Ekin Endüstriyel Mühendisleri Tarafından Geliştirilen, Enerji Tasarruflu MIT Borulu Eşanjörler
Ekin Endüstriyel, özel imalat konusunda uzman mühendislik becerileriyle, sistemin ısı geri kazanımı projesi için kolları sıvadı. Devlet destekli yatırım teşvikleri ile enerji sektöründe çevreye duyarlı işletme için, israfı önlemek ve sürdürülebilirlik için yöntem geliştirdi.
Ekin Endüstriyel tarafından müşteriye özel dizayn edilen bu sistemler, prosese bağlı olarak birçok farklı konfigürasyonda imal edilebilir. Bu proje, kompresörlerin yaptığı iş sonucu dolaylı yollarla ortaya çıkan atık ısının geri kazanımı için tasarlandı.
Kompresörlerin çalışması sonucu ortaya çıkan yağ ve sıcak hava yüksek enerjiye sahiptir. Proses sonucu ortaya çıkan bu enerjiler, 3 aşamalı bir eşanjör sistemi ile geri kazandırıldı. Bu sayede işletme atık ısı geri kazanımı yaparak enerji tasarrufu ve mali kazanç sağlıyor.
İlk etapta kompresörden gelen yaklaşık 80°C hava, her bir kompresör için imal edilen kendine ait MIT Borulu Eşanjöre girerek su ısıtılıyor. 2 ayrı kompresör için 2 adet MIT Borulu Eşanjör tasarlandı. Bu aşamada her bir eşanjör ile yaklaşık 350 kW ısı geri kazanımı yapıldı.
İkinci etapta ise kompresörün kapalı çevrim olarak döndürdüğü sıcak yağdan geri kazanım yapıldı. 80°C yağ primer devreden, ilk aşamada ısıtılan su ise sekonder devreden geçirildi. Burada verimliliği yüksek 2 adet MIT Plakalı Contalı Eşanjör kullanıldı; böylece 150 kW eşanjör başı ısı geri kazanımı sağlandı.
Üçüncü ve son etapta ilk iki aşama ile ısıtılan su tek eşanjöre giriş yaptı. Özel dizayn MIT Paslanmaz Borulu Seri Eşanjör kullanılarak, ısıtılan sert su ile yumuşak su çarpıştırıldı. Sisteme 20°C giren temiz su, 50°C sıcaklığa kadar ısıtıldı ve yaklaşık 350 kW total ısı transferi gerçekleştirildi.
Paslanmaz eşanjör ile ısıtılan temiz su, işletme tarafından kullanım suyu olarak kullanılıyor. Bu sayede işletme, yakıt maliyetinden ciddi kazançlar elde ediyor. Sistemin kendini amorti etme süresi de yaklaşık 14 ay olarak hesaplandı.
Sistemin kademeli olmasının avantajı; ikinci etapta elde edilen sıcak suyun, herhangi bir ihtiyaç halinde kullanılabilir olması ve sistem içi yönlendirme yapılabilir olmasıdır.