Yangın riski karşısında güvenlik, teknoloji ile sağlanıyor
Yangınların faturası gerek insan yaşamı gerekse maddi varlıklar açısından çok ağır. ABD’de yangınların yıllık ortalama faturası 3000’e yakın can kaybı, 15.000’in üzerinde yaralı ve 12 milyar USD’yi aşan maddi hasar… Bu nedenle Federal Hükümetin yangın yönetimi ile ilgili bir organizasyonu var; USFA ve bu organizasyon kampanyalar düzenleyerek, yayınlar yaparak güvenlik ile ilgili bilinci geliştirmeye, farkındalığı artırmaya çalışıyor. Tabii böylelikle yangınların faturasını küçültmeye…
Can kayıplarının en yüksek olduğu yangınlar, bina yangınları. ABD’de her 66 saniyede bir bina yangını ihbarı yapılıyor. USFA’nın verilerine göre ABD’de her yıl konut yangınlarında 2500 kişi yaşamını yitiriyor. Bu konutların çoğunda duman alarmı bulunmuyor. Yangın, duman alarmı bulunmayan evlerde çıkan yangınlarda ölüm oranı tam iki katı. Her yıl ortalama 365.000 konut yangını kaydedilen ABD’ye bunun faturası ise 6.6 milyar USD. Bunun için duman algılayıcılarının kullanımını teşvik eden USFA, bu cihazların kullanımı ile ilgili de şu uyarıları yapıyor: Cihazı ayda bir kez test edin. 9 voltluk pil kullanan cihazların pilini her yıl değiştirin. 10 yaşını doldurmuş cihazı sökün, yenisini takın. Ölüme sebebiyet veren yangınlarda saat 23.00-07.00 aralığı büyük önem taşıyor. İnsanların genellikle uykuda olduğu bu zaman dilimi içinde yangının fark edilebilmesi, iş işten geçene kadar mümkün olamıyor. Bu nedenle “hayat kurtarır” mesajı ile önerilen duman algılayıcıların sadece riskin yüksek olduğu pişirme alanlarında değil, yatak odası ve koridor gibi alanlarda da kullanılması isteniyor. Aynı kurumun dökümanları arasında bu cihazların satın alma bedellerinden çekinilmemesi için cihaz modelleri, fiyat aralıkları bulunan duyuru föyleri, işitme engelliler için parlayan ışıklı veya titreşimli uyarısı bulunan cihaz tanıtımları bulunuyor. Ayrıca pişirme alanında veya banyoda olabilecek buhar nedeni ile cihazın sesli uyarıya geçmesi halinde yapılması gerekenler de adım adım tanımlanıyor.
Bu işin ülkemizde de ciddiye alınması için kamu nezdinde de yapılması gerekenler var. Mesela daha fazla ve düzenli bilgi, uyarı, duyuru üretilmeli, teşvikler olmalı, kamu spotları hazırlanmalı. Yani yanmamalı…
Gökçen Parlar
gokcenparlar@dogayayin.com
Gökçen Parlar
gokcenparlar@dogayayin.com