Header Reklam
Header Reklam

İtalya 2016 İklimlendirme Endüstrisi ve Çevresel Uygulamalar*

09 Mayıs 2017 Dergi: Mayıs-2017
İtalya 2016 İklimlendirme Endüstrisi ve Çevresel Uygulamalar*

Assoclima’nın İtalya iklimlendirme sektörü cirosunu ele alan, üç aylık dönemleri kapsayan çalışmasına göre; iklimlendirme ekipmanlarının yedi kategorisinde, Ocak ayı başından 31 Aralık 2016’ya kadar 1 milyon 688 bin 509 adet satış gerçekleştirildi. Bir önceki yıla kıyasla adet bazında yüzde 38,5, ciro bazında yüzde 27.1 artış kaydedildi.

2016’nın ikinci yarısında, ilk yarıya kıyasla tüm ürünlerde, özellikle paket klimalarda ve taşınabilir klimalarda bir yavaşlama görüldü. 2016 yazının ılıman geçmesi nedeniyle artış, bir önceki yılın aynı dönemine oranla cirosal bazda yüzde 14.8, adet bazında yüzde 9.8 mertebesinde kaldı. Tekli splitlerde adet bazında yüzde 54.1, ciro bazında yüzde 27.4, multi splitlerde adet bazında yüzde 53.1, ciro bazında yüzde 53.4, mini VRF ve VRF’lerde adet bazında yüzde 21.6 ve ciro bazında yüzde 15.3 artış kaydedildi.

Paket rooftop cihazlarda da iki haneli büyüme, 2016’da da devam etti. Artış, adet bazında yüzde 61.4, ciro bazında yüzde 53.3 olarak gerçekleşti. Yoğuşmalı hava soğutma grupları hâlâ artış gösteren gruplar içinde yer almakla beraber en iyi sonuçlar; adet bazında yüzde 11.8, ciro bazında yüzde 14 ile tersinir ısı pompaları ve sadece ısıtmalı cihazlar tarafında görüldü. Sadece soğutmalı cihazlarda ise artış, adet bazında yüzde 1.9, ciro bazında yüzde 2.9’da kaldı.

Düşüş eğilimi gösteren ürün grupları arasında yoğuşmalı su soğutma grupları bulunuyor. Sadece soğutmalı cihazlarda adet bazında yüzde 16.3, ciro bazında yüzde 12.2 düşüş kaydedilirken sadece ısıtmalı ve tersinir ısı pompalı cihazlarda bu düşüş, adet bazında yüzde 10.1’de kaldı, ciro bazında ise yüzde 0.3’lük bir artış söz konusu oldu.

Fan coil segmenti ise modellere göre önemli farklara sahip. Yüksek duvara monte edilenlerde adet bazında yüzde 22.7, ciro bazında yüzde 21.4 artış görülürken, standart modellerde ve kasalı modellerde adet bazındaki artış sadece yüzde 2.7’de kalırken, ciro bazında ise yüzde 0.2 düşüş görüldü. Kasasız modellerde adet bazında yüzde 2.9, ciro bazında yüzde 0.1 düşüş kaydedildi. Kaset tip fan coil segmenti de adet bazında yüzde 0 ile stabil kalırken ciro bazında yüzde 4.3 düşüş yaşadı.

Klima santralleri bir önceki yıla kıyasla büyüme eğilimini sürdürüyor, adet bazında yüzde 4.4, ciro bazında ise yüzde 30.1 artış kaydedildi.

Çevre

Assoclima’nın üç ayda bir yapılan pazar araştırmaları, sadece İtalyan pazarına atıfta bulunmakta, üretim ve ihracatı içermemektedir. Ulusal Çevre Durum Raporu’nda ele alınan ana temalar ve sektörler 349/1986 sayılı yasaya uygun olarak belirlenmekte, İtalyan Çevre Bakanlığı, Çevre Durum Raporunu iki yılda bir parlamentoya sunmaktadır. Çevre Durumu Raporu’ndaki bilgilerin birçoğu, İtalya’nın bölge/vilayet çevre koruma kurumlarının işbirliğiyle toplanmakta, ISPRA (Çevre Koruma ve Araştırma Enstitüsü) tarafından her yıl yayımlanan Çevresel Veri Yıllığı’nda yer almaktadır. Çevresel Veri Yıllığı-Anahtar Konuları, AB tarafından öncelikli alanlar olarak kabul edilen çeşitli çevresel konularla ilgilidir. Bu konular;

  • İklim değişikliği
  • Biyolojik çeşitlilik ve ekosistem
  • Hava kalitesi
  • Ülke su kalitesi
  • Deniz ve kıyı bölgeleri
  • Fiziksel ajanlara maruz kalma
  • Nükleer etkinlikler ve çevresel radyoaktivite
  • Çevresel kirleticiler
  • Toprak ve kara
  • Atık
  • Kaynak kullanımı ve malzeme akışları
  • Çevre ve sağlık
  • Çevresel bilinç ve farkındalık enstrümanları
  • Çevre sertifikasyonları

Çevre Durum Raporu’nun iklim değişikliği temel bulgularına göre, İtalya ortalama sıcaklık anomalisi (belirli bir yıldaki İtalya’daki ortalama sıcaklığın, tarihsel, çok yıllı bir ortalamadan ne kadar farklı olduğu) son 30 yılda, küresel hava sıcaklığı anomalisinden neredeyse her zaman daha yüksek çıkmıştır. 2013 yılında, ortalama sıcaklık anomalisi, +0.88 °C küresel ortalamayla karşılaştırıldığında, İtalya’da +1.04 °C idi. CO2 eşdeğeri sera gazı salımları, LULUCF’tan (arazilerin kullanımı, iklim değişikliği ve ormanlaştırma faaliyetleri) kazanılanlar hariç, 1990 ilâ 2012 yılları arasında yüzde 11,4 oranında azalmıştır.

İtalya’nın Kyoto hedefi, baz alınan yıla göre (1990) 2008-2012 yılları arasındaki yıllık emisyon oranını yüzde 6.5 azaltmak (Söz konusu dört yıllık dönemde ortalama yıllık emisyon hesabına göre). 2008-2012 dönemindeki yıllık emisyonlar, baz alınan yıla göre yüzde 4.6 oranında azalmıştır. 2012’de İtalya’da hava kalitesi, kükürt dioksit ve benzen ile ilgili tatmin edici seviyelere sahipti.

Bununla birlikte, PM10’un memnuniyet veremeyen konsantrasyonları (günlük sınır değeri, izleme istasyonlarının yüzde 40’ında aşılmıştır), ozon (insan sağlığı koruması için uzun vadeli hedefler, izleme istasyonlarının yüzde 93’ünde aşılmıştır) ve nitrojen dioksit (yıllık limit, izleme istasyonlarının yüzde 17’sinde aşılmıştır) için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Su kalitesi / Deniz ve kıyı alanları:

İtalya ve Akdeniz’de deniz kıyı bölgeleri, en savunmasız ve en ciddi tehdit altında olan doğal ekosistemler arasındadır. Suyu yüzmeye elverişsiz hale getirebilecek birçok kirlilik kaynağı vardır, ancak en önemlisi mikrobiyolojik kirliliktir.

2012 deniz sezonu için İtalya’da 629 iç sularda, 4 bin 880 marinada, toplam 5 bin 509 plajda tetkik yapılmıştır. 2012 deniz sezonunda yapılan gözlem sonuçları, bu suların yüzde 85’inin 76/160 / EEC sayılı Direktif tarafından belirlenen yol gösterici değer ile uyumlu olduğunu görülmüştür.

Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi (2008/56/EC) önemli ve yenilikçi bir araç oldu. Zira deniz çevresini korumak ve mümkün mertebe iyileştirmek için bağlayıcılığı olan ilk kaynaktır. İtalya MSFD Yönetmeliğini kendi denizlerinde uygulamaya başladı. Mevcut bilgi ve verilere dayanılarak deniz çevresinin durumunun ilk değerlendirmesini hazırladı. Ayrıca, biyolojik çeşitlilik ve kirlilik gibi konularda veriler içeren, deniz çevresinin onbir nitel tanımlayıcısı temelinde, ‘iyi deniz çevresel statüsü’ tanımını oluşturdu. İtalya deniz suları ortamının sürekli değerlendirilmesi için bir izleme programı tasarlıyor.

Biyoçeşitlilik ve ekosistem

İtalya, Avrupa’daki bitki türlerinin yarısını ve hayvan türlerinin üçte birini oluşturan en büyük biyoçeşitliliklerden birine sahiptir. Omurgalı türlerinin yaklaşık yüzde 31’i tehdit altında; amfibiler ve kıkırdaklı balıklar endişe kaynağıdır. Yüksek bitkilerin yaklaşık yüzde 15’i ve alt bitkilerin de (bryofitler ve likenler) yüzde 22’si tehdit altındadır.

Toprak ve araziler

ISPRA verilerine göre 2012’de toprak kayıpları yüzde 7.3 seviyesindedir. Bunun anlamı, 1950’den beri ortalama olarak, saniyede 7 m2 toprak kaybediliyor olmasıdır. Süreç, son dönemde hızlandı. 2009-2012 aralığında, toprak kaybı saniyede ortalama 8 m2’yi buldu. Çevresel tehdit heyelanlar, İtalya’da en sık görülen doğal felaket türüdür. Mağdur sayıları ve hasar miktarı açısından depremlerden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Her yıl toprak kaymalarına maruz kalabilecek nüfus, 21 182 km²’ye (ulusal toprakların yüzde 7’si) dağılmış 995 bin 484 kişidir. 2013’te 112 büyük heyelan olayı kaydedildi. Her yıl 6 milyon 153 bin 860 kişinin İtalya’daki su baskını etkilerine maruz kaldığı tahmin edilmektedir. İtalya’daki seller 1951’den 2013’e kadar bin 557 kişinin hayatına mal oldu.

İtalya, toprak ve alt katmanın korunması ve iyileştirilmesini, toprak temelli su fonksiyonlarının ve yeraltı sularının korunmasını ve tehlikeli maddelerle kirlenmiş toprakların geri kazanımını sağlayan bir toprak koruma yasası çıkardı.

Atık

2013’teki toplam belediye atığı, 2012 yılına göre yüzde 1.3 daha düşük oranda, toplam 29.6 milyon ton’du. Kişi başına atık üretimi, 2012’de 505 kg’dan, 2013’te 487 kg’a düştü. 2013’te, belediye atığının yaklaşık yüzde 37’si imha edildi, yüzde 39’u ise geri kazanılmıştır (biyolojik atıkların kompostlaştırılması ve anaerobik arıtım dahil). Farklı atıkların ayrıştırılarak toplanması, belediye atığının farklı bileşenlerini etkin bir şekilde geri kazanmak için gerekli olarak kabul edilmektedir. 2013’te, toplam belediye atığının yüzde 42,3’ü ayrıştırılarak toplanmıştır.

Atık yönetimindeki gelişmeler konusunda İtalya’nın farklı bölgelerinde önemli farklılıklar görülüyor. 2008/98/EC sayılı Direktifte belirtilen, özellikle belediye atığının önlenmesi ve geri dönüştürülmesine ilişkin hedeflere ulaşmak için daha fazla gayret sarf edilmeli. 2010 yılında İtalya, kaynağında atık azaltımı ve farklı atıkların ayrı toplanması için 2008/98/EC sayılı direktifini uygulamaya başladı. Bu yönetmelik, atık yönetim sektörünün geliştirilmesine ve atık yönetiminde yeni iş alanlarının yaratılmasına yardımcı olacak.

Önemli çevre sorunları ve kaygıları konusunda temel politika yansımaları

Yakın geçmişteki gelişmelere rağmen İtalya, iklim değişikliği azaltımı, iklim değişikliği adaptasyonu, kentsel hava kalitesi, atık yönetimi, yeraltı suyu kirliliği, yeraltı sularının aşırı sömürüsü ve hidrojeolojik istikrarsızlık gibi önemli çevresel zorluklarla karşı karşıya.

İklim değişikliği

İklim değişikliğinin hafifletilmesine yardımcı olmak için İtalya, Avrupa emisyon ticaret sistemini benimsemiştir. Aynı zamanda, ulaştırma sektöründe enerji tasarrufu önlemleri, yenilenebilir enerji ve düşük çevre etkisi olan yakıtları teşvik etmiştir. Uyum konusunda, Ulusal Uyum Stratejisinin benimsenmesi süreci devam etmektedir.

Çevreci gelişmeler

İtalya, ekonomik krizin ardından kayıpların geri kazanılması için ekonomi politikalarında çevresel konuları çıkış noktalarından biri olarak görüyor.

Bunun için çevreci gündemlerinde şu konular yer alıyor:

  • Ekonomi politikaları ve çevre
  • Çevreci vergi sistemi
  • Çevre bağlantılı harcama ve yatırımlar
  • Çevre bağlantılı pazar yatırımları ve istihdam
  • Çevre teknolojilerinin teşviki ve ekolojik yenilikçi çevreci vergi sistemi.

İtalya vergilendirme sisteminde, gelir vergisinden daha düşük bir vergi geliri payı alırken, kirletici faaliyetlerle ilgili olarak daha fazla vergi almayı istiyor.

Kaynaklar

IT, 1986, Law No. 349/1986, on Institution of Ministry of Environment and rules on environmental damage. (OJ No.162, 15.07.1986)

MATTM, 2009, Environmental Challenges, Summary of the State of the Environment in Italy, MATTM, Rome

State of the environment reports

ISPRA, 2014, Annuario dei dati ambientali, ISPRA, Rome

Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale (ISPRA) (Institute for Environmental Protection and Research)

*İçerik, İtalyan Ticaret Odası Derneği’nden temin edilmiştir.



Slider Altına