Yasemin Akgül: ''Aironn'un yeni yatırımları 2019’da da hız kazanarak devam ediyor''
Ar-Ge çalışmalarına 2010 yılında başlayan ve 2011 yılında şirket faaliyetlerine havalandırma ürün grubu üretimi ile başlayan Aironn, kuruluşu bu güne getiren süreçte “Fan Mühendisliği”ni ihtisas noktası olarak belirleyerek adımlarını attı, hedeflerini belirledi. İlk günden itibaren Aironn kuruluş hedefinin; Türk mühendisliğinin gücünü küresel alanda taçlandıracak bir marka yaratmak olduğunun altını çizdi. Bugün, üretiminin %75’ini dış pazarlara doğrudan ihraç eden Aironn, bu hedef doğrultusunda yeni yatırımlarına hız kazandırıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Akgül, yurtdışı pazarlarda yakaladıkları pozitif ivmeyi, şirketin 2019 yol haritasını, projelendirip hayata geçirdikleri yenilikleri anlatıyor…
Aironn üretiminin %75’ini ihraç ediyor
Aironn, bir şirketten önce güçlü bir Türk markası projesi olarak kurgulandı. Bunun için her şeyden önce güçlü bir Ar-Ge yapısı oluşturarak ilk adımını attı. Pazar hedefi; dünya oldu. Aironn bu süreçte fabrika yatırımları ile altyapısını, uluslararası akademik işbirlikleri ve yüksek nitelikli iş gücü yatırımları ile teknik bilgisini, iç pazarda sayısız önemli referansı ile deneyimini gün be gün artırdı. Nihayetinde geldiğimiz noktada Aironn; Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Dubai, Irak, İran, Kuveyt, Katar gibi bu bölge ülkeler başta olmak üzere üretiminin %75’ini ihraç ediyor. Bu bizim için ihracat hedeflerimizde öngördüğümüz birinci aşamaydı. Şimdi hedefte Avrupa var. Yurtdışı satışımızın tamamı bayilerimiz üzerinden gerçekleşiyor. Bu önemli bir farkımızdır, zira Türk üretici firmalarının yurtdışı satışlarının çoğu yurtdışında iş yapan Türk müteahhitlerimiz üzerinden, dolaylı olarak yapılıyor. Bizim satışlarımız ise yurtdışı Aironn bayilerinden oluşan satış ağımız üzerinden, doğrudan yapılıyor. Bayilerimiz, bizim araştırıp kapısına gittiğimiz, bayilik talebinde bulunduğumuz firmalar değil, Türkiye pazarını araştırıp, kalitesi, satış sonrası desteği ve mühendislik gücü açısından bir değerlendirme yaparak bizi bulan, bizden bayilik isteyen firmalardan oluşuyor. Kurduğumuz yurtdışı satış ağımızın bir sonraki basamağında; Türkiye merkez üs olmak üzere, seçilen bazı ülkelerde operasyon, montaj hatları kurmak olacak.
Aironn çok uluslu bir kültür, uluslararası bir dil geliştirdi
Her ülkenin mühendislik algısı, iş yapma kuralları, talepleri, kültürü farklı olduğu için ihracat, iç pazarda iş yapmaktan çok daha güç. Aironn başarılı bir ihracat alt yapısı için çok iyi hazırlandı. Farklı ülkede, farklı müşterilere aynı kalitede hizmeti verebiliyor. Aironn çok uluslu bir kültür alt yapısı oluşturdu, uluslararası bir dil geliştirdi. Aironn kadrosunu genişletirken de çok uluslu bir yapı oluşturmaya özen gösterdi. Özellikle ihracat bölümümüzde yabancı uyruklu çalışanlarımız bulunuyor. Farklı kültürdeki insanlarla harmanlandık, uluslararası bir kültür altyapısı oluşturduk. Müşterinin kültürüne yabancı olduğunuzda değil satış yapmanız, sağlıklı diyalog kurabilmeniz mümkün değil. Çoklu-kültürel altyapımızla, müşteri odaklılık anlayışımızı yurtdışı pazarlar için de aynı standartta sürdürebiliyoruz. Biz, “kurumsal” değil, “çok uluslu” bir yapıyı benimsedik. Burada kurumsallaşma karşıtlığımızdan değil, yanlış yorumlanarak gereksiz bir sürü prosedüre boğulan, karar alma süreçlerinin hantallaştığı, kitabına uydurulmak istenen bir kurumsallaşmadan uzak durma tercihimizden bahsediyorum. Tabii ki bir sistem olmalı, ama yersiz prosedürlere boğulmayan, dinamizmini kaybetmeyen, karar alma, satış, Ar-Ge, satış sonrası hizmetler gibi her konuda hızlı, farklı talep ve beklentiyi karşılayabilecek esnek bir sistem olmalı. Yurtdışında takdir edilen bir yönümüz de karar vericiler işin başında olması. Böylelikle onay süreçleri olabildiğince hızlanıyor, müşteri taleplerine çok kısa sürede yanıt verebiliyorsunuz. Müşteri memnuniyetleri o denli yüksek oluyor ki bireysel olarak da çok güçlü, samimi ilişki kuruyorlar, evlerine konuk ediyor ve çok güzel ağırlıyorlar. Kurduğunuz bu ilişkilerle aynı zamanda Türk kültürünü de ihraç edebiliyorsunuz.
Coğrafyalar farklı, yüksek kalite ve müşteri memnuniyeti aynı
Farklı coğrafyalar, ürünün tasarımını da etkiliyor. Zira Kazakistan’da -50 derecede çalışması gereken ürünün, Katar’da +50 derecede çalışması gerekiyor. Dolayısıyla ürünün üzerinde gerekli değişikliği yaparak, o bölgeye özel üretmeniz gerekiyor. Aironn geçmişte yaptığı çalışmalarla, bu hızlı oryantasyona adapte olabilmiştir. Bu farklı koşullarda çalışan ürünlerimizin müşteri tatminleri aynı yüksek seviyelerdedir.
Bazı ülkelerde ürün bazında satış yapılıyor ama bazı ülkelerde, Türkiye’de olduğu gibi, sistem satıyoruz. Ürün, montaj, işletmeye alma hizmeti ile birlikte isteniyor. Bu da bizim bir tercih edilme sebebi oldu. Gerek uzaktan bağlanarak hizmet verebilen, gerek kısa sürede giderek cihaza müdahale edebilen güçlü bir satış sonrası hizmet ekibimiz var. Bunun yanı sıra bayilerimizin hepsi teknik hizmet verebilecek alt yapıya sahip bulunuyor.
2019, Aironn’un frene değil gaza bastığı bir yatırım yılı olacak
Aironn kuruluşundan bugüne kazancının tamamını üretim alt yapısı, bilgisayar, yazılım, yüksek nitelikli insan alt yapısına harcadı ve öyle de devam ediyor. 2019’da, birçoklarının geri çekildikleri, frene bastıkları bir dönemde Aironn yatırımlarını hızlandırıyor. Yeni modernize edilen boya kabininden kaynak robotuna, geliştirilen test düzeneklerinden Türkiye’nin en büyük çınlama odasına kadar, uluslararası rekabetçilik ne gerektiriyorsa Aironn bunlara yatırım yapıyor. Bizim duyduklarımızın arasında 2019’u yatırım yılı ilan eden yok. Kolayı seçmedik, bu ülke için doğrusu neyse onun için çalışıyoruz. İstihdamımız artırdık, ihracatımızı artırdık, yatırımlarımızı artırdık, tüm bunlar sadece Aironn’u değil Türkiye’yi güçlendirecek hamleler. Faize konmuş dövizle para kazanmaya çalışmıyoruz, güçlü bir Türk markası oluşturmak için yola çıktık, bunun gerekleri ne ise, kazancımız da oraya gidiyor, Türkiye’nin kazancı olacak yatırımlara dönüşüyor.
Yurtdışı pazar atılımı uluslararası seminerlerle ivmeleniyor
Mevcut ekonomik koşullarda, Türkiye’de herkes için pazar daraldı. Yurt dışı pazarlama atağımızı güçlendirdik. Türkiye’de düzenlediğimiz Sektörün Uzmanları Buluşuyor Seminer Serimizi yurt dışına da taşıdık. Yakın geçmişte Katar’da Prof.Dr.Abdurrahman Kılıç Hoca’mızın oturum başkanlığında, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi'nde Yangın Güvenliği ve İnşaat Mühendisliği Altyapısı Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Ahmed H. Kashef’in de konuşmacı olarak katılımıyla büyük bir seminer organizasyonu gerçekleştirdik. Yurtdışı kanaat önderlerini Türkiye’ye getirip seminerler veriyoruz. Yine yakın bir geçmişte Kazakistan, Katar ve İran’dan gelen proje mühendisleri ve müteahhitlere, Türkiye’de "Avrupa ve İngiliz Normları ile İlgili Eğitim" verdik. Katıldığımız yurt dışı fuarlarda ürün ve teknolojilerimizi sergiliyoruz.
Aironn Ar-Ge Grubu yeni projeleriyle çok ses getirecek
TÜBİTAK 1507 sayılı teşvik kapsamında, bir yıldır üzerinde çalıştığımız çınlama odası için ses konusunda çok yetkin mühendisler istihdam ettik. Bu çok iddialı proje; 50 Hz frekansta ölçüm yapabilecek, Türkiye’deki en büyük çınlama odası olma yolunda ilerliyor ve tamamlanmak üzere.
Ar-Ge grubumuza çok değerli elektrik mühendisleri, otomasyon mühendisleri katıldı.
Müşteri ihtiyaçları, talepleriyle belirlenen yeni ürünleri grubumuza katma çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda prototipleri hazırlanmış, testleri yapılmış, pazara sunmaya hazırlandığımız yeni Ar-Ge ürünlerimiz bulunuyor, çok ses getirecek bi ürünler tüm sertifikasyon süreci tamamlanınca lanse edilecek. Bu ürünler aynı zamanda Aironn’un mühendislik gücünün yeni bir ispatı olarak Aironn’u sadece “jet fancı” olarak algılatmak isteyenlere mükemmel bir cevap verecek.
Flanştan cıvataya kadar komponentlerimizi bünyemizde üretiyoruz
Ar-Ge çalışmalarımızın bir boyutu da, kaliteyi artırırken, buna paralel maliyet avantajı sağlayarak, bu maliyet avantajını müşteriye yansıtabilmek. Yani daha kaliteli bir ürünü daha uygun fiyata sağlayabilmeye çalışıyoruz. Türkiye’de pazar, kaliteden taviz vererek, ikinci, üçüncü kalite, düşük fiyatlı ürünlere kayıyor. Altı kanat yerine üç kanat konuyor, “yangında da çalışır” deniyor. Avrupa’dan getirilirse şu fiyat, Pakistan’dan getirilirse şu fiyat deniyor, kullanılan malzeme kalitesi düşürülüyor. Biz rekabet adına bu zihniyeti paylaşamayız. Üretimde maliyet avantajı sağlama çalışmalarımızın; firemizi değerlendirerek katma değerli bir komponente çevirme gibi pek çok örnekleri var. Tabii üretimde atık miktarını azaltmanın çevresel artıları da çabası. Flanştan cıvataya kadar yapabileceğimiz tüm komponentleri kendi bünyemizde üretmeye çalışıyoruz. Çünkü böylelikle, kaliteyi artırıyor, komponent tedarik sürenizi kontrolünüz altında tutabiliyorsunuz, dışa bağımlılığı azaltıyor, istihdamınızı artırabiliyorsunuz. Bu fireyi de düşürürken, toplamda verimliliği artırıyor. İş süreçlerinizi çok daha iyi yönetebiliyorsunuz. Yüksek kalitenin standardize edilebilmesi ve kontrol altında tutulmasını sağlıyorsunuz.
Fabrikada üretim hattı makine ihtiyacımızı da üretebilmek için de mühendis istihdam ediyoruz. İmalatta kullanacağımız makineyi dizayn edebiliyoruz, üretiyor ve kullanıyoruz.
Jetfan, grubumuzdaki ürünlerden sadece biri. İşimiz, “fan” üretimi…
Aironn “Fan Mühendisliği” sözünün altını çok iyi dolduruyoruz. Biz fan konusunda iddialı bir terziyiz. Radyal ve aksiyal fan gruplarının hepsini, sığınak santralleri, çatı tipi radyal ve aksiyal fanlar, kulisli fanlar gibi bir binanın ihtiyacı olabilecek tüm fan gruplarını üretiyoruz. Genellikle yurt dışından ithal edilen laboratuvar fanları dahil olmak üzere tüm fanların imalatını kendi bünyemizde yapabiliyoruz. Sadece plastik fan yapmıyoruz. Yüksek mühendisliğin gerektirmediği alanlara girmiyoruz.
Sekiz yıl önce yola çıktığımızda havuz nem alma santrali tasarlamış ve üretmiştik. Bodrum Hilton, Edremit AVM, Eureko Sigorta gibi ciddi kuruluşlara klima santrallerimizi satmıştık, bunların tamamı sekiz yıldır hiçbir sorun çıkarmadan çalışıyor. Bunları da yapabildiğimizi güçlü projelere yaptığımız satışlarla kanıtlamıştık. Süreç içinde fan konusuna odaklanmak, uluslararası fan üretim merkezi olmak, tercihimiz oldu ama altını çizmek istediğim şey, mühendislik altyapımızın yetkinliğinin, bu ürünlerde de ispatlanmış olduğudur.
Ayrıca “fan” başlığı altındaki tüm yelpazede üretim yapıyor olduğumuzun bir diğer açık göstergesi; satışlarımızın %85-90’ının sadece otopark fanları değil, blok fanları dahil paket satışlar oluşudur.
Aironn’un en büyük rakibi; “Aironn”
Mevcut yatırımı, yapısı ile yeni bir yatırıma kalkışmaksızın Aironn zaten rekabetçi satış yapabilir bir potansiyele sahip. Dostane sohbetlerde bize “ne gerek var bunca yatırıma, bunca mühendise” diye soruyorlar. Aironn kendisini en büyük rakibi olarak gördüğü için kendisiyle yarış halinde. Bir sonraki yılımız bir önceki ile yarışıyor. Bir sonraki adımımız, bir öncekinden çok daha ileriye götürmeli bizi.