Header Reklam
Header Reklam

Suyun çevrimi ve kirliliği

01 Temmuz 2008 Dergi: Şubat 2002
Atmosfer gazları organik maddeler; minareller ve su taşıma ya da depolanarak kullanılan maddeleri sudaki kirleticiler olarak gösterebiliriz.

Su çevrimi, suyun kirlenmesi ve doğal biçimde temizlenmesi olarak tanımlanır.

Yer yüzünde bulunan su kütlesinden buharlaşarak atmosfere yükselen su buharı soğuk hava tabakalarındaki toz parçacıkları üzerinde yoğunlaşarak yağmur, kar, sulu kar, ya da başka yağış biçimlerinde yer yüzüne döner. Bu yağışlar karbon dioksit ve oksijen ile birlikte nitrik ve sülfirik oksitler ve karbon monoksit gibi doğal ve sanayiden kaynaklanan gazları çözer. Normal yağmur suyunun pH derecesi 5-6’dır. Çözünen gazlarla temas eden su hafif asitli bir nitelik kazanır. Asit yağmurlarının pH derecesi 4 mertebesine kadar düşebilir.

Yağış yeryüzüne yaklaştıkça havada bulunan çeşitli parçacıklar sporlar, bakteriler, ve sayısız kaynaktan çözülen maddeler gibi başka kirleticiler de eklenir.

Bu aşamadan geçerek yeryüzüne ulaşan yağmurun büyük bir kısmı denizlere, bir kısmı da kara parçalarına düşerek yer üstü ve yer altı sularını besler. Yeryüzüne inemeyen çok az bir kısım yağ ise tekrar buharlaşarak atmosfere yükselir.

Yeryüzüne inen yağış, yer kabuğunun üst katmanından geçerken süzülür. Doğal olarak süzülen bu sular filtreden geçmiş olur. Parçacıklar sudan ayrılır organik kirlenme büyük ölçüde topraktaki bakterilerce tüketilir. Böylece geride orta derecede asitli bir çözelti kalır. Bu asitlilik suyun başta kireç taşı olmak üzere birçok minerali çözmesini ve böylece suyun kalsiyum açısından zenginleşmesini sağlar. Öteki jeolojik oluşumlarda yer altı sularının pH’ı 7-8.5 dereye kadar yükselir. Bu mineralli su yer altı su kaynakları denilen doğal oluşumlar içinde depolanır. Evler sanayi kuruluşları ve belediyeler bu kaynak sularını kullanır. Yeryüzü suları yer kabuğundan geçmediği için daha az mineral suyun bitkiler ile temas etmesi ve yüzeyden akan suyun yüzeydeki kalıntıları da sürüklemesi nedeniyle daha yüksek oranda organik madde ve çözülmemiş parçacıklar ihtiva ederler. Su arıtma işleminde bakteri kirliliği yayılmasının önlenmesi çok önemli bir yer tutar. Hayatın varoluşunda ve devamında su temel unsurların üst sıralarında gelmektedir. Suyun içindeki besleyici maddelerle bakteriyel büyümeyi sağlar. Yaşayan hücrelerin temel birleşimlerinden biri de sudur. Suyun sabit olması kontrollü bir ortamın sağlanmasına olanak verir. Sudaki en küçük bir besleyici kaynak bile bakteri büyümesine yol açar. n

Erol Ünal

Tesus Ltd. Şti.

Etiketler


Slider Altına