Header Reklam
Header Reklam

Hastanelerin iklimlendirme sistemi kusursuz olmalı...

17 Ağustos 2008 Dergi: Mayıs 2005
Hastanelerin iklimlendirme sistemi kusursuz olmalı... Hastanelerin teknik alt yapısı ve havalandırma sistemleri ile ilgili VKV Amerikan Hastanesi Teknik Hizmetler Grup Müdürü Sadık Ocakçı ve diğer yetkililerden bilgi aldık. VKV Amerikan Hastanesi, 7000 metrekarelik bir alan üzerine kuruludur. 42500 metrekare kapalı alana sahip hastane, A Blok (hastanetoplam kapalı alan: 23.500 m2), B Blok (hastane inşaat devam ediyor/toplam kapalı alan: 18.500 m2), C Blok (poliklinik binası/toplam kapalı alan: 5.500 m2), D Blok (okul binası/toplam kapalı alan: 10.000 m2), G Blok (hastane/toplam kapalı alan: 1.000 m2) binalarından oluşan yatay bir alana yayılan bir yapıdadır. Hizmet insan sağlığı olunca, hastanedeki en önemli sistemlerden biri havalandırma sistemleri, cihazları ve ekipmanları olur...

Hastanelerde havalandırma sistemleri başta enfeksiyon riskine karşı büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda enfeksiyon riskini sıfır civarında tutarak, ameliyat sonrası yanlış tıbbi uygulamaları (enfeksiyon kapma riskini) minimum seviyelere indirgeyerek, hasta yatış gün sayısını azaltmak bir hastanenin temel amaçlanndan biridir. Bu nedenle bir hastanedeki en önemli sistemlerden biri havalandırma sistemleri, cihazları ve ekipmanlarıdır.

Amerikan Hastanesi olarak havalandırma sistemlerimiz şu ana başlıklar altında hizmet vermektedir; genel ve ofis mahalleri, hasta sirkülasyonlarının oluştuğu alanlar (muayene odaları, laboratuvar, acil servis v.b.), hasta bakımının yapıldığı alanlar (hasta odaları), hijyen alanlar (yoğun bakımlar, laboratuvarlar, sterilizasyon özle işlem odalan v.b.), ameliyathaneler...

Hastanemizde havalandırma yapılan tüm alanlar %100 taze hava ile çalışmaktadır. Genel ve hasta bakımlarının yapıldığı alanlarda FCU sistemi ile mahallerin ısıtma veya soğutma işlemi gerçekleştirilmektedir. Hijyen alanlar ve ameliyathaneler havalandırma sistemi ile klimatizasyonu sağlanmaktadır. Hastanemizde enfeksiyon riskine karşı tüm hijyen alanlar, bir kontrol ve ölçüm planına bağlı olarak belirlenen periyotlarda; partikül ölçümleri düzenli olarak yapılır. Bu ölçüm sonuçlanna göre düzeltici veya önleyici faaliyetler tespit edilerek gerekli uygulamalar gerçekleştirilir. Havalandırma sistemleri, yüksek derecede hijyenik şartları gerektiren yerler (ameliyathaneler ve steril ortamlar), genel mekanlar, yangın olaylarında pozitif basınçlandırma gibi amaçlara hizmet ediyor. Hastanemizde mevcut olan ameliyathanelerde (bir adeti parkinson ameliyatları için özel faraday kafesi sistemiyle donatılmış), dünya standartlarında her çeşit ameliyat yapıldığını göz önünde bulundurarak, bu mekanların havalandırma sistemleri çok farklı tasarlandı. Kullanılan santrallerin, kanallann tamamı paslanmazdır. Dünya standartlarındaki hijyenik alanların filtre sistemi dört kademeli olmasına rağmen, sistemin ömrünü artırmak amacı ile beş kademeli tasarlandı. Bunlar sırasıyla; tam otomatik kumanda sistemli rollbon filtreler, ön filtreler, torba filtreler, hepa filtreler, transparan dağıtıcı (laminar flow sistemi). Hijyenik alanlarda periyodik olarak iki haftada bir mutlaka bakteri ölçümleri, yılda bir defa ise partikül sayım ölçümleri yapılarak, bu alanlarda enfeksiyon riskini ortadan kaldırıyoruz. Yine bu alanlarda kesinlikle yoğunlaşmaya sebep olacak split klima, fancoil gibi bakteri kaynaklan kullanılmıyor. Soğutma için kullanılan chiller'ler (soğutma gruplan) hava soğutmalı olup, lejyoner bakterisinin oluşmasını engeller. Hasta odaları ve genel yerlerde kullanılan lokal soğutucularda oluşan suları, özel tabletler ile lejyoner bakterisine karşı önlemlerimizi alarak, periyodik olarak mekanların bakteri ölçümlerini yapıyoruz.

Ayrıca yoğun bakım, ameliyathane, laboratuvar ve hasta odaları gibi yerlere verilen medikal hava kalitesi, vakum, oksijen, narkoz ve karbondioksit gazları, merkezi sistemle hastane tipi olarak tesis edildi. Bir konu hakkında kısa bir bilgi vermek isterim: Sahip olduğumuz tüm sistemler ve hastanemiz düzenli olarak denetimden geçiyor. Bir hastane olarak, ISO 9001:1994 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine, Joint Commission International Akreditasyonuna, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine, ISO 14001:1996 Çevre Yönetim Sistemi Belgesine sahibiz. Bu yıl ise, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi Belgesini aldık. Bu belgeler, kullandığımız tüm sistemlerin düzenli işleyişinin göstergesidir.

Hastanelerin teknik alt yapılarının ve teknik hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için, hastanenin projelendirme aşamasında her şeyin konumu belirlenmeli...

Tıp teknolojisinin çok hızlı gelişimi hasta hizmetlerinde her geçen gün daha fazla imkan sunmaktadır. Özellikle tıbbi cihazların bu hızlı gelişimi, işletmesi yapılan binaların altyapısının bu gelişimlerine karşı uygun özellik taşımasını beraberinde getirir. Hastanenin proje aşamasında tüm kapasiteler önceden belirlenip, bölüm ve mahal bazında çok detaylı planlamalar yapılmalıdır. Bu da bize bir hastanenin, temelinde hastane projesi olarak planlanması gerektirdiğini göstermektedir. Hastanemiz 191 adet yatak kapasiteli ve toplam 96 adet bölümden olulmaktadır. A ve B bloklarda hasta yatakları ve yoğun bakımlar bulunmaktadır. C blok binasında ise poliklinik hizmetleri verilmektedir.

Altısı büyük, altısı küçük olmak üzere 12 adet ameliyathanemiz vardır. Aşağıdaki tablo'da hastanemiz havalandırma sistemi ve infeksiyon kontrol açısından alanlara bölünmektedir.

Hastanemizin tüm teknik donanımı tek bir bilgisayardan kontrol edilmektedir...

Hastenemizin akılı bina özelliği, tüm sistemlerin (havalandırma, ısıtma, soğutma, pompa, v.b.) bir noktadan otomatik olarak kontrol edilmesi ve işletilmesini sağlar. Otomasyon sisteminin sağladığı faydalar ; sistemlerin çalıştırılıp kapatılması, sistemlerin çalışma saatlerinin programlanması, özel ve genel alanların sıcaklık, nem, debi, akış v.b. kriterlerin izlenmesi ve kontrol edilmesi, cihazların arıza bilgilerini anında alarm şeklinde uyarması, istatistik! verilerin kayıt altına alması (sıcaklık değerleri, işletme süreleri, saatlik sarfiyatlar, v.b.). Kısacası Amerikan Hastanesi'nin akıllı bina olma özelliğinden dolayı, otomasyon sistemi ile tüm hareketleri izleme imkanına sahibiz. Ayrıca NFPA standartlarına uygun olarak yangın algılama, otomasyon ve söndürme sistemleri mevcuttur.

Teknik altyapı bakımından yine bir hastane için hayati önem taşıyan elektrik trafosu, elektrik jeneratörleri, UPS sistemleri, buhar jeneratörleri, ısıtma kazanları, ehiller grupları, su arıtma sistemleri ve medikal gaz sistemlerinin tamamı yedekli olup; arıza ve olağanüstü durumlarda yedekleri devreye girerek kesintisiz hizmet vermektedir. Ayrıca hastanenin mimari yapısı, yerleşimi, kulanılan yapı malzemeleri dünya standartlan göz önünde bulundurularak yapıldı. Sistemlerimizden kısaca bahsetmek isterim:

Isıtma sistemimizde 3 adet 1.500.000 Kcal/h gücünde sıra kontrollü çelik kazan kullanılmaktadır. Kazanlardan ikisi çift yakıtlı (doğlagazmotorin) biri ise tek yakıtlı ve yanlız doğalgaz ile çalışmaktadır.

Buhar sistemimizde 2 adet 2.000 Kg/h buhar gücünde buhar jeneratörü kullanılıyor. Buhar jeneratörlerden biri doğalgaz diğeri ise motorin ile çalışmaktadır, sistemin işletme basıncı 5 Atü'dür. Soğutma Gruplarımız, 3 adet 700.000 Kcal/h ve 1 adet 450.000 Kcal/h gücünde marka hava soğutmalı ehiller grubundan oluşmaktadır.

Kullanma Suyu Sistemimiz, 3000 ton su rezervine sahiptir. 200 Tonluk ön depo ve 1000+1000+800 tonluk depolarımız var (ortalama 14 günlük rezerv). Sistemde ayrıca, 5 kademeli herbiri 80m3/h kapasiteli boster tipi hidrofor, kum filtresi, yumuşatma cihazları, aktif karbon filtresi, ultraviole cihazları, R.O. arıtma cihazları vardır. Tüm sistem otomasyona bağlı olarak izlenmekte ve kontrol edilmektedir. Sulu Söndürme Sistemi, 2 Adet 170 m'/h lik direkt olarak jeneratörlere bağlı yangın pompaları, minimum düzeyde 300 tonluk yangın suyu rezervi, bloklara ve garaj katlarına ayrılmış münferit zonlara bağlı yangın dolapları ve ıslak sprinkler vardır. Ayrıca, bina girişinde yangın dolaplarına ve sprinkler sistemini besleyen ana kollektörde bağlı itfaiye bağlantı ağzı, tüm sistemi yangın otomasyonundan izleyen akış anahtarları ve görüntülü vanalar vardır. Tüm katlarda itfaiye bağlantı ağızlı yangın dolapları ve tüpleri, elektronik ve mekanik uyarı sistemleri ile kontrol edilir. Medikal Gazlar Sistemimiz, merkezi sistem olarak oksijen, medikal air, karbondioksit, azotprotoksit, gazları ile çalışmaktadır. Ayrıca 12 çeşit farklı gazlar tüplerde hizmete sunulmaktadır. Yatık tip likit oksijen tank 20.000 Kg kapasitesindedir. Beslediği alanlar; hasta odaları, ameliyathaneler, yoğunbakımlar, poliklinik binası muayene odalarıdır.

Medikal air kompresörleri 3 adet 1615 Litre/dk. Beslediği alanlar ; hasta odaları, ameliyathaneler, yoğunbakımlar, poliklinik binası muayene odalarıdır. Vakkum kompresörlerin beslediği alanlar ise; Hasta odaları, ameliyathaneler, yoğunbakımlar, poliklinik binası muayene odalarıdır. Tüm sistemimiz 4,5 Bar ile çalışmaktadır.

2 adet 1100 kwA gücünde jeneratör kullanıyoruz. Bloklarda beslediği alanlar ise; binada bulunan emergeney noktalardır. Otomatik sistem kumandalıdır.

Hijyenik santraller 24 saat boyunca sürekli çalışmaktadır...

Hastanemizde 12 Adet hijyenik ve 20 adet normal klima santrali, 40 adet aspiratör vardır. Ofis alanları hariç tüm santraller %100 dış hava çevrimi ile çalışmaktadır. Hijyenik santraller paslanmaz çeliktendir ve 24 saat boyunca sürekli çalışmaktadır. Hijyenik santrallerin fan devirleri frekanans konvertörlü ve tüm sistem otomasyonu ile prosesleri izlenmekte ve programlanmaktadır. Hijyenik klima santralleri 4 kademeli, normal santraller ise 3 kademeli filtre sistemi ile donatılmıştır. Kullandığımız filtreler kademelerine bağlı olarak;

1.kademe: EU 2 Rolbon Filtreler,
2.kademe: EU 4 Ön Filtreler,
3.kademe: EU 9 Torba Filtreler (genel alanlarda da kullanılmaktadır), 4.kademe: EU 14 Hepa filtreler.

Özellikle steril alanlarda yapılan partikül ölçümleri ile mahalin klas standardı, hava miktarları ve akış hızları kontrol altında tutulmaktadır.

Havalandırma ve lokal (laminer flow üniteleri) sistemlerinde kullandığımız filtrelern bakımı, kontrolü ve izlenmesi özellikle enfeksiyon kontrolü açısından büyük önem taşımaktadır. Tüm bu sistemlerin takibi, Tacosoft firmasının geliştirmiş olduğu "Maestro Arıza ve Bakım" programı ile planlamakta ve bakım, kontrol faliyetleri gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca hastanemizde tüm filtrelerin kirlilik durumları, merkezi otomasyon sistemi ile 24 saat izlenmektedir. Filtrelerin yaklaşık değişim süreleri ortalama olarak, rolbon filtreler 10 günde bir, ön filtreler ay da bir, torba filtreler yaklaşık 6 ayda bir, hepa filtreler yılda bir kez değiştirilmektedir. Özellikle steril alanlarda yaptığımız partikül ölçümler ile mahalin klas standardı, hava miktarları ve akış hızları kontrol altında tutulmaktadır.

Hastanemizin projelendirilme aşamasında enerji tasarrufuna yönelik çalışmalar yapıldı...

Sistemlerinizin bir çoğu 24 saat aralıksız çalışıyor ve bu nedenle enerji bizim için çok önemli bir kavram. Hastanemiz 14001:2004 Çevre yönetim belgesine sahiptir ve bu belge enerji tasamıfu sisteminin bir kapsamıdır.

Bu nedenle her yıl hastane olarak belirlediğimiz hedeflere yönlik çalışmalar yapmaktayız. Hastanemizin projelendirilmesi aşamasında enerji tasarrufuna yönelik ayrıca tedbirler alındı. Enerji tasarrufuna yönelik olarak şunları söyleyebilirim:

Tüm pompa sistemlerimiz frekans konvertörlüdür. 24 Saat çalışan hijyenik santrallerimiz işlem dışı kullanımlarda yarı kapasite ile çalışmaktadırlar. Otomasyon sistemi ile cihazların çalışma programlarının yapılması, periyodik ve koruyucu bakımların düzenli yapılması. (FCU ların serpantin temizlikleri v.b.) maestro anza ve bakım programını tüm çalışanların kullanabiliyor olması ve bildirilen anzalara en kısa sürede müdahale edilmesi (Sifon, musluk arızaları v.b.) ve çalışanlara bu anlamda sürekli eğitimlerin verilmesi, bilinçlendirilmesi olarak sıralayabiliriz.

Ayrıca son olarak şunu eklemek isterim: Hastanemizin Teknik Hizmetler Grup Müdürlüğü, hastane işletmesinin yanı sıra, İstanbul'da beklenen olası bir depreme karşı tedbir de alıyor.

Bölüm, olağanüstü durumda komutanlığını yapmak üzere bir kurtarma ve yangın ile müdahale birliği kurdu. Hastanemiz personelinin % 85'ine kapsamlı bir yangın eğitimi verildi.

Hastanemizin acil durum ve tahliye planları hazırlandı ve her bölüm tahliye tatbikatlarını gerçekleştirdi ve gerçekleştiriyor.


Etiketler


Slider Altına