Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi Endüstriyel Sistem Ses ve Isı Yalıtım Çözümleri
Armacell; TANAP’ta (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi) ISO 15665 standardına uygun elastomerik kauçuk yalıtım ürünleri ile sistem çözümü ve ürün tedariki sağlıyor.
TANAP’ın amacı; Azerbaycan’ın Hazar Denizindeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizinin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazın (Şah Deniz Tam Saha Geliştirme Projesi ile) öncelikle Türkiye’ye (TANAP’a), ardından TAP (Trans Adriyatik Geçişli Boru Hattı Projesi) ile birleştirilerek Yunanistan, Arnavutluk rotası ile İtalya’ya kadar taşınmasıdır.
Bu anlamda projenin başlangıç noktası,
Projenin 1. Ayağı: Azerbaycan Şah Deniz Faz 2 (Şah Deniz Tam Saha Geliştirme Projesi) olarak adlandırılır. Şah Deniz Faz 2 projesinin ana yüklenicileri Türkiye menşeli Tekfen İnşaat ve Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR firmasının kurduğu Azfen ortaklığı olarak tanımlanır ve Hazar Denizindeki doğalgazın, Gürcistan sınırına kadar taşınmasını kapsar.
Projenin 2. Ayağı: Gürcistan ayağı; Güney Kafkasya Boru Hattı (SCPX) olarak adlandırılır. SCPX projesinde ana yüklenici firmalar; Enka İnşaat A.Ş. ve Bechtel iştirakidir. Azerbaycan sınırında devralınan gaz hattının, Türkiye’de Ardahan-Pasof sınırına kadar taşınmasını kapsar.
Projenin 3. Ayağı: Türkiye ayağı, TANAP olarak adlandırılır ve projenin Türkiye’deki ana yüklenici firmaları aşağıdaki şekilde konumlanmıştır.
1. 56” Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 1:
Fernas İnşaat A.Ş. Km 0-Km 375: Ardahan/Posof/Türkgözü – Erzurum/Aşkale
2. 56” Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 2:
Sicim-Yüksel-Akkord Adi Ortaklığı Km 375-Km 825: Erzurum/Aşkale – Sivas/Yıldızeli
3. 56” Kara Kesimi Boru Hattı İnşaatı Lot 3:
Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. Km 825-Km 1334: Sivas/Yıldızeli –Eskişehir/Seyitgazi
4. ayak: Trans Adriyatik Geçişli Boru Hattı Projesi (TAP) olarak adlandırılır. Yunanistan’ın Türkiye ile sınır noktası İpsala’dan başlayacak TAP, Arnavutluk ve Adriyatik Denizinden geçerek İtalya’nın güneyine ulaşacak.
Armacell’in “Armasound Endüstriyel Sistem EL Sınıf C” uygulaması
Armasound Endüstriyel Sistem EL/Sınıf C sistem çözümü, projenin kompresör istasyonlarında bulunan ve doğalgazın akış halinde olduğu soğuk hatlarda, teknik şartnamenin talep ettiği termal ve akustik yalıtımı sağlıyor. Ayrıca entegre buhar bariyeri ve diğer birçok teknik özellikleri ile tehlike arz eden yoğuşma, UV, yağ ve agresif kimyasallar ve atmosferik koşullara karşı koruma sağlıyor.
Armasound Endüstriyel Sistem Çözümlerinin sağladığı avantajlar:
- Denizcilik, off-shore ve endüstri yapıları için ses ve ısı yalıtımını bir arada sunan sistem çözümleridir.
- Kovansiyonel sistemlere kıyasla özellikle düşük frekanslarda yüksek performans sağlar.
- Entegre buhar bariyeri sayesinde yalıtım özelliklerini uzun süre muhafaza eder ve sistemin yalıtım altı korozyonuna karşı korunmasında etkili görev üstlenir.
- Kapalı hücre yapısı ile yoğuşmayı engeller.
- Galvanik korozyona mani olur.
- Yalıtım kalınlığında yüzde 60’a varan oranlarda tasarruf sağlar.
- Tüm sistem ağırlığında yüzde 50’ye varan azalma sunar.
- Uygulama hızında yüzde 30’a varan artış sağlar.
- UV, yağ, agresif kimyasallar ve atmosferik koşullara karşı koruma sunar.
- Armacell Endüstriyel Sistem Çözümlerinin ses yalıtımı hususundaki özellikleri aşağıda verilen standartlar dahilinde saygın ve bilinen laboratuvarlar tarafından ilgili testler yapılarak belgelenmiş ve ispatlanmıştır.
• ISO 15665 Sınıf A, B ve C ve ayrıca Shell Dep. Şartname No.31 uyarınca Sınıf D
• NORSOK Standardı R-004 Sınıf 6,7,8
• ASTM E 1222