‘Sektörün en önemli sorunu haksız rekabettir’

27 Haziran 2008 Dergi: Nisan 2006
Nisan ayında iki yeni ürününün lansmanını yapan Alarko Carrier’in 2006 yılında %10 büyüme ile yaklaşık 250 milyon YTL’ye yakın bir ciro elde etmeyi hedeflediğini söyleyen Alarko Carrier Pazarlama Şube Müdür Yardımcısı Mak. Yük. Müh. Kemal Bıçakcı ile yeni ürünler ve Türkiye iklimlendirme pazarı üzerine konuştuk.

2005 yılı itibariyle klima pazarı büyüklüğünün 600 milyon USD’a ulaştığını tahmin ediyoruz

İklimdirme ve klima sektöründe erişebilirlik ve farkındalığın artmasıyla talep yükseliyor. Split klima pazarının son 3 yılda 2 kattan daha fazla artması talepteki artışı gösteriyor. Bu alanda en hızlı büyüme hafif ticari ürünler segmentinde gerçekleşti. Teknolojik gelişmeler nedeniyle düşen bireysel klima fiyatları ve artan müşterinin satın alma gücü, talepteki artışı hızlandırdı. Henüz hanelerin sadece % 5’inde klima mevcut. Büyümeyi sağlayan aslında daha çok işyerleri ve ticari işletmelerdir.

Merkezi klima ise profesyonellere dönük bir alan... Satın alınan cihazlar 15-20 yıl kullanılır ve mühendislik hizmetleri daha fazla ön plana çıkar. Bu nedenle bu sektördeki fırma sayısı bireysel klimaya göre çok daha azdır. Merkezi klima müşterisi daha bilinçlidir ve firma seçerken ürünün uygunluğu yanında, firmanın mühendislik hizmetleri yeterliliğini ve kullanım süreci içerisinde ürünlerin işletme maliyetlerini daha fazla dikkate alır. Merkezi klima pazarında ise daha dengeli bir büyüme sözkonusu. Talepteki artışın nedenleri; küresel ısınma ile birlikte hava sıcaklığının artması, yeni binalarda hava kalitesine ve konfora daha çok önem verilmesi olarak gösterilebilir. Alışveriş merkezleri, iş yerleri, hastahaneler, Oteller ve özel kullanım amaçlı binalarda daha yaygın olarak merkezi klima kullanılıyor.

2005 yılı itibariyle klima pazarı büyüklüğünün 600 milyon USD’a ulaştığını tahmin ediyoruz.

Endüstriyel klima cihazlarını Carrier teknolojisi ile fabrikamızda üretilirken, bireysel klimaları ithal ediyoruz. Bireysel klima pazarında Carrier, Toshiba, Alarko ve General markaları ile 13 farklı seri, 71 tipten oluşan eksiksiz ürün gamımız ile farklı müşteri kitlelerine hitap ediyoruz.

2005 yılında kombinin oluşturduğu pazar büyüklüğü yaklaşık 1 Milyar YTL’ye (800 milyon USD) ulaştı

Isıtma cihazlarımızın büyük bölümünü (kombi, radyatör, brülör, sirkülatör vb.) kendi teknolojimiz ile fabrikalarımızda üretiyoruz. Son yıllarda yaptığımız yoğun geliştirme çalışmaları ile ürünlerimizi bütünüyle yeniledik. Ürün çeşitliliğimizi artırarak ürünlerimizin pazardaki rekabet gücünü attıracak özelliklerle donattık.

Bazı tamamlayıcı ürünleri ise ithal ediyor veya dış atölyelere ürettiriyoruz. Bireysel ve merkezi ısıtma ürün kategorisinde yer alan ve farklı müşteri kitlelerine hitap 20 ürünümüz var. Bu ürünlerimizle bir konutun ısıtma, sıcak su gereksinimini arzu edilen konforla en ideal şekilde temin ediyoruz.

2005 yılında pazarda 400.000 adet kombi satıldığını tahmin ediyoruz. 120 m2 bir dairede ortalama 7 adet radyatör ve 14 adet radyatör vanası kullanılır. Cihaz fiyatı modele göre değişmekle beraber, ortalama 1.200 YTL’dir. Radyatör, tesisat ve proje bedeli ise yaklaşık 1.500 YTL tutmaktadır. Bu durumda bir dairenin maliyeti KDV dahil yaklaşık 2.700 YTL’dir. Bu verilere göre 2005 yılında kombinin oluşturduğu pazar büyüklüğü yaklaşık 1 Milyar YTL’ye (800 milyon USD) ulaştı.

Ürün gamımıza kattığımız yeni modeller ve genişleyen bayilik teşkilatımızla müşteri beklentilerini daha etkin karşılayarak 2005 yılında kombi satışlarımızı bir önceki yıla göre adetsel bazda % 50 artırdık. Doğalgazın geleceği şehirlerde genişleyen ve yenilenen dağıtım kanalımızla birlikte gelecek yıllarda satış miktarlarımızı ve pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.

Anadolu’da bir çok yere doğalgaz gelmesiyle yeni pazarlar oluştu. Bugün itibariyle yaklaşık 15 ilde doğalgaz kullanılırken gelecek 5 yıl içerisinde bu sayı 50’ye ulaşacak. Değişim pazarının etkisi ve yeni şehirlerde doğalgazın devreye girmesiyle birlikte gelecek 5 yıl sonunda iç piyasada kombi satışlarının 700.000 adete ulaşacağını tahmin ediyoruz. Kombi, radyatör, tesisat ve işçiliği ile pazar 1,2 milyar USD’lık bir ekonomik büyüklük oluşturacak. Halen doğalgaz kullanılan şehirlerde gelecek 1-2 yıl içinde kısmı bir daralma olacağını bekliyoruz. Ancak izleyen yıllarda bu şehirlerdeki cihazlar 15 yıllık ekonomik ömrünü dolduracağı için 2008 sonrasında kombi değişim pazarı önemli bir büyüklük oluşturacak. Bugün doğalgazlı ısıtma sistemleri konusunda 25’i aşkın fırma faaliyet gösteriyor. Gün geçtikçe rekabet artmakla beraber ürün çeşitliliği yeterli, dağıtım kanalı yaygın ve servis teşkilatı güçlü fırmalar pazardaki konumlarını muhafaza edecekler.

Sektörde yer alan bir kaç kombi üretici fırmalarından biriyiz. Satışlarımızın %90’ını kendi tesislerimizde ürettiğimiz modeller oluşturuyor. CE belgeli olan ürünlerimizi aynı zamanda yurtdışı pazarlara da ihraç ediyoruz. Her segmentteki müşteriye hitap eden farklı uygulamalara uygun ; ekonomik, standart, orta, lüks ve ultra lüx sınıfında yer alan 18 farklı kombi modelimiz var.

Maliyetlerin artması ve ihracat fiyatlarının gerilemesi giderek kar marjlarının daraltıyor

Bugün Türkiye’de düşük kur gerçeği var. Ülkemiz 1996 yılından beri gümrük birliğinde olduğu için bugün pek çok şirket ithalat yapıyor. Bu ürünlerin fiyatıda kura bağlı olarak geriliyor. Dolayısyla bizim gibi yerleşik sanayicilerin maliyetleri enflasyona bağlı olarak artığı için YTL maliyetlerimiz artıyor. Maliyetlerin artması ve ihracat fiyatlarının gerilemesi giderek kar marjlarının daraltıyor. Düşen fiyatlara rağmen 2005 yılı sonunda YTL bazında öngördüğümüz hedefleri % 10 aştık.

Ürün yelpazemize yenilikler katarak hem yurtiçinde hem yurtdışında daha geniş bir müşteri kitlelerine ulaşmayı hedefliyoruz

Sektöre ‘ilklerle’ seslenme ilkemizden hareketle Nisan 2006’da iki yeni ürünü (Airovision Klima Santralleri ve AutomatedLogic Bina Otomasyon Sistemini) pazara sunduk. Yeni ürünlerle sektöre yeni bir pencere açmış olmamızdan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Airovision klima santrali Carrier teknolojisi ile Gebze fabrikamızda üretilecek. Airovision Klima Santrali 122 ayrı model ve yüksek performansı ile değişik uygulamalara en uygun çözümü sağlayacak ve müşterinin taleplerini en iyi şekilde karşılayacak modüler bir yapıda tasarlandı. ‘Sınıfının en iyisi’ olarak tanımlanabilecek Airovision Klima Santralleri otellerden havaalanlarına, spor salonlarından stadyumlara, tiyatro salonlarına, alış-veriş merkezlerine, büyük yolcu gemilerinden müzelere, kütüphanelere geniş bir kullanım alanına hitap ediyor. Airovision Klima Santralleri ile havanın soğutulması, ısıtılması, nemlendirilmesi ve koşullandırılması minimum enerji sarfiyatı ile sağlanırken maksimum hava kalitesi sağlıyor.

Fuar öncesi ürün lansmanını yaptığımız ikinci ürünümüz AutomatedLogic bina otomasyon sistemi ise ithal bir ürün. Carrier bünyesindeki AutomatedLogic fırması tarafından üretilen bu ürünü Türkiye'ye kazandırmış olmaktan dolayı çok sevinçliyiz. AutometedLogic bina otomasyon sistemi ile yapılar akıllı hale getiriliyor, artan konfor, güvenlik, enerji ve bakım yönetimi ihtiyaçlarına merkezi çözümler sunuluyor. Internette gezinirken, ister masa üstü bilgisayarınızdan ister cep telefonunuzdan, binanızdaki mahallerin denetimi ve kontrolu yapılabiliyor. Mahal istenilen konfor koşullarına göre daha sıcak mı? yoksa daha soğuk mu? Işıkları yanıyor mu? İstenilen konfor koşulları en etkin denetim sistemi ile en az enerji harcayarak sağlanıyor.

Sektörün en önemli sorunu bana göre haksız rekabet

Pazardaki firma, ürün ve model sayıları çok arttı. Öncelikle doğru firmayı sonrasında ise doğru ürünü seçmek eskisine göre çok daha önem kazandı. Uzman ve eğitilmiş teknik personelin yapacağı doğru bir keşif sonucu uygun kapasiteli cihaz seçilerek ilk yatırım maliyeti ve işletme giderleri asgariye indirilecektir. Standartlar, uygun tesisat ve montajın ürünün sağlıklı çalışmasını ve arzu edilen performansı sağlamasını temin edecektir. Firma seçiminde gözönünde bulundurulması gereken husus; yedekparça, bakım ve servis hizmetleridir. Şeffaf, dürüst, güvenilir ve hizmeti ve müşteri memnuniyetini ilke edinen deneyimli fırmaların tercih edilmesi kullanıcının yararına olacaktır. Hem alırken ve hem de kullanırken kazanmak isteyen kullanıcı sadece fiyata bakarak karar vermemelidir.

Sektörün en önemli sorunu bana göre haksız rekabet. Bunun bir şekilde önüne geçilmesi gerekir ama bu çok zor. Kaliteli ürünler üreten, iyi hizmet veren ve yasalara uygun hareket eden fırmalar maalesef bu haksız rekabetten olumsuz etkileniyor. Bu amaçla sivil toplum örgütleri ve dernekler daha etkin çalışmalı.

Etiketler


Slider Altına
Söyleşi