Header Reklam
Header Reklam

Yangın Damperlerine Dair Sıkça Sorulan Sorular

17 Mart 2024 Dergi: Nisan-2024
Yangın Damperlerine Dair Sıkça Sorulan Sorular

Bina havalandırma otomasyonu ünitelerinden biri olan yangın damperi, ortamda oluşabilecek belirli bir sıcaklık artışı durumlarında ortaya çıkan dumanın binanın belirli bir alanına toplanmasını veya belirli bir bölümüne yayılmasını engellemekle görevli sistemlerdir.

Yangın damperinin görevi havalandırma sistemlerinde, yangın bölgesinin diğer ortamlardan otomatik olarak izolasyonunu sağlamaktır.

Ortamda belli bir ısınma olduğunda alevin yayılmasını ve hava akışını engellemek maksadıyla yangın damperleri otomatik kapanır. Otomatik olarak kapanma sistemi, damperi yayın kuvvetine karşı kurulu olarak tutar. Sıcaklığın da etkisiyle yay boşa çıkar ve damper kapanır.

Yangın Damperi Çeşitleri

Günümüzde sıklıkla kullanılan 4 çeşit yangın damperi vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yangın damperi
  • Duman damperi
  • Tavan yangın damperi
  • Kombine yangın duman damperleri

Havalandırma sistemi yangın damperleri nedir?

Duman ve yangın damperleri kurulu havalandırma sistemleri içindeki havalandırma kanalları üzerinden, sıcaklık ve dumanın yayılımının önüne geçerek engelleyen, güvenlik açısından son derece önemli cihazlardır.

Havalandırma sistemleri içindeki bir diğer element olan duman kontrol damperleri, oluşabilecek duman kaçağı gibi tehlikeli durumları engelleyerek dumanın tahliye sistemlerine yönlendirilmesi için kullanılan ürünlerdir.

Motorlu Yangın Damperi Nasıl Çalışır?

Motorlu yangın damperi havalandırma kanallarında yangın ve duman bariyerlerinin geçtiği yerlerde, hem mevcut bu bariyerlerin yangın bütünlüğünü sağlamak hem de soğuk duman yayılımının önüne geçmek üzere kullanılır.

Motorlu yangın ve duman damperleri uluslararası akredite olan bağımsız kurumlar tarafından EN 1366-2 standartlarına göre test edilen ürünlerdir.

Motorlu yangın damperi çalışma prensibi şu şekildedir; 

Motorlu yangın damperi, aksi belirtilmediği sürece enerji sahibiyken açık pozisyonda kalır. Mevcut enerjinin kesilmesi durumunda ya da 72ºC’ye ayarlı olan elektro-termal sigortasının atması sonucunda yay kısmında bir geri dönüş olur ve bu sayede damper kapalı pozisyona geçerek havanın akış yönünden bağımsız bir şekilde çalışmaya devam etmesi sağlanır.

Sigortalı Yangın Damperi Nedir?

Sigortalı yangın damperi ürününün en önemli vazifesi olabilecek ateş ve akabinde dumanın diğer bölümlere yayılmasını engellemektir. Söz konusu damper, bu özelliği ile havalandırma sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış havalandırma ekipmanıdır.

72ºC sigortalı ya da motorlu bir şekilde üretilen sigortalı yangın damperinin ateşe karşı dayanıklığı vardır. 

Hava Damperi Nedir? Hava Damperi Ne İşe Yarar?

Hava damperi ürünleri, iklimlendirmede ve ısıtma uygulamalarında kullanılması için tasarlanmış damper çeşitleridir.
Hava damperi ürünlerinin kullanım amaçlarından en önemlisi, üfleme ve emiş kanallarında hava miktarı ayarları ve hava basıncı kontrolüdür. Diğer özelliklerinin arasında damper kasaları eğer açık pozisyonda ise minimum basınç kaybı oluşturacak bir şekilde dizayn edilmesi yer alır.

Kaynak: Fita Teknik



Slider Altına