Boru Yalıtımı Nasıl Yapılır?
1. Kaplamasız Camyünü Uygulamaları
Bu uygulamalarda kullanılan camyünü boru ısı yalıtım malzemesinin boruya kolay şekilde geçirilebilmesi için ortasında yarıklar bulunmaktadır. Uygulama yalıtım malzemesinin dış tarafına kaplama yapılması ile sonlanır. Uygulamanın yapılabilmesi için hem yalıtılacak boru hem de yalıtım malzemesinin en az 10°C’de olması gereklidir. Bu sebeple yalıtım malzemesinin ortam sıcaklığına uyum sağlaması için belli bir süre dinlendirilmesi gereklidir.
Yalıtım malzemesi üzerinde bulunan boyuna yarıklar vasıtasıyla boruya geçirilip sıkıştırılarak dış çapa bağlı olarak galvaniz teller, plastik kayışlar veya çelik kayışlar ile en fazla 300 mm aralıkla bağlanır. Enine bağlantılarda; yalıtımlı borunun dış çapının 500mm’nin altında olması durumunda galvaniz teller, dış çapın 500mm’nin üzerinde olduğu durumlarda ise plastik veya çelik kayışlar kullanılır. Gerekli olan yalıtım kalınlığına iki kat uygulamanın yapılarak ulaşılması durumunda ek yerlerinin şaşırtılmasına dikkat edilmelidir. Tek kat yapılan uygulamalarda ek yerinin borunun alt kısımlarına gelmesine özen gösterilmelidir.
1- 300 mm’den küçük olmalıdır.
2- Enine bağlantılar
- Dış çap <500 mm ise galvaniz tel
- Dış çap ≥ 500 mm ise çelik kayış
3- Dış çap
Dirsekler uygulamalarında ise;
Borunun çapı (D) ve dirseğin yarıçapı (R)’ye bağlı olarak boru biçimindeki ısı yalıtım malzemesinden tek bir parça veya birkaç parçanın kesilmesi ve her parçanın en az bir tel ile bağlanmasıyla yalıtılır. Dirsek yarıçapı boru çapının 2 katına eşit veya daha küçük ise 45°lik bir ara parça ile dirsekler yalıtılabilir. Dirsek yarıçapının boru çapının 3 katı olması durumunda 30°lik iki ara parça, 5 katı olması durumunda 22,5°lik üç ara parça ile dirseklerin yalıtımı tamamlanır. Yalıtım uygulaması malzemenin üzerine son kaplamanın yapılması ile tamamlanır. Yalıtım uygulamasının üzerine plastik kaplama yapılması durumunda plastik kaplama dış çevreden yaklaşık 25mm fazla olacak şekilde kesilerek hazırlanır. Kaplamanın boru etrafına sarıldıktan sonra plastik perçinler vasıtasıyla yalıtım malzemesine sabitlenir. Dirsekler, önceden hazırlanmış plastik dirsek parçaları ile kaplanır. Enine bağlantılar plastik bant ile yapıştırılır. Boru kısımlarının bitişleri, bitirme elemanları ile kapatılır. Bitirme elemanı bandı, bitişin etrafında sarılır ve perçin/ çivi ile sabitlenir.
2. Alüminyum Folyo Kaplı Camyünü Uygulamaları
Bu uygulamalarda kullanılan camyünü boru biçimindeki ısı yalıtım malzemesinin dış yüzü alüminyum folyo ile kaplıdır. Değişik çaplarda üretilen alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım malzemelerinin uygulama yapılacak boruya kolay şekilde geçirilebilmesi için ortasında yarıklar bulunmaktadır. Dış yüzeyde bulunan alüminyum folyo kaplamanın yarık hizasında sürekliliği; malzemenin kendinden yapışkanlı 5 cm genişliğindeki ek yerleri veya sonradan birleşim yerine uygulanacak olan 7,5 cm genişliğindeki alüminyum folyo bant kullanılarak sağlanır. Uygulamanın yapılabilmesi için hem yalıtılacak boru hem de yalıtım malzemesinin en az 10°C’de olması gereklidir. Bu sebeple yalıtım malzemesinin ve uygulamada kullanılan alüminyum folyo bandın ortam sıcaklığına uyum sağlaması için belli bir süre dinlendirilmesi gereklidir.
Eğer alüminyum folyo kaplamanın kendinden yapışkanlı bindirme payı bulunmuyorsa, yalıtım malzemesinin boylamasına birleşim yerleri bastırılarak alüminyum folyo bant ile sıkıca bantlanır. Ek yerlerinin yapıştırılacağı kısımların temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. Birleşim noktaları; bant veya çelik tel ile dönüşlerdeki birleşimler, bant veya sıcak mastik uygulaması ile emniyete alınmalıdır.
Tesisatların en sonundaki elemanlarda yalıtım malzemesinin alnının açık kalması durumunda özel bitiş elemanları kullanılır. Uygulama kendinden yapışkanlı bitiş elemanının bitişin etrafına sarılması veya kendinden yapışkanlı olmayan bitiş elemanlarının perçin/çivi ile sabitlenerek tamamlanır
Kaynak: www.ode.com.tr