Header Reklam
Header Reklam

Bir Sağlık Bilimleri Araştırma Laboratuvarında Isı Geri Kazanımlı Soğutma Grubu Uygulaması

23 Temmuz 2023 Dergi: Ağustos-2023
Bir Sağlık Bilimleri Araştırma Laboratuvarında Isı Geri Kazanımlı Soğutma Grubu Uygulaması

Soğutulmuş kirişler, ısıyı sıcak su sistemine taşımak için bir ısı geri kazanımlı soğutma grubu ile birlikte çalışmaktadır.

Bu büyük laboratuvar binasında, soğutulmuş kirişlerden geri dönen soğutulmuş sudan ısıtma sıcak su sistemine ısı transfer etmek için bir ısı geri kazanımlı soğutma grubu dahil edilmiştir. Isı geri kazanımlı soğutma grubunu soğutulmuş kirişler ve klima santrali (AHU) serpantinlerinden gelen karışık dönüş suyuna uygulamanın aksine doğrudan soğuk kiriş su dönüşüne uygulamanın avantajı, soğutulmuş kiriş dönüş suyunun çok daha sıcak olması, soğutma grubu üzerindeki gerekli kaldırmayı azaltması ve verimliliğini artırmasıdır.

Soğutulmuş su, ısı geri kazanımlı soğutma grubu tarafından soğutulmuş kirişlere, oda çiy noktası sıcaklığının biraz üzerinde, ancak odanın kuru termometre sıcaklığının altında bir sıcaklıkta sağlanır. Kiriş suyuna emilen oda duyulur ısısı, ısı geri kazanımlı soğutma grubu tarafından bina ısıtma sıcak su sistemine aktarılır.

Sadece soğutma grupları, gerektiğinde gelen dış havanın nemini alacak kadar soğuk olan bir sıcaklıkta AHU soğutma serpantinlerine soğutulmuş su sağlar. Yalnızca soğutma grupları, bir karıştırma valfi düzenlemesi aracılığıyla daha sıcak soğutulmuş kiriş soğutma suyu için ek bir soğutma kaynağı olarak da hizmet edebilir.

Dış hava, oda tasarımı kuru termometre sıcaklığının hemen altındaki bir sıcaklıkta laboratuvarlara ve ofis alanlarına verilmeden önce, merkezi klima santrallerinde ısıtılır, soğutulur ve nemi alınır (veya mevsime bağlı olarak nemlendirilir). Merkezi klima santrallerindeki ısıtma, soğutma ve nem alma işlemi, ısıyı egzoz havasına/havasından transfer etmek (mevsime bağlı olarak) ve soğutulmuş su serpantininin yukarı akışından ısıyı aktarmak için havadan havaya ısı geri kazanım cihazları kullanılarak çok verimli bir şekilde yapılır.

Nötre yakın sıcaklıktaki hava, daha sonra her bir odanın gerekli havalandırma havası, gizli soğutma yükü için gereken kuru hava hacmi, laboratuvar odaları için minimum hava değişim oranı veya davlumbaz egzozu için tamamlama havası için gereken miktarda sağlanır. Bazı laboratuvarlarda, geleneksel bir HVAC sistemi kullanılmış olsaydı, soğutma için ek bir miktarda besleme havası gerektirecek ve dolayısıyla bir miktar da ek nem giderme ve besleme fanı enerjisi tüketilecekti.

Bunun yerine, odalardaki bu soğuk kirişler, nem alma veya fan enerjisi sağlamadan ek duyulur ısıyı uzaklaştırır ve ısı, ısı geri kazanımlı soğutma grubu tarafından geri kazanılır.

Havalandırma havası dağıtımının oda soğutmasından ayrılmadığı "geleneksel" bir HVAC sistemi ile karşılaştırıldığında soğuk kiriş sisteminin bir başka avantajı da egzoz havası enerjisi geri kazanımının klima santralinde maksimize edilebilmesidir. Geleneksel, bütünleşik bir HVAC sisteminde, dış odalar, iç odalarla aynı soğuk besleme havasını alır, bu nedenle dış odalara verilen hava, gelen dış havayı ısıtmak için merkezi klima santralinde kullanılan egzoz havası enerji geri kazanım cihazlarından tam olarak yararlanamaz.

Ayrıca, bütünleşik bir HVAC sistemi tarafından dış odalara sağlanan soğuk hava, dış duvarlardan ısı kaybını dengelemek için ek ısı eklenmeden önce oda sıcaklığına kadar yeniden ısıtılmalıdır. Klima santralleri, soğutulmuş kirişler kullanan dekuple bir HVAC dağıtım sistemi dahil ederek, gelen havalandırma havasını dış odalar da dahil olmak üzere tüm odalara verilmeden önce oda nötr sıcaklığına yakın bir sıcaklığa ısıtmak için egzoz havası ısı geri kazanım cihazlarının avantajından tam olarak yararlanabilir ve ek yeniden ısıtma enerjisi ihtiyacını büyük ölçüde azaltır.



Slider Altına