Header Reklam
Header Reklam

Soğutma sistemleri, gıda üretim tesislerinin can damarıdır...

13 Ağustos 2008 Dergi: Temmuz 2005
Soğutma sistemleri, gıda üretim tesislerinin can damarıdır... Ancak gıda sektöründe üretim yapan tesislerin; ürünlerin saklama koşullarının yanı sıra, üretim proseslerinde de belirli ısı uygulamalarına ve yüksek kapasiteli soğutma sistemlerine ihtiyaçları vardır. Yüksek kapasiteli soğutma sistemlerine en fazla ihtiyaç duyan, et ve et mamulleri üretim tesislerinin, bu konuda daha hassas davranmaları ve sistemlerini sürekli kontrol altında tutmaları insan sağlığı açısından son derece önemlidir...

H ayvancılığın gelişmesi, bu alandaki verimliliğin artması ve toplumun dengelisağlıklı beslenmesi için gerekli olan et ve et mamullerinin hijyenik şartlarda, en son teknolojiyle üretimini sağlamak amacıyla kurulan Maret'in proje çalışmaları, Koç Holding bünyesinde 1984 yılında başladı. 1987 yılında tamamlanan tesisin projesi, teknik müşavirlik ve mühendislik hizmeti sunan Fransız Sogelerg firmasının yürütücülüğünde yerli ve yabancı uzmanların çalışmalarıyla hazırlandı. Tesisin I. kısım prefabrikkarkas üretimi ve montajı ve II. Kısım genel müteahhitlik hizmeti Gök İnşaat A.Ş., mekanik tesisat uygulaması Demta Ltd. Şti., soğutma sistemi uygulaması da Danimarkalı Sabroe firması tarafından yapıldı.

Tesis kurulduğu günden bu yana, soğutma departmanının yöneticiliğini sürdüren Tat Konserve Sanayi A.Ş. Maret İşletmesi Destek Hizmetleri Birim Sorumlusu Ali Parlak'tan, Türkiye'nin en büyük et üretim ve işleme tesislerinden biri olan Maret'in soğutma sistemi ile ilgili bilgiler aldık...

Türkiye'nin gıda üretim tesislerinde endüstriyel soğutma sistemleri konusundaki ilk uygulaması, Et Balık Kurumu'nda karşımıza çıkmaktadır. 37 yıldır bu sektörde çalışmalarımı sürdürüyorum ve görüyorum ki; o yıllarda ve tesisimizin ilk kurulduğu dönemlerde, soğutma anlamında yeterli alt yapıya sahip, kalifiye teknik eleman yoktu. Bu anlamda daha yeni yeni, bazı üniversiteler ilgili bölümler açıyorlar; odalar, dernekler eğitimler veriyorlar.

Endüstriyel soğutma sistemi oldukça komplike ve uzmanlık isteyen bir konudur. Gıda maddesi işleyen tesislerde soğutma sistemi tasarımında öncelikle muhafaza edilecek ürünün ihtiyacı olan ısı ile nem belirlenmeli ve üretim kapasitesine göre formüle edilmelidir.

Bu formüle, odanın metrekaresine göre soğutma hesabı yapılır ve cihaz seçimi ve uygulaması gerçekleştirilir. Şarküteri ürünleri, hazır et yemekleri, dondurulmuş ürünler üreten tesisi, ana soğutma sistemi kurulmuş şekilde devir aldık. '7 yıldır işletmesi, bakımı ve zaman içinde kapasite artırımlarına bağlı olarak gerçekleştirilen ilaveler, teknik ekibimiz tarafından yapıldı.

200 dönümlük bir arazi üzerine kurulu tesisimiz, 27 dönümlük kapalı alana sahiptir. Ana fabrika binası ve bütün yardımcı tesisler, prefabrik beton elemanlar üzerine inşa edilmiştir. Fabrika binamız iki katlıdır. İkinci katta, işçilerin soyunma ve dinlenme odaları, baharat ve karton ambalaj depolan ile sucuk olgunlaştırma odaları bulunmaktadır. Fabrika içinde ısı kontrolü, endüstri tipi amonyaklı iki kademeli vidalı kompresörlerle 25.000 metrekarelik bir sahanın soğutulmasını sağlıyoruz. Tesisimizin soğutma , 2 milyon Kcal/h'tir. Genel yüzölçümü 240.000 metrekare olan tesisimizin soğutma bölümü Danimarka'lı Sabroe firması tarafından yapıldı. 1987 yılında 4 adet soğutma kompresörü kullanılarak soğutulan tesisimizde zaman içinde, kapasitemizin de artmasıyla birlikte eklemeler yaptık. Şu an 9 adet kompresör kullandığımız tesisimizde, çift rejimli soğutma sistemi vardır. Soğuk muhafaza odalarımızı besleyen kompresörlerimizin her biri 450.000 Kcal'dir. Donmuş muhafaza hattını besleyen kompresörlerin her birinin kapasitesi ise, 180.000 Kcal'dir.

Birinci rejimde, personelin çalıştığı imalat yapılan bölümlerin ısısının ortalama 810 derece civarında olması sağlanır. Bu bölümleri 4 adet kompresör ile beslenmektedir. tkinci rejimimiz olan, donmuş muhafaza sistemimizin ısısının zaman zaman 40 dereceye kadar inebilmesini sağlamak amacıyla 5 adet kompresörün bu sistemi beslemesi sağlanıyor.

600 metrekareden 40 metrekareye kadar değişik büyüklükte 47 tane soğutulan bölümümden oluşan tesisimiz, soğuk ve donmuş bölümlerden oluşmaktadır. Tesisimizde 5 adet 18 derece ısıya sahip donmuş muhafaza odası, 40 adet 0 ila 8 derece arasında soğutulan bölüm, 2 adet (biri 15 ton/gün, diğeri ise 8 ton/gün olmak üzere) şoklama (40 derece) tünelimiz vardır. Mamullerimizin üretim ve saklama koşulları, dünyada uygulanan gıda normları çerçevesinde sağlanıyor...

Büyük ve küçük baş hayvanlar kesildikten hemen sonra 01 derecede 34 saat bekletildikleri ön soğutma odasına giriyor. Ön soğutma odasından 24 saat dinlendirme yapılan karkas muhafaza odalarına alınıyor. Bu bölümden çeyrekleme daha sonra parçalama bölümüne alınan etler, istenilen standartlarda hazır hale getiriliyorlar. 1 2 gün gibi kısa sürede sevk edilecek ve kullanılacak ürünler 1 derecede korunuyor. 6 ay ve daha uzun süre için olarak kullanacağımız ürünler 18 derecede muhafaza ediliyorlar. Hazır hale getirilip sevk edilecek mamul, uygun standartlarda soğutulmuş şekilde frigofirik araçlarla sevk edilirler. Daha uzun süreli imalatta kullanılacak etler ise, 40 derecede şoklanarak, 18 derecelik soğuk muhafaza odalarımızda korunuyorlar. Tüm tesisimiz otomasyon sistemine bağlı olarak çalışıyor...

Her bir cihazın durumu, odalarındepoların ısı değerleri titizlikle takip edilir. Tesisimizde bulunan her bir bölüm, taşıdığı teknik alt yapı değerlerine göre otomasyon sistemiyle izlenir.

Soğutma sistemimizde kullandığımız otomasyon malzemelerinin tümü Danfoss markalıdır. Cihazlarımızın, sistemlerimizin düzenli olarak bakım ve kontrolünü yapıyoruz. Sistemdeki tüm cihazların bakım programlarına uyulduğu sürece, sorunlar minimum düzeye iner. Dünya standartlarında üretim yapan bir firma olarak, her anlamda düzenli denetimlerden geçiyoruz. Gıda tesisleri için "gıda güvenliği" ve "hijyen" her şey demektir...

Gerekli tüm normlara uygun olarak üretim yapan fabrikamızda uygulanan gıda üretimi ve hijyen programları, uluslararası standartlara uygunluk gösterir. Tüm üretim aşamalarında uygulanan, HACCP olarak da bilinen insan sağlığı açısından oluşabilecek olumsuz şartlan kontrol altına almak için, "gıda güvenliği" ve "hijyen" programlannı uyguluyor, bunların sürekliliği için eğitimler düzenliyoruz.

Her yıl, sahip olduğumuz sertifikaların düzenli denetimlerinin dışında, AIB (American Institute of Baking) tarafından yapılan gıda güvenliği denetimine de tabi tutuluyoruz. AIB'nin bu yıl yapılan denetimlerinde, geçen yıllardan sahip olduğumuz "Excellent" derecemizi koruduğumuzu gördük.


Etiketler


Slider Altına