Header Reklam
Header Reklam

Free Cooling Soğutma ve CLIVET Free Cooling Özellikli Soğutma Grupları

10 Kasım 2021 Dergi: Ekim-2021
Free Cooling Soğutma ve CLIVET Free Cooling Özellikli Soğutma Grupları

Yazan: Pınar Gürler, Makine Mühendisi, İş Geliştirme Müdürü / Form Endüstri Ürünleri Tic. A.Ş

Free Cooling Soğutma nedir?

Enerji verimliliği artık vazgeçilmez bir başlık. Bir binada, işletmede enerji verimliliğinde en çok fayda sağlayabileceğimiz ve kazanım yapabileceğimiz sistemlerin başında iklimlendirme ve soğutma sistemleri gelmektedir. Soğutma grubu dizaynları da kullanım amacı ve ihtiyaca göre en yüksek enerji verimliliğini sağlamak için heat pump chiller, 4 borulu chiller, free cooling chiller, ısı geri kazanımlı vb. olacak şekilde ve cihaza entegre olarak, otomasyonu kendi üzerinde, en verimli çalışma koşullarını sağlayacak şekilde dizayn edilmektedir.

Bina tipine bakılmaksızın, dışarıdaki hava sıcaklığı düşük olduğu sürece Free Cooling = Bedava Soğutma yapılabilir. Endüstriyel tesisler, veri merkezleri, telekomünikasyon, teknolojik uygulamalar ve alışveriş merkezleri gibi devamlı soğutma ihtiyacı gereken uygulamalarda Free Cooling Soğutma Grubu ile %50’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

free-cooling-1Free Cooling Chiller nasıl çalışır?

Free cooling soğutma gruplarında kondenserden ayrıca free cooling batarya / eşanjörü bulunmaktadır. Free cooling soğutma grubunun ilk yatırım maliyetleri standart chillere göre %25-30 daha fazla olmasına rağmen iklim şartları, soğutma ihtiyacı ve istenen çıkış suyu sıcaklıklarına bağlı olarak ilk yatırım farkını geri ödeme süresi çok hızlıdır. Özellikle yaz-kış soğutma ihtiyacı duyulan projelerde bir yıl hatta bazen bir yıldan daha az sürede kendini amorti etmektedir.

free-cooling-2Free cooling soğutma grubu, dış hava sıcaklığı, çıkış suyu sıcaklığının altında olduğu sıcaklıklarda otomatik olarak devreye girer. Enerji tasarrufu dış hava sıcaklığı ve dönüş suyu sıcaklığına bağlı olarak değişkendir. Dış hava sıcaklığı çıkış suyunun üzerinde olduğu sıcaklıklarda, standart bir soğutma grubu olarak çalışır.

Soğutma gruplarında su şartı genellikle 7-12˚C olarak kullanılır. 12˚C olan dönüş suyu kompresör ve akışkan çevrimi ile 7˚C’ye kadar soğutulur. Bu şartlara göre Free cooling modu dış hava sıcaklığının 12˚C ve altına indiğinde devreye girer ve soğutmanın bir kısmı veya tamamı bedava karşılanmış olur. Kısmi olarak gerektiğinde kompresör devreye girerek su sıcaklığını istenilen sıcaklığa düşürür.

Dış ortam sıcaklığı donma sıcaklığına yakın veya (-) değerlerde çalışan sistemlerde donmayı önlemek için sisteme glikol eklenmesi gerekebilir. Tasarım ve işletmede dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de yazın ihtiyaç duyulan soğutma yükü, kış ihtiyacına göre daha fazladır. Yazın 7-12˚C su şartı ile sağladığımız soğutma kapasitesini, kış veya geçiş mevsiminde daha yüksek sıcaklıktaki su şartı ile (10-15˚C veya 12-17˚C vb.) rahatlıkla sağlayabiliriz. Bu durumda free cooling modu dış hava 15˚C’den veya 17˚C’den itibaren devreye girecek ve daha fazla enerji tasarrufu sağlayacaktır. Veya endüstride, proseste kullanılan su sıcaklıkları konfora göre değişkenlik gösterebilir, örneğin 7˚C yerine 10°C’lik bir ayar noktası ile %8’den daha fazla yıllık enerji tasarrufu elde edilir.

free-cooling-3Yaz Çalışması 

Yaz mevsiminde, dış hava sıcaklığı dönüş suyu sıcaklığından daha yüksek olduğundan, üç yollu vana free coolıng serpantinlerini dışarıda bırakır ve soğutma geleneksel bir soğutma grubunda olduğu gibi kompresörler ile yapılır.

free-cooling-4Geçiş Mevsimi Çalışması  

Dış hava sıcaklığının, dönüş suyu sıcaklığının altında olduğu durumlarda 3 yollu vana konumunu değiştirerek suyun önce free cooling bataryasından geçmesini sağlar. İstenilen su sıcaklığına erişmek için fanlar maksimum hızda çalışır. Soğutma ‘doğal bir şekilde ve bedava’ olarak gerçekleştirilir, kompresörler kısmi olarak devreye girerek, eksik kapasiteyi tamamlar. Dış hava sıcaklığının yükselmesi durumunda mikroişlemci otomatik olarak çalışma modunu yaz moduna çevirerek kullanıcının istediği koşulları her zaman garanti eder.

free-cooling-5Kış Çalışması  

Kış mevsiminde, dış hava sıcaklığı sistemin dönüş suyu sıcaklığına yakın veya daha düşük seviyelerde iken, ünite free cooling modunda çalışır ve soğutma kapasitesini %100’ü kompresörler devreye girmeden bedava olarak sağlanır. 3 yollu vana suyun evaporatör yerine free cooling bataryasından geçmesini sağlar. 

CLIVET Free Cooling Chiller

CLIVET Free Cooling özellikli soğutma grupları, soğutma ihtiyacınızı bedava veya minimum işletme maliyeti ile sağlamanıza yardımcı olur. Sağlamış oldukları enerji tasarrufu ve avantajlarından dolayı Türkiye’de birçok proje tarafından özellikle CLIVET FC cihazları tercih edilmektedir.

CLIVET SCREWLine3 FREE-COOLING serisi ekstra geniş eşanjör yüzeyleri sayesinde zorlu iklimlerde %40-50’e varan yıllık enerji tüketimi sağlar. 400 kW ila 1400 kW kapasite aralığına sahiptir.

Eurovent sertifikalı olup standart olarak iki bağımsız soğutma devresi, çift vidalı kompresörler, değişken akışlı fanlar, elektronik genleşme valfi ve yüksek verimli shell&tube evaporatörler ile kısmi yüklerde çok yüksek verimlilik değerlerine sahiptir.

Glikollü sistemler doğrudan FREE-COOLING (FCD) ve glikol içermeyen FREE-COOLING (FCI) sistemlerde kullanılmak üzere iki farklı konfigürasyona sahiptir.

FREE-COOLING sayesinde bedava soğutma sağlarken, aynı zamanda yüksek dış sıcaklık koşullarında da yüksek verimlilik değerlerine sahiptir.

SCREWLINE3 FC, binaların LEED sertifikası için Yeşil Bina Konseyi gereksinimlerini de karşılar.



Slider Altına