Knauf Fireboard İle Yangın Yalıtım
1. Yangın çıkmasını önlemeye çalışarak.
2. Çıkan yangını söndürmeye çalışarak.
3. Çıkan yangından belirli bir süre, minumum zararla kurtulmaya çalışarak.
Yangın yalıtımı kavramı; bu önlemlerden sadece üçüncüsü ile ilgilidir. Yoksa yangın yalıtımı, yangının çıkmasını önleyen yapıya hiç zarar verdirtmeyen bir önlem olarak düşünülmemelidir.
Yangın yalıtımında amaç; aşağıdaki yangın dayanımlarının kazanılmasıdır.
1. Taşıyıcı sistemin belirli bir süre stabiltesini korumak.
2. Taşıyıcı sistemin belirli bir süre mukavemetini korumak.
3. Yangına dayanıklı yatay ve düşey bölmelerle yangının yayılışını önlemek.
4. Yangın çıkan bir ortamda, belirli bir süre yangın çıkışlarının kullanımı için emniyetli ortamı sağlamak. Yangına dayanım süresi ise yukarıda belirtilen yapı ve tesisat elemanlarının; yapının ve tesisatın önemine göre, yönetmelikler tarafından belirlenmiş, yangın anında istenilen dayanım süreleridir. Yanmazlık kavramı ise sadece malzemeye ait bir özelliktir.
Bir bina veya tesisatta ne kadar çok sayıda yanmaz malzeme kullanılırsa, yangın çıkma ihtimali o kadar azalır. Yine yangının yayılmasına yardımcı olmaması önemli bir avantajdır. Ama bu özellik bir sistemi kapsamaz ve çıkan yangında bizim için en önemli kriter olan yangına dayanım süresini direkt olarak etkilemez.
Örnek: Kaya yünü kısa süreli 1000 °C sıcaklığa dayanan yanmaz bir malzemedir, ancak gözenekli bir malzeme olduğu için alevi geçirir ve tek başına yangın dayanımı sağlayamaz.
Knauf fireboard
Fireboard levhaları; yanmaz ve cam elyafı ile takviye edilmiş, ön ve arka yüzünde özel bir kaplama olan, alçı esaslı plakalardır. Ön ve arka yüzeyine per-litli bir bağlayıcı ile yapıştırılan özel kaplama sayesinde normal alçı plakalarda uygulama anında karşılaşılan ufalanma ve tozlanma görülmez. Yine uygulama sonunda, üzerine macun çekilmeden direkt olarak boyanabilen. son derece sert ve sıkı yüzeyler elde edilir.
Fireboard'un yangın dayanımı
Fireboard levhaların esasını oluşturan alçı çekirdek bünyesinde % 23 civarında su kristalleri içerir. Su belirli bir sıcaklıktan itibaren buharlaşmaya başlar. Buharlaşırken büyük miktarda su tüketir ve mevcut ısı enerjisi bu amaçla harcandığı için, sıcaklık su kristalleri bitinceye kadar 100 "C'nin üzerine çıkamaz. Bunun sonucu olarak da Fireboard levhaları bünyedeki tüm su kristalleri bu-harlaşıncaya kadar yangına kesin dayanım sağlar.
Fireboard'un kullanım alanları
1. Ahşap ve çelik taşıyıcı elemanların kaplanmasında
Kolon ve kirişlerin kaplaması direkt olarak veya metal bir alt konstrüksiyon yardımı ile yapılabilir.
2.Klima kanallarında
Havalandırma kanalları, klima kanallarında, genellikle metal sacdan imal edilip, yangın sırasında hızlı bir şekilde deforme olabilmektedir. Bu kanallar çelik askı çubukları ve delikli profil traverslerden oluşan bir asma konstrüksiyon ve bunun üzerine çift kat Fireboard kaplanması ile yangına dayanıklı hale getirilir.
3.Kablo kanallarında
Montaj klima kanallarına benzer şekilde yapılır.
4. Şaft kapaklarında
Yangına dayanıklı bölme duvarların revizyon kapakları da yangına dayanıklı olmalıdır.
5.Düşey bölme duvarlarında
İki hacmi birbirinden ayıran yangına dayanıklı bölme duvarlar metal bir alt konstrüksiyon yardımı ile yapılır.
6. Asma tavan olarak yatay bölme duvarları
Asma tavan sistemleri metal bir alt konstrüksiyonun Fireboard ile kaplanmasından oluşmaktadır. Bu kaplama işlemi vidalama şeklinde olup derzler cam elyafı ile bantla kaplanır.