Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sarıçam Kampüsünde İklimlendirme Sistemi
Mimari yapısı güneş ve rüzgarın etkilerine göre tasarlanan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sarıçam Kampüsünde Daikin VRV IV klima sistemleri kullanıldı. Sarıçam ilçe sınırları içerisinde yer alan ve 1431 dönüm arazi üzerine inşa edilen Sarıçam Kampüsünün ilk etabında rektörlük binası, mühendislik ve doğa bilimleri fakültesi, spor salonu ve merkezi kafeterya yer alıyor. Müteahhitliğini Yıldızlar İnşaat ve Pilon Yapı’nın yaptığı üniversite projesinin mimari tasarımı ise Arikoğlu Arkitekt tarafından yapıldı.
Adana sıcağına özel mimari
Rüzgârdan ve güneşten en iyi şekilde faydalanması düşünülerek yapılanan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sarıçam Kampüsünde binalar, farklı disiplinlerin birbirleriyle kolay iletişim kurabilmesini sağlayacak şekilde tasarlandı. Tüm yerleşimin hâkim rüzgâr yönüne göre planlandığı kampüste, rüzgâr koridorları yaratılarak tüm açık alanların rüzgârdan faydalanması sağlandı. Ayrıca, direkt batıdan gelen güneş ışığının Adana'da yapılacak bir yapı için olumsuzluk yaratacağı planlanarak, en doğru yerleşimin kuzey-güney doğrultusunda olduğu tespit edildi.
Farklı ihtiyaçlara farklı çözümler
Yeşili kucaklayan kampüste binaların yerleşiminde gösterilen bu özen, iklimlendirme konusunda da gösterildi. Bu doğrultuda rüzgâr ve güneşin proje üzerine etkileri dikkate alınarak, verimlilik ve tasarruf değerleriyle öne çıkan, kullanıcı tercihlerini ön planda tutan yenilenebilir enerji kaynaklı havadan havaya ısı pompası Daikin VRV IV Heat Recovery ve VRV IV Heat Pump sistemleri kullanıldı. Enerji verimliliği, yatırım ve çalışma maliyeti konularına özen gösterilen projede, bu beklentileri en üst seviyede karşılayacak cihazlara yer verildi. Daikin’in yeni nesil kullanıcı ve enerji dostu olan VRT (Değişken Soğutucu Akışkan Sıcaklığı) teknolojisine sahip Daikin VRV IV klima sistemi ile iklimlendirme konforunun yaşanacağı kampüste; rektörlük, mühendislik ve doğa bilimleri fakültesi, spor salonu ve merkezi kafeterya bölümlerinin farklı ihtiyaçları da dikkate alındı. Isıtma ve soğutma yüklerini belirleyen en önemli faktörlerden biri de dış cephenin cam kaplama olmasından dolayı, ısı transferi ve güneş radyasyonundan etkilenmesi oldu. Bu yapılarda ihtiyaç duyulan farklı ısı yüklerine ve fonksiyonlarına yönelik Heat Recovery ve Heat Pump olarak iki farklı dış ünite seçeneği değerlendirildi.
4 mevsim kesintisiz konfor
Cam alanları fazla olan mahallerde gün içinde güneşin konumuna göre değişen ısıtma ve soğutma ihtiyacına da çözüm sunan VRV IV Heat Recovery sistem dış üniteler, ara mevsimlerde 10’ları aşan ESEER sezonsal verimlilik değerleri ile yüksek verimlilik sağlıyor. Böylece, Daikin’in tüm VRV IV dış ünitelerinde bulunan VRT teknolojisinin katkısı ile bu tür ara mevsimlerde çok yüksek verim değerlerine ulaşılıyor. Ayrıca, avantajlı özellikleri ile sektörün yeni trendi olarak kullanılan DX bataryalı klima santralinin VRV klima sistemine entegrasyonu ile projedeki tüm mahallerin taze hava ihtiyacı çözümleri yüksek verimde ve yüksek performansta sağlanıyor. Isı geri kazanımlı sistemde, içinde bölge kontrolünü gerçekleştiren bireysel tekli BS branşman seçme kutusuyla soğutma/ısıtma modu değiştirme fonksiyonunun etkinleştirilebilmesine imkân tanıyor.
Tavan yüksekliğine göre iç ünite seçimi
Rektörlük binası, mühendislik ve doğa bilimleri fakültesinin ofis bölümünde ses basınç seviyesinin son derece düşük (düşük fan debisinde 27 dbA) ve alçak asma tavan yüksekliğine uygun 20 cm yüksekliğindeki FXDQ-P2 ince gizli tavan tipi iç ünite ve FXAQ duvar tipi iç ünite kullanıldı. Kat hollerinde, ofis ve toplantı odası gibi ortak alanlar için yalnızca 24,5 cm yüksekliğindeki FXSQ-A model orta statik basınçlı gizli tavan tipi iç ünite, 360 derece hava üfleme kabiliyeti ile eşit debi ve hava dağılımını sağlayan FXFQ-A dairesel atışlı kaset tipi iç ünite ve ince-hafif tasarımı sayesinde dar koridorlarda montaja uyumlu FXCQ-A 2 yöne üflemeli tipi iç ünite seçildi. Yüksek tavan yüksekliğine sahip spor salonu ve merkezi kafeterya bölümünde ise 360 derece eşit hava dağılımı sağlayan FXFQ-A model dairesel atışlı kaset tipi iç ünite kullanıldı.
Düşük işletme maliyeti yüksek verimlilik
Kullanıcı dostu dokunmatik ekran kumandalarıyla tüm klima işlevlerine erişmenin mümkün olduğu VRV IV klima sistemi, kolay kullanımın yanı sıra akıllı enerji yönetimi de sağlıyor. Bu sayede enerji kaybı önlenirken, işletme maliyetinin düşürülmesi ve verimliliğin en üst düzeye çıkarılması hedeflendi. Yeni geliştirilen i-Touch Manager merkezi otomasyon ile enerji tüketimi ve faturalandırma, enerji kayıp kaynağını tanımlama, yerel olarak tam uzaktan internet erişimi, tüm iç-dış ünitelerin uzaktan arıza ve bakım için takibi, sistemin diğer sistemlerle uyumlu çalışabilmesi, otomatik iç ünite kaydı sağlandı.