LPG Özellikleri
1. Tüp ile kullanım
? Piknik tüpleri (2 kg), (Miks LPG)
? Ev tipi tüp (12 kg), (Miks LPG)
? Ev tipi tüp (24 kg), (Miks LPG)
? Sanayi tüpleri (45 kg), (Miks LPG veya % 100 propan)
. LPG tankları ile (Dökme LPG)
? Kapasiyeteye göre seçilebilir (96100 Propan)
LPG aşağıda daha ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı gibi iki ana gazdan oluşmaktadır.
? Miks LPG (% 70 Bütan, % 30 Propan)
Alt ısıl değeri 26.000 kcal/m3
? 96100 Propan
Alt ısıl değeri 21.200 kcal/m3 Miks LPG'nin alt ısıl değeri 26.000 kcal/m3 gibi gözükse de, gerçekte miks gazın içindeki propan miktarı % 30'un daha üzerinde olduğundan ve bütanın tam buharlaşamaması gibi nedenlerden ötürü pratikte 24.000 kcal/m3 olarak kabul etmek daha doğrudur.
Bu durumda saf propan kullanan bir gaz tüketim cihazının gücü (aynı basınç şartlarında ve aynı enjektörler ile) miks LPG'ye göre % 12 kadar daha azdır
Propan Gazının Miks Gaza Karşı En Önemli Avantajları:
Saf propanın miks LPG'ye göre en önemli avantajı yukarıdaki grafikten de anlaşıldığı gibi buharlaşma ısısının çok düşük olmasıdır.
Miks LPG gazı 0 'C'larda likitleşmeye başladığından ön ısıtma tertibatlan gerektirir ve bu likitin dedantör veya regülatör membranlarına gelmesi durumunda komponentlere zarar verir. Saf propan gazının kullanıldığı yerlerde böyle sorunlar olmaz çünkü saf propan 20 'C'larda bile rahatlıkla buharlaşabilmektedir.
Bunun dışında miks gaz kullanımında propan ve bütan gazlan tam olarak birbirlerine karışmaz ve tank içinde bir katmanlaşma oluşur. Bu durumda da önce propan yanar, sonra miks gaz en son ise saf bütan yanar. Saf bütanın iki önemli sakıncası vardır;
1. Sarı uçlu alev oluşumu (Dökme LPG ile çalışan bazı atmosferik yanışlı kazanlarda yaşanan isli yanış problemleri bu sebeptendir).
2. Düşük sıcaklıklarda gazın likit fazdan buhar fazına geçememesi ve likit bütanın LPG hattı üzerindeki komponentlerin membranlanna zarar verir.
Saf Propanın En OnemB Dezavantajları:
Aym hacimdeki ve aynı sıcaklıktaki miks LPG'ye göre basıncının iki kat olmasıdır. Yukarıdaki grafikten de anlaşılabileceği gibi saf propan doldurulmuş 45 kg'lık sanayi tüpünün 10 'C'daki basıncı 5 bar iken, sıcaklığın nı I bara düşüren bir regülatör kulla20 "C artması ile beraber 30 'Cda nılır ama saf propanda sıcaklık ile batüp basıncı 89 bar'lara çıkabilmektedir. Bütün sanayi tüplerinde çıkış basıncı artması nedeniyle bu 1 bar olan çıkış basıncı 1.5 bar'a kadar çıkabilmektedir.
Can Topakoğlu
Türk DemirDöküm Fabrikaları A.Ş.