Header Reklam
Header Reklam

Kazan ve basınçlı kaplann kontrolü

17 Ağustos 2008 Dergi: Eylül 2005
Türk Loydu Endüstri bölümü bu çerçevede Türk Standartları, AD Merkblatter, ASME, TRD, EN ve diğer uluslararası standartlara göre kurulduğu 1962 yılından bugüne kadar, yani geçen 43 yıl içinde yaklaşık 5230 adet değişik tip ve büyüklükteki kazanın imalat kontrolünü yapmıştır. Aynı şekilde yaklaşık 26000 adet hacimleri I ila 7000 m3 arasında olan basınçlı kap ve depolama tankın imalat kontrolü yapmıştır. Avrupa Birliğinin kurulduğu yıllarda, bu ülkelerin temel hedeflerinin başında, imal ettiklerin ürünlerin birlik içerisinde serbest dolaşmasının sağlanması geliyordu. Bu amaçla ürünler ile ilgili standartların tekleştirilmesi ve üye ülkelerin tamamında aynı standartların geçerli hale gelmesi idi. Bunu gerçekleştirmek için de CEN ve CENELEC gibi kuruluşlar uyumlaştırılmış (harmonize) standartları hazırlamaya başlamışlardır. Ancak standartların uyumlaştırılması çeşitli nedenlerden dolayı beklendiği gibi hızlı ilerlemedi.

Avrupa Birliği, 1985'e kadar devam eden standartların tekleştirilmesi yani "Eski Yaklaşım" adını verdiği bir uygulamadan vazgeçerek, standartlara uyma zorunluluğunu kaldırarak "Yeni yaklaşım" fikrini benimsedi. Bu yaklaşımda standartlara uyma zorunluluğu kaldırılarak teknik düzenlemelere uyma zorunluluğu getirildi. Üretici bu uyumlaştırılmış (harmonize) standartlara uyabileceği gibi teknik düzenlemedeki temel gerekleri karşılamak kaydıyla başka standartlara göre de imalat yapabilmektedir. Ancak, üretilen ürünün kullanımı, bakımı, işletmesi ve taşınması esnasında; insanlara, hayvanlara ve çevreye zarar vermemelidir. Bu koşulların yerine getirilmesi için ürünler belirli gruplarda toplandı. Bu ürün gruplarının temel gereklilikleri "Direktif lerde bir araya getirildi. Direktifler veya Teknik mevzuat (yönetmelik) ilgili oldukları ürünlerin uymaları gereken temel koşulları ve uygunluklarının hangi modüllerle (yollarla) değerlendirileceğini açıklayan ve uyulması zorunlu olan yasa niteliğinde dokümanlardır.

Ülkemizde üretilen ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatında teknik engellerle karşılaşmaktadır. Bu engellerin kaldırılmasına yönelik Türkiye ile AB arasında 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı (Gümrük Birliği sözleşmesi) imzalanarak Türkiyenin AB ile ticaretinde teknik engellerin kaldırılmasına yönelik mevzuata uyum sağlanması öngörülmüştür. Yükümlü olduğumuz teknik düzenlemelerin uyumlaştırılabilmesini sağlamak amacıyla 4703 sayılı "Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun" II Temmuz 2001 tarih ve 24459 sayılı resmi gazetede yayımlanmış ve 11 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliği teknik mevzuatına uyum sağlanması amacıyla hazırlanan kanun, şu konuları düzenlemektedir:

Ürünlerin piyasaya arz koşulları, üretici yükümlülükleri, piyasa gözetimi ve denetimi, güvenli olmayan ürünlerin piyasaya arzının yasaklanması, toplatılması veya berterafı, uygunluk değerlendirme faaliyetinde bulunacak kuruluşların çalışma usul ve esasları, uygulanacak yaptırımlar, vb. Türkiye'de 2004 Ocak ayından sonra üretilen ürünlere CE işareti iliştirilmesi zorunluluğu vardır. Türk Loydu, Onaylanmış kuruluş (Notified Body) olarak CE Uygunluk işareti hizmetleri için AB'ne müraacatını yapmış ve kimlik numarası gelene kadar Yımanistandaki onaylanmış kuruluşlarla (Hellcnic Register ve M1RTEC.SA) anlaşma yapmış olup aşağıdaki direktiflerde hizmet vermeye devam etmektedir.

1Basit Basınçlı Kaplar (87/404/EC)
2Basınçlı Ekipmanlar (97/23/EC)
3Taşınabilir basınçlı Ekipmanlar (99/36/EC)
4Gaz Yakan Cihazlar (90/396/EC)
5Sıcaksu Kazanları (92/42/EC)
6Gezi Tekneleri (94/25/EC)
7Gemi Teçhizatı (96/98/EC)

Türk Loydu, 2004 yılından beri 97/23/EC Basınçlı ekipmanlar direktifi kapsamında EN 12953 standardına göre buhar kazanları, yine aynı direktif kapsamında EN 13445 standardına göre basınçlı kapların CE işareti iliştirilmesine ilişkin hizmet vermeye devam etmektedir.

Türk Loydu, Isıtma sistemleri kapsamında basınçlı ekipman üretimi yapan üreticilere, her zaman teknik destek, bilgi aktarımı ve CE işareti iliştirilmesine ilişkin desteğini sürdürmüş ve bundan sonrada sürdürmeye devam edecektir.

Mak. Yük. Müh. ve Avrupa Kaynak Müh.

Hasan HABİBOĞLU

TÜRK LOYDU

Etiketler


Slider Altına