Header Reklam
Header Reklam

Duyulmayan Gürültü de Zararlı Olabilir mi?

23 Ekim 2023 Dergi: Kasım-2023
Duyulmayan Gürültü de Zararlı Olabilir mi?

Bir binaya girildiğinde tarif edilemez bir rahatsızlık hissedilebilir. Gürültü duyulmaz, rahat nefes alınabilir ve iç hava kalitesinin iyi olabilir. Binadan çıkıldığında daha önce hissedilen rahatsızlık hissi ortadan kalkar. Yakın zamanda yayınlanan araştırmalar sorunun olası bir kaynağını tanımladı; bu rahatsızlık kızılötesi, duyulamayan gürültüden kaynaklanmış olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insanların belirli binalarda vakit geçirdikten sonra belirli tıbbi semptomları fark ettiğini bildirdi. Semptomların, bina sakinlerinin bunları içerideyken yaşaması ve belirlenen ortamdan çıktıktan sonra azalması ya da ortadan kalkması nedeniyle belirgin binalarla bağlantılı olduğu belirlendi. Binada bulunanlar genellikle burun ve gözlerde tahriş, baş ağrıları, solunum yolu enfeksiyonları, yorgunluk, baş dönmesi ve mide bulantısı yaşayabilir; bu durum daha sonra Hasta Bina Sendromu (SBS) olarak anılacak ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanınacaktır.

SBS, bir bina sakinlerinin yukarıdaki nedenlerden dolayı ciddi sağlık veya konfor sorunları yaşadığı ve semptomların belirli bir kapalı ortamda geçirilen zamanla doğrudan bağlantılı göründüğü bir durumu tanımlamak için kullanılır. SBS belirtileri belirli bir binada geçirilen süre uzadıkça kötüleşir ve ayrıldıktan sonra iyileşir. Halkın SBS'ye yönelik akla gelen ilk açıklaması genellikle kötü hava kalitesidir. Ancak daha sonraki çalışmalar negatif sesin (gürültü) ölçülen diğer çevresel parametrelerle karşılaştırıldığında SBS'ye önemli ölçüde katkı sağladığını göstermiştir.

Ses hakkında daha fazla bilgi

Genel olarak ses “duyulabilen” bir şey olarak düşünülür. Ama aslında ses, basınç dalgalanmaları nedeniyle salınan, hareket eden hava molekülleridir. Moleküllerin hareketleri kulak zarını harekete geçirerek insanın ses duymasını sağlar. İnsan kulağı 20 ila 20.000 Hz arasındaki sesleri algılayabilir ancak 20 Hz'nin altındaki sesler insanlar tarafından duyulamaz ve infrasound olarak adlandırılır. Ses ayrıca bir binadaki kirişler ve duvarlar gibi malzemeleri de etkiler. Sesle aynı frekansta titreşmeye başlayabilir, hatta ses seviyesini artırabilir. Bu, malzemenin doğal frekansı sesin frekansıyla aynı olduğunda meydana gelir.

SBS'nin sesle, özellikle de infrasoundla ilgili kısmının fark edilmesi zordur. İnsan kulağının duyamayacağı seslerdir, düşük frekanslı gürültüyü laboratuvar ortamında ölçmek bile zordur. Dahası, kızılötesi ses havada hareket eder, ancak aynı zamanda inşaat malzemelerindeki titreşimler olarak da yayılır, bu da gürültünün giderilmesini özellikle zorlaştırır. Ne yazık ki, düşük frekanslı ses veya gürültü (infrasound), hasta bina semptomlarına neden olan temel faktördür.

Bu bir sorun mu?

Neyse ki SBS oldukça sıra dışı bir olgudur. Dünya Sağlık Örgütü, Batı dünyasındaki tüm yeni binaların %10-30'unun IEQ (İç ortam çevre kalitesi) sorunları yaşadığını ancak hepsinin SBS'li binalar olarak sınıflandırılma noktasına gelmediğini bildirdi.

Ancak dünyanın modern kesiminde insanlar zamanlarının çoğunu iç mekanlarda geçiriyor. Bu nedenle iç mekan çevre kalitesi (IEQ) giderek daha önemli bir konu haline geldi. IEQ dikkate alınırken düşünülmesi gereken en yaygın parametreler sıcaklık, CO2 seviyeleri ve nemdir. Ancak ses kalitesinin de yüksek kaliteli IEQ elde etmek için önemli bir faktör olduğu tespit edilmiş ve sağlanan bilgilerden anlaşılmıştır.

İç mekan çevre kalitesi, sıcaklığı, CO2 seviyelerini ve nemi kontrol eden fanlar tarafından çalıştırılan çözümler olan ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) ile kontrol edilebilir. Ancak bu HVAC çözümlerinin aynı zamanda gürültü kaynağı olduğu da bilinmektedir. Özellikle fanların baskın gürültü üreteci olduğu bilinmektedir. Peki ne yapılabilir?

Infrasound anahtar gibi görünüyor

Her şeyden önce, yalnızca pervanenin kendisini değil, fan ünitesinin tamamını dengelemek önemlidir. Fan ünitesi aynı zamanda doğru belirtilen titreşim sönümleyicilerle de monte edilmelidir. Bu önlemler fandan gelen titreşimleri azaltır ve klima santrali aracılığıyla binaya iletimi en aza indirir. Ayrıca kanal sisteminin tamamında ses sönümleyiciler kullanılmalıdır. Bu hepsinde değilse de birçok binada yardımcı olur.

Dolayısıyla günümüzde gerçek gürültü sorunlarıyla baş etmenin en iyi yolu daha fazla bilgi edinmektir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, HVAC sistemlerinde kullanılan fanın infrasound ürettiğini gösteriyor. Fanın içindeki yüksek basınç bölgelerinde (şekilde kırmızı bölgeler) 20 fan devri periyodundaki kararsızlık tespit edildi. Dönen yüksek basınç bölgeleri 2,4 Hz'lik bir tepe frekansı verir. Bahsedildiği gibi duyulamayan düşük frekansa infrasound adı verilir.



Slider Altına