Header Reklam
Header Reklam

Klima Seçiminde İzlenmesi Gereken Yol Haritası

27 Mayıs 2024 Dergi: Haziran-2024
Klima Seçiminde İzlenmesi Gereken Yol Haritası

Eviniz için yeni bir klima satın almayı veya mevcut bir klimayı yenilemeyi mi düşünüyorsunuz? Konut tipi klima ararken, tekli split klimalar, çoklu split sistemler, kanallı tipler ve sundukları çeşitli işlevler gibi sunulan farklı türlere aşina olmuş olabilirsiniz. Ayrıca BTU terimiyle karşılaşmış ancak ne anlama geldiğinden veya karar verme sürecinizin bir parçası olarak nasıl yorumlayacağınızdan tam olarak emin olamamış olabilirsiniz. Bu yazıda BTU'ları ve eviniz için doğru boyuttaki klimanın hangi soğutma kapasitesine sahip olması gerektiğini nasıl tahmin edeceğinizi açıklamayı amaçlıyoruz.

Bir Klimanın Soğutma Kapasitesinin Ölçülmesi: BTU

Bir klimanın gücünü anlamaya çalışırken, BTU kısaltmasını bulmak yaygındır. Bu, bir enerji ölçüm birimi olan İngiliz Isı Birimi anlamına gelir; teknik olarak 1 BTU, bir pound suyu 1ºF ısıtmak için gereken enerjiye eşdeğerdir. İklimlendirmede, bir saat içinde bir alandan ısıyı uzaklaştırmak için kullanılan enerji miktarını belirtmek için kullanılan birimdir. BTU'ları daha iyi anlamak için onları kalori ile karşılaştırabiliriz. Her ikisi de enerjiyi ölçen birimlerdir ve tıpkı vücudumuz gibi klimalar da günlük işlerini en iyi şekilde yapmak için doğru miktarda enerjiye ihtiyaç duyar. Çok az olursa performans düşebilir, çok fazla olursa sisteme ve alana aşırı yük bindirebilir. Daha önce de belirtildiği gibi, klimalar enerjiyi bir yerden başka bir yere taşır ve BTU'lar bize bir klimanın gücünü gösterir. Örneğin, 12000 BTU'luk bir ünite bir saat içinde bir odadan 12000 BTU'yu uzaklaştırabilir. Bu kadar basit.

Dolayısıyla, BTU rakamı ne kadar yüksekse, bir klima o kadar fazla soğutma kapasitesine sahiptir ve o kadar güçlüdür. Bu ünite aynı zamanda ısı pompaları, soğutucular ve diğer ısıtma ve soğutma cihazları için de kullanılır. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, klimalar için BTU'ların, örneğin bir fırın gibi bir cihazı çalıştırmak için ne kadar enerji gerektiğini ölçen giriş kapasitesinin aksine, ünitenizin evinize sağladığı soğutma veya ısıtma gibi çıktıyı ifade ettiğidir.

Kaç BTU'ya İhtiyacım Olduğunu Hesaplayalım

Bu noktada, klimanızın hangi soğutma kapasitesine sahip olması gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Cevap, evinizin veya klima sisteminin iç ünitesinin kurulacağı odanın büyüklüğüne bağlıdır. Bununla birlikte, yalnızca boyuta dayalı bir tahmin olarak, klimaların bir metrekare ve ortalama tavan yüksekliği başına 20 BTU'ya ihtiyacı vardır (ABD Enerji Bakanlığı'nın tavsiyesine göre). 

Bu, gerekli BTU'ları hesaplamak için aşağıdaki formülle ifade edilir:

20 BTU x 1 metrekare/ft

Yani, 8 ft tavanlı 600 metrekare/ft'lik bir alanı soğutmak istiyorsanız, 12000 BTU'luk bir klimaya ihtiyacınız olacaktır. Bu, ortalama iklim koşullarına maruz kalan bir oda için tahmini bir değerdir.

Başka bir örnek olarak, 74 metrekare iki odalı bir daireyi (oturma odası ve yatak odası) soğutmak için 16000 BTU'luk bir klimaya ihtiyacınız olacaktır. Metrekaresi 12000 metrekare olan büyük bir aile evi için 24000 BTU'luk bir sisteme ihtiyaç duyulacaktır. Yukarıdaki formülü anladıktan sonra evinizin ihtiyacı olan kapasiteyi hesaplamak kolaydır. 
 
Daha Yüksek BTU Sayısı Her Zaman Daha mı İyidir?

Evimizin büyüklüğü ne olursa olsun, bir klimanın BTU kapasitesi ne kadar yüksekse o kadar iyi olduğunu düşünmek mantıklı olabilir. Bu yaygın bir yanılgıdır, önerilenden daha düşük bir BTU evimizi soğutmak için yeterli olmayacağı gibi, daha yüksek bir BTU'nun da olumsuz sonuçları vardır. Yukarıda yaptığımız kalori karşılaştırmasını düşünün. 

Bir klimanın BTU değeri çok düşük olduğunda: klima sürekli olarak maksimum güçte çalışacak ve yine de istenen konfor seviyesine ulaşamayacaktır. Temel olarak, klima ünitesinin kaldıramayacağı kadar fazla ısı olacaktır. Bu sadece enerji tüketimini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda klimanın kullanım ömrünü de kısaltacaktır.

Klimanın BTU değeri çok yüksek olduğunda: Anlaşıldığı üzere, daha yüksek bir BTU değeri her zaman en iyisi değildir. Klima çok güçlü olduğunda, odayı hızla soğutacak ve döngüyü kapatacaktır. Ardından sıcaklığı korumak için tekrar devreye girecektir. Bu kadar kısa sürelerde bu sürekli açma ve kapama döngüsü, klima ünitesinin gerekenden daha fazla çalışmasına neden olur. Daha yüksek kapasiteli bir ünitenin daha fazla güç tüketeceğini, başka bir yerde harcanabilecek değerli enerjiyi boşa harcayacağını ve yine kullanım ömrünü etkileyeceğini söylemeye gerek yok.

BTU'ların Enerji Verimliliği ile İlişkisi Nedir?

Aynı soğutma kapasitesine sahip iki üniteyi karşılaştırırken, kararımızı etkileyebilecek özelliklerden biri enerji tüketim dereceleridir.

Enerji verimliliği için farklı göstergeler vardır, en yaygın olanlardan bazıları EER (Enerji Verimliliği Oranı), SEER (Sezonsal Enerji Verimliliği Oranı), COP (Performans Katsayısı) ve renk kodlamasıdır. Daha yüksek enerji verimliliği derecesine sahip bir klima, aynı BTU ve daha düşük enerji verimliliği derecesine sahip bir muadilinden daha az enerji tüketir.

Bir klimanın EER derecesi, watt değeri üzerinden BTU kapasitesidir. Örneğin, 10.000 BTU'luk bir klima ünitesi 1000 watt tüketiyorsa, EER derecesi 10'dur (10000 BTU/1000 watt). Daha yüksek EER değerine sahip cihazlar genellikle daha pahalıdır, ancak daha az enerji tüketirler. Bunu anlamak ve ünitenin ön maliyetinin enerji faturası tasarrufuna nasıl dönüşebileceğini ve bu tasarrufların daha yüksek fiyat noktasını telafi etmesinin ne kadar süreceğini hesaplamak önemlidir. 

Dikkate Alınması Gereken Diğer Faktörler

Yukarıda belirtildiği gibi, gerekli BTU, bir evin fit kare cinsinden yüzeyi ve tavan yüksekliği değerleri ile kabaca tahmin edilebilse de, tartılması gereken başka faktörler de vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Pencere sayısı ve boyutu ve güneşe maruz kalma. Güneş ışığı genellikle iyi bir şey olarak kabul edilir, ancak pencereler güneş ışığı yoluyla büyük miktarda ısının içeri girmesine izin verebilir. Evinizde çok sayıda veya çok büyük pencereler varsa, güneşe daha fazla maruz kalırsınız. Bu durum, klimanızın evinizi soğutmak için daha fazla güce ihtiyaç duyacağı sıcak iklimlerde belirleyici olabilir.

Evinizin baktığı yön. Evinizin hangi yöne baktığı, gün boyunca ısı biriktirme şeklini etkileyebilir. Genel olarak, doğuya bakan bir ev, günün en serin zamanında, sabahları en fazla güneşe maruz kalır. Batıya bakan bir ev ise öğleden sonra en sıcak zamanda güneşe maruz kalır.

Bölgenin iklimi. Klimanın daha uzun süreler boyunca daha sık kullanılması gereken daha sıcak bir iklime kıyasla daha serin bir iklimde klimanın daha güçlü olması gerekmeyecektir.

Bağıl nem. Eğer sıcak ve nemli bir yaz geçirdiyseniz, yüksek nemin havayı daha sıcak ve rahatsız hissettirdiğini bilirsiniz. Bunun nedeni, sıcak havanın bu koşullarda dağılamaması, nem tarafından hapsedilmesidir. Yüksek nemli bir bölgede yaşıyorsanız, ortamdaki nemi düşürmeye yardımcı olan nem alma modu işlevine sahip klima ünitelerine bakın.

Yalıtım. Bir binanın yalıtımı, klima ve ısıtma etkinliği için kritik öneme sahiptir. Düzgün yalıtılmış bir ev, soğuk havanın dışarı çıkmasını engelleyecek ve ısıyı dışarıda tutacaktır. Kötü yalıtımda ise tam tersi olur, sıcak günler daha sıcak, soğuk günler ise daha soğuk hissedilebilir. İlk adım olarak, kapı ve pencerelerinizde soğuk havanın dışarı çıkmasına neden olabilecek boşluklar olup olmadığını kontrol edin.

Ev düzeni ve dağılımı. BTU'lardan doğrudan etkilenmeyen, daha ziyade klima tipinden etkilenen bir faktör olarak, ev düzeni dikkate alınmalıdır. Açık konseptli bir stüdyo daireyi soğutmak, ayrı bir yatak odası olan bir daireden çok farklıdır. Genellikle bu, önerilen klima tipini belirler; tekli split duvara monte klimalar tek odalar için idealken, çoklu split üniteler evin çeşitli odalarında kullanılabilir ve bu sistemlerin her ikisi de farklı BTU soğutma kapasitesine sahiptir. 
 
Farklı ülkelerde soğutma gücü

BTU en yaygın kullanılan soğutma gücü birimlerinden biridir, ancak doğal olarak farklı ülkeler farklı birimler kullanmaktadır. 

BTU ile birlikte, karşılaşabileceğiniz en yaygın soğutma gücü birimlerinden biri de ton veya tonajdır. BTU'lar binlerle ölçülen küçük bir birim olduğundan, tonlar bir klimanın soğutma kapasitesini ölçmek için daha büyük bir birim olarak kullanılır. Bir ton soğutma yaklaşık 12000 BTU'ya eşdeğerdir. Bunu bildiğinizde, BTU'yu tona dönüştürmek kolaylaşır, BTU rakamını 12000'e bölmeniz yeterlidir. Yani, 18000 BTU'luk bir klimaya baktığınızda, bu 1,5 tonluk bir klima olduğu anlamına gelir.

Avrupa ve bazı Asya ülkeleri (Fransa, Almanya, Çin, Japonya, vb.) gibi metrik sistemin hakim olduğu ülkelerde, soğutma ve ısıtma gücünü ölçmek için en yaygın birimler, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) resmi olarak tanınan watt ve kilowatt'tır. 1 watt 3,41 BTU'ya eşdeğerdir; bu nedenle, örneğin, 12000 BTU'luk bir ünite 3.517 watt soğutma gücüne sahip olacaktır. Tesisatçılar tarafından kullanılan bir tahmin, soğutma için metrekare başına 100W gerektiğidir.

İspanyolca konuşulan ülkelerde, frigoría veya frigorie terimi en çok kullanılan terimdir. Bu ülkelerde yaygın olarak kullanılmasına rağmen, bu birim Uluslararası Birimler Sisteminde resmi olarak tanınmamaktadır. Bir frigori, 1 gram suyu 1ºC soğutmak için gereken enerji miktarı olarak tanımlanır. Bir frigori 4 BTU'ya eşdeğerdir, bu nedenle 12000 BTU'luk bir klima ünitesi 3000 frigoriye sahiptir.

Kaynak: Hitachi
 



Slider Altına