Avrupa'da Yükselen Biyokütle Kazan Pazarı, Dekarbonizasyon Hedefleri için İtici Güç

Biyokütle kazanları, 1800'lerden beri var olan bir teknoloji olan odun gazlaştırmaya dayanır. Bu tür kazanlar, su tanklarını çok yüksek sıcaklıklarda çeşitli şekillerde odun veya diğer biyokütle atıkları yakarak ısıtıyordu. Dünya çapında kabul edilen karbon nötrlük hedeflerine uygun olarak, akaryakıt kazanları aşamalı olarak kullanımdan kaldırılıyor ve sonuç olarak, biyokütle kazanları uygulanabilir alternatifler olarak daha fazla dikkate alınıyor.
Biyokütle kazanlarının, 2022'de bir önceki yıla göre adet ve ciro açıdan satışlarında artış görüyor. BSRIA, biyokütle kazanlarının yaygın olduğu belirli Avrupa pazarlarını araştırdı ve analiz etti. Bu pazarlar arasında Avusturya, Çekya, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Romanya ve İsviçre bulunmaktadır. 2022'de 2021'e kıyasla %11'in üzerinde biyokütle kazanlarında adet bazında artış kaydedildi. Büyüme oranları, 2026'ya kadar adet ve ciro olarak artıyor. Biyokütle kazanlarının adet bazında 2026 yılına kadar 400.000 üniteyi aşması bekleniyor.
Araştırılan ülkelerde pelet, talaş ve odun kütüğü bu ısıtma sektöründe kullanılan yakıt türleridir.
Avrupa, tüm büyük küresel bölgelerde yaklaşık %10'luk pazar büyümesiyle biyokütle kazanlarında dünya lideridir. Rusya-Ukrayna savaşına rağmen, Avrupa biyokütle kazan pazarının savaş öncesi tahminlerden daha yavaş bir oranda da olsa büyümesi bekleniyor. Bu büyümenin ana itici güçleri, Avrupa'nın ısınmayı dekarbonize etmeyi amaçlayan çevre politikaları, biyokütle yakıtlarının elektriğe kıyasla daha düşük maliyeti ve yükselen doğal gaz fiyatlarıdır. Mali teşvikler, Avrupa ülkelerinde çok sayıda program ve hibe mevcuttur; bu nedenle, hükümet mevzuatları biyokütle kazanlarını teşvik etmektedir.
Biyoenerji, 2030 ve sonrasında Avrupa emisyon hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rol oynayabilir. Tarımsal artıklar, yan ürünler ve diğer uygun atıklar gibi sürdürülebilir yakıt seçeneklerinin kullanılması ısıtmanın karbondan arındırılmasını önemli ölçüde destekleyebilir. Fransa, Almanya ve Polonya, Avrupa'da ısıtma için biyokütle kullanmanın Avrupa şampiyonları arasındadır. Polonya, biyokütle kazan satış adedi rakamlarında seçilmiş Avrupa pazarları arasındaki lider konumunu sürdürmektedir. Ayrıca, Fransız pazarının adet bazında hacminin 2020'den 2021'e kadar neredeyse ikiye katlandığını ve biyokütle kazanlarının birkaç teşvik planıyla mali destek almaya devam ettiğini biliyoruz. Almanya'nın satışları %50 artarken, elverişli coğrafi koşulları ve iklimi sayesinde bu rotada kalma konusunda büyük bir potansiyel gösteriyor.
Bu nedenle, özellikle geleneksel fosil yakıtlı kazanlar aşamalı olarak kullanımdan kaldırılırken, bu pazarın büyümeye devam etmesi bekleniyor. Bununla birlikte, biyokütle kazanları, petrol kazanlarının yerini almasına rağmen, Avrupa'da giderek daha fazla yerleşen ısı pompaları ile yer değiştirebilir. Isı pompaları giderek daha fazla tercih edilmekte ve kurulmaktadır (bazı ülkelerde önemli adet bazında rakamlar kaydedilmektedir). Bu artan popülerlik, diğerlerinin yanı sıra verimlilik, performans ve bakım sorunları gibi faktörlere bağlı olarak biyokütle kazanlarının gelişimini engelleyebilir.
Avrupa'da, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji tüketiminin yarısından fazlasını oluşturmaktadır ve biyokütle ana enerji kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Sektör, Avrupa'nın gidişatını yönlendiren karbondan arındırma politikalarının ortasında, ısıtmada hızla büyüyen bir alan olduğunu kanıtlıyor.