Header Reklam
Header Reklam

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark İklimlendirme Sistemi

29 Ocak 2020 Dergi: Ocak-2020
Boğaziçi Üniversitesi Teknopark İklimlendirme Sistemi

Boğaziçi Üniversitesi, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ortaklığı ile kurulan Boğaziçi Üniversitesi Teknopark (BÜDOTEK), girişimcilerin Ar-Ge, inovasyon ve işbirliği yeteneklerini geliştirerek yarattıkları katma değeri artırmak amacıyla, Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik kadrosu ile araştırma altyapısını ve Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nin üretim imkanlarını birleştirmek suretiyle yüksek nitelikli Ar-Ge çalışmaları yapılmasını hedefliyor. 2 adet FullPOWER VFD invertör kompresörlü soğutma grubu, 3 adet tam otomasyonlu klima santrali ve fancoillerle BÜDOTEK’in tüm iklimlendirme ihtiyacı Üntes tarafından sağlandı. 
Projede çağımızın en önemli gereksinimi enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği karşılayabilecek yüksek kalite standartlarına sahip, 860 kW’lık iki adet hava soğutmalı vidalı invertör kompresörlü, yeni nesil micro-channel kondenserli chillerler kullanıldı. Kullanılan ürünler Eurovent sertifikalı, A enerji sınıfında olup, Avrupa enerji direktifleri doğrultusunda ErP 2021’e bugünden hazır. Bu projede cihaz seçimi yapılırken binanın ruhuna uygun ileri teknolojiye sahip, özellikle kısmi yüklerde verimliliği ön planda olan, bir kompresörü oransal, diğer kompresörü invertör kontrollü cihazlar seçildi. Böylece hem tam yükte invertör kaynaklı verim kayıplarının hem de kısmi yüklerdeki oransal kapasiteli kompresörün verim kayıplarının önüne geçildi. İşletme maliyetinde bu kazanç sağlanırken, yatırım maliyetleri de optimumda tutuldu. İnvertör kompresörün yüksüz kalkış yapabilmesi, sanayi bölgesinde olan cihazın start-up’larda problemsiz bir şekilde devreye girip çıkabilmesini sağladı. %12,5 ila %100 arasında sağlanan kapasite kontrolü sayesinde de binanın değişen doluluk oranlarına enerji verimli bir şekilde cevap verilebiliyor.

Her Bir kW’dan Emin Olun
Projede kullanılan ürünler,  her bir kW’dan emin olunabilmesi adına Üntes Performans Test Laboratuvarında test edildi. Test kapsamında ürünler helyum gazı ile sızdırmazlık testine tabi tutuldu. Bu sayede yıllık oluşabilecek gaz kaçağı 5 gr/yıl hassasiyet ile test edilmiş oldu.  Akabinde cihazlar çalışma koşullarında, tam yükte performans testine tabi tutuldu. Böylece hem devreye alma aşamasındaki karşılaşılabilecek problemler bertaraf edilmiş oldu hem de cihazların performansından emin olundu.

Plug&Play Sistemler
Projenin klima santrali tarafında Üntes’in Plug&Play olarak adlandırdığı klima santralleri kullanıldı. Bu cihazlar, kendi bünyesinde MCC ve DCC panoyu barındırmakla birlikte aynı zamanda bütün otomasyon malzemeleri ve bunlar arası kablolama fabrika ortamında profesyonel bir şekilde yapıldığı için hem sahada montaj aşamasında mekanik taahhüt firmasına büyük avantaj hem de devreye alma ve işletme aşmalarında müşteriye büyük kolaylık sağlıyor. Bu getirilerinin yanı sıra saha kablolama ve cihaz otomasyon maliyetleri azalmasına karşın yapılan işin kalitesi büyük oranda artıyor. 

Yüksek Konfor Enerji Tasarrufu ile Birleşti
Bu sistemin diğer bir avantajı da, havayı iklimlendirmek adına harcanan enerjiyi kaybetmemek için T2 ısı geçirgenlik ve TB2 ısı köprüleme değerlerine sahip olarak seçilen ürünlerin bu özelliklerini ilk günkü gibi koruyabilmesi. Klima santrali gövdesine gömülen panolar ile yapılan cihaz içerisinden yapılan kablolama sayesinde cihaz izolasyonu ve gövde yapısı hiçbir şekilde zarar görmemiş oluyor.



Slider Altına