TCG Sancaktar Denizle Buluştu
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için ADİK Tersanesi tarafından inşa edilen ve dünyanın en büyük amfibi çıkarma gemilerinden biri olan TCG Sancaktar, 16 Temmuz Cumartesi günü düzenlenen törenle denize indirildi. Yapımı, kendisiyle aynı özelliklere sahip ikiz gemi TCG Bayraktar’ın denize indirilişinden 9 ay sonra tamamlanan TCG Sancaktar’da Ayvaz’ın ürettiği metal kompansatörler ve seviye kontrol ürünleri kullanıldı.
Gemide kullanılan Ayvaz ürünleri hakkında açıklama yapan Ayvaz Marine Ürünleri Satış Sorumlusu Özen Acar, proje başlangıcında ilgili dizayn departmanları ile birlikte egzoz hesaplamalarının yapıldığını ve gerekli kompansatör yerleşimlerinin buna göre belirlendiğini söyledi. İmalatların Türk loydu sertifikasyonuna göre yapıldığını bildiren Acar, “Biz ürünlerimizi bu tür projelere klas nezaretinde yapılan testler sonrasında teslim ediyoruz. Özellikle kompansatör grubundaki her ürün teker teker basınç kontrolüne tabi tutuluyor ve tersaneye ancak öyle teslim ediliyor” dedi. Tüm askeri ve ticari projelerle yakın temas halinde olduklarını dile getiren Acar, hem mühendislik çalışmaları hem de dizayn ve saha çalışmaları ile tüm denizcilik ailesinin yanlarında olduklarını vurguladı.
Ayvaz İcra Kurulu Başkanı Serhan Alpagut ise yaptığı açıklamada, tamamen yerli ürünler kullanma hedefiyle yola çıkılan TCG Sancaktar adlı geminin Türkiye açısından gurur verici olduğunu söyledi. Türk Loydu sertifikasına sahip olmalarının bu gemide Ayvaz ürünlerinin tercih edilmesi açısından etkili olduğunu dile getiren Alpagut, inşa sürecinde tersaneye verdikleri mühendislik hizmetlerinin ve desteğin de önemli olduğunu belirtti. Ayvaz markasının güvenle özdeş olduğunun altını çizen Alpagut, “Ayvaz Türkiye’de kompansatörü ilk üreten firma. Bu marka 68 yıldır kalite kavramı ile özdeş olarak anılıyor ve sektöre her zaman ilkleri kazandırıyor. TCG Sancaktar gibi birçok açıdan ‘ilk’leri taşıyan gemide Ayvaz gibi ‘ilk’leri gerçekleştiren bir markanın tercih ediliyor olması bize gurur veriyor” dedi.
TCG Sancaktar gemisi hakkında
Tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edilen Sancaktar’ın üst binası balistik korumalı olarak inşa edildi. Gemi; nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip. Gemide, bir adet 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu bulunuyor. Yükleme/boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin başında, kıçında ve yan tarafında birer adet kapak var. Gemide ayrıca her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20 knot sürat yapabilen 4 adet çıkarma aracı ve 3 adet kendinden tahrikli ponton yer alıyor. Dünyanın en büyük çıkarma gemilerinden olan ve 60 ton ağırlığında 20 tankı ve 350 amfibi komandosunu karaya çıkarabilen TCG Sancaktar, 18 deniz mil sürat yapabiliyor. 2 metreden daha az derinlikteki kıyıya bile asker ya da zırhlı araç sevkiyatı yapabilen TCG Sancaktar, Türkiye’de yapılan en büyük savaş gemisi TCG Sancaktar’ın ikizi olacak şekilde inşa edildi.
TCG Sancaktar’ın teknik özellikleri:
Toplam Boy: 138,75 m
En: 19,60 m
Deplasman: 7.254 ton
Maksimum sürat: 18 knot
Yatak kapasitesi: 566 adet
Personel kapasitesi: Toplam 486 kişi
Denizde kalma: 15 mil sürat ile en az 6.000 mil - İkmal yapmadan 30 gün
Projede Kullanılan Ürünler
Eksenel Metal Körüklü Kompansatör
Eksenel kompansatörler, oluşan ısıl genleşmeyi boru ekseni boyunca absorbe eden genleşme parçalarıdır. Borulama sistemi kendi içerisinde muhtelif genleşme bölümlerine ayrılarak sabit noktalar vasıtasıyla izole edilirler. Böylece bir genleşme bölgesinde oluşan hareket, bu bölge içerisinde kullanılan eksenel kompansatör vasıtasıyla emilir. Eksenel genleşmeli kompansatörler, standart 30 ve 60 mm genleşmeli olarak imal edilmekle birlikte istenilen diğer farklı genleşme değerleri içinde özel üretimler mümkündür. Layner malzemesi opsiyonel olarak kullanılmakta olup, akışa düzgünlük vermek ve körük ile akışkan arasındaki bağlantıyı kesmek maksadıyla kullanılır. Kullanılan akışkan sıcaklık ve basıncına bağlı olarak körük malzemesi, et kalınlığı ve kat sayısı dizayn edilir.
Bağlantılar:
Döner Flanşlı
Sabit Flanşlı
Kaynak Boyunlu
Yapısı:
Dizayn ve üretim: EJMA standartlarına göre yapılmıştır. Basınç ve sıcaklık değerleri DIN 2401 standartlarına uygundur.
Malzeme Yapısı:
Körükler ve laynerler DIN 17440’a uygun olarak paslanmaz çelik, bağlantı parçaları paslanmaz çelik ya da karbon çelik olarak üretilir. Diğer malzemeler isteğe bağlı olarak üretilebilir.
Nominal Çap:
DN 25 (1") - DN 2600 (104")
Basınç Değerleri:
Eksenel metal körüklü kompansatörler standart PN16 basınç sınıfında üretilmekte olup, daha yüksek basınç sınıfları için özel dizaynlar neticesinde imal edilirler. Operasyon basıncı nominal çapa ve operasyon sıcaklığına bağlıdır.
Sıcaklık Aralığı:
Malzeme yapısına göre - 196°C’den + 600°C’e kadar
Uygulama:
Her çeşit boru hattında termal denge ve mekanik genleşme.
C-4 Mekanik Seviye Göstergesi
Ayvaz C-4 Mekanik Seviye Göstergesi, sıvı seviyesinin hareketleri şamandıra ile mekanik harekete dönüştürülerek, çift kutuplu iki mıknatısa iletilerek mikro anahtar aracılığıyla açık/kapalı elektrik kontağı sağlar. Bu kontaklar vasıtasıyla pompa, selenoid vana, motorlu vana, alarm düzenleri vb. cihazlara komut verilerek sistemin kesintisiz, verimli ve emniyetli çalışması sağlanır.
Agresif sıvılar için talep halinde şamandıra teflon kaplanabilir. Deniz suyu ve sintine tanklarında C-4 ürünü teflon kaplı olarak kullanılır.
Ayvaz C-4 Mekanik Seviye Göstergesinin özellikleri şunlardır:
- Manyetik çalışma özelliği
- Geniş ayar imkanı
- Salmastrasız konstrüksiyon
- Uzun ömür
- Komple paslanmaz çelik aksam
Malzeme Yapısı: Komple paslanmaz çelik
Bağlantı: Flanş
Basınç Değerleri: Maks. 6 / 16 bar’a kadar
Çalışma Sıcaklığı: Maks. çalışma sıcaklığı 150 ºC
Uygulamalar:
- Tüm basınçlı ve basınçsız kaplar
- Tatlı su tankları
- Pis su tankları
- Yakıt tankları
- Buhar jeneratörleri
- Hidroforlar
- Su arıtma sistemleri
- Küçük buhar kazanları
- Sıcak su kazanları
- Asit tankları