Header Reklam
Header Reklam

“AIRPLUS, yerli üretimi ile ithal ürünlere meydan okuyarak köklü firmaların arasına girmeyi başardı”

06 Ocak 2022 Dergi: Ocak-2022
“AIRPLUS, yerli üretimi ile ithal ürünlere meydan okuyarak köklü firmaların arasına girmeyi başardı”

AIRPLUS Genel Müdürü Kubilay Çiftçi

2007 yılında Kubilay Çiftçi tarafından kurulan AIRPLUS, bugün 80 kişilik kadrosu ile tüm makine ekipmanları tamamlanmış halde üretim yapıyor ve ihracat ağırlıklı çalışıyor. Klima, havalandırma ve soğutma konularındaki çalışmaları, sektöre ve kullanıcılara faydalı olabilecek ürünlere dönüştürdüklerini ve sektörde uzun yıllardır hizmet veren köklü firmaların arasına girmeyi başardıklarını söyleyen AIRPLUS Genel Müdürü Kubilay Çiftçi ile AIRPLUS’ı, çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk…

Dünden bugüne AIRPLUS

Ben Kubilay Çiftçi olarak 2007 yılında AIRPLUS firmasını kurdum. Yaklaşık 25 yıldır da sektörün içindeyim. Hayalimdeki meslek ile ilgili olarak çalışmak, sürekli üretmeyi düşünmek ve yeni bir şeyler ortaya çıkarmak benim çalışma azmimi yükseltti ve ülkemize faydalı olmak ayrı bir çalışma hırsı kazandırdı. İstanbul Üniversitesi İklimlendirme ve Soğutma bölümünden mezun olduktan sonra ufak bir atölye kurarak cihaz üretimine ve paralelinde de taahhüt işleri almaya başladım. Sektörü ve günün ihtiyaçlarını tanıdım, konfor şartlarının ihtiyaç olarak görülmesi sonrasında da klima ve havalandırma cihazları tasarım ve üretimine başladım.

airplus-kubilay-ciftci-1Bugün kardeşim Lider Çiftçi ile birlikte kendi emeklerimiz ve birikimlerimiz ile kurduğumuz yeni fabrikamızda 80 kişilik kadromuz ile tüm makine ekipmanlarımız tamamlanmış halde üretim yapıyor ve ihracat ağırlıklı çalışıyoruz.

AIRPLUS olarak 2007 yılında faaliyetlerimize başladık ve 15 yıl içinde gelişimimizi tamamladık. Klima, havalandırma ve soğutma konularında yaptığımız çalışmaları sektöre ve kullanıcılara faydalı olabilecek ürünlere dönüştürdük ve sektörde uzun yıllardır hizmet veren köklü firmaların arasına girmeyi başardık.

Bilindiği gibi sektörümüzde hizmet veren firmaların yaşı 50-60 arasındadır. Bu firmaların 30-40 yılda geldikleri noktaya AIRPLUS olarak hızlı ve başarılı çalışmalarımız ile 10 yılda geldik ve hâlâ gelişimimizi sürdürüyoruz.

AIRPLUS üretim hızını geçmişte uygulayıcı firma olması özelliğinden almıştır. Klima, ısıtma, havalandırma, soğutma sektöründe ortaya çıkan ihtiyaçları görmesi ve yapılanmasını bu ihtiyaçlara göre tamamlaması çok kısa sürede ve hızlı olmuştur. 

1990’lı yılların sonunda yapılarda konfor şartları ön plana çıkmıştır. Havalandırma ve klima ihtiyaçları da konfor şartlarının yaratılmasında ön sırada olmuştur. AIRPLUS kurucuları olarak biz uygulamalarımızda kullandığımız ürünleri ihtiyaçlarımıza uygun olarak temin etmekte sıkıntı çekmeye başlayınca bütün araştırmalarımızı ve yatırımlarımızı genel konfor ihtiyaçlarına uygun cihazlar üretmeye yönelttik.

Öncelikle fabrikamızı kurmak için yatırım yaptık. Arkadan günün ve geleceğin teknolojisine uygun makine ve ekipmanların temin edilmesi için araştırma yaptık ve bugün makine parkı yenilenmiş ve hızlı üretim yapabilecek en gelişmiş fabrika olma özelliğine sahip olmuş nadir firmalardan biri olduk. Bu noktaya gelmemizdeki en büyük etken müşterilerimizin bize olan güvenidir. Bu güven ve inovatif bir firma olmamız, bizi günün ihtiyaçlarına uygun cihazlar üretmeye sevk etmiştir.

Sektörde aranılan bir firma

AIRPLUS olarak kuruluşumuzdan bu yana koruduğumuz prensiplerimiz bizi yücelterek sektörde aranılan firma haline getirmiştir.

Temel prensiplerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Güvenilir olmak
  • Disiplinli çalışmak,
  • Müşteri taleplerini iyi anlamak ve ihtiyaçlarını en uygun ve ekonomik olarak karşılayacak şekilde onları doğru cihaz seçimine yöneltmek,
  • Tüm ekibimiz ile uyumlu çalışmak, verdiği sözde sadık olan ve taahhütlerini zamanında yerine getiren firma olmak,
  • Sürekli Ar-Ge çalışmaları yaparak günün ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun üretim yapmayı hedeflemek,
  • Çevre dostu ve enerji tasarrufuna yönelik dijital teknolojiye uygun cihazlar üretmek,
  • Müşterilerimize satış sonrası hizmetlerde yardımcı olmak ve ürünü sahipsiz bırakmamak, 
  • Garanti süreleri dışında da makul fiyatlar ile müşterimizin yanında olmak,
  • Kaliteden ödün vermemek

Hedefimiz, özel ve ihtiyaca yönelik cihaz üretimimiz ile iç ve dış pazarlarda sairplus-kubilay-ciftci-2anayiye ve yapı sektörüne işlevsel cihazlar üreterek ihracattan aldığımız pazar payımızı önümüzdeki 5 yılda %5’ten %15’ler seviyesine çıkarmaktır.

Üretimimizin %60-65’i ihracat ağırlıklıdır. Özellikle endüstriyel amaçlı ve ürünlerimizi kullanmış, yatırımlarını büyüten ve yeni yatırımlarında ihtiyaç duydukları soğutma ve klima ünitelerinin özel olarak firmamız seçilerek temin edilmesine yönelik talepler geliyor. 15 yıldır çalıştığımız firmalar bizimle çalışmaya devam ederek gücümüzü ve referanslarımızı artırıyor.

Özellikle projelerini paylaşan firmalara kompakt havalandırma ısıtma ve soğutma üniteleri üretmek için bütün bilgi ve birikimimizi kullanıyor ve yeni tasarlanmış üniteler üretiyoruz.

Ürün yelpazemiz

AIRPLUS olarak çok geniş bir yelpazede üretim yapıyoruz. Ülkemizdeki kamu ve özel sektör projelerine klima, soğutma, ısıtma ve havalandırmaya yönelik ürün yelpazemizi büyütüyor, müşterilerimize ihtiyaçlarına uygun en ekonomik paketleri önererek yardımcı oluyor ve yatırım bedellerini düşürmek için çalışıyoruz.

Ürün yelpazemizi şu şekilde sıralayabiliriz:

Klima ve havalandırma santralleri

  • VRF dış üniteli klima santralleri
  • Elektrostatik filtreli ısı geri kazanımlı davlumbaz santralleri ve doğalgaz brülörlü ısıtma santralleri
  • Sığınak santralleri NBC kontrollü
  • İç hava kalitesi iyileştiricili iyonizer donanımlı havalandırma ve klima santralleri
  • Temiz oda ve hijyenik ameliyathane santralleri

Standart üretimler

  • Fan coiller kasetli ve gizli tip, düşük ve yüksek basınçlı,
  • Yer tipi konvektörler, ısıtma ve soğutmalı,
  • Isıtma ve soğutma apareyleri
  • Isı geri kazanım üniteleri,
  • Kanal ve garaj ve duman tahliye fanları    

Kompresörlü soğutma ve iklimlendirme üniteleri

  • Soğutma grupları hava ve su soğutmalı,
  • Heat-pump üniteleri, sıcak su kullanım donanımlı
  • Rooftop üniteler heat pump ısı geri kazanımlı 
  • Watersource heat pump üniteler
  • Havuz nem alma santralleri
  • Özel üretimler, özel havalandırma ve klima, ısıtma santralleri montaj yerine uygun olarak tasarlanmış.
  • Bakım ve ticari hizmet ve ekipmanları


İthalat/İhracat, Ar-Ge çalışmalarımız

Üretimimizin %60-65’i ihracat ağırlıklıdır. Müşteri portföyümüz, bizimle geçmişte çalışmış ve ürünlerimizin kalite ve performanslarından memnun olmuş bilinçli kişi ve firmalardan oluşuyor. Bu müşterilerimizin tavsiyeleri ve referansları dış ülkelerdeki satış kabiliyetlerimizi artırmış, müşterilerimiz çığ gibi büyümüş, marka ve daha kapsamlı projeler art arda gelmeye başlamıştır. Bu referanslar, çalıştığımız ülke sayısını da artırmıştır.

airplus-kubilay-ciftci-3Eski Rusya Federasyonu yeni Türk Cumhuriyetlerinde aranılan ve tercih edilen marka özelliğini elde ettik. Bu başarımızın temelinde de müşterilerimize iyi hizmet vermemiz ve tercihlerini ekonomik ürünlere yöneltmemiz yatıyor.

Zaman zaman özel projeler ve tasarımlar da yapıyoruz. Dış ülke sanayi tesisleri için proses soğutma, havalandırma ve klima tasarım projeleri yaparak üretimlerini de üstleniyoruz. En son Kanada ve Japonya’nın büyük bir otomobil fabrikasına kompakt bir ünite tasarladık ve ürettik.

Hedefimiz Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa ülkeleri. Buralarda bulunan yerel mekanik proje ve tasarım firmalarının talep ve projelerini de değerlendiriyoruz. 

Ülkemizde sektör ithalatı, genelde VRF sistemleri split klimalar, soğutma grupları ve heat pump sistemleri üzerinde ve ara mal alımında yoğunlaşıyor. Biz sadece, bu cihazlar üretim gamımızda olduğu için bunların içinde kullanılan komponentleri ithal ediyoruz. Bunlar, soğutma kompresörleri, otomatikler elektronik otomasyon ürünleri, motorlu özel fanlar, VRF dış üniteleri oluyor. Zaman zaman özel ısıtmalı ürünlerimiz için doğalgazla çalışan brülörler ve sistemlerini de ithal ediyoruz. Ürettiğimiz bir ürün maliyeti içinde ithalat oranımız %25-%55 arasında değişiyor, ülkemiz ihracatına katma değeri yüksek ürünler üreterek katkı yapmaya çalışıyoruz.

Ar-Ge çalışmaları uzun vadeli çalışmalardır. Ar-Ge çalışmalarını da iki şekilde yönlendiriyoruz:

  • Yeni ürün tasarım çalışmaları,
  • Mevcut ürünlerde günün teknolojik şartlarına göre yapılan iyileştirmeler ve Ür-Ge faaliyetleri.

Ar-Ge faaliyetlerimizi ülke ithalatını azaltıcı yüksek teknoloji ürünlere yönelik planlayarak yapıyoruz. Bunlardan 2022 yılında üretime girecek olan yeni seri modüler soğutma gruplarımızın prototip çalışmaları tamamlanmak üzere ve prototiplerin performans testleri bitince ürün gamımız içinde yer alacak. Bir diğer önemli ve ihtiyaç duyulan VRF muadili ürün; konutlara ve müstakil yapılara uygun, heat pump kullanımını artıracak, tasarlanmış ve uygulanmış ürün üzerinde yapılan çalışmaların sonuçlandırılmasıdır.

Adımızı özel endüstriyel projelere de yazdırıyoruz

AIRPLUS olarak referanslarımız oldukça çok. Bu referanslarımızı fabrikamızı ziyaret eden müşterilerimizle paylaşıyoruz. Yurt dışında, özellikle Türk Cumhuriyetlerinde sanayi, turizm ve inşaat sektöründe, devlet başkanlığı konutlarında, alışveriş merkezlerinde çalışan ve yaklaşık 10 yıldır hizmet veren ürünlerimiz yer alıyor Bunların arasında devlet hastanelerine teslim ettiğimiz klima cihazlarımız bulunuyor. Son yıllarda Mısır, Irak, Katar, BAE, Kuveyt ve diğer Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde birçok prestijli projeye imza attık ve ürün sayılarımız özel talepler ile giderek artıyor. Uzakdoğu, Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinde de çalışmaya başladık. Ürünümüzü kullanan müşterilerimiz bizlere yeni kapılar ve iş imkânları sağlıyor. Adımızı özel endüstriyel projelere de yazdırıyoruz.

Kubilay Çiftçi’den sektör değerlendirmesi

Günümüzde rekabet şartlarının ağırlaşması nedeniyle üreticiler karşılanamaz maliyet artışları ile mücadele ediyor. Bu nedenle de istenilen şartları karşılayamayacak rakip teklifleri ile aynı şartlarda ek indirim talepleri ile karşılaşıyoruz. Bu tip asılsız teklifleri ve teknik özellikleri bizimle paylaşan firmalarımıza açıklayıcı teknik bilgiler vererek işi daha uygun şartlarda alabiliyoruz. Tüm bunlara ayrıca yurt dışı sertifikasyon giderlerinin sürekli artması, kontrol amaçlı ek bedellerin istenmesi, her 4 senede bir yaşanan ekonomik krizi de eklersek, sürdürülebilir üretim ve yatırımların zorlaştığını ve merdiven altı firmaların arttığını söyleyebiliriz. Ayrıca bu sertifikalar ile iş alan firmalar, verilen fiyatlar ile maliyeti karşılaması mümkün olmadığı için üretim kalitelerini düşürdüler ve zaman zaman da  taahhütlerini yerine getiremez oldular. Kamu ihalelerinin yerli üreticiler göz ardı edilerek sonuçlandırılması da üreticilerimizin Ar-Ge çalışmalarına kaynak ayırmasını engellemektedir. airplus-kubilay-ciftci-4Ekonomik krizler neticesinde yatırımların azalması pazarda daralmaya sebep olmuş, aşırı indirimlerle alınan kamu ihaleleri sonunda müteahhitler kârlarını korumak için kaliteyi gözardı ederek üreticilerden aşırı fiyat indirim taleplerinde bulunuyor veya merdiven altı üreticilerin bu ihalelerde tercih edilmesini idarelere sokuyorlar. Bu durum gerçek üreticilerin yatırımlarını ve Ar-Ge çalışmalarını azaltmakta ve engellemektedir.

Üreticiler üzerindeki fiyat baskısı giderek artmakta ve kaliteli üretimin karşılığı alınamamaktadır. Üretim ve Ar-Ge faaliyetlerinde artış sağlanması amacıyla sertifikasyon işlemleri yurt içinden karşılanmalı ve devlet teşvikleri ile özendirilmelidir. Özellikle kamu ihalelerinde TSE laboratuvar yapıları geliştirilmeli, akredite edilerek üreticilerin geliştirilmesi için hizmet verilmelidir. Yabancı sertifika temin edilen sertifika kuruluşlarının Türkiye’yi ve üreticileri sömürmelerinin önüne geçilmelidir. Bu amaçla  kamu ihalelerinde sadece TSE istenmeli ve üreticilerin DIN normlarına göre üretim yaptıkları kontrol edilmelidir. TSE acilen geliştirilmeli, laboratuvar ve test imkânı sağlamalıdır. İhalelerde TSE sertifikaları yanında firmaların geliştirdikleri akredite edilmiş test istasyonları raporları da kabul görmelidir.



Slider Altına