alan Ar-Ge Merkezi ile global boyutta birçok Ar-Ge Merkezi olan Bosch Grubu içerisinde, Termoteknik alanında proje geliştirme, yeni proje önerme ve proje yönetimi konusunda ilk sırada yer alıyor. Geniş ürün gamı ile bireysel, ticari ve endüstriyel ihtiyaçlara cevap verebilen şirket, aynı zamanda 41 ülkeye de ihracat yapıyor. Şirket hakkında ayrıntıları, gelecek hedeflerini ve Türkiye ISK sektörünün geleceği hakkındaki öngörülerini Bosch Termoteknik Satış Genel Müdürü Kıvanç Arman ile konuştuk…


Ürünlerimizin yüzde 75-80’ini başta Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere olmak üzere 41 ülkeye ihraç ediyoruz

Şirketimiz, Elbo A.Ş. adıyla Robert Bosch GmbH ile Elginkan Holding’in ortaklığında 1991 yılı başında Manisa’da kuruldu. Bosch Grubu, 1998 yılında eşitlik esasına dayalı bir ortak yatırım olarak kurulan Elbo A.Ş.’nin geri kalan yüzde 50 hissesini satın alarak şirketimizi tamamen bünyesine kattı. 2004 yılında Buderus’un da Bosch Grubu tarafından satın alınmasıyla, Buderus markası altında kombi üretimine başlandı. Şirketimizin ismi, 2008 başında Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu. Manisa’da 109.000 metrekarelik arsa üzerinde 25.900 metrekare kapalı alana sahip fabrikamız, termoteknik iş kolunda Bosch Grubu’nun dünya çapında öne çıkan tesisler arasında yer alıyor. ‘Üretim üssü’ unvanıyla anılan fabrikamızda her yıl 800.000’i aşkın kombi üreterek, ülkemiz ve dünyada binlerce aileye ısıtma konforu sağlıyoruz. Üretilen ürünlerin yüzde 75-80’ini başta Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere olmak üzere, Kafkaslar, Orta Doğu, Körfez Bölgesi, Latin Amerika ve Uzak Doğu’daki toplam 41 ülkeye ihraç ediyoruz. 

Manisa fabrikamız bünyesinde yer alan Ar-Ge Merkezimiz, global boyutta birçok Ar-Ge Merkezi olan Bosch Grubu içerisinde, Termoteknik alanında proje geliştirme, yeni proje önerme ve proje yönetimi konusunda ilk sırada yer alıyor. Yine tesisimiz bünyesinde 2016 yılında açılışını yaptığımız İnovasyon Merkezimiz, tüm paydaşlarımızı bir araya getiriyor, yeni teknolojilerimizi tanıtıyor, bayilerimizin ve servislerimizin yetkinliklerini güçlendiriyor, eğitim kurumlarındaki uzmanlara ve öğrencilere verdiğimiz mesleki eğitimler, tesis gezileriyle iş birliğimizi güçlendiriyoruz.

2019 yılında açtığımız Lojistik Merkezimiz de özellikle ürün sevkiyat süreçlerimize çok daha verimli bir ivme kazandırdı. Teknoloji ve süreçlerimizin verimliliği açısından önemli yatırım yaparak; mal giriş, depolama, üretim besleme ve sevkiyat süreçlerimizi Endüstri 4.0 uygulamalarıyla yüzde 100 izlenebilir hale getirdik. Bu da hem iç hem dış lojistikte bize verimlilik kazandırarak üretime ve müşterilerimize yaptığımız teslimatları hızlandırdı. Sektörde ayrışmamızı sağlayan bu faaliyetler sonucunda yetkinliklerimizi geliştirirken, bunu ülkemizin ihracatına pozitif katkı yapmamızı sağlayan bir güce dönüştürüyoruz.

Bugün, Bosch Termoteknik Türkiye olarak 1.000’in üzerinde çalışanımızla hem iç hem de uluslararası pazarda güçlü bir üretim kapasitesine sahibiz. Ürünlerimizin tasarımından tedarik zincirine, yüzde 100 izlenebilir hale getirdiğimiz sevkiyat süreçlerimize kadar tek çatı altında hizmet verebilme kapasitesi ile faaliyet gösteriyoruz. Ürün tasarlayan, geliştiren, üreten ve müşterilerine yerinde hizmet veren güçlü bir yapılanmamız var. 

Tüm Türkiye’yi kapsayan bayi ve satış sonrası servis ağımız, Türkiye geneline yayılmış 235 bayimiz ve sadece illerde değil, tüm Türkiye’yi kapsamak adına bazı ilçelerde de servis merkezlerimiz veya mobil servis çalışanlarımız bulunuyor. Müşterilerimizin taleplerini karşılamak için özveriyle çalışan uzman ekiplerimizin desteğiyle en iyiyi sunmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Geniş ürün gamımızla bireysel yaşam alanlarının, ticari binaların ve endüstriyel kuruluşların tüm ihtiyaçlarına uygun çözümler sunabiliyoruz

İklimlendirme sektöründe konut, ticari, bireysel ve endüstri kullanımlarına uygun geniş bir ürün yelpazemiz bulunuyor. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirdiğimiz, her gelir grubuna hitap eden özel sistemler sunuyoruz. Isıtma sistemlerinde yoğuşmalı kombi ve modülasyonlu oda kumandalarımızın yanı sıra merkezi sistem, kaskad sistemler ve yer tipi yoğuşmalı kazanlarda birçok farklı ihtiyaca göre çözümlerimiz bulunuyor. Aynı zamanda endüstriyel buhar sistemlerimizle Türkiye’nin her yerindeki projelerde verimliliği artıran sistemler kuruyoruz. 2021 yılında müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve değişen koşulların gerekliliklerini odak noktamıza alarak hem yazlık hem kışlık mekânlarında konforla ısınmak isteyen kullanıcılar için elektrikli konvektör ürünümüzü portföyümüze ekledik. Bireysel ısınma alanında kombiden, klimaya, fandan, radyatöre sunduğumuz ürün portföyümüze elektrikli konvektörün yanı sıra eklediğimiz radyatör ürünümüzle kullanıcılarımızın bütünsel iklimlendirme ihtiyaçlarını karşılamayı hedefledik.

Bosch Termoteknik olarak yalnızca sıcak su ve ısıtma sistem çözümleri sağlamakla kalmayıp; oteller, havaalanları, hastaneler, alışveriş merkezleri, ofis binaları, rezidanslar gibi yüksek kapasite ihtiyacı olan ticari binalardan tek bir villaya kadar tüm yapılarda verimli iklimlendirme için kısaca VRF dediğimiz, Değişken Debili Soğutucu Akışkan Sistemlerini de pazara sunuyoruz. 

Soğutma alanında VRF sistemlerimizin yanı sıra yüksek kalite anlayışı ile üretilmiş ileri teknolojiye sahip multi ve ticari split klimalarımız, tüm kombinasyon seçeneklerinde yüksek verimlilik ve enerji tasarrufu sağlıyor. 

Sahip olduğumuz bu geniş ürün gamı sayesinde bireysel yaşam alanlarının, ticari binaların ve endüstriyel kuruluşların tüm ihtiyaçlarına uygun çözümler sunabiliyoruz. 

İhracata verdiğimiz önemi yıllardır yaptığımız yatırımlarla destekliyoruz

Şu anda Bosch Termoteknik olarak 40 ayrı ülkeye ihracat yapıp 62 farklı noktaya ürünlerimizi sevk ediyoruz. Avrupa ülkelerine ve Şili’den Çin’e kadar birçok ülkeye ‘Made in Türkiye’ ibareli ürünlerimizi gönderiyoruz. İhracata verdiğimiz önemi yıllardır yaptığımız yatırımlarla destekliyoruz. Bu bağlamda, Manisa Fabrikamızın güçlü tedarik ve üretim hacmiyle sektörümüze katma değer sağlayan ve her koşulda sürdürülebilir bir ihracat gerçekleştiriyoruz. 2021 yılında 300 milyon Euro’nun üzerinde ihracat yaptık. Sürekli artan ihracat rakamlarımızla HVAC sektörünün ihracat şampiyonu, aynı zamanda Türkiye’nin de en büyük 40. İhracatçısı konumundayız. Tüm bu başarılarla yerli bir firma olarak, sektörümüze ve ülkemizin ithalat ve ihracat dengesine pozitif katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz.

Bosch, dünya çapında da Ar-Ge’ye büyük önem veren bir grup. Tüm dünyada 1 günde ortalama 19 patent başvurusu yapıyoruz. Ana hedefimiz, ‘Yaşam için teknoloji’ sloganımızla tüketicinin konforunu destekleyen, hayatlarını kolaylaştıran ve fark yaratan ürünler sunmak. Biz de Bosch Termoteknik olarak en az seviyede enerji kullanarak iklimlendirme yapabilen, bu sayede hem çevreye daha az karbondioksit salımı yapan ve çevreyi koruyan hem de kullanıcılarımıza daha düşük faturalar ile tasarruf yaptıran ürünler geliştirmek için çalışıyoruz. 2010 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Manisa Ar-Ge Merkezimizde Termoteknik iş kolunda üretilen ve satılan her duvar tipi kombiye çalışanlarımızla birlikte katkı sağlıyoruz. Tüm bu çalışmaları en iyi şekilde gerçekleştirmek üzere Manisa’daki fabrikamızda çalışan 82 Ar-Ge mühendisimiz var. Bosch Termoteknik Ar-Ge Merkezimiz, 2012 – 2016 yılları arasında üst üste beş kere kendi sektörümüzdeki en başarılı Ar-Ge Merkezi seçildi. Ayrıca Ar-Ge’de yaptığımız atılımlarla 2014-2018 yılları arasında Manisa’da En Fazla Patent Başvurusu Yapan 3. şirket olduk. 

Tüm Türkiye’yi kapsayan bayi ve satış sonrası servis ağımız var

Satış öncesi, satış ve satış sonrası süreçlerimizdeki artan bilgi birikimimiz, olgunlaşmış organizasyon yapımız ve alanında uzmanlaşmış kadromuz sayesinde, müşterilerimizin güvenliğini ve konforunu her zaman ön planda tutarak hizmet sunuyoruz. Satış sonrası servis de önem verdiğimiz konuların başında yer alıyor. Tüm Türkiye’yi kapsayan bayi ve satış sonrası servis ağımız var.  Anadolu’nun neresine giderseniz gidin; bir Bosch servisi mutlaka görürsünüz. Sadece illerde değil, tüm Türkiye’yi kapsamak adına bazı ilçelerde de servis merkezlerimiz veya mobil servis çalışanlarımız mevcut. Bosch yetkili servisi olan tüm yetkili servislerimiz, Bosch ekibi tarafından eğitilmiş olmakla birlikte, güncel teknik bilgi ve donanıma sahiptir. Çünkü bu işte bayi ve servis ağınızın da tecrübeli olması gerekir. Dünyanın en iyi cihazını üretseniz de tüketiciye uzman bir servis ağıyla hizmet veremezseniz; bunun hiçbir anlamı kalmaz. Bu anlamda, müşterilerimize servis ağını oturtmuş bir firmadan hizmet almanın ayrıcalığını yaşattığımızı söyleyebilirim. Bütünsel olarak baktığınızda; markamız bir teknoloji devi ve arkasında ciddi bir tecrübe var. Bu da her anlamda kullanıcılara avantaj sağlıyor.

Türkiye ve çevremizdeki ülkelerde iş hacmimizi yeni ürünlerimizi tanıtarak artırmak istiyoruz

Bosch Termoteknik Ailesi olarak 2022 ve sonrası için önemli hedeflerimiz; ihracat ürün gamı ve satış ağımızı genişletmek ve satış sonrasındaki hizmetlerimizi yeni teknolojilerle destekleyerek en üst noktaya çıkarmaktır. Türkiye ve çevremizdeki ülkelerde iş hacmimizi yeni ürünlerimizi tanıtarak artırmak istiyoruz. Başta klima, kombi ve yer tipi kazanlar olmak üzere ürün gamımızı genişletmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. Kombi ürün gamımıza farklı segmentlerde Bosch ve Buderus markalı yeni ürünler eklemeyi ve Bosch markalı ticari klima sistemlerimizde ve split klimalarımızla mevcut portföyümüzü genişletmeyi planlıyoruz. 

Henüz çok yakın zamanda, Buderus’un kapsamlı profesyonel araştırmalar ardından geliştirdiği, ihtiyaca uygun ısıtma ve sıcak su üretimi sağlayan yeni duvar tipi yoğuşmalı kazanı Logamax plus GB272’yi pazara sunduk. Piyasada uzun zamandır beklenen Logamax plus GB272, yüksek verim, üstün performans ve tasarımıyla ‘kompakt ısı merkezi’ tanımını fazlasıyla hak eden bir ürün. Konutlar, kamu binaları ve ticari binalar için tasarlanan yeni duvar tipi yoğuşmalı kazan, akıllı kaskad konfigürasyonu sayesinde 2400 kW’a kadar kapasitede sistem çözümlerini bile çok kısa sürede sağlıyor. 

Isıtma ve soğutma ürünlerimizin yanı sıra ileri teknoloji ve bağlanabilirlik imkanı sunan yeni nesil kumanda panellerimiz ile yatırımcı ve kullanıcılarımızın her türlü sistem gereksinimini karşılayan çözümler sunmaya da devam edeceğiz. 

Bosch Termoteknoloji iş kolu içerisinde Manisa Fabrikası olarak öncülük ettiğimiz ve 6 farklı ülkeden takım üyeleriyle tasarlayıp hayata geçirdiğimiz yeni üretim hattı konsepti ‘Team Line’ Ağustos 2021’de üretime başladı. Amacımız, dijital dönüşüm kapsamında Endüstri 4.0 uygulamalarının hayata geçirilmesi, sürdürülebilir kaliteyi ve daha verimli üretim prosesini garanti altına almak. 2022 yılında da yeni üretim hattı konseptimizi yaygınlaştırmak için çalışacağız.

Öte yandan Orta Doğu bölgesinde Güneş Enerjisi sistemlerimizi ön plana çıkartarak, enerji verimliliği projelerinde daha fazla yer almak istiyoruz. Orta Doğu ve Kafkas ülkelerinde ise endüstriyel alanda yeni teknolojilerle birlikte, yeni dönem ihtiyaçlarını karşılayacak satış sonrası hizmetleri sunmayı hedefliyoruz. 

Türkiye, 4 mevsimi yaşayan bir ülke ve bu durum hem ısıtma hem de soğutma ürünleri açısından büyük bir pazar potansiyeli oluşturuyor

Soğutma, ısıtma, havalandırma, sıcak su ihtiyacı gibi geniş bir alanı kapsayan sektörümüz, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyümeye devam ediyor. Değişen yaşam tarzı, gün geçtikçe gelişen teknoloji ve artan kentleşme oranı da ısıtma, soğutma ve havalandırma sektörünün büyümesinde önemli bir rol oynuyor.
Öncelikle genel bir değerlendirme yapmak gerekirse; sektörümüzdeki ürün tercihi iki ana temel etkiye göre değişiklik gösteriyor. Birincisi, iklim. Türkiye, 4 mevsimi yaşayan bir ülke ve bu durum hem ısıtma hem de soğutma ürünleri açısından büyük bir pazar potansiyeli oluşturuyor. İkinci etken ise devlet desteği ve kanuni zorunluluklar. Enerji tasarrufuna önem veren birçok ülke ya zorunlulukla ya teşviklerle daha yüksek verimli sistemlerin tercih edilmesini sağlıyor. Nisan 2018’de hayatımıza giren ErP regülasyonu da bunun örneklerinden biri. 
Türkiye’de pazarın ilk geliştiği yıllarda düşük bütçeli cihazlara talep fazlaydı. Pazar ilerledikçe, tüketici bilinçlendikçe ve enerji fiyatları her geçen süre yükseldikçe bu ürünlerin fazla enerji tüketimi artık tüketiciyi daha verimli cihazlar satın almaya yönlendirdi. Bu hem ısıtma hem de klima cihazları için geçerli. Isıtma cihazlarında yoğuşma teknolojisine sahip cihazlar, klima sistemlerinde ise inverter teknolojisine sahip cihazlar talep görmeye başladı. Örneğin; yüksek verim ve tasarruf sağlayan Buderus ve Bosch yoğuşmalı kombiler, klasik ısıtma cihazlarına göre iklim, işletme ve bina şartlarına bağlı olarak yaklaşık yüzde 30’a varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Bu da tüketicilerimizin ürünlerimize yönelik ilgisini artırıyor. 

Ayrıca tüketicilerin ihtiyaçlarına göre düşük ses seviyesine sahip ya da farklı tasarımlara sahip klimalar da tercih edilmeye başlandı. Plazalar, ofisler, rezidanslarda tercih, her geçen sene daha yoğun olarak hem ısıtma hem soğutma yapabilen VRF sistemlere kayıyor. 

Önceden ihmal edilen veya oluşturduğu enerji kaybı sebebiyle çok kısıtlı düşünülen ‘mekanlara temiz hava temini’ konusu da artık makul fiyatlarda satılabilen ‘ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları’ sayesinde daha çok uygulama alanı bulmaya başladı. Sadece plaza ve AVM ’lerde değil; orta ölçekli veya bireysel projelerde de havalandırma konusu sistemin bir parçası olarak planlanıyor.

Son olarak geleceğin teknolojisi olarak tabir ettiğimiz ısı pompaları da özellikle doğalgazın olmadığı lokasyonlarda çok ekonomik bir şekilde ısıtma, soğutma ve sıcak su sağlayabildiği için tercih sebebidir. Görünen o ki, gelecekte iklimlendirmenin her şekil ve boyutunda, yüksek verimli ısı pompası esaslı, elektrik enerjisi kullanan sistemler kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilecektir. 

ISK sektörünün önümüzdeki 5 yıl içerisinde her yıl ortalama yüzde 3,5 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz

Her yıl yaklaşık 700-800 bin yeni konut projesinin hayata geçmesi, kentsel dönüşüm nedeniyle eski binaların yenilenmesi gibi faktörler, Türkiye’de sektörümüzü canlı tutuyor. Diğer yandan yakın bir geçmişe kadar bulunduğumuz ortamlarda ‘lüks’ olarak nitelendirilen sistemler bugün artık vazgeçilmez bir ihtiyaç konumuna gelmiş bulunuyor. Tüketicinin bu konuda bilinç düzeyinin artması da sektörün büyümesine olumlu katkı yapıyor. Dolayısıyla tüm bu faktörlerin etkisiyle ısıtma, soğutma ve havalandırma sektörünün önümüzdeki 5 yıl içerisinde her yıl ortalama yüzde 3,5 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz. 
 



Slider Altına