Konvansiyonel ve Analog Adresli Yangın Algılama Sistemleri

Yangın algılama sistemleri isminden anlaşılacağı gibi yangın söndürmeyi değil, olası bir tehlike anında ikazda bulunarak alanın hızlı boşaltılmasını sağlayan sistemdir. Teknolojinin gelişmesi ile beraber yangın alarm sistemleri diğer sistemlerle entegre olarak çalışabilmekte ve yangın bulunan ortamın boşaltılmasını sağlayarak hem maddi hem manevi kayıpların önüne geçiyor. Günümüzde iki farklı yangın algılama sistemi bulunuyor: Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri ve Analog Adresli Yangın Alarm Sistemleri.
Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri
Konvansiyonel yangın alarm söndürme sistemleri belli bir bölgedeki yangının tespit edilmesi amacıyla çalışan sistemdir. Zon ismi verilen bölgesel tespit mantığıyla çalışan konvansiyonel yangın alarm sistemleri bu zonlara bağlanmış yangın algılama direktörlerin sinyallerini alarak yangını algılıyor. Diğer sistemlere göre daha basit ve daha ekonomik bir yapısı bulunuyor. Bundan dolayı küçük ve yangın riskinin az olduğu projelerde tercih ediliyor.
Analog Adresli Yangın Alarm Sistemleri
Nokta olarak yangın algılama özelliğine sahip olduğu için özellikle yüksek ve kompleks yapılarda daha çok tercih ediliyor. Bu sistemde yer alan her bir dedektör bir loop hattına bağlantısı yapılıyor. Hatlardan çıkan kablo ve algılayıcılar sırasıyla duman, ısı, sıcaklık artışı gibi farklı algılayıcı elemanları dolaşarak tek tek kontrol ediyor. Herhangi bir yangın ve arıza durumunda tüm loop’ların bağlandığı kontrol paneline gerekli bildirim ve ikazlar yapılıyor.
Duman Dedektörü
Yangın algılama sistemleri çalışma mekanizmasının en önemli olan parçalardan birisi de duman dedektörüdür. Duman dedektörü algılamayı yaptıktan sonra panele iletişimi sağlayarak sistem algılama yapılan bölgede yangın ihbarında bulunuyor.
Duman Dedektörünün Faydaları Nelerdir?
Duman dedektörlerinin çalışmasının temel prensibi olarak cihazın tasarım ve programı aşamasında belirlenen ısı ve ışık miktarlarının üstünde bir tehdit algılandığı durumlarında harekete geçiyor. Can ve mal güvenliğini temin ediyor. İlk kurulum ve işletim maliyeti açısından oldukça ekonomik olması ve mobil cihazlarla uyumlu bir şekilde çalışması, en önemli faydaları arasında yer alıyor.
Yangın Algılama Sitemlerinin Avantajları
Yangın algılama sistemleri pek çok senaryo üzerinde yoğunlaşarak olası yangın esnasında güvenli boşaltılmasını ve havalandırma sistemi kontrolünü yapıyor. Tehlike anında yangın damperlerin kapatılması, asansörlerin istenilen kata ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca duman bacaların otomatik kontrolünü yaparak temiz hava sağlayan klimaların otomatik olarak kapanmasını da sağlıyor.
Kaynak: www.sisar.com.tr