“Isı pompası başlı başına çevreci bir sistemdir”

Alarko Carrier Bireysel ve Ticari Klimalar Ürün Yöneticisi Dilara Çayır
1954 yılında kurulan, ısıtma, soğutma havalandırma ve su basınçlandırma alanlarında faaliyet gösteren “sektörün okulu” Alarko, 1998 yılında, alanında dünyanın lider kuruluşlarından Carrier ile yollarını birleştirdi ve “Alarko Carrier San. ve Tic. A.Ş.” adıyla faaliyet göstermeye başladı. Alarko Carrier ve Toshiba işbirliği ise 2005 yılından başlayarak günümüze kadar güçlenerek devam etti. Bu işbirliğini Alarko Carrier Bireysel ve Ticari Klimalar Ürün Yöneticisi Dilara Çayır’dan dinledik. Toshiba ısı pompaları hakkında da ayrıntılı bilgi veren Çayır, “Isı pompası kullanımı, daha az enerji tüketerek enerji tasarrufu sağlarken, düşük CO2 emisyonu sayesinde fosil yakıtlara göre oldukça çevreci bir sistem kullanmanız anlamına gelir” diyor ve ekliyor: “Bu anlamda ısı pompası başlı başına çevreci bir sistemdir.”
Alarko Carrier ve Toshiba işbirliği
Alarko, ısıtma, klima ve soğutma alanındaki faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere yola çıktı ve 1954 yılında kuruldu. Yeni ve ileri tekniklerle güçlenerek anonim şirkete dönüştü ve “Alarko Sanayi ve Ticaret A.Ş.” adını aldı. 1998 yılında dünyanın lider HVAC şirketlerinden Amerika menşeli Carrier ile yollarını birleştirdi ve “Alarko Carrier San. ve Tic. A.Ş.” adıyla faaliyet göstermeye başladı. Japonya menşeli Toshiba da dünya genelinde Carrier ile işbirliğine gitti. Alarko Carrier ve Toshiba işbirliği, 2005 yılından başlayarak günümüze kadar güçlenerek devam etti.
Toshiba dünya iklimlendirme sektöründe çok güçlü bir oyuncu. İklimlendirme sektöründeki birçok ilk Toshiba tarafından gerçekleştirilerek sektöre fayda sağladı. Bu ilklere; 1961 yılında üretilen ilk split klimayı, 1969 yılında üretilen split klimalar için ilk rotary kompresörü ve 1981 yılında üretilen ilk inverter split klimayı örnek gösterebiliriz. Toshiba’nın inovasyon gücü, Japon kalite anlayışı ve Alarko Carrier’ın yıllarla birlikte büyüyen deneyimi birleşerek bugünlere güçlü bir işbirliğiyle gelindi. Japonların çalışma mantığında; yenilik, verimlilik, yüksek güvenilirlik, enerji tasarrufu, çevreye saygı, insana saygı yatıyor. Bu güçlü değerler, Toshiba’nın olduğu gibi Alarko Carrier’ın da yer aldığı her işte odak noktası. Bu nedenle, Toshiba’nın güçlü Japon teknolojisi ile Alarko deneyiminin sentezi de güçlü oldu.
Hem enerji tasarrufu hem de konfor ihtiyacını karşılayan Toshiba Estia ısı pompaları
Isı pompası, doğada (hava, su, toprak) mevcut olan enerjiyi, evlerimizde kullanabileceğimiz faydalı enerjiye çeviren sistemlere verilen isimdir. Sistem, klasik bir soğutma çevrimi kullanarak dış ortamdan aldığı enerjiyi iç ortamdaki ısı tüketicilerine transfer eder. İç ortamdaki ısı tüketicileri; tamamen son kullanıcı tercihlerine bağlı olarak radyatör, yerden ısıtma veya fan coil olabilir. Dış ortamdaki enerji ise hava, su ya da toprak olabilir. Eğer hava ise hava kaynaklı ısı pompası, su ise su kaynaklı ısı pompası, toprak ise toprak kaynaklı ısı pompası olarak gruplandırılır. Hava kaynaklı ısı pompaları hem görece düşük ilk kurulum maliyeti hem de kompakt yapısı ve kolay montajı sayesinde, en çok tercih edilen ısı pompası grubudur.
Toshiba Estia havadan suya ısı pompaları, iki zon yönetebilme yetenekleri sayesinde radyatör veya fan coil gibi ısı tüketicilerine ayrı ayrı doğru sıcaklığı sunabilen paket bir çözümdür. Kışın ısıtma yazın da soğutma yapabilen Toshiba Estia ısı pompaları, hem enerji tasarrufu hem de konfor ihtiyacını karşılayabilen ideal bir üründür. Alarko Carrier ısı pompası ürün gamımızda, Carrier markalı hava ve su kaynaklı ısı pompaları da bulunuyor.
Tüm Toshiba ısı pompalarımız tersinir sistemler olup kışın ısıtma yazın ise soğutma amaçlı kullanılabilir
Toshiba mühendisleri son yıllarda DC twin rotary kompresör ve IPDU (akıllı güç yönetim sistemi) inverter gibi yenilikçi çözümleri ve bileşenleri geliştirip patent aldı. Böylece, önemli ölçüde enerji tasarrufu ve yüksek verimlilik sağlandı. Inverter teknolojisi, kompresör hızını talebe göre ayarlayarak ısıtma ve soğutma ihtiyacına cevap verirken, bu sayede yüksek enerji verimliliğine ve cihazın uzun ömürlü kullanımına olanak tanıyor. Toshiba Estia ürün gamımızda, 4 ilâ 20 kW arasında sınıfının en iyi performansını sunan split ve monoblok ısı pompalarımız bulunuyor.
Split tip ısı pompaları, bir iç ve bir dış üniteden oluşuyor. İki ünite arasında R410A çevreci akışkan vasıtasıyla ısı transferi gerçekleştiriliyor. Split tip Toshiba ısı pompalarında; biri standart, diğeri özellikle düşük dış ortam sıcaklıklarına göre tasarlanmış “Powerful” olmak üzere iki farklı ürün tipi bulunuyor. Standart Toshiba Estia serimizde 4,5 kW’den 16 kW’ye kadar, Powerful serimizde ise 8 kW’den 11,2 kW’ye kadar modellerimiz bulunuyor. Estia monoblok ısı pompası serimizde de 17 kW ile 21 kW modellerimizi pazara sunuyoruz.
Monoblok ısı pompalarında, tüm sistem bileşenleri tek bir ünite halinde dış ortamda konumlandırılıyor. Özellikle iç ortamda iç ünite konulacak yer olmaması durumunda, sık tercih edilen bir ısı pompası çeşididir. Estia monoblok ısı pompaları 4 adede kadar cihazı grup kontrol ile yönetebilir, yani 84 kW’ye kadar tek bir sistem oluşturulabilir. Çeşitli bina yönetim sistemi protokollerine (standart olarak Jbus / Modbus / opsiyonel BACnet & LON) bağlanabilir. Tüm Toshiba ısı pompalarımız tersinir sistemler olup kışın ısıtma yazın ise soğutma amaçlı kullanılabilir.
Son kullanıcılarda düşük dış hava sıcaklıklarında, hava soğutmalı sistemlerde performansta bir düşüş olacağına dair bir endişe vardır. Aslında bu doğrudur ancak mesele, performanstaki düşüşün ne kadar olacağı ve nasıl önlemlerle desteklendiğidir. Estia’nın hem monoblok hem split ısı pompası grubu, dış ortam sıcaklıkları çok düşük olduğunda dahi yüksek performans sunar. Estia split ısı pompaları, +7°C hava sıcaklığında maksimum 4,9 COP’ye sahiptir. -7°C gibi düşük bir sıcaklıkta da 3,01 COP ile performans ve verimini korur. Ayrıca standart serimiz -20°C, düşük hava sıcaklıkları için tasarlanmış Powerful modelimiz ise -25°C dış hava sıcaklıklarına kadar çalışabilir. Powerful ısı pompası serisinde cihazlar, kapasitelerini -15°C dış ortam sıcaklıklarında dahi korur ve -5°C’de 60°C tesisat suyu sağlayabilir. Ayrıca hem standart hem de Powerful modelimizde düşük hava sıcaklıklarında konforun devamlılığını sağlamak amacıyla 3 kW, 6 kW veya 9 kW elektrikli ısıtıcı seçenekleri sunulur. Estia monoblok tip ısı pompalarımızda ise +7°C hava sıcaklığında 4,10 ve -7°C sıcaklıkta 2,51 COP üstün performans sunar. -20°C’ye kadar olan dış hava sıcaklıklarında çalışabilir.
Toshiba Estia hem yeni yapılar hem yenileme projelerinde ideal çözümdür
Estia, kendi kontrol mekanizması üzerinden 2 zon kontrol edebilen, ısıtma, soğutma ve sıcak su üretimi yapabilen inovatif bir üründür. 2 zon kontrolünden kastımız; örneğin evinizin bir odasında yerden ısıtma yaptığınız için 35°C tesisat suyuna, diğer odanızda ise radyatör için 50°C tesisat suyuna ihtiyacınız olabilir. Bu durumda Estia iki farklı sıcaklığa da cevap verebilir ve kontrolü kendisi üstlenir. Oda sıcaklık sensörleri vasıtasıyla oda sıcaklıklarına göre yönetim mümkün olduğu gibi, opsiyonel kartlar vasıtasıyla dışarıdan gelen alarm gibi herhangi bir sinyale göre çalıştırılıp kapatılabilir.
Toshiba Estia, halihazırda geleneksel gaz veya sıvı yakıtlı kazanları olan konutlarda, yıl boyunca ısıtma ihtiyaçlarını karşılamak için entegre çalıştırılabilir. Çok sert kış koşulları için mevcut gaz ve sıvı yakıtlı kazan yedek olarak muhafaza edilebilir. Yedek kazanın ne zaman devreye girip çıkacağı, Estia opsiyonel kartları sayesinde yönetilebilir. Toshiba Estia, hem yeni yapılar hem de yenileme projeleri için ideal çözümdür. Mevcut radyatör ısıtma sisteminin olduğu tesisatlara çok ufak ilavelerle Toshiba Estia monte edilebilir. Yerden ısıtma veya fan coil ile kullanılabilir. Karmaşık bir tesisat yenilemesine gerek yoktur. İç ünitesinin boyutu yaklaşık bir kombi kadardır ve iç ortamda uygun bir yere monte edilebilir. Herhangi bir baca ilavesine gerek yoktur. Dış ünitesi ise kompakt boyutlarıyla balkonda dahi muhafaza edilebilir.
Isı pompaları yenilenebilir enerji sistemi olarak kabul görüyor
Isı pompaları, bir yenilenebilir enerji sistemidir. Avrupa’da RES, Türkiye’de BEP yönetmeliği; hava, su ve toprak kaynaklı ısı pompalarını yenilenebilir enerji sistemi olarak kabul eder. Bunun sebebi; örneğin COP’si 3 olan hava kaynaklı ısı pompaları için düşünürsek, 1 birim elektrik tüketerek 3 birim enerji elde edilebilmesidir. Isı pompası kullanımı, daha az enerji tüketerek enerji tasarrufu sağlamanız, düşük CO2 emisyonu sayesinde fosil yakıtlara göre oldukça çevreci bir sistem kullanmanız anlamına gelir. Bu açıdan, ısı pompası başlı başına çevreci bir sistemdir.
Enerji verimliliği konusundaki iddiamızı sürdürüyor ve pazardan gelen geri dönüşlere istinaden ürünlerimizi yeniliyoruz
Toshiba Estia ısı pompaları, pazarda kalitesini kanıtlamış, müşterilerden aldığı olumlu geribildirimlerle konumunu her geçen gün sağlamlaştıran cihazlardır. Bu anlamda kaliteyi daha yukarılara taşımak, memnuniyet seviyesini en üst düzeye çıkarmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bu nedenle enerji verimliliği konusundaki iddiamızı sürdürüyor ve pazardan gelen geribildirimlere istinaden ürünlerimizi yeniliyoruz. Yeni ürünümüz 5 serisi Estia ısı pompalarıyla, artık 8 adede kadar Estia’yı grup kontrol yöntemiyle eş çalıştırabiliyoruz. Bu sayede 128 kW’ye kadar kapasite ihtiyaçlarına tek bir sistemle cevap verebiliyoruz. Şap kurutma fonksiyonu, KNX ve Modbus gibi bina yönetim sistemlerine bağlantı opsiyonları, Türkçe menülü kumanda yeni serimizin öne çıkan diğer özellikleri.
Toshiba Estia’larda yeni kumandanın Türkçe menüsüyle, kontrolü en üst düzeye çıkartıyoruz. Yeni geniş ekranlı uzaktan kumanda; basit, sezgisel ve kullanıcı dostu. Şık bir tasarım, arka plan aydınlatması, anlaşılabilir ikonlar ve 6 dil opsiyonu var. Ayrıca kumanda üzerinden haftalık zamanlama yapmak da mümkün. Haftalık zamanlayıcıyla, haftanın her günü için 10 farklı program yapabiliyor ve tam kontrole sahip oluyorsunuz. Kumanda üzerinde gece modu ayarlanarak, ekonomik çalışma için tesisat suyu sıcaklığı gece saatlerinde düşürülebiliyor. Donma koruması ve geceleri ses seviyesini 6-7 dB (A) azaltmak için kullanılan sessiz mod seçeneği ise diğer önemli kumanda fonksiyonları.
Altı çizilmesi gereken bir diğer nokta, lejyonella koruması. Düşük sıcaklıklardaki nemli ortamlar, insan sağlığına zararlı lejyonella bakterisinin üremesi için ideal ortamı yaratıyor. Isı pompalarında sıcak su üretimi için sisteme eklenen boylerin içi, bu bakterinin üremesi için çok uygun bir ortam. Kullanılan sıcak suda bu bakterinin üremesini engellemek için, Toshiba Estia’larda anti-lejyonella fonksiyonu bulunuyor. Bu fonksiyonla, boyler içindeki suyun 75°C’ye kadar çıkarılıp belirlediğiniz süre boyunca tutulması sağlanıyor. Lejyonella bakterisi bu sıcaklıklarda yaşayamadığı için, suyunuzun güvenilirliği sağlanmış oluyor.
Yeni serimizde bulunan 4,5 kW en küçük kapasiteli ısı pompamızı, Sodex 2018’de sergilemek için çalışmalara başladık
Alarko Carrier deneyimini ve uzmanlığını, 290 bayi ve 263 uzman servisle ısı pompası ürün gruplarımızda müşterilerimize sunuyoruz. Bayilerimizin ve servislerimizin ısıtma konusunda geçmişten gelen birikimleri, işimizi daha da kolaylaştırıyor. Dağıtım konusunda ise Toshiba Estia split tip ısı pompalarımız Japonya’da üretiliyor. Dolayısıyla nakliye uzun zaman alabiliyor. Bu yüzden yüksek miktarda stok tutarak, müşterilerimizin istediği cihazlara beklemeden ulaşması için ciddi çaba harcıyoruz.
Müşterilerimize daha iyi hizmet sunabilmek adına, her sene sezon başında bayi ve servis ağımıza ürün eğitimi veriyoruz. Eğitimlerin amacı, cihaz özelliklerinin ve kurulumla ilgili dikkat edilmesi gereken noktaların bir kez daha hatırlatılmasını ve bilgilerin tazelenmesini sağlamak. Bu eğitimlerin önemli olduğunu düşünüyor ve düzenli aralıklarla organize edilmesi konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Bu seneye de Toshiba Estia ısı pompalarımız için İstanbul, Ankara ve İzmir’de ürün eğitimleriyle başladık. Yeni serimizde bulunan 4,5 kW en küçük kapasiteli ısı pompamızı Sodex 2018’de sergilemek için çalışmalara başladık. Devamında çeşitli illerde lansman, tanıtım ve eğitim faaliyetleriyle çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
Isı pompalarını gelecekte konut projelerinde daha çok görmeyi bekliyoruz
Isı pompaları Türkiye’de yavaş yavaş popülerleşen bir ürün. Şu an daha çok müstakil ev veya villalarda tercih ediliyor. Gelecekte konut projelerinde de daha çok görmeyi bekliyoruz. Son dönemde Bolu’da bir villa projesine 90 adet ısı pompası, Denizli’de bir projeye ise 148 adet ısı pompası satışımız oldu. 1 adet de olsa 100 adet de olsa fark etmez, Alarko Carrier olarak her işimize birer referans olarak bakıyoruz.
Önümüzdeki yıllarda ısı pompası konusunda çalışmaların artacağını söylemek mümkün
Isı pompası, fosil yakıtlara göre yüksek oranda çevreci bir sistem olması ve yüksek verimlilik değerleriyle, önümüzdeki yıllarda klasik ısıtma sistemlerinin yerini alacağı düşünülen bir ürün. Üstelik, hem ısıtma hem soğutma hem de sıcak su ihtiyacını karşılayabilmesi, son kullanıcı açısından çok büyük bir avantaj. Bunun yanında fosil yakıta bağlı olmadan yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması sebebiyle, ülke yönetimleri tarafından da destekleniyor.
Avrupa’daki birçok ülke, ya ısı pompası sistemlerinin kurulumu için teşvik programlarını kurmuş ya da geliştirmeye devam ediyor. Avrupa’daki ısı pompası pazar hacmine bakılacak olursa, ısı pompası artış trendinin, çok sayıda iklimlendirme ürününün birkaç katı olduğu görülüyor. AB ülkeleri, ısı pompasının gelişimine son kullanıcıya yönelik çeşitli teşviklerle destek oluyor. Bu teşvikler; kimi zaman ısı pompası yatırım maliyetinin %30 gibi bir oranının devlet tarafından karşılanmasıyla, kimi zaman faizsiz kredi verilerek, kimi zaman da vergi indirimi yapılarak uygulanıyor. Vergi indirimleri, referans olarak COP kullanılarak hesaplanıyor ve sezonsal verimlilik yavaş yavaş denklemin bir parçası haline geliyor. Estia havadan suya ısı pompaları; COP değerleri açısından sınıfının en iyilerinden biri olması, invertör teknolojisi ve DC Twin Rotary kompresörü sayesinde, yerel yönetimlerin gereksinimlerini üst düzeyde karşılayabiliyor.
Türkiye’de ısı pompası farkındalığı yeni yeni oluşmaya başladı. Ancak ilgili bakanlıkların ısı pompasının öneminin farkında olduğu ve bu konuda çeşitli çalışmalar başlattığı biliniyor. Bu açıdan bakılınca, gelişmelerin umut verici olduğunu ve önümüzdeki yıllarda ısı pompaları konusunda daha fazla çalışmaların yapılacağını söylemek mümkün.